Διανύουμε την «πιο ωραία εποχή του χρόνου», όπως αναφέρει και το δημοφιλές τραγούδι του Andy Williams, με την Αθήνα να έχει πλημμυρίσει, εδώ και πολλές μέρες, με γιορτινή διάθεση. Η πόλη λάμπει από τα χιλιάδες λαμπιόνια και τα φανταχτέρα στολίδια, οι μυρωδιές κανέλλας και γαρύφαλλου από τους φούρνους κατακλύζουν κάθε περαστικό με τις χριστουγεννιάτικες μελωδίες από τα περισσότερα μαγαζιά να απογειώνουν το γιορτινό κλίμα, δημιουργώντας ζεστασιά και θαλπωρή σε μικρούς και μεγάλους.

Η πρωτεύουσα για πολλούς φαντάζει ως μία ιδανική επιλογή για τις ημέρες των γιορτών. Αντίθετα με το καλοκαίρι, αρκετοί επιλέγουν συνειδητά να παραμείνουν στην Αθήνα τα Χριστούγεννα, αφού είναι πιο όμορφη από όλες τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου. Ωστόσο, τα φώτα και οι γιορτινοί ήχοι δεν αρκούν για να πούμε με βεβαιότητα ότι πραγματικά είναι μία ιδανική επιλογή. Σίγουρα θα έχετε ακούσει αρκετούς να λένε ότι μισούν την Αθήνα. Σας πληροφορώ, ότι κάποιοι από αυτούς συνεχίζουν να τρέφουν αυτό το μίσος και τις γιορτινές μέρες. Η αλήθεια είναι ότι τους κατανοώ λιγάκι. Αυτό το γιορτινό περιτύλιγμα δεν είναι αρκετά φανταχτερό, ώστε να μη δούμε τα προβλήματα που υπάρχουν από πίσω. Ας παραθέσουμε, λοιπόν, όλα όσα αγαπάμε να μισούμε στην Αθήνα τα Χριστούγεννα και ίσως συμφωνήσετε μαζί μας.

Η κίνηση στους δρόμους

Όσο πλησιάζουμε την ημέρα των Χριστούγεννων, τόσο αυξάνεται η κίνηση στους δρόμους. Το κέντρο και τα περίχωρα του, τις περισσότερες ώρες μοιάζουν με ένα απέραντο πάρκινγκ γεμάτο αυτοκίνητα. Τα φώτα τους είναι ανοιχτά, αλλά κανένα δε φαίνεται να κινείται. Ξαφνικά, τα οχήματα πενταπλασιάστηκαν στους δρόμους, γεγονός που μας κάνει να διερωτόμαστε «από που ξεφύτρωσαν όλα αυτά;». Προέκταση αυτού του προβλήματος είναι η εύρεση θέσης στάθμευσης, η οποία μετατρέπεται σε όνειρο απατηλό. Αν δε παραιτηθείτε κατευθείαν από τη προσπάθεια, πιθανότατα θα κάνετε αρκετές βόλτες στα στενά σπαταλώντας επιπλέον χρόνο στη κίνηση και όταν απηυδήσετε -συνήθως μετά από 20 λεπτά- θα καταλάβετε ότι η πληρωμή πάρκινγκ είναι μονόδρομος.

Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi

Οι κρατήσεις στα μαγαζιά

Χριστούγεννα είναι, αλλά έξω δεν μπορούμε να το ρίξουμε. Αν επιχειρήσεις να πας για φαγητό, είναι πολύ πιθανό να χρειάζεται να έχεις κάνει κράτηση. Χωρίς κράτηση, μπουκιά δεν πρόκειται να μπει στο στόμα. Κράτηση για κάθε λογής εστιατόριο και ταβέρνα ακόμα και εκτός του κέντρου της Αθήνας. Τα νεύρα μας που έχουν προκληθεί από την πείνα, όμως, ποιος θα τα “κρατήσει”;

Το στριμωξίδι στα μπαρ

Αυτή την εποχή δεν υπάρχει κατάλληλη μέρα για να βγει κάποιος για ποτό. Οποιαδήποτε ημέρα και αν πάτε στο κέντρο της πόλης, θα δείτε τα μπαρ της πόλης γεμάτα. Το πιο πιθανό είναι να καθίσετε σε ένα άβολο σταντ όρθιοι ή να μπείτε σε αναμονή μέχρι να αδειάσει κάποιο τραπέζι. Αυτή η συνθήκη κορυφώνεται την Παρασκευή και το Σαββάτο, καθώς στα κεντρικά μπαρ γύρω από το Σύνταγμα δεν υπάρχει χώρος ούτε για να ακουμπήσετε το ποτό σας. Οι θαμώνες θέλοντας και μη έρχονται ασφυχτικά κοντά, σχεδόν σα να πρόκειται να ερωτοτροπήσουν. Οι ανάσες διασταυρώνονται και η παραμικρή κίνηση μοιάζει με ερωτικό κάλεσμα, αν είστε σε καλή διάθεση. Σε διαφορετική περίπτωση, οποιοδήποτε άγγιγμα θα δημιουργήσει μία δυσάρεστη έως ανυπόφορη κατάσταση για εσάς και θα σας ωθήσει, σύντομα, στην αποχώρηση.

Η αγορά χριστουγεννιάτικων δώρων

Τα Χριστούγεννα είναι μία από τις περιπτώσεις που επιτάσσουν την αγορά δώρων. Το καταναλωτικό κοινό ξεχύνεται στα εμπορικά κέντρα και στους πιο κεντρικούς δρόμους με τα περισσότερα καταστήματα, προκειμένου να επιλέξουν δώρα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Επίσης, πρέπει να προσθέσουμε στη λίστα και τα δώρα για τους εορτάζοντες των ημερών. Ίσως, είναι μία από τις πιο εφιαλτικές διαδικασίες που παρόλα αυτά εντάσσεται στο γιορτινό κλίμα. Ο κόσμος είναι τόσος πολύς που αυτόματα η αγοραφοβία σε κυριεύει, ακόμα κι αν πριν δεν είχες, με την επίσκεψη στα εμπορικά καταστήματα θα αποκτήσεις. Μιλάμε για σκέτη ταλαιπωρία, γιατί όσο κι αν ωραιοποιήσουμε την πράξη του δώρου, γλυκιά δε μπορούμε να τη βαφτίσουμε.

Φωτ. αρχείου: Τατιάνα Μπόλαρη / Eurokinissi

Τα μειωμένα δρομολόγια των Μ.Μ.Μ.

Όποιος μετακινείται με τα μέσα μπορεί να γλιτώσει την κίνηση σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα γλιτώσει και την ταλαιπωρία. Όπως είναι φυσικό και οι εργαζόμενοι των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς επιθυμούν να ξεκουραστούν και να πάρουν άδεια κατά τη διάρκεια των γιορτών. Τα δρομολόγια αναγκαστικά μειώνονται, με τον χρόνο αναμονής στα μέσα σταθερής τροχιάς να είναι περίπου 10 λεπτά, ενω στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ μπορεί να φτάσει και τα 20 λεπτά. Ο χρόνος αναμονής αυξάνει και την κίνηση σε κάθε μέσο, με τους επιβάτες να αναγκάζονται να στριμώχνονται προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους. Ο κορωνοϊός και οι εποχιακές, επίσης, κάνουν γιορτινό πάρτι σε κάθε αμαξοστοιχία και συρμό.

Η φωτεινή επιγραφή “Αθήνα”

Αν υπήρχε βραβείο για τον πιο κιτς χριστουγεννιάτικο στολισμό στην Αθήνα, την πρωτιά θα έπαιρνε η φωτεινή επιγραφή με την ομώνυμη ονομασία. Ακόμα μία χρόνια, βρίσκεται σε περιόπτη θέση “κοσμώντας” το Πάρκο Ελευθερίας στο Μέγαρο Μουσικής. Με το “κοσμώντας” εννοούμε ότι έχει ρόλο παραβάν και καταφέρνει να κρύψει ένα μεγάλο μέρος της έκτασής του. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να δικαιολογήσουμε την ύπαρξη του είναι να προσγειώνονταν κατά λάθος εξωγήινοι που γνώριζαν ελληνικά και ήθελαν να μάθουν σε ποιο μέρος βρίσκονται. Η συγκεκριμένη περιγραφή δεν έχει κάποια αισθητική πινελιά την οποία θα μπορούσε να θαυμάσει όποιος τύχαινε να περνούσε από μπροστά της. Οι τουρίστες δεν μπορούν να τη διαβάσουν και οι Έλληνες πιστεύουμε ότι ξέρουν σε ποια τοποθεσία είναι.