Ξημερώνει Σάββατο στην Αθήνα και καθώς μπαίνουμε στο «βαθύ φθινόπωρο» όλο και περισσότερα ενδιαφέροντα πράγματα συμβαίνουν στην πόλη, σε βαθμό που αρχίζω να αγχώνομαι για το τι θα πρωτο-προλάβω να κάνω. Ε όχι. Αλλάζω attitude, σημειώνω τι με ενδιαφέρει περισσότερο και είμαι έτοιμη να βγω στην πόλη και να χαρώ όσα μου προσφέρει.

Στις 13:00 δεν θα χάσω με τίποτα τη φεμινιστική ξενάγηση «Τα εργαλεία και ο οίκος» στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή). Πρόκειται για μια διαφορετική ξενάγηση στην έκθεση της συλλογής του βασισμένη σε κείμενα σύγχρονης φεμινιστικής θεωρίας. Οι επιμελήτριες και οι επιμελητές του ΕΜΣΤ σε συνεργασία με τις ερευνήτριες του «Κέντρου Νέων Μέσων και Φεμινιστικών Πρακτικών στον Δημόσιο Χώρο» (Αθήνα και Βόλος) θα μας οδηγήσουν στη έκθεση της συλλογής του Μουσείου ώστε να προσεγγίσουμε το έργο συγκεκριμένων καλλιτεχνών/χνιδών αλλά και την ιστορία της σύγχρονης ελληνικής τέχνης μέσα από τα δοκίμια του συλλογικού τόμου «Φεμινιστικές θεωρίες, αισθητικές πρακτικές και παγκοσμιοποιημένες τεχνολογίες» που εκδόθηκε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας. Η ξενάγηση θα υιοθετήσει εναλλακτικές προσεγγίσεις σε σημαντικά έργα της συλλογής του ΕΜΣΤ και θα προτείνει να δούμε την Άσπα Στασινοπούλου, την Νίκη Καναγκίνη, την Nan Goldin, τον Köken Ergün, την Mona Hatoum ή τον Βλάση Κανιάρη,  μέσα από τα κείμενα των συγγραφισσών του τόμου: της Judith Butler, της Sylvia Federici, της Donna Harraway, της Sarah Ahmed, της Αθηνάς Αθανασίου, της Έλενας Τζελέπη, της Χριστίνας Γραμματικοπούλου, της Άντζελας Δημητρακάκη κ.α. Την ξενάγηση θα πραγματοποιήσουν οι επιμελήτριες του τόμου και οι ερευνήτριες Ελπίδα Καραμπά και Ίριδα Λυκουριώτη, τα μέλη της ερευνητικής ομάδας Ιωάννα Ζούλη, Βάλια Παπαστάμου και Μαριάνα Στεφανίτση και, από την πλευρά του ΕΜΣΤ, η επιμελήτρια Άννα Μυκονιάτη, ο επιμελητής Σταμάτης Σχιζάκης και η επιμελήτρια εκπαίδευσης Μαρίνα Τσέκου. Μόλις ολοκληρωθεί η ξενάγηση θα ακολουθήσει συζήτηση ενώ ο τόμος θα διατεθεί δωρεάν σε όλους τους επισκέπτες.

Το βραδάκι θα πάω για φαγητό στην Trattoria Italia D’onofrio (Βαρνούντος 6). Ήταν αγαπημένο στέκι όσο στεγαζόταν στο Παγκράτι αλλά πλέον έχει μετακομίσει σε μια ήσυχη πλατεία των Πετραλώνων , στην πλατεία Ελπίδος. Ο Ονούφριος Ιωακειμίδης αγαπά αυτό που κάνει, τα ζυμαρικά είναι φρέσκα και τα νιόκι του πάντα γευστικά.

Την Κυριακή ξέρω ότι ψηλά στο πρόγραμμά μου μπαίνει η έκθεση «Εγκλεισμοί» που πραγματοποιείται στο Δρομοκαΐτειο Ψ.Ν.Α. Οι σαράντα οκτώ καλλιτέχνες του project συμμετέχουν με έργα που διαλέγονται, συγκρούονται και, σε κάθε περίπτωση, ανταποκρίνονται στο χώρο και στον νοηματικό άξονα της έκθεσης, έργα από όλο το φάσμα του οπτικού και όχι μόνον λεξιλογίου της σύγχρονης τέχνης: γλυπτά και εγκαταστάσεις, βίντεο, ηχητικές κατασκευές, ζωγραφική, φωτογραφία και επιτελεστικές δράσεις. Την Κυριακή μάλιστα θα λάβει χώρα και η 1η ημερίδα στο πλαίσιο του project. Η συγκεκριμένη ημερίδα έχει ως θεματική «Εγκλεισμοί και Ιστορία» και συντονιστής της είναι ο Καθηγητής διδακτικής της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κ. Γιώργος Κόκκινος.

Το απόγευμα στις 19:00 θα βρίσκομαι στο θέατρο Αλκυονίς (Ιουλιανού 42) για να δω τον «Αίαντα» σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη, όπου ο Μιχάλης Σαράντης και Απόστολος Χαντζαράς συμπράττουν πάνω στη σκηνή παντρεύοντας το θέατρο με τη ζωγραφική για να αφηγηθούν την ιστορία του ήρωα.  Τι ακολουθεί απαραίτητα μετά από κάθε παράσταση; Ποτό σε κάποιο αγαπημένο μέρος για να σχολιάσουμε αυτό που μόλις είδαμε. Το Rue de Marseille (Μασσαλίας 11) είναι ιδανικό για μια τέτοια συνθήκη. Φιλόξενο και μια ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα θαλπωρής, μπορεί να σε χαλαρώσει ακόμη και ενόψει του δευτεριάτικου πρωινού.