Ο “εθισμός στο σεξ” είναι μια προτεινόμενη ψυχολογική διαταραχή κατά την οποία οι άνθρωποι επιδίδονται σε υπερβολικές σεξουαλικές συμπεριφορές που οδηγούν σε αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή τους. Αν και είναι μια έννοια που χρησιμοποιείται ευρέως τόσο από τους μη ειδικούς όσο και από τους επαγγελματίες, δεν συμφωνούν όλοι οι ψυχολόγοι ότι η υπερσεξουαλικότητα είναι διαταραχή. Δεν αναφέρεται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5) που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία. Περιλαμβάνεται, ωστόσο, στη Διεθνή Ταξινόμηση των Ασθενειών (ICD-11), που δημοσιεύεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ο εθισμός στο σεξ είναι δύσκολο να οριστεί
Ο λόγος είναι ότι υπάρχει μεγάλη διαφωνία μεταξύ των επαγγελματιών της ψυχικής υγείας. Αποδεικνύεται ότι τα δύο από τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τον ορισμό του εθισμού στο σεξ – αρνητική επίδραση και υπερβολές – είναι δύσκολο να προσδιοριστούν με ακρίβεια.
Πρώτον, δεν είναι σαφές ότι ο αρνητικός αντίκτυπος που αναφέρουν οι αυτοπροσδιοριζόμενοι εθισμένοι στο σεξ προέρχεται στην πραγματικότητα από τη σεξουαλική τους συμπεριφορά. Πολλοί άνθρωποι με υψηλά επίπεδα σεξουαλικής δραστηριότητας αναζητούν θεραπευτές με συμπτώματα ψυχολογικής δυσφορίας, αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι που αισθάνονται αρκετά ικανοποιημένοι με την ιδιαίτερα ενεργή σεξουαλική τους ζωή. Για παράδειγμα, η παρακολούθηση πορνό, ο αυνανισμός, το περιστασιακό σεξ και οι επισκέψεις σε εργαζόμενους στο σεξ θεωρούνται τυπικές συμπεριφορές του εθισμού στο σεξ. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται με αυτές τις δραστηριότητες δεν βιώνουν κανένα άγχος. Έτσι, οι στάσεις των ανθρώπων σχετικά με τη σεξουαλικότητα είναι σημαντικές για να καθορίσουν αν θα κρίνουν τις σεξουαλικές τους συμπεριφορές ως θετικές ή αρνητικές στη ζωή τους.
Δεύτερον, τίθεται το ερώτημα πόσο σεξ είναι πολύ. Πολλοί θεραπευτές και ερευνητές που ασχολούνται με τον εθισμό στο σεξ ορίζουν ως “υπερβολική” τη συμμετοχή σε περισσότερες από επτά σεξουαλικές πράξεις που οδηγούν σε οργασμό την εβδομάδα. Αυτό περιλαμβάνει τόσο τον σόλο αυνανισμό όσο και τη συντροφική σεξουαλική δραστηριότητα. Ο λόγος για τον οποίο οι επαγγελματίες κατέληξαν στο επτά και πλέον ως ορισμό της “υπερβολικής” σεξουαλικής δράσης είναι ότι οι ασθενείς που αναζητούν βοήθεια για τον σεξουαλικό τους εθισμό συνήθως αναφέρουν σεξουαλική δραστηριότητα σε αυτό το εύρος. Ωστόσο, ο ψυχολόγος Joshua Peters και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο Carleton (Καναδάς) επισημαίνουν ότι είναι πολύ πιθανό ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να πληροί αυτό το κριτήριο για τον εθισμό στο σεξ.
Υψηλή σεξουαλική ορμή χωρίς άγχος
Σε άρθρο που δημοσίευσαν πρόσφατα στο Archives of Sexual Behavior, ο Peters και οι συνεργάτες του αναφέρουν μια μελέτη που διεξήγαγαν και στην οποία συμμετείχαν πάνω από χίλιοι βορειοαμερικανοί συμμετέχοντες, ηλικίας από 18 έως 87 ετών, με περίπου ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών. Το βασικό ερώτημα ήταν πόσο συχνά κάθε συμμετέχων πετύχαινε οργασμό, είτε μέσω σόλο αυνανισμού είτε μέσω σεξ με σύντροφο. Ορισμένα από τα αποτελέσματα ήταν προβλέψιμα. Για παράδειγμα, οι άνδρες ανέφεραν συχνότερους οργασμούς από ό,τι οι γυναίκες, τόσο μέσω του συντροφικού σεξ όσο και μέσω του σόλο αυνανισμού. Αν και το εύρημα αυτό συνάδει με πολλές άλλες έρευνες, δεν είναι ακόμη γνωστό αν αυτή η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων οφείλεται στη βιολογία -δηλαδή οι γυναίκες έχουν εγγενώς χαμηλότερη σεξουαλική ορμή από τους άνδρες- ή στην κοινωνική επιρροή, όπου οι γυναίκες διδάσκονται να καταπιέζουν τη σεξουαλικότητά τους, ενώ οι άνδρες ενθαρρύνονται να την εκφράζουν.
Επίσης, σε συμφωνία με προηγούμενες έρευνες, τα δεδομένα της παρούσας μελέτης έδειξαν ότι η συχνότητα των οργασμών μειωνόταν καθώς οι άνθρωποι γερνούσαν, ιδίως μετά την ηλικία των 45 ετών περίπου.
Άλλα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συχνότητα των οργασμών μέσω του σόλο αυνανισμού και του σεξ με σύντροφο συσχετίζονται θετικά. Δηλαδή, οι άνθρωποι που έκαναν πολύ σεξ με σύντροφο αυνανίζονταν επίσης πολύ.
Παραδοσιακά, ο αυνανισμός θεωρείται υποκατάστατο του σεξ με σύντροφο. Δηλαδή, οι άνθρωποι κάνουν σόλο σεξ απλώς και μόνο επειδή δεν έχουν σύντροφο. Αλλά αν συνέβαινε αυτό, θα περιμέναμε ότι η συχνότητα του αυνανισμού θα μειωνόταν όσο αυξανόταν η συχνότητα του συντροφικού σεξ. Αντίθετα, η διαπίστωση ότι το σόλο και το σεξ με σύντροφο συσχετίζονται θετικά υποδηλώνει ότι η σεξουαλική ορμή είναι ένας υποκείμενος παράγοντας. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς το πόσο συχνά θέλουν να κάνουν σεξ. Όσοι έχουν σχετικά χαμηλή λίμπιντο μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους είτε μέσω του συντροφικού σεξ, αν έχουν σύντροφο, είτε μέσω του σόλο σεξ, αν είναι μόνοι. Ωστόσο, όσοι έχουν μεγάλη σεξουαλική ορμή χρειάζονται μια σεξουαλική διέξοδο πέρα από αυτό που μπορεί να τους προσφέρει ο σύντροφός τους.
Ποιο ποσοστό του πληθυσμού λοιπόν έχει τέτοιου είδους υψηλή σεξουαλική ορμή;
Τα στοιχεία από τη μελέτη του Peters και των συνεργατών του έδειξαν ότι έως και το ένα τέταρτο των ανδρών και το ένα δέκατο των γυναικών ανέφεραν συνολική σεξουαλική διέξοδο (οργασμοί που επιτυγχάνονται είτε μέσω συντροφικού είτε μέσω σόλο σεξ) μεγαλύτερη από επτά φορές την εβδομάδα. Αν το ένα τέταρτο ή ακόμη και το ένα δέκατο του πληθυσμού βιώνει οργασμούς με αυτόν τον ρυθμό, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να το αποκαλέσετε “υπερβολικό”.
Κάθε φορά που μιλάμε για “φυσιολογική” συμπεριφορά, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ο όρος αυτός περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα αξιών. Μερικοί άνθρωποι έχουν ελάχιστο ή καθόλου ενδιαφέρον για το σεξ, άλλοι το θέλουν μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα και άλλοι το θέλουν μία ή περισσότερες φορές την ημέρα. Απλώς δεν υπάρχει κανένας λόγος, εκτός από μια αρνητική στάση απέναντι στη σεξουαλικότητα, να θεωρηθεί μια συγκεκριμένη συχνότητα οργασμού ως “υπερβολική”.
Η αμερικανική κουλτούρα παρουσιάζεται συχνά ως σεξουαλικά απελευθερωμένη. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ένα ισχυρό υπόγειο ρεύμα σεξουαλικά αρνητικών συμπεριφορών διαπερνά τη χώρα. Αν και oι Αμερικανοί είναι σίγουρα πιο ανοιχτοί σεξουαλικά από ό,τι ήταν ακόμη και πριν από 60 χρόνια, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούν το σεξ “άτακτο” και όχι “φυσικό”.
Και ευρύτερα όμως ως κοινωνία, συνεχίζουμε να βλέπουμε το περιστασιακό σεξ, την πορνογραφία, τον αυνανισμό και τη συναινετική σεξουαλική εργασία -δηλαδή, οποιοδήποτε σεξ εκτός μιας δεσμευμένης σχέσης- ως κακά που πρέπει να ξεφορτωθούμε και όχι ως εκφράσεις της φυσιολογικής ανθρώπινης σεξουαλικότητας.
Οι άνθρωποι εισπράττουν τις αρνητικές στάσεις για το σεξ που διαπερνούν την κοινωνία τους και αισθάνονται ενοχές για τις φυσικές σεξουαλικές τους επιθυμίες.
Οι επαγγελματίες υγείας, με τη σειρά τους, επικεντρώνονται στις “υπερβολικές” σεξουαλικές συμπεριφορές των ασθενών τους, θεωρώντας ότι αυτό είναι το πρόβλημα αντί να τους βοηθήσουν να αγκαλιάσουν τη σεξουαλικότητά τους όχι μόνο ως φυσιολογική αλλά και ως υγιή. Οι άνθρωποι είναι από τη φύση τους ένα ιδιαίτερα σεξουαλικό είδος. Η άρνηση της σεξουαλικότητάς μας σημαίνει άρνηση της ανθρωπιάς μας. Μόνο αν αγκαλιάσουμε τη σεξουαλικότητά μας σε όλη της την έκταση μπορούμε να κατανοήσουμε τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος.