Πολλά από τα σημάδια της γήρανσης είναι αόρατα, αργά και διακριτικά – οι αλλαγές στην ικανότητα κυτταρικής διαίρεσης, στην καρδιακή παροχή και στη λειτουργία των νεφρών δεν φαίνονται ακριβώς στον καθρέφτη. Αλλά η ανάπτυξη των γκρίζων μαλλιών είναι μια από τις πιο προφανείς ενδείξεις ότι το σώμα δεν λειτουργεί όπως παλιά.
Ενώ κάποιοι προτιμούν να καλύπτουν τα γκρίζα μαλλιά με βαφή, άλλοι επιλέγουν να αγκαλιάσουν αυτήν την αλλαγή. Κάποιοι μάλιστα επιλέγουν να ξεπεράσουν τη φύση και να χρωματίσουν πρόωρα τα μαλλιά σε ασημί, λευκό ή γκρι. Σύμφωνα με το Glamour Magazine, τα ασημί μαλλιά είναι «η ανοιξιάτικη τάση στο χρώμα των μαλλιών που απογειώνουν τα cool κορίτσια». «Έχουμε εντοπίσει μια απόχρωση, συγκεκριμένα, που έχει αποθεωθεί. Το γκρι Oyster είναι η φρέσκια, δροσερή, περλέ χρωματική τάση που εμφανίζεται σε όλο το Instagram», αναφέρει το άρθρο.
View this post on Instagram
Ο κομμωτής, Luke Hersheson, είπε πρόσφατα στη βρετανική Vogue: «Κάποια στιγμή ήταν ένα μεγάλο ‘όχι’ να έχεις γκρίζα μαλλιά, αλλά τώρα δεν εξισώνουμε τα γκρίζα μαλλιά με το να είσαι ‘γέρος’».
Οι ειδικοί συμβουλεύουν «να μην βγάζετε τις γκρίζες τρίχες καθώς αυτό δεν θα σταματήσει την επόμενη τρίχα που αναπτύσσεται από το ίδιο ωοθυλάκιο από το να είναι γκρίζα. Εάν καταστρέψετε τον θύλακα της τρίχας, μπορεί να είναι δύσκολο να αναπτυχθούν νέες τρίχες, που σημαίνει ότι θα μπορούσατε να μείνετε με λιγότερες τρίχες ή ακόμα και κενά μπαλώματα».
Η Dr Leila Asfour από τη Βρετανική Ένωση Δερματολόγων είπε στο BBC ότι το χρώμα μαλλιών ήταν μία τεράστια επικερδής επιχείρηση: «Η παγκόσμια αγορά χρωμάτων μαλλιών προβλέπεται να φτάσει σε αξία 33,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2030. Είναι σαφές ότι υπάρχει τρομερή ζήτηση». Πρόκειται για μία τεράστια βιμηχανία που, ενώ τα γκρίζα μαλλιά φαίνεται να έχουν πια, απενοχοποιηθεί, αυξάνεται ολοένα και περισσότερο με ραγδαίους ρυθμούς.
Πλέον υπάρχουν αμέτρητα προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να σταματούν την εμφάνιση των γκρίζων τριχών – ορισμένα συμπληρώματα υπόσχονται να αποτρέψουν την εμφάνιση γκρίζων μαλλιών εξ αρχής, ενώ άλλα προϊόντα τοπικής χρήσης ισχυρίζονται ότι εξαφανίζουν το γκρι. Όσο και αν η μόδα έχει αγκαλιάσει την φυσική ροή των πραγμάτων, η ανθρώπινη εμμονή στη νεότητα επιμένει στο να αντιστρέψει κάθε είδους φυσικό φαινόμενο που διαπερνά το ανθρώπινο σώμα και υποδηλώνει τη θνητότητά μας
Έρευνα για την αναστροφή των γκρίζων μαλλιών
Αμερικανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν αποκαλύψει γιατί τα μαλλιά γίνονται γκρίζα καθώς γερνάμε, επικαλούμενοι κύτταρα που παράγουν χρωστικές ουσίες που χάνουν την ικανότητα ωρίμανσης.
Η ανάπτυξη που έχει σταματήσει, επηρεάζει τα ανώριμα κύτταρα που διαφορετικά θα είχαν εξελιχθεί σε μελανοκύτταρα και που δίνουν στα μαλλιά το φυσικό τους χρώμα ή απόχρωση. Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) μελέτησε τη διαδικασία σε ποντίκια, τα οποία έχουν πανομοιότυπα κύτταρα για το χρώμα της γούνας τους.
Η μελέτη αυτή θα μπορούσε να προσφέρει μια βάση για την αναστροφή της διαδικασίας γκριζαρίσματος. Σύμφωνα με τη Βρετανική Ένωση Δερματολόγων (BAD), η εργασία στα μελανοκύτταρα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην κατανόηση και τη θεραπεία ορισμένων καρκίνων και άλλων ιατρικών καταστάσεων.
Πώς γκριζάρουν τα μαλλιά;
Τα μαλλιά μας γκριζάρουν όταν τα βλαστοκύτταρα που παράγουν μελανίνη σταματούν να λειτουργούν σωστά.
Μεγαλώνουμε και τα μαλλιά φθίνουν συνεχώς – είναι ένας φυσιολογικός κύκλος που συμβαίνει σε όλη τη ζωή. Νέα μαλλιά αναπτύσσονται από τους θύλακες των τριχών, που βρίσκονται στο δέρμα, όπου εκεί βρίσκονται και τα μελανοκύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία. Τα μελανοκύτταρα διασπώνται συνεχώς και ανανεώνονται επίσης από βλαστοκύτταρα και είναι αυτά τα κύτταρα που οι ερευνητές πιστεύουν ότι «κολλάνε» σε απραγία σε άτομα των οποίων τα μαλλιά έχουν γκριζάρει.
Η ομάδα Υγείας του NYU Langone χρησιμοποίησε ειδικούς ελέγχους και εργαστηριακές τεχνικές για να μελετήσει τη διαδικασία γήρανσης των κυττάρων. Καθώς τα μαλλιά γερνούν, πέφτουν και στη συνέχεια μεγαλώνουν επανειλημμένα, ο αυξανόμενος αριθμός των βλαστοκυττάρων των μελανοκυττάρων γίνεται υποτονικός στη δουλειά τους.
Τα βλαστοκύτταρα σταματούν να περιφέρονται γύρω από το ωοθυλάκιο και σταθεροποιούνται, με αποτέλεσμα να αποτυγχάνουν να ωριμάσουν σε πλήρως ανεπτυγμένα μελανοκύτταρα. Χωρίς να παράγεται χρωστική ουσία, τα μαλλιά γίνονται γκρίζα, λευκά ή ασημί. «Η μελέτη μας προσθέτει στη βασική κατανόησή μας για το πώς λειτουργούν τα βλαστοκύτταρα των μελανοκυττάρων για να χρωματίσουν τα μαλλιά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Qi Sun, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο NYU Langone Health, στο περιοδικό Nature.
«Οι νέοι μηχανισμοί αυξάνουν την πιθανότητα ότι η ίδια σταθερή θέση των βλαστοκυττάρων μελανοκυττάρων μπορεί να υπάρχει και στους ανθρώπους. Εάν ναι, παρουσιάζει μια πιθανή οδό για την αναστροφή ή την πρόληψη του γκριζαρίσματος.»
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες προτείνουν ότι το γκριζάρισμα των μαλλιών μπορεί να είναι μια μερικώς αναστρέψιμη διαδικασία. Η κακή διατροφή είναι μια πιθανή, θεραπεύσιμη αιτία του πρόωρου γκριζαρίσματος. Μερικοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι το άγχος μπορεί να συμβάλει στο να ασπρίσουν τα ανθρώπινα μαλλιά και έχουν προτείνει ότι η μείωση του άγχους μπορεί να αποκαταστήσει τη διαδικασία μελάγχρωσης – τουλάχιστον για λίγο. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η γενετική, ή το DNA μας, καθορίζει εν μέρει πότε γκριζάρουμε.
Η αναστροφή του αποχρωματισμού της τρίχας δεν έχει επιπτώσεις μόνο σε αισθητικό επίπεδο. Η μελέτη αυτή μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση και άλλων παθήσεων.
«Η προφανής επίπτωση αυτής της έρευνας, όταν πρόκειται για το ευρύ κοινό, είναι ότι είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση ενός τρόπου για να αναστρέψουμε τα γκρίζα μαλλιά μας. Αλλά τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης βοηθούν τον ιατρικό τομέα να κατανοήσει καλύτερα και άλλες καταστάσεις όπου αυτά τα βλαστοκύτταρα μπορεί να έχουν κάποιο ρόλο – για παράδειγμα, να κατανοήσουν την υποκείμενη φύση του πιο θανατηφόρου καρκίνου του δέρματος που ονομάζεται μελάνωμα».
«Μπορεί επίσης να βοηθήσει σε μια ιατρική πάθηση που ονομάζεται γυροειδής αλωπεκία, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα μαλλιά και τα κάνει να πέφτουν. Μερικές φορές τα μαλλιά ξαναβγαίνουν λευκά σε αυτούς τους ασθενείς», εξήγησε.
Και θα μπορούσε να δώσει περισσότερες ενδείξεις για τη λεύκη – μια πάθηση του δέρματος όπου οι ασθενείς αναπτύσσουν λευκές δερματικές κηλίδες. Οι επιστήμονες προσπάθησαν να τοποθετήσουν χειρουργικά θυλάκια τρίχας στις πληγείσες περιοχές για να βοηθήσουν στην αναγέννηση του χρώματος από τη χρωστική ουσία που βρίσκεται στο θύλακα της τρίχας.