Μπορεί το μακιγιάζ να σας σκοτώσει; Ο μύθος αυτός συνδέεται με τη Maria Gunning, την κόμισσα του Coventry, μια κοσμική κυρία του 18ου αιώνα, η οποία φέρεται να πέθανε το 1760 από το μακιγιάζ της που είχε βάση τον μόλυβδο, σε ηλικία μόλις 27 ετών. Η Fiona McNeill, ειδική σε θέματα δηλητηρίασης από μόλυβδο στο Πανεπιστήμιο McMaster στον Καναδά, αναδημιούργησε κάποιες συνταγές των προηγούμενων αιώνων για μακιγιάζ με λευκό μόλυβδο για να ελέγξει πόσο επικίνδυνα ήταν αυτά τα καλλυντικά.
Οι κοσμικές κυρίες του δέκατου όγδοου αιώνα έχουν απεικονιστεί ως ματαιόδοξες. Παρουσιάζονται ως ανόητες γυναίκες που δηλητηριάστηκαν από τον λευκό μόλυβδο που περιείχε μακιγιάζ τους. Η κόμισσα του Coventry, Maria Gunning -μια οικοδέσποινα της κοινωνίας γνωστή για την ομορφιά της- λέγεται ότι αρνήθηκε να σταματήσει να φοράει μέικ-απ που περιείχε λευκό μόλυβδο, ακόμη και όταν πέθαινε. Γιατί οι γυναίκες εκείνης της εποχής επέλεγαν συνειδητά να φορούν μακιγιάζ που τις σκότωνε; Ή μήπως δεν έφταιγε το μακιγιάζ;
Η McNeill και οι συνάδελφοί της αποφάσισαν να το ερευνήσουν πιο ενδελεχώς. Βρήκαν διάφορες συνταγές λευκού μακιγιάζ από μόλυβδο των προηγούμενων αιώνων, τις αναδημιούργησαν στο εργαστήριο και στη συνέχεια τις δοκίμασαν σε δέρμα χοίρου για να προβούν σε κάποιες διαπιστώσεις.
Η Fiona McNeill είναι μια επιστήμονας που μελετά τη δηλητηρίαση από μόλυβδο εδώ και 30 χρόνια, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την έκθεση των γυναικών στον μόλυβδο. Η έρευνά της απέδειξε ότι οι γυναίκες μεταβολίζουν τον μόλυβδο διαφορετικά από τους άνδρες, κι ότι οι γυναίκες που εκτίθενται στον μόλυβδο ως παιδιά έχουν αυξημένα επίπεδα μολύβδου στο αίμα, και ακόμα και 20 χρόνια αργότερα διατρέχουν κίνδυνο υπέρτασης και πρόωρης εμμηνόπαυσης.
Στην πορεία, η Fiona McNeill βρήκε πώς έμοιαζε πραγματικά το μακιγιάζ. «Πάντα απεικονίζεται στις ταινίες και στην τηλεόραση ως αυτή η λευκή μάσκα, αυτό το περίεργο λευκό πρόσωπο. Όταν αρχίσαμε να το φτιάχνουμε στο εργαστήριο, μαζί με τους συνεργάτες μου, δεν έμοιαζε καθόλου έτσι», εξηγεί.
Και όμως, ο μόλυβδος αποτελούσε συνηθισμένο συστατικό του μακιγιάζ για τη λεύκανση του δέρματος. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι τον χρησιμοποιήσαν ως συστατικό στην Παρασκευή καλλυντικών και του λευκού μακιγιάζ από μόλυβδο, γνωστό και ως «ceruse», και ήταν στην μόδα μεταξύ του 16ου και του 19ου αιώνα στην Ευρώπη.
Έχοντας εξειδίκευση στην δηλητηρίαση από μόλυβδο η Fiona McNeill ήταν δύσπιστη ως προς το αν ισχύει ότι η Maria Gunning, η κόμισσα του Coventry πέθανε από τον μόλυβδο που περιέχει το μαγκιγιάζ της. Ενώ η κατάποση μολύβδου είναι τοξική, η McNeill δεν πείστηκε ότι ο μόλυβδος στο μακιγιάζ θα περνούσε από το δέρμα σε επαρκείς ποσότητες για να σκοτώσει κάποιον, και συμπέρανε ότι η κόμισσα πέθανε από άλλους λόγους.
Στο αν μπορούν όμως τα καλλυντικά σας να σας σκοτώσουν, η απάντηση είναι όχι ακριβώς, αλλά δυστυχώς, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις κακώς διατηρημένων καλλυντικών που δεν είχαν και τόσο αίσιο τέλος.
Μια πολύ θλιβερή περίπτωση που προκάλεσε μόλυνση και μια περίπτωση θανάτου ήταν το ξέσπασμα μιας μόλυνσης σε μια κλινική που προκλήθηκε από ένα μολυσμένο σαμπουάν. Οι ασθενείς επισκέπτονταν το κομμωτήριο της κλινικής, για να ξυριστούν πριν ξεκινήσουν τη χημειοθεραπεία τους.
Το σαμπουάν που χρησιμοποιήθηκε εκεί ήταν μολυσμένο με Pseudomonas aeruginosa, ένα Gram-αρνητικό βακτήριο που βρίσκεται στο νερό, στο χώμα και ακόμη και στη χλωρίδα του δέρματος. Το σαμπουάν προκάλεσε σοβαρή λοίμωξη με ένα θανατηφόρο περιστατικό.
Οι παρενέργειες των προϊόντων περιποίησης του δέρματος είναι ο εφιάλτης κάθε κατασκευαστή καλλυντικών, αλλά κυρίως τις γυναίκες αλλά και τους άντρες που χρησιμοποιύν προϊόντα περιποίησης του δέρματος . Σίγουρα κάποιοι θάνατοι από καλλυντικά αποτελούν μύθο, και άλλοι έχουν μεγάλη δόση αλήθειας. Μπορεί η κόμισσα του Coventry να μην πέθανε από το μακιγιάζ της, αλλά είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε την απαραίτητη προσοχή τυχόν σε μολυσμένα προϊόντα περιποίησης.