Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αναζωπύρωση της τριχοφυΐας στο πρόσωπο με όλο και περισσότερους άνδρες να υιοθετούν μούσι κοντό ή και μακρύ κάτι που παλαιότερα αποτελούσε σήμα κατατεθέν μεταξύ των πολιτικών εξτρεμιστών και των αντικομφορμιστών. Τα γένια στις μέρες μας είναι μέρος της κουλτούρας των hipsters και όχι μόνο, όμως περισσότερο μπορούμε να μιλήσουμε για μια τάση της μόδας που επανήλθε. Πριν κάνει την επιστροφή της στα ανδρικά πρόσωπα, είχε για αρκετά χρόνια εκλείψει με τα κόντρα ξυρισμένα πρόσωπα να πρωταγωνιστούν, όμως ανέκαθεν το brutal look ήταν σεξουαλικό αρρενωπό παρασύνθημα.
Τα εργαλεία ξυρίσματος δεν είναι κάτι που υπήρχε ανέκαθεν στη διάθεση των ανδρών και για αρκετούς αιώνες ήταν αναγκασμένοι να ζουν με τριχοφυΐα στο πρόσωπο όχι από επιλογή αλλά επειδή δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά. Στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας, οι άνδρες είχαν γένια αν και τα πρώτα εργαλεία ξυρίσματος εμφανίστηκαν πριν περίπου πέντε χιλιάδες χρόνια και ήταν κατασκευασμένα από χαλκό.
Σήμερα οι άνδρες έχουν μούσι από επιλογή και μάλιστα μπορούν να απευθυνθούν σε επαγγελματίες για να το περιποιηθούν ενώ έχουν στη διάθεσή τους και δεκάδες προϊόντα για να το κάνουν πιο λείο ή να το αρωματίσουν ώστε να είναι περιποιημένο.
Γιατί όμως η φύση έχει προικίσει τους άνδρες με γένια και ποιος ο λόγος που κάποιοι ξυρίζονται;
Υπάρχει μια θεωρία η οποία λέει ότι οι τρίχες στο πρόσωπο λειτουργούσαν ως προστασία του δέρματος του προσώπου από το κρύο. Αυτή η θεωρία όμως δεν είναι αξιόπιστη για τρεις λόγους: Πρώτον και βασικό, αν ίσχυε, θα έπρεπε να έχουν και οι γυναίκες. Δεύτερον, ο άνθρωπος είναι ένα πλάσμα που περπατάει όρθιο, επομένως το ρόλο αυτό, δηλαδή της προστασίας από το κρύο την παρέχει το τριχωτό της κεφαλής.Τρίτον, η τριχοφυΐα στο πρόσωπο, εμφανίζεται μετά την παιδική ηλικία, κατά τη διάρκεια της εφηβείας, όταν η ευπάθεια στο κρύο έχει παρέλθει.
Οι τρίχες στο πρόσωπο αναπτύσσονται υπό την επίδραση της αυξανόμενης τεστοστερόνης κατά την εφηβεία. Εάν ένα σωματικό χαρακτηριστικό εμφανίζεται αξιόπιστα κατά την εφηβεία και εάν παίζει κοινωνικό σηματοδοτικό ρόλο, τότε αναφέρεται ως σεξουαλικά επιλεγμένο χαρακτηριστικό. Παραδείγματα αποτελούν το καμπυλόγραμμο σχήμα του γυναικείου σώματος και η ανδρική τριχοφυΐα στο πρόσωπο.
Αν λοιπόν το μούσι πρέπει να θεωρηθεί σεξουαλικά επιλεγμένο χαρακτηριστικό, τότε πρέπει να στέλνει ένα μήνυμα. Υπάρχουν δύο τύποι σεξουαλικά επιλεγμένων σημάτων. Το ένα προσελκύει το αντίθετο φύλο. Το άλλο εκφοβίζει τους αντιπάλους.
Ένα ακόμη σεξουαλικά επιλεγμένο χαρακτηριστικό που εκφοβίζει τους αντιπάλους και προσελκύει τα θηλυκά είναι το μεγάλο μέγεθος του σώματος. Αλλά τα ανθρώπινα γένια μπορεί επίσης να λειτουργήσουν εκφοβιστικά. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο είναι δημοφιλές σε πολλές ανδροκρατούμενες κοινωνίες και επίσης ο λόγος για τον οποίο οι φιλόσοφοι, οι σοφοί και οι ακαδημαϊκοί αφήνουν γένια.
Τι γίνεται με τη σεξουαλική έλξη; Είναι τα γένια τελικά ελκυστικά;
Οι αντιλήψεις μας για τις τρίχες στο πρόσωπο διαστρεβλώνονται από τις κοινωνικές μας προσδοκίες. Mε απλά λόγια, κάθε κοινωνία σε κάθε χρονική περίοδο είχε διαφορετική οπτική ως προς την ανδρική γενειάδα, γι αυτό και δεν έχει καταφέρει να βγει ένα ασφαλές συμπέρασμα για το τι ακριβώς αντιπροσωπεύει το μούσι. Στις ανεπτυγμένες χώρες για παράδειγμα, σε κάποιες περιόδους της ιστορίας, οι άνδρες με γενειάδες είναι συχνά άτομα χαμηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένων των αστέγων και των εργατών που κάνουν χειρωνακτικές δουλειές ,οι οποίοι δεν διαθέτουν τους κώδικες εμφάνισης των υπαλλήλων.
Τα γένια λοιπόν μπορούν να στείλουν αντικρουόμενα μηνύματα.
Όταν οι γυναίκες ερωτώνται ανοιχτά, πολλές λένε ότι τα γένια δεν είναι ελκυστικά. Από την άλλη πλευρά, όταν οι γενειοφόροι άνδρες ξύριζαν σταδιακά τις τρίχες του προσώπου τους, όσο περισσότερες τρίχες έχαναν, τόσο λιγότερο ελκυστικοί γίνονταν. Έτσι και πάλι μέσω των απαντήσεων των γυναικών δεν μπορούσε να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα καθώς δεν υπήρχε σε αυτές διαχρονική σταθερότητα. Δεν είναι ότι οι γυναίκες συνολικά δεν ξέρουν τι θέλουν, είναι ότι το αν αρέσει το μούσι ή όχι είναι υποκειμενικό κριτήριο που επηρεάζεται από το κοινωνικό γίγνεσθαι.
Ακόμα πιο σημαντικό, ίσως, είναι ότι οι γυναίκες αξιολογούν τα γενειοφόρα πρόσωπα ως συνώνυμα της αρρενωπότητας, την κυριαρχίας, της γονεϊκής ικανότητας, της δημιουργικότητας, της υγείας και με άλλες ιδιότητες που θεωρούνται ενδεικτικές της αξίας του συντρόφου. Το μόνο πραγματικό αρνητικό ήταν ότι οι γενειοφόροι άνδρες θεωρούνταν λιγότερο αξιόπιστοι.
Έτσι, όποιες επιφυλάξεις και αν έχουν οι γυναίκες για τα γένια, το μόνο αδιαμφισβήτητο που διαπιστώθηκε είναι ότι οι τρίχες στο πρόσωπο αυξάνουν τη σεξουαλική ελκυστικότητα ενός άνδρα. Αν είναι έτσι, τότε γιατί κάποιος άνδρας που ενδιαφέρεται να βγει ραντεβού συνήθως ετοιμάζεται να ξυριστεί; Άλλο όμως σεξουαλικά ελκυστικός κι άλλο father and husband material όπως αποδεικνύεται.
Το ξύρισμα ως σύμβουλο αξιοπιστίας
Πέρα από κάποιους αρνητικούς συνειρμούς σχετικά με τη γενειάδα που σχετίζεται με τους άστεγους και άλλες ομάδες, όπως οι τρομοκράτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άντρες με ξυρισμένο πρόσωπο είναι πιο πιθανό να γίνονται αντιληπτοί ως ειλικρινείς και αξιόπιστοι.
Η εμπιστοσύνη μπορεί να αποτελεί βασικό στοιχείο σε μια σεξουαλική σχέση, ιδίως για τις γυναίκες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η γυναίκα που μένει έγκυος και γεννάει κάνει συνήθως μια τεράστια επένδυση για όλη της τη ζωή, ενώ ο πατέρας μπορεί να αποφύγει τη γονική ευθύνη.
Το μουστάκι ως “φερετζές” του ψέματος
Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς αν οι γυναίκες προτιμούσαν ξυρισμένους συντρόφους κατά τη διάρκεια ιστορικών περιόδων κατά τις οποίες οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να αποστατήσουν από το γονικό καθήκον, όπως μετράται από το ποσοστό των γεννήσεων εκτός γάμου. Η υπόθεση αυτή υποστηρίχθηκε. Είναι ενδιαφέρον ότι το πιο σημαντικό στοιχείο ήταν το ξυρισμένο άνω χείλος.
Η περιοχή γύρω από το στόμα είναι μια κρίσιμη πηγή πληροφοριών σχετικά με τις συναισθηματικές καταστάσεις. Αυτές οι πληροφορίες, μαζί με τις αλλαγές στα μάτια και τη μύτη, αποκαλύπτουν την πραγματική συναισθηματική κατάσταση ενός ψεύτη, η οποία μπορεί να είναι ασυμβίβαστη με αυτά που λέει. Το μουστάκι είναι το μόνο τμήμα της τρίχας του προσώπου που κρύβει μια τέτοια μη λεκτική διαρροή.
Εξ ου και η ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι οι ξυρισμένοι άνθρωποι είναι πιο ειλικρινείς. Επιπλέον, ένα σημάδι ψεύδους είναι η προσπάθεια απόκρυψης του προσώπου, συνήθως καλύπτοντας το στόμα με το χέρι. Συνθέτοντας αυτά τα κομμάτια μαζί, είναι λογικό ότι οι γυναίκες προτιμούσαν τους άνδρες να είναι ξυρισμένοι κατά τη διάρκεια ιστορικών περιόδων όπου οι γεννήσεις εκτός γάμου ήταν υψηλές. Σε αυτές τις περιόδους, οι γυναίκες απέφευγαν τους άνδρες των οποίων οι τρίχες στο πρόσωπο θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο στην αποκάλυψη των πραγματικών τους προθέσεων σε μια βραχυπρόθεσμη προσπάθεια αποπλάνησης. Με λίγα λόγια, οι άνδρες με μούσι είναι αρχικά ελκυστικοί και σεξουαλικοί επειδή εκπέμπουν πυγμή και αρρενωπότητα, όταν όμως μια γυναίκα θέλει να επενδύσει στο γάμο και στη μητρότητα, προτιμά τους ξυρισμένους.