Βρισκόμαστε μία ανάσα πριν την εκπνοή του Ιούνη, ο οποίος το τελευταίο του Σαββατοκύριακο αποφάσισε να μας φερθεί όμορφα. Ευτυχώς ο υδράργυρος θα πέσει το διήμερο και εμείς να αδράξουμε την ευκαιρία και να απολαύσουμε τις μουσικές, θεατρικές, εικαστικές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις πόλης. Ντυθείτε, φορέστε το πιο καλοκαιρινό σας άρωμα και ετοιμαστείτε να ταξιδέψετε μέχρι την Αβάνα μέσω μαγικών λατινοαμερικάνικων ρυθμών, να γελάσετε με πέντε εξαιρετικούς κωμικούς, να παρακολουθήσετε μία πολυβραβευμένη ορχήστρα της Ευρώπης αλλά και να παίξετε τα αγαπημένα σας παιχνίδια.

Το OLAFAQ επέλεξε μερικά μόνο από τα δρώμενα που θα λάβουν χώρα αυτό το σαββατοκύριακο. Άλλα δωρεάν, άλλα με είσοδο, αυτές είναι προτάσεις του:

Σάββατο, 29 Ιουνίου

GAMEATHLON SUMMER στο Tae Kwon Do

Δεν υπάρχει αριθμός λέξεων, εικόνων ή βίντεο που να μπορεί να αποτυπώσει την αίσθηση και τη μοναδικότητα του GAMEATHLON.

Από οικογένειες και μίνι geeks μέχρι τους πιο σκληροπυρηνικούς παίκτες, σίγουρα υπάρχει κάτι να δείτε, να κάνετε ή να δημιουργήσετε στα 13.000 τετραγωνικά μέτρα του mega event.

Οι πάνω από 30.000 επισκέπτες που φιλοξενούνται στις  ημέρες της εκδήλωσης και η απίστευτη στήριξη από τις κοινότητες το έκαναν “θεσμό” που άντεξε μνημόνια, capital controls, πανδημίες, πολέμους και λίγο πολύ οποιαδήποτε άλλη «μικρή ταλαιπωρία» είχε να προσφέρει η τελευταία δεκαετία, συνεχίζοντας την εξέλιξη της gaming σκηνής μέσα στα χρόνια.

Την ίδια μέρα θα συναντήσετε επαγγελματίες παίκτες, υπουργούς, cosplayers, προγραμματιστές, tattoo artists, κοινότητες, πολυεθνικά στελέχη, καθηγητές, μουσικούς και τους πιο διαβόητους δημιουργούς περιεχομένου… όλα στο ίδιο τεχνολογικό blockbuster με την πιο αγνή ατμόσφαιρα!

Εισιτήρια και πληροφορίες εδώ.

Stand-up Comedy Show

Ένα εξαιρετικό Line Up στο νέο Stand-up Comedy Show σας περιμένει στις 21.30, στη φιλόξενη σκηνή του Πόλις, στο Ηράκλειο Αττικής, με πολύ γέλιο!

Πέντε εξαιρετικοί Κωμικοί, η Χρύσα Κατσαρίνη, ο Βαγγέλης Μουλαράς, η Αλεξάνδρα Παπαντωνίου και Guest ο Κώστας Τάσιος, ετοιμάζονται να μας κάνουν να γελάσουμε μέχρι δακρύων!

Την παράσταση παρουσιάζει ο Γιάννης Ρούσσος!

Η ζεστασιά της καλής παρέας και το γέλιο που προκαλούν όλοι αυτοί μαζί οι καταπληκτικοί κωμικοί, θα σας κάνουν να απολαύσετε εκπληκτικό χιούμορ και να ξεκαρδιστείτε με την καρδιά σας!

Εισιτήρια και πληροφορίες εδώ.

Back to Αthens 11- International Art Meeting 2024 

Από τις 26 – 30 Ιουνίου παρουσιάζονται στο Back to Athens, 20 επιμελητικές εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές με περισσότερους από 190 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Καλλιτέχνες και πρόσωπα που ξεχώρισαν, έργα και ιδέες που δημιουργήθηκαν τη φετινή σεζόν σκιαγραφούν τη ζωντανή σκηνή της σύγχρονης τέχνης στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής της δραστηριότητας στην καρδιά του Αθηναϊκού κέντρου, η μεγάλη διακαλλιτεχνική διοργάνωση “Back to Athens 11 International Art Meeting | 2024: Crossroads – knowledge and worldly pleasures – a review” φιλοξενείται στο εμβληματικό Μέγαρο Ησαΐα. To Back to Athens είναι μία ετήσια επιθεώρηση απόψεων, τάσεων και έργων που συγκεντρώθηκαν τον τελευταίο χρόνο και αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο τόσο για την καλλιτεχνική κοινότητα όσο και για το φιλότεχνο κοινό, θέτοντας καίρια ζητήματα που αγγίζουν και διαμορφώνουν το σύγχρονο και καθημερινό πολιτισμό.

Από το 2012, το Back to Athens διαμορφώνει ένα πολιτιστικό χάρτη της Αθήνας ανοίγοντας ξανά ιστορικά και εμβληματικά κτίρια, χώρους, σημεία που αποκαλύπτουν τη δική τους, ιδιαίτερη Αθηναϊκή ιστορία, και όχι μόνο. Η μεγάλη αυτή ετήσια καλλιτεχνική συγκέντρωση επιλέγει τοποθεσίες που χαρακτηρίζονται από διαφορετικά κοινά, διαπολιτισμικά και πολυπολιτισμικά στοιχεία.

Παραγωγή και συντονισμός CHEAPART. Επιμέλεια Back to Athens 2024: Γιώργος Γεωργακόπουλος, Φωτεινή Καπίρη, Christian Rupp. Για περισσότερες πληροφορίες και για το αναλυτικό πρόγραμμα δείτε στο backtoathens.com/projects/

Είσοδος Ελεύθερη

Buena Vista All Stars στο ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ

Ταξιδεύοντας από τους δρόμους της Αβάνας στη σκηνή του ΚΠΙΣΝ, οι Buena Vista All Stars έρχονται, το Σάββατο 29 Ιουνίου, στο Ξέφωτο, στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους Una Noche en La Habana Tour (Μια Νύχτα Στην Αβάνα), για μια βραδιά γεμάτη μαγευτικούς λατινοαμερικανικούς ρυθμούς και διαχρονικά τραγούδια, όπως τα Chan-Chan, Dos Gardenias, El Cuarto De Tula, Candela, Carretero κ.ά.

Όταν οι Buena Vista Social Club – αυτή η υπέροχη ομάδα των βετεράνων Κουβανών μουσικών που απέκτησε μια “δεύτερη ζωή” αφού πρώτα συναντήθηκε σχεδόν τυχαία σε ένα στούντιο ηχογράφησης στην Αβάνα στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 – ολοκλήρωσαν την περιοδεία τους “Adiós” το 2015, όλοι πίστεψαν ότι όντως επρόκειτο για τον συναυλιακό τους αποχαιρετισμό. Μετά το επίσημο αυτό “αντίο”, ήρθε η νοητή μουσική τους συνέχεια: Οι Buena Vista All Stars, οι μουσικοί κληρονόμοι και διάδοχοι του διάσημου Buena Vista Social Club.

Κυριακή, 30 Ιουνίου

Chamber Orchestra of Europe στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Φωτ.: Oliver Helbig

Η πολυβραβευμένη Chamber Orchestra of Europe έχει εδώ και δεκαετίες κατακτήσει την κορυφή χάρη στον ξεχωριστό ήχο και τις καθηλωτικές ερμηνείες της. Φέτος το καλοκαίρι περιοδεύει στις μεγαλύτερες σκηνές της Ευρώπης υπό τη διεύθυνση ενός σούπερ σταρ του πόντιουμ, του Βρετανού σερ Σάιμον Ρατλ.

Πρόκειται για την τρίτη συνεργασία του Ρατλ με την Ορχήστρα, με την οποία ο χαρισματικός μαέστρος δηλώνει πραγματικά ερωτευμένος. Σολίστ, η διάσημη μεσόφωνος Μαγκνταλένα Κοζενά στα συνταρακτικά Πέντε τραγούδια σε ποίηση Φρ. Ρίκερτ του Γκούσταφ Μάλερ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τα Πέντε ουγγρικά δημοτικά τραγούδια του Μπέλα Μπάρτοκ και το Σκέρτσο Καπριτσιόζο έργο 66 του Αντονίν Ντβόρζακ, ενώ ολοκληρώνεται με ένα απαράμιλλο αριστούργημα, τη «Μεγάλη» Συμφωνία αρ. 9 σε ντο μείζονα του Φραντς Σούμπερτ.

Εισιτήρια και πληροφορίες εδώ.

“ZONDER” της Ayelen Parolin στην Πειραιώς 260

Φωτ.: Stanislav Dobak

Υπό τους ήχους του Γαλάζιου Δούναβη του Στράους, τρεις περφόρμερ στη σκηνή προσπαθούν να βρουν τον βηματισμό τους και να συντονιστούν μεταξύ τους, σε ένα παιχνίδι που οι κανόνες του αλλάζουν διαρκώς. Η επιμονή τους να ολοκληρώσουν το έργο, αγνοώντας το σκηνικό που αποσυντίθεται, είναι σχεδόν συγκινητική.

Με χιούμορ και αυτοσαρκασμό, η βραβευμένη Αργεντίνα χορογράφος Ασελέν Παρολίν, που από το 2000 ζει και δουλεύει στην Ευρώπη, ενορχηστρώνει στο “ZONDER” έναν εύθυμο εφιάλτη, μια χορογραφική αταξία ανοιχτή σε όλες τις πιθανότητες. Κόντρα στην εμμονή για στοχοπροσήλωση, νόημα, αρχή και τέλος σε όλα, ενάντια στον λογοκεντρισμό της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας, η Παρολίν μάς προτείνει να αψηφήσουμε τον φόβο της αποτυχίας και να αγκαλιάσουμε σφιχτά τα λάθη μας. Με το “ZONDER” δημιουργεί μια ωδή στο παράλογο, στο μη χρήσιμο, στο τυχαίο. Ένα σπάνιο πάντρεμα του σύγχρονου χορού με την κωμωδία.

Εισιτήρια και πληροφορίες εδώ.

SLUGFEST vol 2 Φεστιβάλ Κόμιξ & Εικονογράφησης

πόλη

Το SLUGFEST είναι ένα μίνι φεστιβάλ κόμιξ και οπτικής αφήγησης που επικεντρώνεται στην σκηνή των αυτοεκδόσεων. Στοχεύοντας στο να δημιουργήσουμε ένα σημείο συνάντησης για τους ανθρωπους που αγαπάνε να διαβάζουν ή/και να δημιουργούν κόμιξ, το SLUGFEST προσκαλεί καλλιτεχνά, λάτρεις των κομιξ και των βιβλίων να ανταλλάξουν ιδεες, να μοιραστούν ιστορίες και να δημιουργήσουν μαζί.

Το κομιξ [comix] είναι ένας όρος που δημιουργήθηκε για να περιγράψει την αντικουλτούρα που άνθισε τις δεκαετίες του ‘60 και ‘70 στο Σαν Φρανσισκο των ΗΠΑ. Το ‘X’ στη θέση του ‘S’ σηματοδοτώντας τον άγνωστο παρονομαστή στην εξίσωση, που ξεφεύγει από τους περιορισμούς των συμβατικών κόμικ. Μικροεκδοτικές και αυτοεκδοσεις επέτρεψαν στους καλλιτεχνες τη δημιουργική ελευθερία σε μορφή και περιεχόμενο. Ταυτόχρονα τα underground κομιξ διαχύθηκαν στο Ηνωμενο Βασίλειο και την Ευρώπη, εκκινώντας μια παράδοση ανεξάρτητων εκδόσεων με “ακατάλληλο” περιεχόμενο, πολιτική και «ενήλικη» θεματολογία.

Οι γυμνοσάλιαγκες (slugs) είναι τρομερά αργοί και κολλώδεις. Μπορεί να μην τους προσέξεις κάν, και να τους πατήσεις καταλάθος. Περνούν απαρατήρητοι και λειτουργούν με τους δικούς τους χρόνους. Τα σώματά τους είναι ρευστά, ελαστικά, σχεδόν χωρίς όρια – οι περισσότεροι δε χωρούν στο δίπολο θηλυκό/αρσενικό, και αναπαράγονται ασεξουαλικά. Ο σκοπός μας είναι να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με την καλλιτεχνική δημιουργία αναφορικά με το χρόνο, με την παραγωγικότητα και τα προαποφασισμένα χρονοδιαγράμματα, και να επιμείνουμε στην ταλάντωση μεταξύ μέσων, ρευμάτων και ταυτοτήτων, αναζητώντας πάντοτε νέους τρόπους να λέμε ιστορίες.

Θεμιστοκλέους 65, Εξάρχεια

Πληροφορίες και πρόγραμμα εδώ.

Park your Cinema Kids στο ΚΠΙΣΝ

Όλα όσα σημαίνουν καλοκαίρι έρχονται στο ΚΠΙΣΝ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας γιατί καλοκαίρι σημαίνει θερινό σινεμά, κάτω από τα αστέρια, στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος

Στις 21:00 θα προβληθεί η ταινία “Η Αλίκη μέσα από τον καθρέφτη” (Alice through the looking glass) (2016).

Είσοδος ελεύθερη