Η επίσκεψη στο Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας είναι ένα συναισθηματικό ταξίδι στην ιστορία της ολυμπιακής ιδέας. Ιδιαίτερα όταν η επίσκεψη αυτή γίνεται την ημέρα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ολυμπιακής Ημέρας. Αρχαίοι μύθοι, στοιχεία από την αναβίωση των Αγώνων, διαδραστικά εκθέματα, πρωτότυπο οπτικοακουστικό υλικό, προσωπικά αντικείμενα αθλητών είναι μόνο μερικά από τα εκθέματα που μπορεί κάποιος να θαυμάσει, σε ένα μουσείο που φιλοδοξεί να γίνει διεθνές σημείο αναφοράς για τον Ολυμπισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Άλλωστε το μουσείο βρίσκεται στην γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Το μουσείο διηγείται την πορεία των Ολυμπιακών Αγώνων στον χρόνο, από την αρχαιότητα μέχρι τις σημερινές Ολυμπιάδες, τον ρόλο της χώρας μας σε αυτήν αλλά και των Ελλήνων αθλητών. Η εμπειρία που προσφέρει στον επισκέπτη είναι ένα ταξίδι στον χρόνο. Με ενδιαφέρουσες στάσεις, χρήσιμες πληροφορίες και πρωτότυπο υλικό, ο επισκέπτης, με κάθε βήμα του στην έκθεση, έρχεται όλο και πιο κοντά στο σήμερα, με τις αξίες του ολυμπισμού συνοδοιπόρους του.» αναφέρει η κ. Παπαϊωάννου,  διευθύντρια του Μουσείου . Και είναι έτσι. Το Ολυμπιακό Μουσείο έχει πετύχει με μοναδικό τρόπο να συνδυάσει την ιστορική γνώση και τα ιδεώδη του αθλητισμού με τις νέες τεχνολογίες.

Η εμπειρία ξεκινά από την μόνιμη έκθεση του Μουσείου. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ταξίδι στον χρόνο, μέσα από το οποίο  επισκεπτόμαστε τη γέννηση (Αρχαία Ολυμπία), την αναβίωση (Αθήνα 1896) και την επιστροφή των Αγώνων στην Ελλάδα (Αθήνα 2004). Από τις πιο εντυπωσιακές αίθουσες είναι η αίθουσα της ιστοριογραμμής των Αγώνων. Εκεί ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται την σπουδαιότητα των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς εκεί γίνεται η σύνδεση των κορυφαίων στιγμών τους  με την ιστορία. Συναισθηματικά φορτισμένη και γεμάτη αναμνήσεις, η αίθουσα που είναι αφιερωμένη στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Τα πολύχρωμα κοστούμια από την τελετή έναρξης του Δημήτρη Παπαϊωάννου, η περίφημη συλλογή “Κλεψύδρα”, της επιβλητικής πομπής με μορφές και μυθολογικές φιγούρες εμπνευσμένες από τοιχογραφίες και γλυπτά. Πανοπλίες, βυζαντινά κοστούμια, Καρυάτιδες, σώματα Κενταύρων, φτερά και ειδικές κατασκευές που ζωντάνεψαν από τους εθελοντές, κυριαρχούν στον χώρο.

Το Μουσείο διαθέτει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, από βίντεο, animation, συνεντεύξεις και γραφιστικές απεικονίσεις, μέχρι οθόνες προβολής και διαδραστικές εφαρμογές που δίνουν στον επισκέπτη «τη σπίθα που πυροδοτεί το συναίσθημα». Χάρη σε όλα αυτά αλλά και τις φουτουριστικές εφαρμογές Augmented Reality, το flash back στο χρόνο γίνεται ένα γοητευτικό ταξίδι στην Ιστορία. Κατά την περιήγηση μέσα στη Μόνιμη Έκθεση, ο επισκέπτης καλείται να εντοπίσει τις ειδικές σημάνσεις (AR Markers) και, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Επαυξημένης Πραγματικότητας να αποκαλύψει στη συσκευή του την πληροφορία και το multimedia υλικό που κρύβουν πίσω τους. Στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Μουσείου υπάρχει το έργο «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος», αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Microsoft, το οποίο αξιοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Επαυξημένη Πραγματικότητα για την ψηφιακή διατήρηση και αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν μια συναρπαστική βιωματική εμπειρία εικονικής περιήγησης στον ιερό χώρο της Ολυμπίας του 2ου αι. μ.Χ., που ζωντανεύει μπροστά στα μάτια τους με τη ψηφιακή διατήρηση και αποκατάστασή του χάρη στις τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Μικτής Πραγματικότητας. Ο ιππόδρομος, οι ναοί της Ήρας και του Δία, το εργαστήριο του Φειδία, και το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, είναι μερικά μόνο από τα μνημεία που ανασυντίθενται με ρεαλιστικό τρόπο σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο. Η έκθεση περιλαμβάνει ακόμη τρεις σταθμούς ψηφιακής περιήγησης και εξερεύνησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αρχαίας Ολυμπίας, των Ολυμπιακών Αγώνων και των Αξιών του Ολυμπισμού: Τη διαδραστική θέαση 27 μνημείων του ιερού χώρου σε πραγματική κλίμακα, μέσω εφαρμογής Επαυξημένης Πραγματικότητας, μια μεγάλη προβολή περιήγησης στην ψηφιοποιημένη Αρχαία Ολυμπία, αλλά και ολόκληρη την τρισδιάστατη διαδραστική αναπαράσταση του «κοινού τόπου» της Αρχαίας Ολυμπίας μέσα από εντυπωσιακές οθόνες επαναστατικών υπολογιστών τελευταίας τεχνολογίας.

*Ευχαριστούμε την κ. Μαρία Παπαϊωάννου, Γενική Διευθύντρια του Ολυμπιακού Μουσείου της Αθήνας και την ομάδα της για την εξαιρετική φιλοξενία και ξενάγηση.

info:https://athensolympicmuseum.org/el/