Σεξ και Χειμώνας πάνε πακέτο. ‘Όπως οι μπάμιες με τη φέτα, όπως η πίτσα με ταινία, και όπως τα σουβλάκια με το τζατζίκι (τελοσπάντων το πιάσατε). Πολύ πριν την εμφάνιση του Netflix και των social media, κατά τη διάρκεια αυτών των μακρών, σκοτεινών, κρύων νυχτών οι άνθρωποι ιστορικά έπρεπε να βρουν κάτι να κάνουν που θα τους κρατούσε ζεστούς και που παράλληλα θα τους ψυχαγωγούσε.

Οι Ρωμαίοι ξεσάλωναν 

Για τους Ρωμαίους, μια εβδομάδα στα τέλη Δεκεμβρίου ήταν αφιερωμένη στην ευδαιμονία. Από τις 17 έως τις 23 Δεκεμβρίου κάθε έτους, η γιορτή των Σατουρνάλια γινόταν προς τιμήν του θεού Σατούρνους (Saturnus στα λατινικά). Υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ των Σατουρναλίων και των Χριστουγέννων, όπως η χρήση γκι στεφανιών στους στολισμούς, η ανταλλαγή δώρων και το ατελείωτο γλεντοκόπημα. Οι εορταστικές εκδηλώσεις των Σατουρναλίων ξεκινούσαν με θυσία που ο δήμος προσέφερε στον θεό και τελούσε μπροστά στο ναό του. Την παραμονή της γιορτής οι άνθρωποι γυρνούσαν νωρίς στο σπίτι και θυσίαζαν ένα γουρούνι ως μια παραδοσιακή προσφορά σε θεότητα της γης για ευτυχία και ευδαιμονία.

Σεξ
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τα γλέντια, το φαγοπότι, το cross-dressing και τα όργια, ήταν κάτι το σύνηθες στους εορτασμούς των Σατουρναλίων

Τα Σατουρνάλια ήταν η ιδανική ευκαιρία για να εκτονωθεί κάποιος

Στο τέλος του έτους, η Ρώμη ήταν το απόλυτο must-be-place για να γλεντήσει κανείς. Οι κοινωνικοί κανόνες έπεφταν με φόρα από το παράθυρο καθώς η πόλη αποκτούσε μια καρναβαλική ατμόσφαιρα. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τα γλέντια, το φαγοπότι, το cross-dressing και τα όργια, ήταν κάτι το σύνηθες. Για μία ολόκληρη εβδομάδα, οι δούλοι φορούσαν μυτερά καπέλα που υποδήλωναν ότι γίνονταν προσωρινά ελεύθεροι και μπορούσαν να συμμετέχουν στα όργια με ανάλογα πρόστυχη συμπεριφορά με τους κυρίους τους.

Όμως κανένα μυτερό καπέλο δεν θα έπειθε τον χριστιανό Ρωμαίο αυτοκράτορα Θεοδόσιο Α’ να αφήσει τις γιορτές των Σατουρναλίων να συνεχιστούν. Μεταξύ 389 και 391 μ.Χ., εξέδωσε τα “Θεοδοσιανά διατάγματα”, απαγορεύοντας όλες τις παγανιστικές δραστηριότητες. Ο χριστιανικός μονοθεϊσμός και η μονογαμία ήρθαν για να μείνουν.

Και ποιος θα μπορούσε να είναι πιο φιλικός προς τα παιδιά και πιο ασέξουαλ από τον Άγιο Βασίλη;

Το σεξ δεν είναι ψηλά στην ατζέντα της ιστορίας της Γέννησης του Ιησού. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι ο συμβολισμός του story αφορά μια παρθένα που τεκνοποιεί. Προφανώς η Καθολική Εκκλησία απεχθάνεται βαθιά την ιδέα του σεξ. Η γιορτή που αντικατέστησε τις φιλήδονες γιορτές και τα χυμώδη όργια των Σατουρναλίων είναι πολύ φιλική προς τα παιδιά. Και ποιος θα μπορούσε να είναι πιο φιλικός προς τα παιδιά και πιο ασέξουαλ από τον Άγιο Βασίλη;

Ο Άγιος Βασίλης αποτελεί ένα συνονθύλευμα διαφορετικών προσωπικοτήτων και λαϊκών παραδόσεων, αλλά η ιστορία του ξεκινά από τον Άγιο Νικόλαο. Έλληνας χριστιανός από τα Μύρα της Τουρκίας, ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε 280 χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού. Ήταν ορφανός, που έμεινε με μια τεράστια κληρονομιά από τους γονείς του. Κέρδισε την αγιοποίησή του χάρη στη δια βίου υπηρεσία του προς τους φτωχούς και στον αγωνιστικό του χαρακτήρα στην υπεράσπιση του χριστιανικού δόγματος κατά τη διάρκεια του μεγάλου διωγμού, όταν οι χριστιανοί είχαν την επιλογή να απαρνηθούν την πίστη τους ή να εκτελεστούν.

Παρά το γεγονός ότι η πίστη του έκανε τη ζωή του πιο δύσκολη, δεν σταματούσε να προσφέρει ελεημοσύνη στους ανθρώπους που το είχαν ανάγκη και η πιο γνωστή δωρεά του ήταν σε έναν φτωχό χωρικό. Καθώς δεν ήταν σε θέση να προσφέρει προίκα στις τρεις κόρες του, αναγκάστηκε να σκεφτεί το ενδεχόμενο να πουλήσει τις κόρες του στην πορνεία. Θέλοντας να κρατήσει μυστική τη βοήθειά του, ο Άγιος Νικόλαος πέταξε από το παράθυρο του χωρικού, τρεις σάκους με χρυσό για την προίκα της κάθε κόρης. Η καλή του πράξη έγινε αντιληπτή από τον πατέρα την τρίτη νύχτα. Παραλλαγές της ιστορίας θέλουν τον Άγιο Νικόλαο να ρίχνει τον τελευταίο σάκο από την καμινάδα ή μέσα σε μια από τις κάλτσες των θυγατέρων, αφού ο πατέρας τους αρνείται τη βοήθεια. Όπως και να ‘χει, ο Άγιος Νικόλαος είναι παραδόξως ο προστάτης των ιερόδουλων, παρά το γεγονός ο ίδιος απέτρεψε την είσοδο των τριών κοριτσιών στην βιομηχανία του σεξ.

Επομένως, ούτε εδώ παίζει σεξ. Σίγουρα όμως κάποιος, κάπου, κάποτε θα το έχει συμπεριλάβει.

Σεξ
Η ανταλλαγή γυναικών φαίνεται να αποτελούσε ένα επαναλαμβανόμενο χαρακτηριστικό των χειμερινών γιορτών στην περιοχή του Βόρειου Μπάφιν

Οι Ινουίτ δεν τρίβουν μόνο τις μύτες τους…

Προχριστιανικά, αν κατά τη διάρκεια του χειμερινού ηλιοστασίου βρισκόσουν στην Κεντρική Αρκτική, θα ετοιμαζόσουν να καμακώσεις τη Σέντνα, τη θεά της θάλασσας. Δελεάζοντάς την με ένα μαγικό τραγούδι, θα τη λόγχιζες, αφήνοντάς την πάντα να δραπετεύει και να επιστρέφει στον Κάτω Κόσμο. Επιδεικνύοντας τις ικανότητές σου με το αιματοβαμμένο καμάκι, στη συνέχεια θα ετοιμαζόσουν για εορταστικές διελκυστίνδες, cross-dressing, φαγοπότια και ανταλλαγές συζύγων. Ο Φραντς Μπόας, ο πατέρας της αμερικανικής ανθρωπολογίας, σε μια μελέτη του 1888 περιέγραφε δύο τεράστιες φιγούρες μεταμφιεσμένες με μάσκες φώκιας με τατουάζ και βαριές μπότες να παρατάσσουν άνδρες και γυναίκες και να τους κάνουν ζευγάρια. Τα ζευγάρια στη συνέχεια επέστρεφαν στο σπίτι των γυναικών, όπου θα παρέμεναν αντρόγυνο για το επόμενο μερόνυχτο.

και πάλι εδώ, δεν μπορούμε να σκίσουμε και τα ιμάτιά μας από ερωτική συγκίνηση, καθώς η σεξουαλική επαφή υπονοείται μόνο – αλλά είχε μεγάλη σημασία για τους Ινουίτ, καθώς ευνοούσε το κυνήγι των θηραμάτων. Καλό σεξ σήμαινε καλή λεία.

Αυτή η ανταλλαγή γυναικών φαίνεται να αποτελούσε ένα επαναλαμβανόμενο χαρακτηριστικό των χειμερινών γιορτών στην περιοχή του Βόρειου Μπάφιν, το οποίο γρήγορα προσέλκυσε το ενδιαφέρον και τον τρόμο των χριστιανών ιεραποστόλων. Σταδιακά, καθώς οι Ινουίτ προσηλυτίζονταν στον χριστιανισμό, οι χειμερινές γιορτές άρχισαν να μοιάζουν πολύ περισσότερο με τα Χριστούγεννα, με την ανταλλαγή γυναικών να καταργείται πρώτη.

Πόσο μίζερο.

Αν τα Χριστούγεννα σας αρχίζουν να γίνονται τόσο βαρετά όσο το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό δείπνο, αφήστε τη σκηνή της φάτνης στα παιδιά και δώστε πνοή σε μερικές ξεχασμένες χειμερινές παραδόσεις με μια… όχι και τόσο παρθένο Μαρία.

Και ίσως αυτό να… φέρει λίγο περισσότερο σεξ στις (χριστουγεννιάτικες) κάλτσες σας το 2024!

❇︎ Δείτε επίσης: Η ιστορία του πραγματικού Άγιου Βασίλη: Ξυλίκια, ψυχεδελικά μανιτάρια και βανδαλισμοί