Στο πρώτο και κρίσιμο ραντεβού για δουλειά, είναι πάντα αμήχανη η στιγμή όπου τα δυο μέρη πρέπει να συζητήσουν για τους οικονομικούς όρους της συνεργασίας τους.
Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της παρθενικής σας συνέντευξης, είναι πιθανό να σας ρωτήσουν για το μισθό σας. Και εκεί, είναι η αλήθεια, ότι πολλοί άνθρωποι είτε ντρέπονται, είτε νιώθουν άσχημα να αναφερθούν στο ζήτημα αυτό.
Υπάρχουν μερικοί καλοί λόγοι για τους οποίους οι εργοδότες κάνουν αυτή την ερώτηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θέλουν να είναι σίγουροι ότι οι απαιτήσεις σας συνάδουν με τον προϋπολογισμό της εταιρείας πριν προχωρήσουν στην πρόσληψή σας.
Τρεις συμβουλές πώς να μιλήσετε για χρήματα στο πρώτο και κρίσιμο ραντεβού για δουλειά
1. Να γνωρίζετε την επαγγελματική αξία σας
Κάθε θέση εργασίας έχει μια συγκεκριμένη αξία. Μπορείτε να μάθετε το εύρος των αμοιβών για τη δουλειά σας συνομιλώντας με άλλους συναδέλφους σας σε άλλες επιχειρήσεις και εταιρείες.
Πριν μοιραστείτε τις απαιτήσεις σας για το μισθό σας με έναν εργοδότη, σκεφτείτε τι κερδίζετε σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του μισθού, των μπόνους και των παροχών. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε την έρευνα που κάνατε για να θέσετε έναν ρεαλιστικό στόχο για το είδος της αμοιβής που θέλετε στην επόμενη θέση εργασίας σας. Τι βασικό μισθό αναζητάτε; Ποιες παροχές εκτιμάτε περισσότερο; Ποια άλλα προνόμια σας ενδιαφέρουν;
2. Μην βιάζεστε να απαντήσετε αμέσως σε πιθανές ερωτήσεις για τον μισθό σας
Οι απαιτήσεις μιας θέσης εργασίας, καθώς και τα άλλα είδη αμοιβών που προσφέρει ένας εργοδότης, όπως τα επιδόματα, οι παροχές και τα μπόνους, είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη από τον κάθε υποψήφιο. Όταν σας ρωτούν για πρώτη φορά: «Ποιες είναι οι μισθολογικές σας απαιτήσεις;», δεν πειράζει να καθυστερήσετε να απαντήσετε. Μπορείτε κάλλιστα να ζητήσετε λίγο χρόνο προκειμένου να το σκεφτείτε καλύτερα.
Ακολουθούν ορισμένες απαντήσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να συνεχίσετε τη συζήτηση δίχως ντροπές και τυχόν ενοχές:
Παράδειγμα 1
«Αναζητώ μια ανταγωνιστική προσφορά, αλλά θα ήθελα πρώτα να μάθω περισσότερα για τις λεπτομέρειες του τι απαιτεί αυτή η θέση εργασίας».
Παράδειγμα 2
«Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, έχω εργαστεί σε διάφορους τομείς και σε διαφορετικά επίπεδα. Θα ήθελα να μάθω περισσότερα για το τι συνεπάγεται αυτός ο ρόλος, καθώς και για τα οφέλη και τις άλλες μορφές αποζημίωσης που προσφέρετε».
Με τον τρόπο αυτό δεν φαίνεται σα να ζητάτε απευθείας να μάθετε τον μισθό σας, αλλά να επιθυμείτε περαιτέρω λεπτομέρειες για την θέση που σας προτείνεται, σε άμεση συνάρτηση με την αμοιβή σας.
3. Δώστε ένα πιθανό εύρος μισθού, όχι ένα ακριβές νούμερο
Αν καθυστερήσατε να απαντήσετε στην ερώτηση περί μισθού και ο υπεύθυνος της συνέντευξης σας ρωτήσει ξανά, τότε ήρθε η ώρα να απαντήσετε – δεν μπορείτε και ούτε πρέπει να κάνετε αλλιώς.
Αποφύγετε να δώσετε έναν συγκεκριμένο αριθμό ή ένα νούμερο. Αντ’ αυτού, μπορείτε να δώσετε ένα εύρος, π.χ. να πείτε «μια αμοιβή που να κυμαίνεται μεταξύ 1000 και 1200 ευρώ, θα με ικανοποιούσε απολύτως».
Ακολουθούν και 2 παραδείγματα:
Παράδειγμα 1
«Από την έρευνα που έκανα αλλά και από την εμπειρία μου, ο μισθός για την θέση που ενδεχομένως πάρω πιστεύω ότι πρέπει να είναι κάπου μεταξύ 800 και 1000 ευρώ».
Παράδειγμα 2
«Σε αυτή την τοποθεσία που βρίσκεται η επιχείρηση και αν συνυπολογίσω την ώρα που θα έχω να προσέλθω καθώς και τα έξοδα βενζίνης και μετακίνησης, ο μισθός για την θέση που ενδεχομένως πάρω πιστεύω ότι πρέπει να είναι κάπου μεταξύ 800 και 1000 ευρώ».
Συνοψίζοντας, να τι πρέπει να θυμάστε όταν μιλάτε για το μισθό σε μια συνέντευξη:
- Να γνωρίζετε την αξία σας και τις μορφές αμοιβής (επιδόματα, μπόνους, ιατρική κάλυψη) που έχουν μεγαλύτερη σημασία για εσάς.
- Δώστε ένα μισθολογικό εύρος και όχι έναν συγκεκριμένο αριθμό.
- Πλαισιώστε τη συζήτηση για το μισθό γύρω από το τον παράγοντα του «τι είναι δίκαιο και για τις δυο πλευρές».
- Μην προσπαθήσετε να διαπραγματευτείτε το μισθό σας μέχρι να έχετε μια επίσημη προσφορά εργασίας.
Bonus: Πώς να υπενθυμίσετε στον εργοδότη σας να σας καταβάλλει τον μισθό σας
Ήρθε η 1η του μήνα και ο μισθός δεν καταβλήθηκε. Κάνετε F5 στο e-banking σας και το ποσό δεν αλλάζει.
Να ένα παράδειγμα γραπτού e-mail για να ζητήσετε ευγενικά τον μισθό σας.
«Θέμα: Μισθός που δεν καταβλήθηκε
Γεια σας,
Ελπίζω να απολαύσατε το Σαββατοκύριακό σας και να έχετε μια καλή μέρα.
Σας γράφω για να σας ρωτήσω σχετικά με την μη καταβολή της μισθοδοσίας μου από την προηγούμενη εβδομάδα. Απ’ ό,τι γνωρίζω, λαμβάνουμε την μισθοδοσία μας κάθε πρώτη του μήνα, αλλά δεν γνωρίζω αν συνέβη κάτι, ένα γεγονός ή κάποιο πρόβλημα που να μπορεί να επηρέασε το πρόγραμμα. Δεν έχω λάβει ακόμη την μισθοδοσία μου και θέλω να βεβαιωθώ ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την καταβολή της μισθοδοσίας μου.
Είμαι πάντα στη διάθεσή σας αν έχετε οποιαδήποτε απορία. Εκτιμώ τη βοήθειά σας.
Σας ευχαριστώ πολύ».