Θέμα χρόνου θεωρείται η Στοά Μοδιάνο να ανοίξει τις πύλες της στον κόσμο της Θεσσαλονίκης με ανανεωμένη μορφή. Η αντίστροφη μέτρηση είναι γεγονός και τον γύρο του Διαδικτύου κάνουν οι πρώτες εικόνες από την πρόσοψη επί της Βασιλέως Ηρακλείου. Όσον αφορά τη νέα μορφή θα υπάρξει εσωτερική οργάνωση σε μικρές “γειτονιές” ανάλογα με το αντικείμενο πώλησης. Τα καταστήματα σύμφωνα με το σχέδιο θα είναι επτά, οχτώ και δέκα τετραγωνικών μέτρων και θα δίνεται η δυνατότητα συνένωσης δύο με μέγιστο τα 20 τετραγωνικά μέτρα.

Ιστορική αναδρομή

Ο αρχικός σχεδιασμός έγινε το 1922 και η κατασκευή υλοποιήθηκε το 1925 από τον εβραϊκής καταγωγής αρχιτέκτονα Ελί Μοδιάνο προκειμένου στον χώρο να στεγαστεί η κεντρική αγορά τροφίμων της πόλης. Τα εγκαίνια έγιναν σε πανηγυρικό κλίμα το 1930. Νωρίτερα το κτίριο αξίζει να σημειωθεί πως είχε καεί στη μεγάλη φωτιά το 1917 κι ανοικοδομήθηκε με το σχέδιο Εμπράρ. Στο πέρασμα των ετών διατήρησε τον χαρακτήρα του και προμήθευε με προϊόντα τους καταναλωτές του κέντρου. Η φιλοσοφία του βοηθούσε εκτός των άλλων και στην κοινωνικοποίηση των επισκεπτών, που συχνά τύχαινε να αναπτύξουν φιλικές σχέσεις με τους εμπόρους.

Στα παρακείμενα ταβερνάκια δίνονταν ραντεβού είτε το μεσημέρι, είτε αφού ολοκληρωνόταν το ωράριο. Μάλιστα τα βράδια δεν ήταν λίγοι αυτοί που κατέβαιναν κι από άλλες περιοχές της ανατολικής και δυτικής Θεσσαλονίκης, ώστε να απολαύσουν αυτό το κλίμα γειτονιάς και κοινότητας. Oι ιστορίες του Μοδιάνο ταξιδεύουν ακόμα και σήμερα από στόμα σε στόμα. Έγραψε τις δικές του σελίδες και με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η πολυπόθητη επιστροφή του, ώστε το κεφάλαιο να συνεχιστεί ακριβώς από εκεί που σταμάτησε πριν από περίπου τρία χρόνια.

Οι εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας – Πως φτάσαμε στο σήμερα

Τα τελευταία χρόνια κι ειδικά μέσα στην μεγάλη κρίση η Αγορά γνώρισε μία μεγάλη παρακμή και θύμιζε σε μεγάλο κομμάτι της ερείπιο. Έπαιρνε ζωή μονάχα παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς με τα παραδοσιακά γλέντια των Θεσσαλονικέων. Μοιραία η κατάσταση οδηγήθηκε σε τέλμα και από το 2016 τρέχει η υπόθεση της ανάπλασης. Η αναγέννηση δεν ήταν μία εύκολη υπόθεση. Το έργο φτάνει ένα βήμα πριν την ολοκλήρωσή του, στον χώρο θα στεγαστούν περίπου 140 νέα καταστήματα κι η αγορά αναμένεται να θυμίσει τις αντίστοιχες της Βαρκελώνης, της Βουδαπέστης και πόλεων της Γερμανίας.

Η οικοδόμηση αυτού του νέου εγχειρήματος αναμένεται να προκαλέσει πλήθος τουριστών. Ένα εγχείρημα που με το καλημέρα θα προστεθεί στα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης. Οι λάτρεις του καλού φαγητού ετοιμάζονται και το μότο του νέου μοντέλου είναι, “εκεί που το χθες, συναντά το σήμερα“. Τρόφιμα κάθε λογής τονίζοντας τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης στο ισόγειο και καταστήματα εστίασης στους δύο εξώστες. Η υπομονή άξιζε τον κόπο. Η αναμονή έφτασε στο τέλος της κι ένα νέο σημείο συνάντησης θα είναι έτοιμο να σας υποδεχθεί σε λίγο καιρό.