Ήταν πριν λίγα χρόνια όταν έμαθα για το stealthing, αν και τότε δεν ήξερα πώς λέγεται έτσι. Είχα βρεθεί με φίλες στο κέντρο της Αθήνας για ποτό και η μία από αυτές είχε μόλις επιστρέψει πριν από ένα μήνα από ταξίδι σε μια χώρα της Λατινικής Αμερικής. Μας είπε για τα αξιοθέατα, για τα φαγητά, τον κόσμο, τη μουσική, τη διασκέδαση και κάποια στιγμή έπεσε από τις υπόλοιπες η κρίσιμη ερώτηση «Και από γκομενάκια;». Η απάντηση μας ξάφνιασε «Θα έλεγα όλα καλά αλλά έγινε κάτι που με χάλασε πολύ».

Κι έτσι η φίλη αφηγήθηκε την ιστορία μιας βραδιάς που ενώ ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς κατέληξε πραγματικά άσχημα. Βρισκόταν σε ένα beach bar με την παρέα της, περνούσαν όμορφα, άρχισε να χορεύει με ένα αγόρι που είχε συναντήσει και το προηγούμενο βράδυ στο ίδιο μέρος, έπιναν, χόρευαν, φλέρταραν και κάποια στιγμή αποφάσισαν να πάνε προς την παραλία. Φιλιά, χάδια, ερωτική διάθεση οπότε προέκυψε σεξ. Όταν τελείωσαν η φίλη είδε ότι το προφυλακτικό που χρησιμοποίησαν ήταν πεταμένο δίπλα τους, άδειο. Όμως το αγόρι είχε εκσπερματίσει. Άρα; Όταν τον ρώτησε γιατί το προφυλακτικό ήταν άδειο εκείνος παραδέχτηκε ότι το είχε αφαιρέσει κατά τη διάρκεια της πράξης, εννοείται χωρίς να τη ρωτήσει. Μέσα της ήχησαν πολλά καμπανάκια: «έμεινα έγκυος;», «με κόλλησε τίποτα;», «πώς μπόρεσε να μου το κάνει αυτό;», «μα πώς δεν το πήρα είδηση; φταίω εγώ;».

«Ήταν όλο μια φρίκη. Ένιωσα άσχημα γιατί πίστεψα ότι εγώ φταίω που είχα πιεί και ήμουν ελαφρώς ζαλισμένη, με το που ξημέρωσε έτρεχα να βρω “χάπι της επόμενης ημέρας”, έχω κάνει τεστ για ΗIV, θα επαναλάβω και γενικά δεν νιώθω καμιά εμπιστοσύνη, πού ξέρω ότι δεν θα μου συμβεί ξανά. Στο κάτω κάτω μετά συνειδητοποίησα ότι δεν το κατάλαβα όχι επειδή είχα πιεί αλλά επειδή το έκανε κρυφά και αυτός ήταν ο στόχος, να με κοροϊδέψει. Με έπιασε αηδία και τρελό άγχος˙ θέλω να είμαι σίγουρη ότι δεν θα μου συμβεί ποτέ ξανά».

Την επόμενη φορά που συνάντησα το stealthing, και πλέον ήξερα ότι λέγεται έτσι, ήταν στην επική σειρά της Michaela CoelI may destroy you” όπου ο κεντρικός χαρακτήρας της Arabella κάνει σεξ με έναν ανερχόμενο συγγραφέα. Εκείνος κατά τη διάρκεια της επαφής, βγάζει κρυφά το προφυλακτικό ενώ συνεχίζει τελειώνοντας μέσα της. Όταν η Arabella δει το άδειο προφυλακτικό στο πάτωμα εκπλήσσεται, αυτός τάχα μου εκπλήσσεται με τη σειρά του λέγοντας της ότι πίστευε πως εκείνη κατάλαβε ότι συνεχίζουν χωρίς προφυλακτικό. Η Arabella δεν του θυμώνει, βγαίνουν μαζί έξω για να αγοράσει το χάπι της επόμενης ημέρας, ενώ τον επόμενο καιρό συνεχίζουν να βρίσκονται. Όμως όταν η Arabella πηγαίνει για άλλη μια φορά στο τμήμα για να δώσει περαιτέρω στοιχεία σχετικά με τον βιασμό της όταν ήταν ναρκωμένη ανακαλύπτει ότι και η απόκρυψη της αφαίρεσης του προφυλακτικού στο βρετανικό ποινικό σύστημα είναι βιασμός. Κι η αστυνομικός λέει κάτι το απίστευτα απλό αλλά συνταρακτικό: «Το πρόβλημα είναι ότι όταν δεν ξέρεις τι είναι έγκλημα και τι δεν είναι τότε δεν το καταγγέλλεις».

Στη Βρετανία λοιπόν η χωρίς ενημέρωση και κατά συνέπεια χωρίς συναίνεση αφαίρεση του προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης είναι βιασμός. Στην έννοια του stealthing περιλαμβάνεται όχι μόνο η αφαίρεση αλλά και η σκόπιμη φθορά του προφυλακτικού, πχ να το σκίσεις ή να προκαλέσεις τρύπα, παρότι αυτό δεν είναι τόσο συχνό φαινόμενο όσο η αφαίρεση. Φαίνεται πως η πρακτική του stealthing γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ahrefs.com η φράση “stealthing porn” είχε περίπου 1.800 ιντερνετικές αναζητήσεις ανά μήνα την περίοδο από τον Μάρτιο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022. Άλλες σχετικές αναζητήσεις που εμφανίζουν ανησυχητική συχνότητα είναι οι “stealthing how to guide” και “stealthing is a man’s right.” Κάπου εδώ να πούμε το ίσως αυτονόητο αλλά πάντα χρήσιμο ότι θύματα stealthing δεν είναι μόνο γυναίκες αλλά και άντρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλους άντρες. Οι θύτες όμως είναι πάντα άντρες.

Το 2019 μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Monash University στην Αυστραλία αποκάλυψε ένα σοκαριστικό νούμερο: 30% των γυναικών έχουν βιώσει, τουλάχιστον μία φορά, την εμπειρία του stealthing. Mιλώντας για Αυστραλία την περασμένη μόλις εβδομάδα η πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας κατέστησε παράνομο το «stealthing» το οποίο πλέον τιμωρείται με φυλάκιση. Ο νέος νόμος τροποποιεί τον ισχύοντα Νόμο περί Ποινικού Δικαίου στην Αυστραλία, ορίζοντας το «stealthing» ως όταν «ένα άτομο συμφωνεί να συμμετάσχει σε σεξουαλική δραστηριότητα με ψευδή δήλωση (είτε ρητή είτε σιωπηρή) σχετικά με τη χρήση προφυλακτικού, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας.» Η απαγόρευση στην πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας ακολουθεί το παράδειγμα άλλων πολιτειών, όπως της Τασμανίας, της Βικτώρια και της Επικράτειας της Αυστραλιανής Πρωτεύουσας. Ο Καναδάς από τον Ιούλιο ήδη είχε

Τι ισχύει νομικά στην Ελλάδα; Τον Αύγουστο η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου απάντησε σε ερώτημα του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «θετική φωνή» αναφορικά με την ποινική διάσταση του “stealthing” ή “stealth-breeding”. Συγκεκριμένα, το ερώτημα αφορούσε στο εάν «το “stealthing” ή “stealth-breeding”, ήτοι η μη συναινετική αφαίρεση ή σκόπιμη καταστροφή του προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξεως μονομερώς, από τον έναν συμμετέχοντα, ενώ έχει δοθεί συναίνεση αποκλειστικά για συνεύρεση με προφυλακτικό, συνιστά βιασμό, εμπίπτοντα στη διάταξη του άρθρου 336 παρ. 4 ν. του Ποινικού Κώδικα».

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναφέρει σχετικά στη γνωμοδότησή της: «Η τέλεση γενετήσιας πράξεως χωρίς τη συναίνεση του παθόντος, αποτελεί μορφή του εγκλήματος του βιασμού, άνευ όμως της χρήσεως εξαναγκαστικών μέσων, ελλειπούσης πάντως της συναινέσεως του θύματος (Αλέξανδρου Κωστάρα: «Επιλογές Ποινικού Δικαίου» σελ. 413, 416). Η συναίνεση του φορέα του προσβαλλομένου εννόμου αγαθού προβλέπεται στον Ποινικό Κώδικα ως ειδικός λόγος άρσεως του αδίκου, στην περίπτωση της απλής σωματικής βλάβης (άρθρο 308 παρ. 2 ΠΚ) και αναλογικά εφαρμόζεται στα εγκλήματα που παρουσιάζουν ομοιότητα, ωστόσο όταν η σύμφωνη βούληση του παθόντος, αποκλείει την στοιχειοθέτηση της υποστάσεως του εγκλήματος, όπως συμβαίνει και στο βιασμό, δεν υπάρχει ούτε κατ’ αρχήν άδικη πράξη, τα δε ελαττώματα της βουλήσεως (π.χ. πλάνη, απάτη), είναι νομικώς αδιάφορα (Χρίστου Μυλωνόπουλου: Ποινικό Δίκαιο – Γενικό Μέρος, έκδοση 2020, σελ. 507 επόμ. και ιδίως 512, όπου και παραδείγματα από την ελληνική και αλλοδαπή νομολογία, στη σημείωση 12, περί μη συγκροτήσεως του βιασμού, επί παραπλανήσεως του Θύματος να δεχθεί τη συνουσία, βλ. ακόμη Μιχαήλ Μαργαρίτη/Άντα Μαργαρίτη: «Ποινικός Κώδικας», έκδ. 2020, σελ. 970 αρ. 6).Η παραπλάνηση – εξαπάτηση του ενός ερωτικού εταίρου από τον άλλον, σχετικά με την έκλειψη προφυλαγμένης συνουσίας, στη διάρκεια αυτής, συνιστά περίπτωση που ανατρέχει στο είδος και στην ένταση της ερωτικής πράξεως και η ποινική τιμώρησή της εναπόκειται στην αυτοτελή, ειδική και συγκεκριμένη θέσπιση – λειτουργία του ποινικού νομοθέτη (πρβλ. Νίκου  Παρασκευόπουλου – Ευτύχη Φυτράκη: «Αξιόποινες Σεξουαλικές Πράξεις», έκδ. 2021, σελ. 111 επομ. και κυρίως 121 αρ. 105-106).Κατόπιν τούτων στο ερώτημά σας, παρέχω την απάντηση ότι το φαινόμενο που περιγράφεται στην αίτησή σας (“stealthing” ή “stealth-breeding”), δεν εμπίπτει στην διάταξη του άρθρου 336 παρ. 4 ΠΚ ως αντικ. δι’ άρθ. 71 Ν. 4855/2021 και η κατάταξή του στου κατάλογο των ποινικώς κολαζομένων πράξεων, προϋποθέτει νομοθετική παρέμβαση».

Η ερώτηση είναι: πότε θα γίνει αυτή η νομοθετική παρέμβαση που θα βάλει το πλαίσιο ώστε να ποινικοποιηθεί μια πράξη που είναι ήδη αρκετά διαδεδομένη και θέτει σε κίνδυνο την υγεία των θυμάτων και κακοποιεί τον ψυχισμό και την αξιοπρέπεια τους;