Αρκετοί αυτή τη στιγμή βρίσκονται εν πλω ή στο αυτοκίνητό τους και κατευθύνονται προς το κατάλυμα που έχουν κλείσει για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, εμείς, οι υπόλοιποι που παραμείναμε στην Αθήνα έχουμε δύο μοναδικές ευκαιρίες: να την απολαύσουμε χωρίς κόσμο και να παρευρεθούμε σε ποικίλες εκδηλώσεις που απευθύνονται σε κάθε γούστο. Αυτό το Σαββατοκύριακο θα δοκιμάσουμε μερικά ιδιαίτερα cocktails σε προνομιακή τιμή, θα δούμε την προβολή μιας παράστασης που υμνήθηκε από κριτικούς και κοινό, θα δονηθούμε υπό τους punk ήχους μιας αμερικάνικης μπάντας και θα διερευνήσουμε καλύτερα την ιστορία μας και τον μαγικό κόσμο των λουλουδιών μέσα από τρεις νέες εκθέσεις.

Το OLAFAQ επέλεξε μερικά μόνο από τα δρώμενα που θα λάβουν χώρα αυτό το σαββατοκύριακο. Άλλα δωρεάν, άλλα με είσοδο, αυτές είναι προτάσεις του:

Σάββατο, 22 Ιουνίου

Αφιέρωμα στον Λευτέρη Βογιατζή στην Πειραιώς 260

πόλη
Φωτ.: Κώστας Ορδόλης

Η θρυλική Αντιγόνη της Νέας Σκηνής που σκηνοθέτησε ο Λευτέρης Βογιατζής στην Επίδαυρο το 2006, με τον ίδιο στον ρόλο του Κρέοντα και την Αμαλία Μουτούση στον ομώνυμο ρόλο, θα προβληθεί στις 21, 22 και 23 Ιουνίου στον Χώρο Δ της Πειραιώς 260. Πρόκειται για την sold out παράσταση που υμνήθηκε από κοινό και κριτικούς και παρουσιάστηκε για δύο συνεχόμενες χρονιές στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Με αφορμή τα 80 χρόνια από τη γέννηση του αξέχαστου θεατρικού δημιουργού, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου οργανώνει αυτό το αφιέρωμα στη μνήμη του. Η προβολή που θα παρακολουθήσουμε αποτελεί μαγνητοσκόπηση της παράστασης που επαναλήφθηκε στα Επιδαύρια του 2007. Στις 22 Ιουνίου, θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή συντελεστών της παράστασης που μιλούν για το ανεξίτηλο ίχνος του μοναδικού αυτού καλλιτέχνη στη σύγχρονη ελληνική σκηνή. Είσοδος δωρεάν, με δελτία εισόδου στο aefestival.gr.

Οι Casualties live στο Arch

Οι The Casualties είναι γνωστοί για τον ανεξέλεγκτο ενθουσιασμό τους στη σκηνή και την εκρηκτική τους παρουσία.
Με δεκαετίες πείρας και αφοσίωσης στο είδος, η μπάντα έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα της παγκόσμιας punk σκηνής.

Η μπάντα που έχει διαγράψει το δικό της ιστορικό στον κόσμο της punk-rock μουσικής με την ακαταμάχητη ενέργειά της και τα αξεπέραστα live σόου της, έρχεται στην Αθήνα και υπόσχεται να σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της. Ετοιμαστείτε να ακούσετε ύμνους όπως τα “For The Punx’’ και “Chaos Sound” και να συμμετάσχετε σε μια από τις πιο ζωντανές και αυθεντικές εμπειρίες της punk σκηνής.

Οι Casualties δημιουργήθηκαν από τον Jorge Herrera (φωνητικά), τον Hank (κιθάρα), τον Colin Wolf (μπάσο) και τον Yureesh Hooker (ντραμς) το 1990 στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Από τότε, έχουν κυκλοφορήσει πολλά άλμπουμ και έχουν περιοδεύσει εκτενώς σε όλο τον κόσμο.

Ο ήχος τους χαρακτηρίζεται από γρήγορους ρυθμούς, αγέρωχα ριφ και ανατρεπτικούς στίχους που αντικατοπτρίζουν την αντικατασταλτική κοινωνική κριτική και το πνεύμα της αναρχίας. Η μουσική τους είναι ένα μίγμα από παραδοσιακό punk, hardcore και street punk, που δημιουργεί έναν εκρηκτικό και αυθεντικό ήχο.

Εισιτήρια και πληροφορίες εδώ.

“Ο Νίτσε έπαιζε πιάνο” στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Η σχολή πιάνου του Ωδείου Αθηνών αναλαμβάνει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, να παρουσιάσει μία συναυλία με έργα για σόλο πιάνο και πιάνο για τέσσερα χέρια αποκλειστικά με συνθέσεις του μεγάλου Γερμανού φιλόσοφου Φρίντριχ Νίτσε. Η συναυλία με τίτλο “Ο Νίτσε έπαιζε πιάνο” θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στις 20:00.

Λίγοι γνωρίζουν πως, εκτός από φιλόσοφος, ποιητής και φιλόλογος, ο Νίτσε υπήρξε ικανός πιανίστας αλλά και δημιουργός πολλών έργων για διάφορα σύνολα. Δικαιώνοντας τον όρο “Εναλλακτική” για τη σκηνή που θα φιλοξενήσει αυτήν την τόσο ενδιαφέρουσα αλλά άγνωστη μουσική, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και έργα ημιτελή καθώς και θέματα ασκήσεων αντίστιξης.

Οι σπουδαστές του Ωδείου Αθηνών θα αναμετρηθούν με έναν μύθο της φιλοσοφίας προβάλλοντας την πιο ευαίσθητη πλευρά του, εκείνη του μουσικού που αγωνίστηκε να εκφραστεί παίζοντας και συνθέτοντας, παλεύοντας με τη σιωπή, τη σκέψη και τον χρόνο. Τη συναυλία θα προλογίσει ο καθηγητής Σύγχρονης Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Χατζημωυσής.

Δελτία εισόδου και πληροφορίες εδώ.

Athens Cocktails στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Τα Athens Cocktails διοργανώνουν ένα Cocktail Event υπό την αιγίδα των Reverb Sessions και της Modular Expansion. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Ιουνίου στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με την υποστήριξη της Tuborg.

Τα Athens Cocktails είναι η πρωτοποριακή και διαδραστική στήλη, μέσω της οποίας κορυφαία bar restaurants και cocktail bars της Αθήνας παρουσιάζουν τα αγαπημένα τους cocktails και τους καλύτερους bartenders της πόλης. Τα Athens Cocktails δημιουργήθηκαν το 2015, με σκοπό την προώθηση του αναπτυσσόμενου χώρου της ελληνικής τέχνης στην εστίαση, που πλέον έχει διεθνή αναγνώριση, πολλά βραβεία και διακρίσεις.

Από το μεσημέρι στις 15:30 έως στις 23:00, με ελεύθερη είσοδο, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να γευτούν τα προτεινόμενα από επαγγελματίες του χώρου cocktails, στην τιμή των 6€. Θα υπάρχουν κινητά Cocktail Bars, που θα δίνουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να γευτεί υψηλής ποιότητας cocktails και να έρθει σε επαφή με υπηρεσίες Fine Drinking.

Κυριακή, 23 Ιουνίου

“Η αγαπημένη του κυρίου Λιν” στην Πειραιώς 260

Φωτ.: Mike Rafail

Από τους σημαντικότερους σύγχρονους δημιουργούς παγκοσμίως, o Γκι Κασίερς έρχεται στην Ελλάδα για να σκηνοθετήσει τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στη νουβέλα του Φιλίπ Κλοντέλ “Η αγαπημένη του κυρίου Λιν” (2005). Ο κορυφαίος Βέλγος σκηνοθέτης, πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του φημισμένου θεάτρου Toneelhuis της Αμβέρσας, χειρίζεται μια πολύ προσωπική θεατρική γλώσσα, στην οποία παντρεύει με δεξιοτεχνία τα οπτικά μέσα και τη λογοτεχνία επί σκηνής.

H νουβέλα του Κλοντέλ, την οποία ο σκηνοθέτης αντιμετωπίζει ως μονόλογο, αφηγείται τη συγκινητική ιστορία ενός άντρα που αναγκάζεται να δραπετεύσει από την εμπόλεμη χώρα του με τη μικρή του εγγονή και να ζητήσει καταφύγιο στην Ευρώπη, χωρίς να καταλαβαίνει τη γλώσσα. Μέσα από την ιστορία του κυρίου Λιν, ο συγγραφέας μιλάει με διορατικότητα για τον ξεριζωμό, το τραύμα, τη συμφιλίωση, τη συντροφικότητα, αλλά και για τη ζωτική ανάγκη των ανθρώπων για σύνδεση και επικοινωνία. Τον μονόλογο ερμηνεύει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, που υπογράφει και την απόδοση του έργου στα ελληνικά.

Εισιτήρια και πληροφορίες εδώ.

Ομαδική έκθεση “Flower Power 3” 

Φωτ.: Bettina Buschbeck

Η FokiaNou Art Space αγαπά τα λουλούδια στην τέχνη για αυτό και από το καλοκαίρι του 2022 ξεκίνησε τη σειρά ετήσιων εκθέσεων με τίτλο Flower Power, εστιάζοντας σε αυτό το αρχετυπικό σύμβολο της ζωής και της ομορφιάς που έχει διαχρονικά εμπνεύσει τον κόσμο της τέχνης.

Η τρίτη εκδοχή της έκθεσης, που παρουσιάζεται αυτή τη περίοδο σε επιμέλεια του Παναγιώτη Βούλγαρη και της Mary Cox, πραγματοποιείται μέσα από την διεξαγωγή ανοιχτής πρόσκλησης προς τους καλλιτέχνες. Το διαμέρισμα της οδού Φωκιανού μεταμορφώνεται σε έναν ιδιαίτερο κήπο γεμάτο από λουλούδια και φυτικά μοτίβα, μετουσιωμένα σε πρωτότυπα έργα ζωγραφικής, κολάζ, κεραμικής, φωτογραφίας, οριγκάμι καθώς και κατασκευές.

Η έκθεση Flower Power 3, μας καλεί να ανακαλύψουμε τον μαγικό κόσμο των λουλουδιών και τις ιστορίες τους για τη ζωή και τον θάνατο, την φθορά και την αιωνιότητα, τον έρωτα και την ελπίδα, τη θλίψη και την χαρά, την μεταμόρφωση και την αναγέννηση.

Στην έκθεση συμμετέχουν: Sebastian Boulter, Bettina Buschbeck, Ανδρομάχη Γιαννοπούλου, Δήμητρα Γούναρη, Sidan Ghazi, Christine Grek, Piyi Wong, Μαρία Καρασαββίδου, Νίνα Κοταμανίδου, Λί, Σταθούλα Λιάσκα, Ioanna Lin, Annette Luycx, Χρήστος Μοβίδης, Λίνα Μπέμπη, Πανδώρα Μουρίκη, Δέσποινα Πανταζή, Ντίντα Παπαλεξάνδρου, Kristel Pent, Caroline Pradal, Geeta Roopnarine, Βίκυ Σαμουηλίδου, Stella Sevastopoulos, Carol Skinner, Βασιλική Σπύρου, Τζώρτζια Τουλιάτου, Μάριος Τριχάς, Παναγιώτης Φερεντίνος, Σοφία Χαρώνη.

Περιοδική έκθεση “Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας” στο Μουσείο Ακρόπολης

Φωτ.: Πάρις Τιταβιάν

Με την ευκαιρία των 200 χρόνων από τον θάνατο του λόρδου Βύρωνα, το Μουσείο Ακρόπολης τιμά τη μνήμη του με μια μικρή, συμβολική έκθεση, που σχετίζεται με την αρπαγή των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν. Τα τελευταία λόγια του λόρδου Βύρωνα πριν πεθάνει λέγεται ότι ήταν για την Ελλάδα: “…της έδωσα τον καιρό (τον χρόνο) την υγεία μου, την παρουσία μου και τώρα της δίνω τη ζωή μου. Τι μπορούσα να κάνω περισσότερο;”

Κι όμως, όπως φανερώνει η μικρή παρουσίαση στο φουαγιέ ισογείου του Μουσείου Ακρόπολης, ο Βύρωνας άφησε πίσω κάτι απρόσμενο, που συμβάλλει εύγλωττα και δυναμικά στην επιχειρηματολογία για την επιστροφή και την επανένωση των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα. Πρόκειται για το διαβατήριο του Βύρωνα, ένα πραγματικό σουλτανικό φιρμάνι, που του επέτρεπε να ταξιδέψει στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το φιρμάνι-διαβατήριο του Βύρωνα, προσφέρει μια ακόμα ευκαιρία συζήτησης και κατάρριψης του επιχειρήματος της δήθεν ύπαρξης “φιρμανιού” του Έλγιν, το οποίο υποτίθεται του επέτρεπε την αφαίρεση των γλυπτών του Παρθενώνα. Εκτός από το φιρμάνι, οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να δουν την Έξοδο του Μεσολογγίου (1827) που ενέπνευσε πολλούς ζωγράφους, όπως τον υπογράφοντα Louis Joseph Toussaint Rossignon. Η μικρή έκθεση και η έκδοση που τη συνοδεύει περιλαμβάνουν τρεις ενότητες.

Περιοδική έκθεση “Βρυσάκι: η αναβίωση μιας γειτονιάς μέσα από τα Αρχεία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα”

Φωτ.: Μουσείο Νεότερου Νεοελληνικού Πολιτισμού

Η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών και οι Ανασκαφές της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών, διοργανώνουν την περιοδική έκθεση με τίτλο “Βρυσάκι: Η Αναβίωση μιας Γειτονιάς μέσα από τα Αρχεία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα” σε επιμέλεια της Sylvie Dumont.

Ένα μεγάλο τμήμα της γειτονιάς αυτής, εκεί όπου σήμερα δεσπόζει ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Αγοράς, απαλλοτριώθηκε για την πραγματοποίηση ανασκαφών, με στόχο την αποκάλυψη της Αγοράς των Αθηνών, του πολιτικού κέντρου της πρώτης δημοκρατίας του κόσμου και εμπορικής αγοράς της αρχαίας πόλης.

Η έκθεση, σχεδιασμένη σκηνογραφικά από την ομάδα της Μικρής Άρκτου (Βιβή Γερολυμάτου και Ανδρέα Γεωργιάδη) αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο των συλλογών αρχειακών τεκμηρίων στη γνώση μας για την “Παλαιά Αθήνα” γενικά και ειδικότερα για τη συνοικία που ονομαζόταν.

To Βρυσάκι και η ιστορία του αναβιώνει μέσα από έξι θεματικές ενότητες πριν και μετά τις ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής το 1931, από την Οθωμανική περίοδο έως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Παρουσιάζεται η μορφή και η αρχιτεκτονική των κτηρίων της, οι δρόμοι, οι πλατείες, οι γέφυρες, οι εκκλησίες, σκηνές της καθημερινής ζωής, οι εγκαταστάσεις των προσφύγων και οι αρχαιολογικές ανασκαφές. Τα εκθέματα θα είναι αρχιτεκτονικά στοιχεία των σπιτιών που κατεδαφίστηκαν, αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές, αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων, κάποια εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν και για την αποθήκευση των αρχαιοτήτων (όπως κουτιά παπουτσιών, τσιγάρων, ντενεκέδες) και θα πλαισιώνονται από οπτικοακουστικό υλικό.

Χώρος: Εκθεσιακός χώρος της Σχολής, Πτέρυγα Ιωάννη Μακρυγιάννη. Για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, θα πραγματοποιούνται ομαδικές ξεναγήσεις κάθε Πέμπτη στις 18.30 και κάθε Κυριακή στις 12.00