Ουφ! Ευτυχώς ο καύσωνας άρχισε να υποχωρεί και επιτέλους μπορούμε εξερευνήσουμε και πάλι την πόλη μας η οποία είναι γεμάτη με εκδηλώσεις και αυτό το Σαββατοκύριακο. Έφτασε η στιγμή της καθιερωμένης πορείας υπερηφάνειας, της electro swing συναυλίας του Parov Stelar και της πρωτόγνωρης εμβυθιστικής εμπειρίας που κινείται στα όρια του σινεμά, του θεάτρου και του rave party, μιας μαγικής συνάντησης τριών σούπερ σταρ της κλασικής μουσικής, η πρεμιέρα για μία παράσταση που αναδεικνύει ένα θέμα ταμπού και ένα ξεχωριστό ταξίδι σε μία από τις πιο αγαπημένες γειτονιές της Αθήνας.

Το OLAFAQ επέλεξε μερικά μόνο από τα δρώμενα που θα λάβουν χώρα αυτό το σαββατοκύριακο. Άλλα δωρεάν, άλλα με είσοδο, αυτές είναι προτάσεις του:

Σάββατο, 15 Ιουνίου

Athens Pride 2024 – Πορεία Υπερηφάνειας & εκδηλώσεις

Με σύνθημα «Ένας νόμος δεν αρκεί», το Athens Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Ιουνίου στην πλατεία Συντάγματος.

Η καθιερωμένη πορεία υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας συνοδεύεται και από μία σειρά εκδηλώσεων που πρόκειται να κορυφωθούν με μία μεγάλη συναυλία. Συγκεκριμένα, η πορεία υπερηφάνειας αναμένεται να ξεκινήσει στις 19:00, ενώ η κεντρική εκδήλωση – την οποία θα παρουσιάσουν η Athinoid και η Zoe Pre – θα ακολουθήσει στις 21:00.

Το πρόγραμμα της ημέρας:
Στον χώρο του Workshop από τον εθελοντισμό του Athens Pride, θα πραγματοποιηθούν 3 εργαστήρια:

• Βάψε την Ντουλάπα σου 14:00 – 16:00
• Έλα σε εμάς αν είσαι μόνο σου 12:00-13:00 & 16:00-17:00
• Body Painting απο τις 12:00 – 21:00

Το πρόγραμμα της κεντρικής σκηνής
16:00 – 19:00

• Dj Set Barbara Stalos
• Ένας Νόμος Δεν Αρκεί – Συζήτηση και Τοποθετήσεις
• Χαιρετισμοί LGBTQI+ Οργανώσεων
• Έναρξη της Πορείας στις 19:00

19:00 – 21:00
(παράλληλα με την πορεία)

• A-Z
• Aggelina
• Cilia Katrali
• Leo
• Papazό
• Dj Set Oben Budak
• Aria Di Vine Performance
• Παρουσίαση: Nakis, Pamairi, Aria Di Vine

21:00 

Παρουσιάζουν οι Athinoid & Zoe Pre

• Α – Ζ
• Aaron Sibley
• Anastasia
• Daphne Lawrence
• Ekati
• Eleonora Zouganeli
• Heelcat
• James Indigo
• Joanne
• Mania
• Ria
• Tamta

Parov Stelar/ Jain & Telenova στο Release Athens 2024

Parov Stelar
Φωτ.: Tanja Schalling

ο Release Athens 2024 υποδέχεται τον Parov Stelar, το Σάββατο 15 Ιουνίου, στην Πλατεία Νερού. Ο διάσημος Αυστριακός μουσικός και παραγωγός, που τόσο έχει αγαπηθεί στη χώρα μας, θα μας προσφέρει, μαζί με την Jain και τους Telenova, την πιο χορευτική βραδιά του φετινού καλοκαιριού.

Ο Marcus Fuereder, όπως είναι το πραγματικό όνομα του Parov Stelar, με τον αλάνθαστο συνδυασμό ηλεκτρονικών dance ήχων με jazz και swing samples που ο ίδιος πρωτοπαρουσίασε, έχει εξασφαλίσει μια ξεχωριστή θέση στον κόσμο της μουσικής, παγκοσμίως.

Γνώρισε την καταξίωση από τις πρώτες του κυκλοφορίες, στις αρχές των 00s, και τα τελευταία 20 χρόνια έχει καταγράψει μια σπουδαία πορεία, με αμέτρητα hits και sold-out εμφανίσεις στους πιο εμβληματικούς χώρους του κόσμου. Ταυτόχρονα, εξελίχθηκε και σε έναν από τους πιο αξιόπιστους και περιζήτητους remixers της σκηνής, συνεργαζόμενος με ονόματα από ολόκληρο το μουσικό φάσμα – όπως οι Tony Bennett, Lady Gaga, Lana Del Rey, Bryan Ferry, μεταξύ πολλών άλλων.

Οι αριθμοί, άλλωστε, μιλούν από μόνοι τους. Πάνω από 500 εκατομμύρια views στο YouTube, περισσότεροι από 3 εκατομμύρια μηνιαίοι ακροατές στο Spotify, ενώ τα τραγούδια του έχουν συμπεριληφθεί σε περισσότερες από 700 συλλογές, καθώς και σε σειρές, ταινίες και διαφημίσεις.

Εισιτήρια και πληροφορίες εδώ.

Emanuel Ax – Λεωνίδας Καβάκος – Υo-Yo Ma στο Ηρώδειο

Φωτ.: Nigel Parry

Τρεις σούπερ σταρ της κλασικής μουσικής, τρεις κορυφαίους σολίστες με ασύγκριτη τεχνική και ερμηνευτική δεινότητα θα έχουμε το προνόμιο να παρακολουθήσουμε φέτος στη σκηνή του Ηρωδείου.

Emanuel Ax, Λεωνίδας Καβάκος και Yo-Yo Ma τα τελευταία χρόνια παίζουν μαζί γεμίζοντας ασφυκτικά τις σπουδαιότερες αίθουσες παγκοσμίως, και έχουν ηχογραφήσει ήδη τρεις δίσκους με έργα Μπετόβεν, σε μια εξαιρετικά ευτυχή για το μουσικόφιλο κοινό συνεργασία – που απ’ ό,τι φαίνεται είναι εξίσου απολαυστική και για τους ίδιους.

Μια μαγική συνάντηση που θα μας δώσει τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσουμε τρεις ιδιοφυείς ερμηνευτές σε μια υψηλής πνοής δημιουργική συνομιλία.

Εισιτήρια και πληροφορίες εδώ.

Respublika | Lukasz Twarkowski

Μία πρωτόγνωρη παράσταση-εμβυθιστική εμπειρία, που κινείται στα όρια του σινεμά, του θεάτρου και του rave party, είναι το “Respublika” του «αιρετικού» πολωνού σκηνοθέτη Lukasz Twarkowski, που ολοκληρώνεται σήμερα στη Μαλακάσα.

Ένα σκηνικό-εγκατάσταση, σαν κινηματογραφικό πλατό, με σάουνες, dancefloor, φαγητό, μπαρ και lounge, όπου κοινό και περφόρμερ ενώνονται σε ένα εξάωρο πείραμα συνύπαρξης υπό τους ήχους και τους χορούς της rave κουλτούρας.

Ο σκηνοθέτης της διπλής sold-out επιτυχίας του «Rohtko», με ανάθεση της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, έστησε για πρώτη φορά σε εξωτερικό χώρο, στο Terra Vibe Park στη Μαλακάσα, μια κοινότητα που όμοιά της δεν έχουμε ξαναζήσει. Ένα ιδιότυπο παραστασιακό εγχείρημα που μετουσιώνεται σε μια συλλογική, συμπυκνωμένη σε λίγες ώρες εμπειρία στοχασμού, μετά χορού, μια περιστασιακή αυτόνομη ζώνη, για το νόημα της ύπαρξης και, μαζί, της συνύπαρξης.

Από τους dark techno και minimal ήχους του Richie Hawtin μέχρι τις tribal και oriental επιρροές της Sama’ Abdulhadi και από τις 2 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι το πρωί της Κυριακής 16 Iουνίου, το Terra Vibe Park θα μεταμορφωθεί σε ένα ηλεκτρισμένο dancefloor και ταυτόχρονα σε ένα “escape landscape” για να αποδράσουμε, να εκτονωθούμε, να αυτονομηθούμε και τελικά να ονειρευτούμε, μαζί, έναν δικαιότερο κόσμο.

Εισιτήρια και πληροφορίες εδώ.

Κυριακή, 16 Ιουνίου

“Ενενήντα” της Βαλέριας Δημητριάδου στην Πειραιώς 260

Φωτ.: Domniki Mitropoulou

Πώς θα βλέπαμε τον κόσμο αν ήμασταν ενενήντα χρονών; Θα αποδεχόμασταν το τέλος που πλησιάζει ή θα θέλαμε να πιούμε τη ζωή μέχρι την τελευταία σταγόνα; Μέλος της ομάδας των C for Circus, η Βαλέρια Δημητριάδου, που βραβεύτηκε από την Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών για το έργο της “Και εφύτευσεν ο Θεός Παράδεισον”, δίνει ένα νέο κείμενο με χιούμορ και τρυφερότητα, εγκώμιο στη ζωή.

Ένας ηλικιωμένος άντρας ενενήντα ετών και ο σαραντάρης γιος του. Οι δυο τους σε μια πόλη που τρέχει. Σε μια άγρια πόλη. Ο γέρος, παρότι γέρος, νιώθει σαν μόλις να γεννήθηκε. Κι ο νέος, παρότι νέος, νιώθει λες κι η ζωή του πλησιάζει στο τέλος της. Αδύναμος, τρωτός κι ευάλωτος όπως είναι, αποφασίζει να στείλει τον πατέρα του σε οίκο ευγηρίας. Το μόνο στήριγμα του γέρου είναι η νεαρή φίλη του, ένα ανάπηρο κορίτσι, με το οποίο βρίσκονται καθημερινά στη λίμνη του κεντρικού πάρκου της πόλης. Γιατί ένας ηλικιωμένος άνθρωπος να πρέπει να αποδεχτεί το τέλος; Γιατί να μην μπορεί να βγει έξω, να ερωτευτεί, να κάνει έρωτα; Επειδή όντως δεν μπορεί ή επειδή δεν του το επιτρέπουν όλοι οι άλλοι, εμείς;

Σε μια εποχή σαν τη δική μας που εξιδανικεύει τη νεότητα, η παράσταση αναδεικνύει ένα θέμα ταμπού: τα γηρατειά. Με ζωντανή μουσική επί σκηνής, αφηγείται έναν φανταστικό μικρόκοσμο που αντιστέκεται σθεναρά στο δυστοπικό μας παρόν προτάσσοντας την ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη.

Εισιτήρια και πληροφορίες εδώ.

Επόμενη Στάση Κυψέλη – Μία θεατρική διαδρομή

Σε ένα ξεχωριστό και απολαυστικό ταξίδι σε μία από τις πιο μαγικές γειτονιές της Αθήνας, μάς καλεί ξανά η Δημοτική Αγορά Κυψέλης, μέσα από τον νέο κύκλο ραντεβού της θεατρικής διαδρομής «Επόμενη Στάση: Κυψέλη». Από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο, ταξιδεύουμε για τρίτη σεζόν πίσω στον χρόνο και παρακολουθούμε την Κυψέλη να «ζωντανεύει» μπροστά στα μάτια μας, αποκαλύπτοντας τα μυστικά και τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από κάθε της γωνιά!

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και η ομάδα θεάτρου Ανεμόμυλοι έχουν χαράξει μία ιδιαίτερη περιπατητική διαδρομή στους δρόμους της Κυψέλης, που πρωτοπαρουσιάστηκε τον Μάιο του 2023 και αγαπήθηκε από το κοινό, καθώς κάθε «βόλτα» σημείωνε συνεχόμενα sold out. Στη νέα ανοιξιάτικη-καλοκαιρινή σεζόν, δεκατέσσερις κυριακάτικες διαδρομές-ραντεβού έρχονται να μας συστήσουν την Κυψέλη με τον πιο πρωτότυπο τρόπο, με τη χρήση διαφορετικών θεατρικών μέσων και τεχνικών, αλλά και μέσα από μία μοναδική αλληλεπίδραση με το κοινό.

Ακολουθώντας την περιπατητική διαδρομή, οι δύο «θεατρικοί ξεναγοί», Μάγδα Γκουβέρου και Χρήστος Χριστόπουλος, μας ταξιδεύουν στον χρόνο, σε μεγάλα γεγονότα ή μικρές ιστορίες που χαρακτήρισαν την πορεία της Κυψέλης. Με ποια γεγονότα συνδέεται; Ποιοι έζησαν ή πέρασαν από εδώ; Ποιος ήταν ο Φωκίων Νέγρης; Υπήρξε, άραγε, στ’ αλήθεια το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη; Προσωπικές μαρτυρίες, πολιτιστικά και ιστορικά αρχεία, ταινίες, τραγούδια και αστικοί μύθοι θα δώσουν τις απαντήσεις σε αυτά και σε πολλά ακόμη ερωτήματα, συνθέτοντας το υλικό της βόλτας μας.

Εισιτήρια και πληροφορίες εδώ.

Τραγούδια του ελληνικού λαού – Drag ορατόριο στην Πειραιώς 260

Φωτ.: Karol Jarek

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της στο περσινό μας πρόγραμμα, η bijoux de kant του Γιάννη Σκουρλέτη επανέρχεται με τα Τραγούδια του ελληνικού λαού – Drag ορατόριο, μια παράσταση ρηξικέλευθη, μια τολμηρή ανάγνωση, που από την κριτική χαρακτηρίστηκε «ένα άλμα στον χρόνο, τον τόπο και το φύλο» (Lifo), και θεωρήθηκε πως γέννησε «μία νέα καλλιτεχνική φόρμα που μετακινείται από τα αυστηρά στεγανά της εθνικότητας της τέχνης» (Η Αυγή).

Η παράσταση αντλεί έμπνευση από τον σπουδαίο Μικρασιάτη συνθέτη, μαέστρο και πιανίστα Γιάννη Κωνσταντινίδη (1903-1984). Έχοντας διαπρέψει στον χώρο του ελαφρού τραγουδιού («Ξύπνα αγάπη μου», «Θα ξανάρθεις», «Τα νέα της Αλεξάνδρας», «Πόσο λυπάμαι» κ.ά.) με το ψευδώνυμο Κώστας Γιαννίδης, με τον κύκλο Είκοσι τραγούδια του ελληνικού λαού ο Κωνσταντινίδης δημιούργησε ένα υπερκείμενο, μια μουσική σύνθεση αντίστοιχη της δισυπόστατης καλλιτεχνικής του πορείας.

Με αφετηρία τον γοητευτικό αυτό κύκλο τραγουδιών και τα κείμενα του καλλιτέχνη και ερευνητή Αλέξανδρου Παπαδόπουλου, η drag βαρύτονος Νίνα Νάη, η περφόρμερ Daglara και ο πιανίστας Γιώργος Ζιάβρας αφηγούνται εκ βαθέων μια ιστορία που θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο για ελληνικό horror show. Μέσα σ’ ένα αλλόκοτο τοπίο, σχεδιασμένο από τον σκηνογράφο Κωνσταντίνο Σκουρλέτη, μιλούν για το ανοιχτό τραύμα της πατριαρχίας και την παρέκκλιση. Αφηγούνται μια άλλη, αθέατη πολλές φορές Ελλάδα. Είδωλα ενός καλά κρυμμένου προσωπικού βιώματος, εξιστορούν τα πάθη της ετερότητας σ’ έναν δυστοπικό κόσμο.

Εισιτήρια και πληροφορίες εδώ.

“Changeover” στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ

Την Κυριακή 16 Ιουνίου, το SNFCC Youth Council επιστρέφει εκεί που ξεκίνησαν όλα, στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ. Γιορτάζοντας το κλείσιμο ενός κύκλου, που θα συνεχίσει να παίρνει διαφορετικές μορφές και σχήματα, η πρώτη ομάδα αυτής της πρωτοβουλίας, διοργανώνει το “Changeover”, ένα συναυλιακό πάρτι με ήχους της ανατολικής Μεσογείου.

Τη μουσική αυτή γιορτή – που θα λειτουργήσει ως πέρασμα προς κάτι καινούργιο – θα ανοίξει ο DJ Αλέχος, γνωστός για το πώς συνδυάζει την ελληνική και κυπριακή κουλτούρα με ιδιαίτερα ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία. Στη συνέχεια, οι Ody Icons – ένα μουσικό σχήμα που κινείται στο ποπ φάσμα αντλώντας στοιχεία και ήχους από λαϊκούς δρόμους, την ηλεκτρονική, τη ροκ και την παραδοσιακή μουσική θα ανεβούν στη σκηνή για να ξορκίσουν το drama. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με τους Kobrah Habibi και ένα πολυμορφικό πάρτι – με φυσική παρουσία οργάνων και φωνών – ηλεκτρονικής μουσικής, με κυρίαρχο τον σύγχρονο ανατολίτικο ηλεκτρονικό ήχο.

Τοποθεσία: Θόλος

Ώρα έναρξης: 20:00

Είσοδος ελεύθερη