Κάνοντας μια βόλτα σε φόρουμ όπως το Reddit, μπορείτε να διαβάσετε αμέτρητες καταχωρίσεις γυναικών που θρηνούν για την επιλογή της ολικκής αποτρίχωσης  με λέιζερ. «Το μετανιώνω ακόμα περισσότερο τώρα που το bush της δεκαετίας του ’70 είναι και πάλι στη μόδα», αναφέρει μια καταχώρηση. Μια άλλη λέει: «Έκανα αποτρίχωση με λέιζερ όταν ήμουν 19 ετών. Πήρα την απόφαση μια εποχή που σιχαινόμουν τον εαυτό μου και το σώμα μου. Τώρα στα τριάντα μου αν μπορούσα να το αναιρέσω, θα το έκανα». Στο Quora, οι χρήστες ρωτούν: «Υπάρχει τρόπος να αναστρέψω την αποτρίχωση στην περιοχή του μπικίνι μου;».

Οι τάσεις για τις τρίχες στο γυναικείο εφηβαίο έρχονται και πάνε. Ακόμα και στους αρχαίους αιγυπτιακούς και ελληνικούς πολιτισμούς, οι γυναίκες κατά κάποιο τρόπο καλλώπιζαν το εφηβαίο τους ώστε να ταιριάζει με τα πρότυπα ομορφιάς της εποχής τους. Ωστόσο, η έλευση της αποτρίχωσης με λέιζερ έχει κάνει αυτές τις επιλογές κομματάκι πιο μόνιμες, και χάρη στη δημοτικότητα του brazilian στυλ αποτρίχωσης καθώς και του Χόλιγουντ, πολλές γυναίκες έχουν μείνει με μια για πάντα άτριχη ευαίσθητη περιοχή. Τι συμβαίνει όμως όταν αρχίζετε να μετανιώνετε για αυτή σας την απόφαση;

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @cocogrey


Όπως αναφέρει σχετικό άρθρο του Dazed, ήταν το 2009 όταν η sex editor GG Sauvage επέλεξε να αφαιρέσει όλες τις τρίχες στην περιοχή του εφηβαίου της µέσω θεραπειών µε λέιζερ. «Εκείνη την εποχή ήμουν 18 ετών και πεπεισμένη ότι δεν ήθελα ποτέ να έχω ηβικές τρίχες», εξηγεί η ίδια. «Τις ένιωθα άχρηστες και ενοχλητικές, κάτι που έπρεπε συνεχώς να διαχειρίζομαι και να ξεφορτώνομαι». Κοιτάζοντας πίσω, 15 χρόνια αργότερα, η Sauvage λέει ότι είναι δύσκολο να εντοπίσει γιατί ακριβώς ήθελε να απαλλαγεί από τις τρίχες της εξαρχής. Ναι, το Brazilian ήταν τότε της μόδας, «αλλά δεν αισθανόμουν τόσο επηρεασμένη από μια τάση», λέει η ίδια. Αντιθέτως, η ίδια ρίχνει την ευθύνη στην ποπ κουλτούρα, τις ταινίες και τις σεξουαλικές της επαφές με τους άνδρες: «Ένιωθα ότι αηδίαζαν, φοβόντουσαν ή ένιωθαν άβολα με τις τρίχες στην γυναικεία ευαίσθητη περιοχή».

Μετά από αρκετές θεραπείες με λέιζερ, η Sauvage ήταν ευχαριστημένη με την άτριχη ηβική περιοχή της – αλλά αυτό δεν κράτησε πολύ.

Πριν από περίπου πέντε χρόνια άρχισε να μετανιώνει. «Μακάρι να είχα ακόμα μια λωρίδα ή ένα τριγωνάκι ή κάτι τέτοιο», λέει, «απλά κάτι που θα μπορούσα να στυλιζάρω ή να βάφω κουλ χρώματα». Εν μέρει, αποδίδει την αλλαγή της γνώμης της στις προσωπικές συνθήκες – συγκεκριμένα στο γεγονός ότι έχει πλέον μπει σε μια μακροχρόνια, queer σχέση. Αλλά και τα μεταβαλλόμενα πρότυπα ομορφιάς παίζουν επίσης ρόλο. Η Monica-Ella Botros, διευθύντρια στο Strip Hair Removal Experts, το έχει εντοπίσει αυτό από πρώτο χέρι: «Βλέπουμε μια πιο ποικιλόμορφη γκάμα στυλ μπικίνι μεταξύ των επισκεπτών μας τα τελευταία χρόνια, που απηχεί τις ευρύτερες τάσεις του body positivity και της ατομικής άνεσης».

Σύμφωνα με τη Laura Schubert και τη Lillian Tung, τα μυαλά πίσω από το προϊόν Fur, ένα έλαιο για τις τρίχες στο εφηβαίο, το bush δεν έφυγε ποτέ ουσιαστικά από τη μόδα. «Οι έρευνες δείχνουν ότι το 99% των ανθρώπων έχουν περιποιηθεί τις τρίχες του εφηβαίου τους με διάφορους τρόπους κατά τη διάρκεια της ζωής τους», λέει η Schubert. Τούτου λεχθέντος, οι ηβικές τρίχες είναι σίγουρα εκτός μόδας – ταμπού, ακόμη και – τις τελευταίες δεκαετίες. Η ιδέα για το Fur γεννήθηκε για πρώτη φορά όταν ο Schubert έψαξε στο Google για τις ηβικές τρίχες το 2014 και το μόνο που βρήκε «ήταν αποτελέσματα σχετικά με την αποτρίχωση». Από τότε, έχει υπάρξει κάποια αλλαγή, αν και έχει επέλθει με πολύ αργούς ρυθμούς. «Τώρα, βλέπουμε ηβικές τρίχες στις πασαρέλες», λέει η Tung. «Και ο κόσμος επίσης μιλάει πιο ανοιχτά γι’ αυτό».

Υπάρχουν τρόποι  να ανατραπεί η αποτρίχωση στην περιοχή του μπικίνι;

Μπορεί και να υπάρχουν. Παρόλο που η αποτρίχωση με λέιζερ καταστρέφει τους θύλακες των τριχών – αναστέλλοντας τη μελλοντική τριχοφυΐα – δεν είναι πάντα μόνιμη. «Όλα εξαρτώνται από το σώμα, τις ορμόνες και τον τύπο της τρίχας σας», εξηγεί η Botros. «Κάποιες γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν κάποια επαναφορά της τριχοφυΐας μετά από ένα ή δύο χρόνια, άλλες σε έξι χρόνια και άλλες ποτέ». Οι μεγάλες ορμονικές αλλαγές μπορούν επίσης να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη της τρίχας μετά την αποτρίχωση. Η Schubert της Fur διαπίστωσε ότι οι τρίχες του σώματός της που είχε αφαιρέσει με λέιζερ επανήλθαν πλήρως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Εν τω μεταξύ, η Sauvage εξακολουθεί να βγάζει κάποιες λεπτές τρίχες στο εφηβαίο. «Έχω σκεφτεί να χρησιμοποιήσω καστορέλαιο ή εκείνες τις αμπούλες που βοηθούν στην ανάπτυξη της τρίχας των φρυδιών».

Η Tung επιβεβαιώνει ότι το Ingrown Concentrate της Fur, το οποίο περιέχει καστορέλαιο, μπορεί να ενισχύσει τις λεπτότερες ηβικές τρίχες που παραμένουν μετά το λέιζερ. Αλλά δεν υπάρχει κανένα μαγικό ελιξίριο που να αναγεννά τα μαλλιά εκεί όπου οι θύλακες έχουν καταστραφεί πλήρως. «Κάποιοι δοκιμάζουν μινοξιδίλη ή microneedling. Αλλά αυτές οι προσπάθειες είναι συνήθως μάταιες», εξηγεί ο χειρουργός αποκατάστασης μαλλιών Δρ Gary Linkov. Στο ιατρείο του με έδρα τη Νέα Υόρκη, προσφέρει μεταμοσχεύσεις ηβικών τριχών, οι οποίες λειτουργούν λίγο πολύ όπως θα περίμενε κανείς: « Πρόκειται για τη λήψη μαλλιών από το πίσω μέρος της κεφαλής και τη μεταμόσχευση των μοσχευμάτων στην περιοχή του μπικίνι». Σημειώνει ότι η θεραπεία είναι τόσο ασφαλής όσο και αποτελεσματική αν έχετε κάνει αποτρίχωση με λέιζερ και, όταν μεταμοσχευθεί σωστά, οι τρίχες της κεφαλής θα φαίνονται και θα έχουν την αίσθηση του φυσικού εφηβαίου. Αν και ο Δρ Linkov δεν θεωρεί ακόμη ότι οι εν λόγω μεταμοσχεύσεις έχουν αποκτήσει δημοτικότητα, πριν από δέκα χρόνια ήταν σχεδόν ανύπαρκτες στις δυτικές χώρες. Τώρα, μπορείτε να την κάνετε σε πολλές κλινικές στη Βρετανία, την Ευρώπη και την Αμερική.

άτριχης
Επίδειξη Maison Margiela Υψηλής Ραπτικής Άνοιξη/Καλοκαίρι 2024/ Φωτ.: Pierre Suu

Και υπάρχει πάντα και το merkin. Αν και αυτές οι ηβικές περούκες υπάρχουν από το 1450, επέστρεψαν στο προσκήνιο της μόδας στις αρχές του τρέχοντος έτους μέσω της viral επίδειξης υψηλής ραπτικής του οίκου Margiela. Η Crystal Stuart-Fawkes, μια δημιουργός merkin που έχει εκπαιδευτεί στο London College of Fashion, είχε ήδη παρατηρήσει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον στη βιομηχανία του θεάματος. «Η αποτρίχωση με λέιζερ είναι τόσο διαδεδομένη στις μέρες μας. Πολλά δράματα εποχής απαιτούν μια ανάλογη αισθητική που να αντιστοιχεί στην εποχή κατά τη διάρκεια γυμνών σκηνών. Οπότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να κολλήσεις ένα merkin». Μετά την παράσταση, όμως, το ενδιαφέρον αυτό αυξήθηκε επίσης. «Είχα πολλούς ανθρώπους που επικοινωνούσαν μαζί μου σχετικά με το merkin». Παρά το γεγονός ότι εξυπηρετεί κυρίως τη βιομηχανία της τέχνης, του κινηματογράφου και της ψυχαγωγίας, τα merkins της Stuart-Fawkes είχαν επίσης ζήτηση από φωτογράφους του Playboy, από κατόχους sex doll, «και έχουν επικοινωνήσει μαζί μου σύζυγοι αφού οι γυναίκες τους είχαν κτυπήσει με laser στις ηβικές τους τρίχες».

Τα Merkins είναι προσωρινά και παιχνιδιάρικα, κι εκεί ακριβώς έγκειται η γοητεία τους. «Στην ομορφιά, λίγα πράγματα είναι μόνιμα», όπως λέει και η Schubert. Οι τάσεις αλλάζουν συνεχώς, και ενώ είναι εύκολο να σβήσετε μια ρυτίδα και να ψαλιδίσετε τη βαφή σας, το να συμβαδίζουμε με τα διαρκώς μεταβαλλόμενα πρότυπα -είτε πρόκειται ανόρθωση γλουτών είτε για λιποαναρρόφηση- μπορεί να έχει υψηλότερο κόστος απ’ όσο φανταζόμασταν. Η διαλυση του filler δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται και η επαναφορά της τριχοφυΐας που έχει αφαιρεθεί με λέιζερ δεν είναι πάντα εφικτή. Έτσι, προτού προβείτε σε οποιαδήποτε μόνιμη αλλαγή, βεβαιωθείτε ότι το κάνετε για εσάς και όχι για να ευχαριστήσετε τους άλλους.

Δείτε επίσης: Πώς το skincare έγινε πιο περίπλοκο από ποτέ