Αν και η διάβαση για την πλατεία Κλαύθμωνος στη Σταδίου, είναι μερικά μέτρα πιο πριν,  ο κόσμος βγαίνοντας από το μετρό του Πανεπιστημίου διακόπτει κάθε λίγο και λιγάκι την κυκλοφορία σε διάφορα σημεία της δρόμου. Οι γύρω μαγαζάτορες κοιτούν αποσβολωμένοι αλλά γνωρίζοντας ότι είναι και μια καλή ευκαιρία για μερικά έξτρα κέρδη.

Ο λόγος φυσικά για το  Comicon της Αθήνας του 2022, το τριήμερο 16-17-18 Απριλίου. Η μεγάλη γιορτή των κόμικς, της κουλτούρας των video games και του φανταστικού που προσελκύει όλο αυτό που – ίσως λανθασμένα – ονομάζουν κάποιοι υποκουλτούρα του φανταστικού. Το αν πρόκειται για υποκουλτούρα ή για αντικουλτούρα είναι ίσως μεγάλη συζήτηση. Φαίνεται όμως πως οι οπαδοί είναι πολλοί και στηρίζουν τη διοργάνωση φανατικά.

Φωτ.: Χριστιάνα Στυλιανού / Olafaq

Αρχικά, αυτό που κάνει εντύπωση με το που μπαίνει κάποιος στο Comicdom Con Athens είναι οι ηλικίες. Ο κόσμος είναι είτε πολύ μικρός, είτε μεγάλος (αν και όχι πολύ μεγάλος). Όταν λέμε πολύ μικρός, φυσικά εννοούμε ανήλικα άτομα, που γοητεύονται και αποτελεί ίσως καθημερινότητα τους η ταύτιση με κάποιο saga βιντεοπαιχνιδιού ή κόμικς. Εκεί λοιπόν βρίσκεται ο παράδεισός τους, ένα μέρος που αφενός μπορούν να βρουν εκατοντάδες τίτλους κόμικς, ομοιώματα ηρώων (τα λεγόμενα action figures), να γνωρίσουν δημιουργούς και φυσικά να διατυμπανίσουν το πάθος τους χωρίς ενοχές. Πέρα όμως από τον μικρό κόσμο σε ηλικία, βλέπεις και τους 40ριδες. Είναι άνθρωποι που για δεκαετίες λατρεύουν τη δημιουργικότητα συγκεκριμένων σκιτσογράφων ή σχεδιαστών χαρακτήρων – στα βιντεοπαιχνιδία – λατρεύουν το sci-fi σε όλες του τη εκδοχές και φυσικά δεν το καταναλώνουν  αποκλειστικά ως διασκέδαση. Είναι αυτή η ηλικιακή ομάδα ίσως που κάνει τη σφαίρα του φανταστικού, πραγματική αντικουλτούρα, που έχει να σου πει για τις πολιτικές προεκτάσεις τους Sci-Fi, για το ποιος ήρωας είναι αντιδραστικός και ποιος επαναστατικός, για το πόσο σημαντικό ήταν το Star Trek στα 80s ενάντια στα φυλεκτικά στερεότυπα. Έχει να σου πει τόσα άλλα για την τωρινή παραγωγή που ούτε φαντάζεσαι.

Φωτ.: Χριστιάνα Στυλιανού / Olafaq

Πέρα από το κοινό όμως, είναι εκεί και όλοι οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι κόμικς και γελοιογραφιών στην Ελλάδα, οι εκδόσεις, Jemma, Αnubis,  Ένατη Διάσταση, Ηλίβατον κοκ. Πραγματικά τα περίπτερα είναι πάρα πολλά και ο κόσμος ακόμα περισσότερος. Στα κεντρικά περίπτερα μπορεί κάποιος να βρει επίσης αγαπημένες και αγαπημένους δημιουργούς να του υπογράψουν ιδιόχειρα τα κόμικς τους. Φυσικά εκεί μπορείτε να βρείτε και παλαιά, λίγο σπάνια πλέον, τεύχη από τους αγαπημένους σε εμάς Σταύρο Κιουτσούκη και Αντώνη Βαβαγιάννη. Επίσης μπορεί να βρει κάποιος και σπάνια τεύχη από ξένες εκδόσεις DC, Marvel, και μια πολύ καλή έκδοση του θρυλικού, αλλά υποτιμημένου, Watchmen.

Φωτ.: Χριστιάνα Στυλιανού / Olafaq

Αξίζει ίσως όμως να σημειωθεί εδώ, ότι το Comicdom Con διαθέτει και παράλληλες δραστηριότητες, διαγωνισμούς καθώς και ένα πλήθος «διαφημιζόμενων φορέων» που ενδιαφέρουν το κοινό. Ως προς το διαγωνιστικό κομμάτι, μερικά μέτρα παραπάνω, στο θέατρο της Αμερικανικής Σχολής είδαμε τον διαγωνισμό cosplay. Η κουλτούρα του cosplaying στην Ελλάδα, που δεν είναι απλά «καρναβάλια» όπως άκουσα μερικούς περαστικούς να λένε, είναι – για μένα τουλάχιστον – το πιο ενδιαφέρον κομμάτι. Άνθρωποι τόσο παθιασμένοι με μία ηρωίδα ή έναν ήρωα, με την ιστορία του και τον χαρακτήρα του που ξοδεύουν ίσως και μήνες για να φτιάξουν μια στολή όπως στο κόμικ ή στο παιχνίδι. Όμως το cosplaying δεν μένει μόνο στην όψη. Το άτομο καλείται να ενσαρκώσει πλήρως τον χαρακτήρα του, τις κινήσεις του, τον συναισθηματικό του κόσμο, να μπει στο σύμπαν του.

Ο διαγωνισμός που χωρίζεται σε ομαδικό και ατομικό μέρος, είχε πραγματικά απ’ όλα. Χαρακτήρες από το League of Legends, από το Witcher, το Attack on Titan, ενώ εκτός διαγωνισμού πάρα πολλά άτομα έκαναν cosplaying και φωτογραφίζονταν με περαστικούς εντός του χώρου του φεστιβάλ (με κυριότερους εκπροσώπους από τα saga του Zelda, και φυσικά, του Star Wars)

Φωτ.: Χριστιάνα Στυλιανού / Olafaq

Τέλος αξίζει να σημειωθεί, πως στο χώρο του φεστιβάλ θα βρει κανείς και τραπεζάκια με πληροφορίες και εκπροσώπους από πολλές σχολές κόμικς, εικαστικών και ψηφιακού design. Αυτό δείχνει ίσως πως η κουλτούρα που εκπροσωπεί το Comicdom Con  δεν είναι απλά μια κλειστή, εσωστρεφής κουλτούρα. Αντιθέτως, όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι του φεστιβάλ, επίσημοι και μη, είναι μια πολύ εξωστρεφής πολιτισμική τάση, βαθιά κοινωνική, απενοχοποιημένη σε πολλά ζητήματα – όπως ήταν πάντα ο κόσμος του φανταστικού – που διψάει να επεκταθεί, να ανοιχτεί. Αν κάποια ή κάποιος θέλει να ασχοληθεί εντατικότερα με τα κόμικς και το σχέδιο, δεν χρειάζεται να ψάχνει και να ρωτάει αριστερά και δεξιά. Μπορεί να πάει στο χώρο του Comicdom Con Athens 2022  και να γνωρίσει από κοντά τόσο τους ανθρώπους που διδάσκουν όσο και να δει το αποτέλεσμα της διδασκαλίας τους πρακτικά.

Ίσως κάποιοι όταν βρεθούν στο χώρο του φεστιβάλ νιώσουν έναν πολιτισμικό σοκ. Πιστέψτε με, είναι ένα σοκ καθ’ όλα καλό και ευπρόσδεκτο.

Φωτ.: Χριστιάνα Στυλιανού / Olafaq