Αυτό που προξενεί (την πρώτη και μεγαλύτερη) εντύπωση στον επισκέπτη που εισέρχεται στον χώρο του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ στην Κηφισιά είναι το πλήθος των ιστορικών (και ανυπολόγιστης αρχειακής αξίας) εκθεμάτων που εκτίθενται στους εκθεσιακούς χώρους της μόνιμης έκθεσης: χειροκίνητα τηλέφωνα από τα τέλη του 19ου αι., αναλογικά και ψηφιακά τηλεφωνικά κέντρα, οπτικές ίνες, συστήματα ασύρματης επικοινωνίας, συσκευές τηλεφωτογραφίας, telex και ένα από τα πρώτα ελληνικά τηλεοπτικά στούντιο της δεκαετίας του ’60.

Σε μια άλλη αίθουσα, ο επισκέπτης μπορεί να δεί τις τηλεπικοινωνιακές εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων, όπως ο υδραυλικός τηλέγραφος του Αινεία του Τακτικού τον 4ο π.Χ. αιώνα, αλλά και των Βυζαντινών, όπως το ωρονόμιο του Λέοντα του Φιλοσόφου από τον 9ο μ.Χ. αιώνα, ενώ την ίδια στιγμή εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η συλλογή από αυθεντικές-συλλεκτικές τηλεφωνικές συσκευές με έτος κατασκευής από το 1880 μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ’70. Οι Συλλογές συνεχώς εμπλουτίζονται και ξεπερνούν τα 4.000 αντικείμενα και πλούσιο αρχειακό υλικό με περισσότερα από 33.000 έγγραφα, χάρτες, τηλεφωτογραφίες, φωτογραφικό  και οπτικοακουστικό υλικό.

Ναι, είναι γεγονός ότι εδώ και πάνω από 30 χρόνια, στην Κηφισιά μπορεί κανείς πολύ εύκολα να μάθει τα πάντα για την ιστορία των τηλεπικοινωνιών από την αρχαιότητα μέχρι το σήμερα. Ειδικά, κάθε Μάιο την Διεθνή Ημέρα Μουσείων και την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ γιορτάζει, εδώ και χρόνια, μια διπλή γιορτή, σημαντική για το ίδιο το μουσείο, αλλά και για την κοινωνία και τον πολιτισμό γενικότερα.

Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου / Olafaq

Φέτος, αμέσως μετά την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών στις 17 Μαΐου, γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων με θέματα που αφορούν στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2022 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Η Δύναμη των Μουσείων». Με την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος, το ICOM επιδιώκει να αναδείξει τη δύναμη που έχουν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης.

Και το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, συμμετέχει δυναμικά στις εκδηλώσεις αυτές με δράσεις που συνδυάζουν την γνώση με το παιχνίδι και τα εκπαιδευτικά προγράμματα με την κοινωνική προσφορά.

Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου / Olafaq

Έτσι, από τις 17 μέχρι και τις 22 Μαΐου, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ θα γιορτάσει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών με πολλές εκπλήξεις και δράσεις για μικρούς και μεγάλους.

Στο πλαίσιο αυτό, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ θα πραγματοποιήσει ομαδικές ξεναγήσεις, υπαίθρια εικαστικά εργαστήρια αλλά και μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις για όλους.

Φωτ.: Κική Παπαδοπούλου / Olafaq

Ανάμεσα στις ενδιαφέρουσες δράσεις, την Τετάρτη 18 Μαΐου, κατά την Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18/5), θα πραγματοποιηθεί στο Kέντρο Αγάπης Ελευσίνας (σε δυο διαφορετικές χρονικές «ζώνες», 15.30-17.00 και 17.30-19.00) το εικαστικό εργαστήρι «To Moυσείο στη Βαλίτσα μας». Εκεί, παιδιά ηλικίας 7-12 ετών, με έμπνευση από το έργο “Οι Βαλίτσες” του Αλέξη Ακριθάκη, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Μοντερνισμού, θα επιλέξουν ανακυκλώσιμα υλικά μέσα από τη “βαλίτσα τους” και θα δώσουν μορφή στα σχέδια-πατρόν του καλωδιακού πλοίου “Θαλής ο Μιλήσιος” και της εμβληματικής τηλεφωνικής συσκευής Tamura. 

Την ίδια ημέρα, Τετάρτη 18/5, μεταξύ 18.00-19.30, θα πραγματοποιηθεί μια ομαδική ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου για ενήλικες και παιδιά άνω των 10 ετών. Η ξενάγηση στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και σύγχρονων ψηφιακών μέσων, κάνει το ταξίδι στον κόσμο της επικοινωνίας συναρπαστικό, με τους συμμετέχοντες να ανακαλύπτουν την ιστορία των τηλεπικοινωνιών και να μεταφέρονται στο χρόνο ταξιδεύοντας από την αρχαία Ελλάδα έως το σύγχρονο ψηφιακό κόσμο. 

Οι δράσεις συνεχίζονται δια ζώσης την Κυριακή 22 Μαΐου με την μουσειοπαιδαγωγική δράση «Τηλέφωνα από Πευκοβελόνες», η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αυλή του Μουσείου σε τέσσερις διαφορετικές χρονικές “ζώνες” (10.00-10.45, 11.00-11.45, 12.00-12.45, 13.00-13.45). Εκεί, από την αίθουσα του Δορυφόρου, παιδιά 7-12 ετών, με έμπνευση από τη φύση και με την καθοδήγηση της εικαστικού, Μάρθας Δημητροπούλου, μαθαίνουν πως όσο η τεχνολογική εξέλιξη και να προχωρά, δεν μπορούμε να μη σκεφτόμαστε «το σπίτι μας», την Γη. Αλλά και το πώς μπορούμε να συνυπάρξουμε αρμονικά με τη φύση, καθώς με πευκοβελόνες, φύλλα και ξυλαράκια από την αυλή του Μουσείου, τα παιδιά θα μάθουν να φτιάχνουν μικρά «φυσικά» αριστουργήματα.  

 

Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν και τρεις ομαδικές ξεναγήσεις (14.00-14.45, 15.00-15.45 & 17.00-18.00) στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου για ενήλικες και παιδιά άνω των 10 ετών. Παράλληλα, η Μικτή Χορωδία ΟΤΕ Αθηνών, μία από τις κορυφαίες ερασιτεχνικές χορωδίες, θα τραγουδά και θα ταξιδεύει τους παρευρισκομένους στον κόσμο της μουσικής δημιουργίας.

 

 

 

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ: Πρωτέως 25, Νέα Κηφισιά

Τηλέφωνο για πληροφορίες και κρατήσεις: 210 6110299

E-mail: [email protected]

Instagram