Η επέλαση της αφρικανικής σκόνης έχει ξεκινήσει, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να κλειδαμπαρωθούμε στα σπίτια μας μέχρι να περάσει. Λογικά από τη Δευτέρα θα αρχίζουμε να βλέπουμε και πάλι τον ουρανό πιο γαλανό, αλλά μέχρι τότε θα έχετε δει μερικές ταινίες από την δεκαετία του ’50 μέχρι σήμερα, με θέμα την πόλη και την ανοικοδόμηση, θα πάτε σε μία μυσταγωγική συναυλία, θα γελάσετε, θα απολαύσετε “Νέες Φωνές” και για ακόμη μία εβδομάδα θα ξεναγηθείτε δωρεάν σε ιστορικά σημεία της Αθήνας.

Το OLAFAQ επέλεξε μερικά μόνο από τα δρώμενα που θα λάβουν χώρα αυτό το σαββατοκύριακο. Άλλα δωρεάν, άλλα με είσοδο, αυτές είναι προτάσεις του:

Σάββατο, 13 Απριλίου

“Αστυγραφίες στην οθόνη” στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και η Εθνική Πινακοθήκη παρουσιάζουν ένα μεγάλο αφιέρωμα με τίτλο Αστυγραφίες στην Οθόνη που περιλαμβάνει 24 ταινίες, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, μικρού και μεγάλου μήκους, από την δεκαετία του ’50 μέχρι σήμερα, με θέμα την πόλη και την ανοικοδόμηση. Οι προβολές έχουν ξεκινήσει από τις 11 Απριλίου και θα συνεχίσουν μέχρι τις 17 του μηνός.
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος συνεργάζεται με την Εθνική Πινακοθήκη στην έκθεση «Αστυγραφία» που διερευνά εκδοχές του αστικού βιώματος στην ελληνική τέχνη κατά τις δεκαετίες 1950-1970 μέσα από το βλέμμα εικαστικών δημιουργών και κινηματογραφιστών. Η σύλληψη της έκθεσης αντιμετωπίζει την πόλη ως εμπειρία και εξετάζει την αστικοποίηση, την ανοικοδόμηση και τη μετανάστευση στο πλαίσιο των ραγδαίων αλλαγών που συνέβησαν μεταπολεμικά στην ελληνική κοινωνία (διάρκεια έκθεσης έως 12 Μαΐου).
Σήμερα, στις 12 μ.μ., στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα τον κινηματογράφο και την πόλη, με τίτλο «Αστυγραφίες στην οθόνη».
Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα:
12.00 – 15:00 Ημερίδα “Αστυγραφίες στην Οθόνη”: Συζήτηση με θέμα τον κινηματογράφο και την πόλη
12:00 Αθήνα: Αποτυπώσεις στον κινηματογραφικό και στον εικαστικό χώρο
Μοντάζ/κολλάζ & ασσαμπλάζ: αστική εμπειρία, ιστορία και μνήμη στην τέχνη των δεκαετιών 1960-1970
Έλενα Χαμαλίδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Ο Μαζόχ και η Ελληνική πόλη: Η Αθήνα με τη γούνα
Δρ. Μαρία Θεοδώρου, Αρχιτέκτων με διαθλαστική σκέψη
Η επιθυμία για ένα μοντέρνο διαμέρισμα
Πάνος Δραγώνας, Αρχιτέκτων – Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων στο Πανεπιστήμιο Πατρών
Από το “νεοκλασικό” στην πολυκατοικία: μια κινηματογραφική καταγραφή της δεκαετίας του 1960
Κώστας Τσιαμπάος, Αναπληρωτής Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Συντονίζει η Ιουλία Μέρμηγκα
13:30 Διάλειμμα
14:00 Η πόλη στην καλλιτεχνική πρακτική
José Luis Guerín, Σκηνοθέτης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πονπέου Φάβρα της Βαρκελώνης
Μενέλαος Καραμαγγιώλης, Σκηνοθέτης, Παραγωγός και Σεναριογράφος
Αφροδίτη Λίτη, Γλύπτρια, Ομότιμη Καθηγήτρια Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
Αντώνης Σκαμπαβίριας, Ζωγράφος
Συντονίζει η Μαρία Κομνηνού
19.00 Τα χρώματα της ίριδος (Νίκος Παναγιωτόπουλος, 100’)
Προλογίζει ο Αντώνης Κόκκινος, σκηνοθέτης
21.15 2 ή 3 πράγματα που ξέρω γι’ αυτήν (Jean-Luc Godard, 87’)
Προλογίζει ο Ρόμπυ Εκσιέλ, κριτικός κινηματογράφου.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Για εισιτήρια εδώ.

Ο Theodore στο Gazarte Ground Stage 

Φωτ.: Γιάννης Παπαϊωάννου / Olafaq

Το Σάββατο 𝟏𝟑 Απριλίου ο 𝐓𝐡𝐞𝐨𝐝𝐨𝐫𝐞 στο πρώτο του αθηναϊκό live για το 2024, στο νέο χώρο του Gazarte Ground Stage!

Μας προσκαλεί σε ένα μοναδικό club show στο οποίο θα παρουσιάσει με την μπάντα του ολοκαίνουριο υλικό καθώς και αγαπημένα κομμάτια από όλη τη δισκογραφία του.

Προερχόμενος από την πρόσφατη κυκλοφορία του single “𝐀𝐪𝐮𝐚𝐭𝐢𝐜” και οδεύοντας στα δύο επόμενα singles που έρχονται τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ο Theodore εγκαινιάζει μια νέα εποχή στον ήχο του, αγκαλιάζοντας την απλότητα και δημιουργώντας πιο απελευθερωμένα από ποτέ. Η μουσική που μας προσφέρει, ένας συνδυασμός του χαρακτηριστικού του alternative και post rock ήχου με περισσότερα “απενοχοποιημένα” synth pop στοιχεία, αποτελεί την πιο ειλικρινή μουσική εκδοχή του εαυτού του ως τώρα.

Αγαπά να συνθέτει μουσική που δημιουργεί εικόνες, ιστορίες ή παραμύθια, αποτυπώνοντάς την ζωντανά σε ενεργητικές και μυσταγωγικές συναυλίες, με εκπληκτικά light shows και visuals. Με πολύ ενθουσιασμό, κινηματογραφική διάθεση και ανεβασμένη ενέργεια, ανυπομονεί να μοιραστεί για πρώτη φορά το νέο του υλικό στον μοναδικό χώρο του Gazarte Ground Stage.

Περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια εδώ.

“Γιατί? Οι άλλοι είναι καλύτεροι?” – Χριστόφορος Ζαραλίκος

Μετά τις παραστάσεις “200 Χρόνια Δανεικά” και “Πρώτα ο Θεός”, δυο παραστάσεις που θριάμβευσαν όπως λένε όλοι οι άλλοι, ο Χριστόφορος Ζαραλίκος και ο πιτσιρίκος παρουσιάζουν το τρίτο από τα 500 έργα που σκοπεύουν να γράψουν, με τον τίτλο “Γιατί? Οι άλλοι είναι καλύτεροι?”.

Μια stand-up comedy παράσταση για όλους τους άλλους στο Θέατρο Τζένη Καρέζη.

(Διαβάστε πάλι το κείμενο και φανταστείτε το με την υπέροχη φωνή του Αλέξη Κωστάλα.)

Περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια εδώ.

Θεατρικά αναλόγια νέων ελληνικών έργων για εφήβους στο Εθνικό Θέατρο

Φωτ.: bookpress

Συνεχίζεται και σήμερα η παρουσίαση των νέων έργων για εφήβους με τη μορφή Αναλογίων στην Αίθουσα Εκδηλώσεων στο Κτήριο Τσίλλερ. Πρόκειται για τους καρπούς του προγράμματος “Νέες Φωνές”, και ειδικότερα του Στούντιο Συγγραφής Θεατρικού Έργου για το Εφηβικό Θέατρο, μίας από τις πρωτοβουλίες που υλοποίησε το Εθνικό Θέατρο με στόχο αφενός την παραγωγή σύγχρονου ελληνικού ρεπερτορίου για νέους και αφετέρου την υποστήριξη νέων συγγραφέων αλλά και την περαιτέρω εξέλιξη στο είδος αυτό ήδη αναγνωρισμένων συγγραφικών φωνών.

Χθες παρουσιάστηκαν τα έργα: “Πεντάστερο” της Μαρίας Γιαγιάννου, “Το όνομα μου είναι Μ.” του Σταύρου Γιαννουλάδη.
Σήμερα θα παρουσιαστούν τα έργα: “Καμπ” της Ειρήνης Δερμιτζάκη και “Χαμένοι θησαυροί” της Μαρίας Παπαλέξη.

Τη σκηνοθεσία των σκηνικών αυτών αναγνώσεων έχουν αναλάβει δύο απόφοιτοι της Σχολής Σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου, ο Νικόλαος Λαμπάκης και η Ελένη Παππά.

Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες στο www.n-t.gr/el/youngstage.

Κυριακή, 14 Απριλίου

Έκθεση για το σώμα στην Kalfayan Galleries

Yassin_Sex Spies And The Suicide Dancer Φωτ.: Kalfayan Galleries

Η έκθεση “Θυμήσου, Σώμα…” στην Kalfayan Galleries είναι μια πολυπρισματική μελέτη της απεικόνισης του ανθρώπινου σώματος στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη. Εγκαίνια: Τρίτη, 9 Απριλίου 2024, 18.00 – 21.00.

Έχοντας ως αφετηρία το ομότιτλο ποίημα του Κ. Π. Καβάφη*, η έκθεση παρουσιάζει μεταξύ άλλων έργα των: Lynda Benglis, Γεώργιου Μπουζιάνη, Κωνσταντίνου Δημητριάδη, Dorothy Iannone, Kalos&Klio, Yves Klein, Tracey Emin, Εδουάρδου Σακαγιάν, Lucas Samaras, Takis, Πάνου Τσαγκάρη, Γιάννη Τσαρούχη και Raed Yassin.

Από τις παλαιότερες γνωστές σπηλαιογραφίες, αυτές του Σπηλαίου Μαλτραβιέζο στην Ισπανία (περ. 64.000 ετών) και την Αφροδίτη του Βίλλεντορφ (25.000 – 28.000 π.Χ.), την ‘αποθέωση’ του ανθρώπινου σώματος στην αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή τέχνη και τον εξιδανικευμένο ρεαλισμό της Αναγέννησης ως τους καλλιτέχνες-περφόρμερς του 20ου αι. που μετέτρεψαν το ίδιο το σώμα τους σε ‘έργο τέχνης΄ προκειμένου να καταγγείλουν κοινωνικο-πολιτικά θέματα της εποχής τους και παρωχημένες θεωρίες της Ιστορίας της Τέχνης, το ανθρώπινο σώμα υπήρξε διαχρονική πηγή έμπνευσης χωρίς γεωγραφικά και πολιτιστικά σύνορα.

Η έκθεση “Θυμήσου, Σώμα…” φιλοδοξεί να αναδείξει τη δυναμική της απεικόνισης του ανθρώπινου σώματος δημιουργώντας έναν ανοιχτό διάλογο μεταξύ διαφορετικών εικαστικών μέσων (ζωγραφική, γλυπτική, σχέδιο, φωτογραφία κ.α.) και εικονογραφώντας ένα ταξίδι από τη δεκαετία του 1920 στο σήμερα. Σε ορισμένα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση το γυμνό σώμα χρησιμεύει ως εργαλείο εξύμνησης της ανθρώπινης φύσης, του έρωτα ή του αρχαιοελληνικού ιδεώδους του “Κάλλους”, ενώ για άλλους καλλιτέχνες γίνεται όχημα αμφισβήτησης του ανδρικού και γυναικείου βλέμματος στην τέχνη και εργαλείο για να αναδείξουν κοινωνικοπολιτικές προκαταλήψεις και να εγείρουν ερωτήματα που αφορούν μεταξύ άλλων στην ομορφιά, την ταυτότητα, τη σεξουαλικότητα ή το φύλο. Επισήμανση: Η έκθεση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους.

Ο Rous στο Gazarte

Διανύοντας την τρίτη χρονιά από μια σειρά άκρως επιτυχημένων εμφανίσεων σε όλη τη χώρα και μετά από ακόμα ένα sold out live στο Roof Stage, ο Γιώργος Ρους επιστρέφει στο Gazarte την Κυριακή 14 Απριλίου, για ένα μοναδικό μουσικό story telling!

Πολυτάλαντος και ρομαντικός, γεμίζει κάθε φορά τη σκηνή με θετική ενέργεια, φέρνοντας το κοινό όχι μόνο κοντά, αλλά κάνοντας το να μετέχει κι αυτό σε μια μυσταγωγική μουσική εμπειρία. Η έμπνευση έρχεται μέσα από εικόνες της καθημερινότητας και κάθε του τραγούδι είναι μια ιστορία με ήρωες και πάθη που κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Το αποτέλεσμα κάθε παράστασης είναι ένα μεγάλο «μαζί».

Συστήθηκε στο ευρύ κοινό ως Rous το 2010, μέσα από τη μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία «Εξαιρέσεις», που ανακηρύχθηκε τραγούδι της χρονιάς, δίνοντας του μία θέση ανάμεσα στους καλύτερους πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες. Αμέσως μετά ακολούθησε ο πρώτος του ομώνυμος δίσκος. Το «Κόκκινο φως», οι «Μαριονέτες», το «Άδικο στο σώμα», το «Όλοι χορεύουν με την Κ», η «Ιδιαίτερη σχέση», μας οδήγησαν πιο βαθιά στον κόσμο του, αποκαλύπτοντας έναν καλλιτέχνη με ξεχωριστό μουσικό στίγμα, δίνοντας αργότερα τη σκυτάλη σε τραγούδια όπως το «Λουλούδι του δρόμου»«Εσύ»«Γκύζη»«Από μια θάλασσα άλλη»«Ποια αγάπη» κ.ά. με την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ του «Rous II» (2017).

Περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια εδώ.

5ο Φεστιβάλ μικρού μήκους στο Κιούμπρικ

Το 5ο Φεστιβάλ μικρού μήκους Κιούμπρικ είναι γεγονός! 64 δημιουργοί εκθέτουν τις ταινίες τους στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Κιούμπρικ (Ανδρέα Μεταξά 12). Μέσα από την ελεύθερη συμμετοχή όλων των καλλιτεχνικών έργων, σκοπός του Φεστιβάλ είναι να επικοινωνήσει με τον θεατή μέσα από το πρίσμα της ανεξάρτητης δημιουργίας.

Για πρόγραμμα και εισιτήρια εδώ.

Δωρεάν ξεναγήσεις σε ιστορικά σημεία της Αθήνας 

Φωτ.: Enric Domas / Unsplash

Συνεχίζονται και τον Απρίλιο οι δωρεάν ξεναγήσεις σε ιστορικά σημεία της Αθήνας, ένας θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Αθήνας. Ακολουθούν τα σημεία των ξεναγήσεων:

ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
10:30| Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος μουσείου
Ξεναγός: Νόρα Παντελάκη (έως 40 άτομα)

ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ
10:30| Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος αρχαιολογικού χώρου (από Αδριανού)
Ξεναγός: Τζέμμα Οικονομοπούλου (έως 50 άτομα)

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ
10:30| Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος Εθνικού Κήπου (από Λεωφ. Αμαλίας)
Ξεναγός: Γεωργία Τόγκα (έως 50 άτομα)

Οι δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα opandaxenagiseis.gr. Πληροφορίες στο kete@opanda.gr.