Πριν από 50 χρόνια, ο κόσμος μπορούσε πολύ δύσκολα να βρει το πορνό. Γι αυτό και είχαν εφευρεθεί περίεργες μέθοδοι ώστε όσοι ήθελαν να δουν κάτι τέτοιο να μπορούν να το κάνουν συγκαλυμμένα. Έτσι πήρε το όνομά της και η τσόντα. Δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα απόσπασμα ταινίας πορνό, η οποία έμπαινε εμβόλιμα μέσα στην ροή μιας κανονικής ταινίας και οι θεατές, εκεί που έβλεπαν ένα Western ξαφνικά απολάμβαναν ένα ζευγάρι να κάνει σεξ στις οθόνες τους. Η φήμη του ότι ανάμεσα σε μια άλλου είδους ταινία θα υπάρχει αυτό το διάλλειμα, διαδιδόταν από στόμα σε στόμα και τελικά όλοι βρίσκονταν εκεί για τον ίδιο λόγο: να απολαύσουν το απαγορευμένο shortcut και όχι το έργο που διαφήμιζε ο εκάστοτε κινηματογράφος ότι θα προβάλλει στην αφίσα.

Στη συνέχεια που οι ταινίες σεξ απενοχοποιήθηκαν ως ένα βαθμό και πριν φυσικά υπάρξει το video, το dvd ή το ίντερνετ για ιδιωτικές προβολές, άνθισε η ύπαρξη κινηματογράφων που έπαιζαν πορνοταινίες με τον κόσμο να τους επισκέπτεται για να παρακολουθήσει τις προβολές και να φτιαχτεί είτε επί τόπου, είτε να κρατήσει τις εικόνες για προσωπική κατανάλωση σπίτι του. Ανέκαθεν όμως, τα συγκεκριμένα σινεμά ήταν και περιθωριακά και κάπως λούμπεν. Κανείς μας δεν πέρασε ποτέ πριν έξω από έναν τέτοιο κινηματογράφο στο παρελθόν και συγκλονίστηκε από την πολυτέλεια που τους χαρακτήριζε.Ήταν ντεκαντάντ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πραγματοποιούσαν τον σκοπό τους ή ότι έκαναν κάτι λάθος, απλώς διατηρούσαν το συγκεκριμένο προφίλ.

Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου / Οlafaq

Κι εδώ έρχεται να αναρωτηθεί κανείς το 2022, γιατί να πάει πλέον κάποιος σε ένα σινεμά που προβάλλει ταινίες πορνό;

Bρισκόμαστε πλέον σε μια εποχή που το να δεις πορνό είναι τόσο εύκολο και απλό σα να παρακολουθείς ειδήσεις. Είναι παντού, είναι δωρεάν, έχει τεράστια ποικιλλία και μπορείς να το κάνεις από την ασφάλεια του σπιτιού σου χωρίς να πρέπει να πας κάπου. Ποιος είναι λοιπόν ο λόγος ύπαρξης τέτοιων κινηματογράφων στη σύγχρονη αγορά της πόλης; Λειτουργούν για τις ελάχιστες εξαιρέσεις ανθρώπων που για κάποιον πολύ περίεργο λόγο δεν μπορούν να το βρουν με τον απλό τρόπο ή κάτι άλλο; Μπαίνοντας στον πολυχώρο «8 Downtown», ο ιδιοκτήτης μας έδωσε να καταλάβουμε τα πάντα με πολύ ξεκάθαρες απαντήσεις.

Ο new age κινηματογράφος ταινιών sex «8 Downtown» είναι κάτι σαν το Tinder, μόνο που εκεί διαθέτεις και το προνόμιο της φυσικής παρουσίας.

Το «8 Downtown» βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, κοντά στην Πλατεία Καραϊσκάκη. Λειτουργεί υπό την συγκεκριμένη ιδιοκτησία από το 2010 και η μόνη σχέση που έχει με αυτό που πιθανόν έχεις στο μυαλό σου ως ένα traditional τέτοιο σινεμά είναι ότι κάνουν και τα δυο προβολές ταινιών πορνό. Κατά τα άλλα, το «8 Downtown», έχει κάνει Update στην φάση και προσφέρει στον πελάτη μια συνολική εμπειρία: όχι δεν προσφέρει παρέα, αν αυτό κατάλαβες. Αυτό που διαθέτει είναι την υποδομή για να απολαύσει ο πελάτης την εμπειρία της παρακολούθησης μιας τέτοιας ταινίας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με τα θέλω του.

Ο συγκεκριμένος πολυχώρος αποτελεί concept. Κάποιος τον προτιμά όχι μόνο για τις προβολές αλλά για την σκηνοθεσία. Στην επίσημη ιστοσελίδα του 8downtown μπορείς να πάρεις μια πρόγευση.

Αρχικά ναι, υπάρχει μια μεγάλη αίθουσα με καθίσματα και καναπέδες στην οποία μπορεί κάποιος να δει το έργο μαζί με άλλους. Βέβαια οι επιλογές του πού θα καθίσει ποικίλλουν: Μπορεί να απολαύσει την άνεση ενός βελούδινου καναπέ στη μέση της πλατείας, ή μια σκοτεινή καρέκλα στο πίσω μέρος της αίθουσας η οποία θα του επιτρέπει να βλέπει τα πάντα, αλλά να μην τον βλέπει κανείς. Στη συνέχεια στο ίδιο επίπεδο, δηλαδή στο ισόγειο, υπάρχουν ιδιωτικές μικρές καμπίνες που κάποιος μπορεί να δει την ίδια ταινία που προβάλλεται στην κεντρική οθόνη prive και ανάμεσα σε αυτές τις καμπίνες, υπάρχουν μικρά τετράγωνα παράθυρα τα οποία ανοίγουν και κλείνουν από την μέσα πλευρά σε περίπτωση που κάποιοι θέλουν να μοιραστούν τη στιγμή.

Σε κάθε δραστηριότητα που προσφέρει το «8 Downtown» υπάρχει συναίνεση καθώς όλα τα παράθυρα και οι πόρτες κλειδώνουν από την μέσα μεριά: μόνο εάν αυτός που βρίσκεται μέσα στην prive καμπίνα θέλει να μοιραστεί αυτό που κάνει τα ξεκλειδώνει ο ίδιος.

Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος γιατί να αφήσει ένα παράθυρο ανοιχτό ενώ επιθυμεί την ιδιωτικότητα; O λόγος είναι, επειδή τον ερεθίζει σεξουαλικά το να βλέπει ή να τον βλέπουν αλλά ως εκεί: να μην έρχεται σε σωματική επαφή με άλλους ανθρώπους. Και φυσικά, επειδή τον φτιάχνει το peeping, το παιχνίδι της κλειδαρότρυπας, η οποία εδώ αντικαθίσταται από ένα μικρό φινιστρίνι. Εκτός από τις αρκετές ιδιωτικές καμπίνες με τα παραθυράκια, τους καναπέδες και τα άνετα σκαμπό, υπάρχουν επίσης και παραλλαγές των παραθύρων όπως τζάμια καθαρά ή θολωμένα, αραχνοϋφαντες κουρτίνες, μικρότερες καμπίνες που χωρούν μόνο ορθίους, glory holes και φυσικά butt holes- εκεί μπορεί κάποιος απλά να καθίσει και να είναι εκτεθειμένα τα οπίσθιά του.

Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου / Οlafaq

Η πλειοψηφία των πελατών είναι άνδρες και ζευγάρια, όμως πηγαίνουν και γυναίκες καθώς το μέρος είναι απολύτως ασφαλές.

Το «8 Downtown» δεν είναι είναι ένα σινεμά σεξ, είναι ένα dating club, το οποίο προσφέρει την ατμόσφαιρα και τις εγκαταστάσεις σε ενηλίκους που ψάχνουν την εξερεύνηση των ορίων τους με σύγχρονους ασφαλείς και ισότιμους τρόπους. Στην είσοδο για παράδειγμα, υπάρχουν lockers: ο κάθε ένας που μπαίνει στον χώρο αφήνει εκεί τα πράγματά του και κρατάει μόνο το κλειδί ώστε να είναι απαλλαγμένος από την έννοια μην τα χάσει. Να σημειωθεί ότι ο χώρος είναι πεντακάθαρος και τα υλικά που έχουν επιλεχθεί για την κατασκευή των καμπίνων είναι ειδικά ώστε να μπορούν να καθαριστούν και να απολυμανθούν εύκολα. Σε κάθε χώρο υπάρχει χαρτί και κάδος απορριμάτων ενώ οι γυναικείες τουαλέτες ανοίγουν μόνο όταν επισκεφθεί τον χώρο γυναίκα ή ζευγάρι.

Στο υπόγειο του χώρου τα πράγματα γίνονται πιο underground: εκεί υπάρχει μια αίσθηση σαδομαζοχισμού και δημόσια ουρητήρια.

Κατεβαίνοντας στον κάτω όροφο, οι σκάλες με τις μπλε λεντοταινίες σε οδηγούν σε μια βαριά πόρτα η οποία έχει μαύρη καπιτονέ επένδυση. Ανοίγοντάς την και περνώντας μέσα, θα δεις πως η διακόσμηση είναι πιο dark με σαφείς BDSM επιρροές. Κελιά, ένας σταυρός, ειδικά αναβατόρια, δέστρες που κρέμονται από το ταβάνι με αλυσίδες είναι μερικά από τα στοιχεία που αποτελούν το ντεκόρ. Πρόκειται για έναν χώρο που εξυπηρετεί πιο kinky γούστα. Μάλιστα, ένα κομμάτι του συγκεκριμένου χώρου έχει μετατραπεί σε κανονικό δρόμο με δημόσια ουρητήρια, για όσους έχουν την φαντασίωση να κάνουν σεξ μέσα σε αυτά- και η Αθήνα δεν διαθέτει πλέον στους δρόμους της.

Όλοι οι όροφοι και όλοι οι χώροι επικοινωνούν μεταξύ τους με μυστικά περάσματα κάνοντας το «8 Downtown» να μοιάζει με έναν λαβύρινθο λαγνείας ο οποίος προσφέρεται σε κάθε πελάτη να τον εξερευνήσει αναζητώντας την προσωπική του ικανοποίηση.

Στον πάνω όροφο υπάρχει μια πολύ μικρότερη αίθουσα προβολών που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι δεκαπέντε περίπου άτομα, για εκείνους που δεν έχουν ακόμη αποφασίσει εάν θέλουν να είναι εντελώς μόνοι ή μαζί με τους πολλούς. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι μοιάζει σαν αίθουσα που προτιμούν κάποιοι οι οποίοι επιθυμούν ένα λιγότερο crowded και περισσότερο παρεΐστικο κλίμα. Σε γενικές γραμμές κάθε τετραγωνικό του τεράστιου πολυχώρου έχει αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και έχει μετατραπεί σε θεματική γωνιά προσφέροντας στον πελάτη πολλαπλές δυνατότητες για διαφορετικές εμπειρίες απόλαυσης.

Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου / Οlafaq

Προτεραιότητα του«8 Downtown» είναι η ασφάλεια των γυναικών: Όσες κυρίες μπαίνουν να αισθάνονται άνετα, βολικά και ευχαριστα.

Ο ιδιοκτήτης του πολυχώρου,- ο οποίος προηγουμένως λειτουργούσε με την επωνυμία Adult Theatre,- έχει αναμορφώσει την επιχείρησή του με προδιαγραφές που δεν υπάρχουν ούτε στο εξωτερικό. Περπατώντας στους σκοτεινούς διαδρόμους που φωτίζονται μονάχα από μια κόκκινη λεντοταινία, σκέφτηκα φωναχτά πως αυτό το μέρος θα μπορούσε να αποτελέσει σκηνικό για μια σπουδαία κινηματογραφική η τηλεοπτική παραγωγή: Όπως έμαθα, μια συνεργασία με το HBO χάλασε την τελευταία στιγμή. Κρίμα.

Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου / Οlafaq

Mετά την ξενάγησή μας στο χώρο μιλήσαμε με τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης και είχαμε να τον ρωτήσουμε τα ακόλουθα:

-Tι διαφορετικό προσφέρει ο πολυχώρος «8 Downtown» στον επισκέπτη που δεν θα το βρει στους παραδοσιακούς κινηματογράφους ταινιών σεξ; 

(γέλιο..) Δεν θα ήθελα να κάνω συγκρίσεις με άλλους χώρους, είτε του παρελθόντος, είτε του μέλλοντος, αλλά χαίρομαι που εισέπραξες την αίσθηση ενός πολυχώρου, και όχι ενός κινηματογράφου ταινιών σεξ το οποίο σαν έννοια ήταν συνυφασμένο με την περιθωριοποίηση. Αυτό ήταν και το ζητούμενο μου από την αρχή λειτουργίας πριν 12 χρόνια, να αλλάξει αυτή η οπτική.

Νομίζω ότι ο κάθε επιχειρηματίας που δημιουργεί έναν χώρο, πρώτο μέλημα του, θα πρέπει να είναι το να δώσει το δικό του προσωπικό στίγμα στην επιχείρηση του, να κάνει την υπέρβαση και να αποφύγει την αντιγραφή.  Τώρα στο τι είναι αυτό που μας χαρακτηρίζει ως χώρο, θα σου έλεγα ότι είναι το τρίπτυχο ασφάλεια-καθαριότητα-καινοτομία.

-Τι θα ήθελες να πεις στις γυναίκες που μας διαβάζουν σχετικά με το «8 Downtown»; Γιατί να το προτιμήσουν, τι θα βρουν εκεί που δεν υπάρχει αλλού και πόσο έχεις μεριμνήσει για εκείνες στον συγκεκριμένο χώρο; 

Εννοείς τις μεμονωμένες γυναίκες (οι οποίες αναλογικά είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό) που θα αποφάσιζαν να μας επισκεφτούν, και όχι τα ζευγάρια, μιας και αυτά μας τιμούν με την παρουσία τους.

Καταρχήν ότι είναι καλοδεχούμενες, και επίσης θα τους έλεγα να τολμήσουν, να διεκδικήσουν, να συμμετέχουν, και να ξεπεράσουν όλες τις φοβίες ή τα ταμπού που κουβαλάνε στο συγκεκριμένο θέμα από τις προηγούμενες γενιές. Οι γυναίκες μέσα στην πορεία των ετών διεκδίκησαν την θέση τους μέσα σε μια ανδροκρατούμενη σκληροπυρηνική κοινωνία τα προηγούμενα χρόνια. Έφθασαν να ηγούνται και μάλιστα με πολύ μεγάλη επιτυχία ακόμα και σε επαγγέλματα που ήταν καθαρά ανδροκρατούμενα στο παρελθόν π.χ. Στρατός, Αστυνομία, κλπ. τις ρωτώ λοιπόν γιατί θα έπρεπε να θέσουν τους εαυτούς τους έξω από αυτό;

Τώρα γιατί να το προτιμήσουν; Στο ανάφερα ήδη παραπάνω ασφάλεια! Δεν υπάρχει περίπτωση να νιώσουν ότι απειλούνται από κανένα, διότι είμαστε παρόντες ως επιχείρηση, και θα παρέμβουμε σε οποιαδήποτε άσχημη συμπεριφορά εάν και εφόσον προκύψει. Βεβαίως σε επισκεψιμότητα είναι κατά αναλογία περισσότεροι οι άντρες από τις γυναίκες, όμως έχουμε δημιουργήσει πολλές «γωνιές» που θα εξασφάλιζαν το privacy που χρειάζεται μια γυναίκα.

Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου / Οlafaq

-Θεωρείς πως ο μέσος Έλληνας έχει ακόμα κάποια ταμπού να ξεπεράσει στην σεξουαλικότητά του; Κατά πόσο πιστεύεις ότι απελευθερώνεται μέσα στο «8 Downtown»; 

Δεν θεωρώ, επίτρεψε μου να είμαι σίγουρος. Έχουμε ακόμα δρόμο για την ουσιαστική απελευθέρωση. Και όταν λέω απελευθέρωση δεν εννοώ χειμαδιό, και όχι μόνο σημαιούλες και πορείες, και φωνές, αλλά μια εσωτερική διεργασία όπου ο καθένας μας ατομικά πρέπει να κάνει, ώστε μέσα του να νιώθει ευτυχισμένος και να μπορεί να απολαμβάνει ότι επιλέγει να κάνει.

-Aπό που επηρεάστηκες και αναδιαμόρφωσες τον κινηματογράφο σου μεταμορφώνοντάς τον σε έναν πολυχώρο υψηλών προδιαγραφών που προσφέρει παροχές επιπέδου στον πελάτη; 

Ξέρεις είμαστε στο 21 ο αιώνα. Αν μη τι άλλο ο κόσμος εξελίσσεται, δεν θα έπρεπε και αυτοί οι χώροι να εκσυγχρονιστούν; Να περάσουν στο επόμενο level; Το οξύμωρο είναι, ότι εάν όχι όλοι μας, το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που μας διαβάζουν τώρα, (και βάζω και τον εαυτό μου μέσα) έχουμε περάσει από αυτούς τους χώρους στο παρελθόν. Και όμως κανείς μας δεν τολμάει ανοικτά να το παραδεχτεί, παρά μόνο σε φίλους το εκμυστηρευόμαστε σαν κάποιο ένοχο μυστικό. Αυτό λοιπόν δεν έπρεπε να αλλάξει κάποια στιγμή; Υπάρχει πιο καλό κίνητρο από αυτό; Δεν σου κρύβω ότι με ιντριγκάριζε σαν ιδέα πάρα πολύ, να είμαι η αρχή της νέας ιστορίας.

-Τελικά οι άνθρωποι ερεθίζονται με το ανώνυμο σεξ; Πόση σεξουαλική δόξα πιστεύεις ότι κρύβεται πίσω απο τις πολλές glory holes που υπάρχουν στις prive καμπίνες σας; 

Οι άνθρωποι ερεθίζονται με το ανώνυμο σεξ ίσως περισσότερο από ποτέ.  Θεωρώ πως είναι στο top ten των ερωτικών φαντασιώσεων μας πλέον. Τα glory holes εφευρέθηκαν για αυτό τον λόγο. Σου δίνουν μια αίσθηση ελευθερίας, και αυτοσχεδιασμού.

Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου / Οlafaq

-Το «8 Downtown» έχει κάποιο χαρακτηρισμό πχ swingers club, gay club, bdsm club;

Εδώ θα είμαι λίγο αυστηρός και απόλυτος. Δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες, ούτε στους ανθρώπους, ούτε στα μαγαζιά, αυτού του αντικειμένου. Ο έρωτας είναι πηγή έμπνευσης, εκτόνωσης, ψυχικής ισορροπίας, και ο καθένας επιβάλλεται να τον απολαμβάνει όπως αυτός επιθυμεί. Μην ξεχνάμε ότι πάνω από όλα αναφερόμαστε σε ανθρώπους, και είμαι υπέρμαχος, ότι κάλλιστα μπορούμε να συνυπάρχουμε όλοι σεβόμενοι ό ένας την επιθυμία του άλλου, αρκεί να μην μας θίγει κάποιος με την συμπεριφορά του. Οπότε θα σου ομολογήσω ότι ήταν και αυτό ένα στοίχημα στο να ενώνω τους ανθρώπους και όχι να τους διαχωρίζω.

-Διαπιστώσαμε ότι στην ιστοσελίδα σας υπάρχουν κανόνες. Τι έχεις να σχολιάσεις σχετικά;

Ναι γιατί θεωρώ ότι σε μια δομημένη κοινωνία πρέπει να υπάρχουν. Τους έχουμε ανάγκη. Αλίμονο εάν δεν υπήρχε Κώδικας Oδικής Kυκλοφορίας, το φαντάζεσαι τι θα γινόταν στον δρόμο. Έτσι και εμείς θέλουμε να υπενθυμίζουμε τα αυτονόητα, ότι πρέπει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο, ότι πρέπει να είμαστε καθαροί, να είμαστε ευγενικοί, και σε κάθε περίπτωση το όχι είναι όχι και δεν μπορούμε να επιβάλλουμε σε κανέναν την παρουσία μας ή την επιθυμία μας εάν δεν υπάρχει κοινή συναίνεση. Και δεν υπάρχουν απλά για να υπάρχουν… εφαρμόζονται απόλυτα, και είμαστε ιδιαιτέρως αυστηροί σε αυτό.