Ο καιρός μπορεί να έχει αρχίσει να χαλάει, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα επηρεάσει και τη διάθεσή μας. Όχι ότι δεν μπορεί, αλλά δεν θα του το επιτρέψουμε, γιατί το αγαπημένο μας Σαββατοκύριακο είναι και πάλι εδώ με πολλά δρώμενα που θα σας καλούν να βγείτε έξω από το σπίτι. Ένα διαμάντι του σκληρού βρετανικού ήχου θα σας πάρει από το χέρι και θα βαδίσετε σε doomy hard rock και prog μονοπάτια, θα τραγουδήσετε σε ένα εύθραστο καράβι, θα μυηθείτε στον μοναδικό κόσμο του αιώνιου ποιητή και δε γίνεται εν όψει 25ης Μαρτίου να χάσετε ένα βραβευμένο ντοκιμαντέρ για μία εξέχουσα μορφή της Ελληνικής Επανάστασης.
Το OLAFAQ επέλεξε μερικά μόνο από τα δρώμενα που θα λάβουν χώρα αυτό το σαββατοκύριακο. Άλλα δωρεάν, άλλα με είσοδο, αυτές είναι προτάσεις του:
Σάββατο, 23 Μαρτίου
Ο Ορφέας Περίδης live στη Σφίγγα
Ο Ορφέας Περίδης, ο κορυφαίος μελωδός της γενιάς του, που εδώ και τριανταπέντε χρόνια μας χαρίζει μοναδικές μουσικές στιγμές έντονων συναισθημάτων, έρχεται για δύο ακόμα Σάββατα του Μαρτίου στη Σφίγγα.
Μαζί του επί σκηνής μια από τις πιο ανερχόμενες νέες φωνές του ελληνικού τραγουδιού η Σουσάνα Τρυφιάτη που θα μας τραγουδήσει καινούρια τραγούδια σε πρώτη εκτέλεση που εμπεριέχονται στο νέο album του Ορφέα Περίδη με γενικό τίτλο «Πάλι για σένα» καθώς και κάποια από τα παλιά και αγαπημένα.
Με ένα πλούσιο ρεπερτόριο που καταφέρνει να κινείται με δεξιοτεχνία από το έντεχνο στο λαϊκό τραγούδι, και από την μπαλάντα στην ροκ διάθεση, ο Περίδης καταφέρνει να δημιουργεί το αγαπημένο εκείνο κλίμα που προσφέρει στους ακροατές την διασκέδαση μαζί με την ποιότητα, την μουσική τρυφερότητα μαζί με τον ενθουσιώδη δυναμισμό.
Στην μουσική τους παράσταση, μπορούμε να απολαύσουμε ένα πλήθος από ηχοχρώματα και ρυθμούς, να «σκάνε» σαν φωτοβολίδα και να μεταφέρουν εκρηκτικά τις νύχτες μας από την Ανατολή ως την Δύση, έτσι όπως ανέκαθεν γνωρίζει να κάνει το καλό ελληνικό τραγούδι.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.
Οι Green Lung στο Fuzz Club
Επιτέλους έφτασε η στιγμή που θα απολάυσουμε ζωντανά την μπάντα που αποτελεί το καλύτερα κρυμμένο διαμάντι του βρετανικού σκληρού ήχου και πλέον δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει την εκτυφλωτική του λάμψη. Δεν είναι τυχαίο ότι η εφημερίδα The Guardian αναφέρθηκε σε αυτούς με την φράση «έτσι ακριβώς πρέπει να παίζεται το heavy metal».
Από το self-released, πρωτόλειο ντεμπούτο EP “Free The Witch” του 2018, οι Green Lung έδειξαν απευθείας τόσο τις βρετανοτραφείς επιρροές και καλλιτεχνικές εκφάνσεις τους, όσο και την διάθεσή τους να βαδίσουν σε μονοπάτια πότε doomy hard rock, πότε prog, πότε psych και πότε κλείνοντας το μάτι στα Hammer Horror theatrics της NWOBHM σκηνής. Ο δε στίχος τους, αφιερωμένος στο Βρετανικό φολκλόρ, όπως και σε θρύλους της ιδιαίτερης πατρίδας τους, φλερτάρει τόσο με το άγριο προγονικό της πνεύμα, όσο και με την μαγισσολογία [sic], χτίζοντας μία cult μουσική οντότητα, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή των μουσικών ειδών που εκπροσωπεί.
Εισιτήρια και περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.
Νέος Φινλανδικός Κινηματογράφος στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Παράσταση βασισμένη σε σονέτα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στο Ωδείο Αθηνών
Τα 154 Σονέτα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, από το 1609 που δημοσιεύθηκαν μέχρι σήμερα, ασκούν γοητεία και συγκίνηση. Με όχημα τη μουσική μεγάλων συνθετών της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, η καλλιτεχνική κοινότητα των Σχολών Παραστατικών Τεχνών του Ωδείου Αθηνών [Μουσική, Θέατρο, Χορός] δημιούργησε μία παράσταση με φαντασία και πάθος, εμπνευσμένη από τους στίχους 11 σονέτων του Σαίξπηρ, για να μυήσει τους θεατές στον μοναδικό κόσμο του αιώνιου ποιητή.
Ερμηνεύουν: Βικτωρία Κιαζίμη, Βασίλης Νικορέλος | Τσέμπαλο. Ηθοποιοί: Αγνή Καρβουντζή, Εύα Τζανακάκη. Χορεύουν: Σοφία Αγαπητού, Μαρκέλλα Βλάχου, Μαρία Δεμερτζή, Λευτέρης Δημόπουλος, Νιόβη Επισκόπου, Στεβίνα Κογκάκη, Ελπίδα Κουιτζόγλου, Νεφέλη Κόλλια, Μυρτώ Κούκου, Χρήστος Λεμτζίδης, Ιωάννα Μπαρμπάκου, Σμαράγδα Νικολιδάκη, Αγγελική Νταβέλη, Μανώλης Παπαϊωάννου, Ευτυχία Στενού, Δανάη Στράντζαλη, Κατερίνα Τσούμα, Σοφία Φαρμακοπούλου, Ελενάνθη Φραγκούλη, Ντοριάνα Φούφι.
Είσοδος ελεύθερη
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.
Κυριακή, 24 Μαρτίου
Οι Bag of Nails στο Half Note Jazz Club
Οι Bag of Nails, ένα χρόνο μετά την πρώτη και εκρηκτική τους εμφάνιση στο ιστορικό Half Note Jazz Club, επιστρέφουν, ως organ trio πλέον, με σκοπό να ξεσηκώσουν ξανά το κοινό και να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα που θα μυρίζει μπαρούτι.
Διασκευές σε κομμάτια που τους έχουν στιγματίσει, κομμάτια απ’ το πρώτο τους album (The Wolf Inside Me, Nasoni Records, Berlin 2019), το οποίο έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές απ’ τον διεθνή τύπο αλλά και ολόκληρο το επερχόμενο τους LP, που έχει ήδη ηχογραφηθεί και σύντομα πρόκειται να κυκλοφορήσει, θα συνθέσουν την απόλυτη psych blues / soul rock εμπειρία.
Εισιτήρια και περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.
Φίλιππος Τσιτσόπουλος – “Ας τραγουδήσουμε στο εύθραυστο καράβι της ύπαρξής μας” στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει, στο πλαίσιο του κύκλου “Οι ονειροπόλοι”, τη νέα πολυμεσική δράση-παρέμβαση του εικαστικού περφόρμερ Φίλιππου Τσιτσόπουλου “Ας τραγουδήσουμε στο εύθραυστο καράβι της ύπαρξής μας / Τo sing in the fragile boat of our existence”, με εξαιρετικούς καλεσμένους ερμηνευτές: ‘Εμιλυ Κολιανδρή, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Άγγελος Μπούρας, Κατερίνα Πλεξίδα, Βάσια Ζαχαροπούλου.
Μία βιωματική τριλογία εξερεύνησης μέσα στα “σπλάχνα” του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, με ελεύθερη είσοδο. Μία διαδραστική ανασκαφή ιστοριών, ανάμεσα στις σκηνές, τους χώρους υποδοχής των θεατών, τις αποθήκες, ακόμη και στον τρούλο του θεάτρου, ακολουθώντας νοητά τρεις θεμελιώδεις έννοιες και τη σύγχρονη ερμηνεία τους: Ναυάγιο – Ευχή – Θαύμα.
Η σοπράνο και ηθοποιός Κατερίνα Πλεξίδα ερμηνεύει την άρια του Bizet, “Je crois entendre encore” και η ηθοποιός Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου απαγγέλει Μανώλη Αναγνωστάκη.
Είσοδος Ελεύθερη
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.
Δωρεάν προβολή ντοκιμαντέρ “Μαντώ Μαυρογένη: Οδοιπορικό Ελευθερίας μιας Ανταριασμένης Ψυχής”
Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, συμμετέχοντας στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, θα προβάλει την Κυριακή 24 Μαρτίου στις 19.00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής, το ντοκιμαντέρ της δημοσιογράφου και νομικού Γεωργίας Μπιτάκου “Μαντώ Μαυρογένη: Οδοιπορικό Ελευθερίας μιας Ανταριασμένης Ψυχής”.
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε το 2021 και έλαβε δύο βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης (βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους και Βραβείο Κοινού), ενώ εντάχθηκε και στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας.
Το ντοκιμαντέρ, στο οποίο συμμετέχουν η Κάτια Δανδουλάκη και ο Τάσος Νούσιας, είναι αφιερωμένο στη ζωή και τη δράση της Μαντώς Μαυρογένη (όπως υπέγραφε η ίδια). Μαζί τους εμφανίζονται απόγονοι της ηρωΐδας, συγγραφείς, ερευνητές καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και της Εκκλησίας, από τα μέρη με τα οποία συνδέθηκε. Τη μουσική επένδυση ανέλαβε ο Σταμάτης Σπανουδάκης και οι μουσικοί Θανάσης Βασιλόπουλος και Νίκος Χατζόπουλος. Την 25η Μαρτίου το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο θα είναι ανοιχτό για το κοινό με ελεύθερη είσοδο, από τις 10:00 έως τις 16:00.
Είσοδος ελεύθερη
“Midnight Movie” στο Θέατρο Χώρος
Το έργο Midnight Movie είναι το ταξίδι μιας γυναίκας μέσα στο μονοπάτι του διαδικτύου. Η παράσταση ζωντανεύει το εσωτερικό τοπίο του μυαλού της, που περιπλανιέται στο ίντερνετ. H σκέψη της, μια διαδρομή γεμάτη αναμνήσεις, προβολές και όνειρα, σ’ ένανκόσμο digital. Ζει μια παράλληλη πραγματικότητα την οποία μοιράζεται με το κοινό.
Πάσχει από μια κινητική διαταραχή. Ο χρόνος περνάει άνισα όταν ένα σώμα υποφέρει. Αλλά τα δύο ψηφιακά της σώματα την παρηγορούν. Της δίνουν τη δύναμη που της λείπει. Μαζί με αυτά η ηρωίδα ταξιδεύει το κοινό σε ένα όνειρο, στον κόσμο του ψηφιακού βασιλείου.
Ένα ψηφιακό σώμα είναι σαν μια αναπαράσταση του εαυτού μας στον διαδικτυακό κόσμο. Ένας χαρακτήρας που δημιουργούμε για να αλληλεπιδράσουμε με το ψηφιακό πεδίο και ναδιαφύγουμε σε μια άλλη πραγματικότητα. Έτσι κι η πρωταγωνίστρια. Οδηγείται σε έναν τόπο που είναι ελεύθερη να κάνει ότι θέλει, να πάει όπου θέλει.
Μέσα από μια κινηματογραφική λογική σε συνδυασμό με το physical theatre και τη δημιουργία εικόνων με projection mapping, η σκηνή μετατρέπεται σε νοσοκομείο, σε μια σουρεαλιστική κρεβατοκάμαρα, σε μια έρημο, που μοιάζει με μεταμεσονύχτια ταινία και σε ό,τι άλλο φαντάζεται η ηρωίδα όσο ταξιδεύει σε αυτόν τον, χωρίς όρια, κόσμο που ονομάζεται ίντερνετ.Το έργο εξετάζει τη σχέση ανάμεσα στην αναπηρία και την διαδικασία αφήγησης σε μια σύγχρονη, ψηφιακή εποχή. Πώς είναι να έχεις ένα ψηφιακό σώμα, όταν το φυσικό σου σώμα συνέχεια φθίνει και σε εγκαταλείπει. Τί σημαίνει ψηφιακός εαυτός και η ζωή του ως αντίποδας στον πόνο.
Κάθε Κυριακή για λίγες ακόμα παραστάσεις στο Θέατρο Χώρος
Εισιτήρια και περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.