Οι μυημένοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι των Βορείων Προαστίων το αποκαλούν «Σπύρος Λούης», αλλά οι περισσότεροι το λένε ΟΑΚΑ –αυτή άλλωστε είναι η επίσημη συντομογραφία του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών. Εγκαινιάστηκε το 1982, έβαλε στον χάρτη της πόλης την περιοχή του Αμαρουσίου, βοήθησε στην ανάπτυξη του στίβου μέσα από τις διοργανώσεις που φιλοξένησε και ήταν για αρκετά χρόνια η έδρα των τριών μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων της χώρας (ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός), αντίστοιχα και στο μπάσκετ, εκτός του Ολυμπιακού.
Ο γενικότερος περιβάλλων χώρος του ΟΑΚΑ «άνθισε» με την ανάληψη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, αφού τότε ανακατασκευάστηκαν οι κοινόχρηστοι χώροι του αλλά και τα υπόλοιπα γήπεδα που περιλαμβάνει: το κλειστό γήπεδο μπάσκετ «Νίκος Γκάλης», το Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου, το Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης και το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο της Αθήνας. Εκείνο το καλοκαίρι, του 2004, το ΟΑΚΑ επανασυστήθηκε στους Αθηναίους και στον υπόλοιπο πλανήτη. Οι επιβλητικές αρχιτεκτονικές κατασκευές του φημισμένου Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα έδωσαν νέα ζωή στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο, το οποίο έζησε στιγμές δόξας, ωστόσο, αυτό δεν κράτησε πολύ.
Με την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων, οι εγκαταστάσεις παραμελήθηκαν από το κράτος με αποτέλεσμα την σταδιακή υποβάθμισή του όχι μόνο σε επίπεδο χώρων αλλά και στα μάτια του κατοίκων της πόλης. Παρ’ όλα αυτά, κάποια στιγμή, το ΟΑΚΑ ξεκίνησε να χρησιμοποιείτε από τον κόσμο για διάφορες δραστηριότητες στους ελεύθερους χώρους του και σταδιακά «αναστήθηκε» από τις στάχτες του.
Εκεί που η χρησιμότητά του αντιμετωπιζόταν από τις κρατικές αρχές μόνο με επιχειρηματικούς όρους -οι χώροι του ανέκαθεν έλκυαν επενδυτές για την εμπορική του εκμετάλλευση-, ξαφνικά, το ΟΑΚΑ μετατράπηκε σε ένα μέρος ελευθεριάζουσας πολυχρωμίας, υποδεχόμενο κάθε λογής ανθρώπινη δραστηριότητα. Γονείς με τα παιδιά τους κάνουν βόλτες είτε με τα πόδια είτε με τα ποδήλατά τους, ζευγάρια στηρίζουν τις πλάτες τους στους πυλώνες της μεταλλικής αψίδας ανταλλάσσοντας φιλιά και καλοκαιρινές υποσχέσεις, νέοι με τα skate τους δοκιμάζουν ευφάνταστες φιγούρες και ενίοτε εισπράττουν χειροκρότημα, κορίτσια με rollers κινούνται χορογραφικά τραβώντας τα βλέμματα, κάποιοι κάνουν τζόκινγκ ή υπαίθρια yoga σε ομάδες, άνθρωποι με το κινητό στο χέρι καταγράφουν το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα την στιγμή που ήλιος κρύβεται πίσω από το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο, η πακιστανική κοινότητα παίζει κρίκετ σε έναν τεράστιο χώρο πάρκινγκ, ενώ, παράλληλα, κάποιες παρέες ακούνε μουσική σε Bluetooth ηχείο και χορεύουν. Τα χρώματα του ουρανού και η παρουσία των ανθρώπων συνθέτουν ένα μοναδικό σύγχρονο πολιτιστικό μωσαϊκό της πόλης, το οποίο έχει πινελιές άθλησης, τέχνης, επικοινωνίας και διασκέδασης χωρίς επιτήδευση ή επίβλεψη από κάποιο μεγάλο Ίδρυμα.
Ουσιαστικά, ο κόσμος έδρασε αποφασιστικά και αυτοβούλως, αναδεικνύοντας την ανάγκη που υπάρχει στην πόλη για ελεύθερους χώρους που μπορούν να προσφέρουν εμπειρίες σε όλους, προσαρμοσμένες στις ατομικές ή συλλογικές επιθυμίες των πολιτών.
Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, μην αφήσετε ακόμα ένα καλοκαίρι να περάσει χωρίς να επισκεφθείτε το ΟΑΚΑ. Σε περίπτωση που δεν θέλετε να πάρετε το αυτοκίνητό σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ηλεκτρικό και να κατεβείτε στον σταθμό «Ειρήνη», διαφορετικά, με το όχημά σας μπορείτε να παρκάρετε στην οδό Νερατζιωτίσσης ή να μπείτε (αν βρείτε ανοιχτή πύλη) στους χώρους πάρκινγκ του ΟΑΚΑ από τη Λεωφόρο Ολυμπιονίκου Σπύρου Λούη.
➢ οι καλύτερες ώρες για να βγάλετε φωτογραφίες και να τις ανεβάσετε στα social media είναι οι απογευματινές, μετά τις 19:00
➢ τις πρώτες πρωινές ώρες, το ΟΑΚΑ, είναι ο ιδανικός χώρος για γυμναστική και διαλογισμό προσφέροντας την απαραίτητη ηρεμία
➢ να έχετε μαζί σας νερό και τρόφιμα (αν πρόκειται να κάτσετε αρκετές ώρες) γιατί δεν υπάρχουν περίπτερα ή μίνι μάρκετ σε κοντινή απόσταση
➢ ένα πρώτο ραντεβού στο ΟΑΚΑ είναι μια πολύ καλή επιλογή για καλοκαιρινές «περιπέτειες» καθώς με έναν καφέ στο χέρι μπορείτε να περπατήσετε συζητώντας, να χαζέψετε ένα πανέμορφο ηλιοβασίλεμα και να βρείτε… απομονωμένα σημεία