Εδώ και μισό αιώνα, η BMW M έχει αναπτύξει μερικά από τα καλύτερα αυτοκίνητα που έχουν φορέσει ποτέ το γαλανόλευκο στρογγυλό σήμα τόσο στο δρόμο όσο και στην πίστα. Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός υπάρχει στο DNA της BMW από την αρχή, γεγονός που αποδεικνύεται περίτρανα από το πρώτο αυτοκίνητο που έφερε το σήμα της BMW. Το BMW 3/15 PS μπορεί να βασίστηκε στο ταπεινό Austin Seven, αλλά με μερικές βελτιώσεις από την BMW ήταν νικητής, κατακτώντας το Διεθνές Ράλλυ Άλπεων το 1929. Ήταν το πρώτο αυτοκίνητο της εταιρείας, ο πρώτος της αγώνας… και η πρώτη της νίκη. Η εποχή του μηχανοκίνητου αθλητισμού για την BMW είχε ξεκινήσει. Στις 24 Μαΐου 1972, υπογράφηκε η συμφωνία συνεργασίας για την BMW Motorsport GmbH. Με επικεφαλής το πρώην δίδυμο της Ford, Jochen Neerpasch και Martin Braungart, άρχισε να μετατρέπει το 3.0 CSL σε ένα αυτοκίνητο που θα χτυπούσε το Ford Capri στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού (ETCC). Οι αρχικές εργασίες εξέλιξης στο CSL είχαν ανατεθεί στην Alpina και την Schnitzer, αλλά οι δοκιμές που έγιναν κατά τη διάρκεια του 1972 έδειξαν ότι το CSL θα ήταν έτοιμο να πάρει μέρος σε αγώνες το 1973. Η CSL ήταν η πρώτη BMW που χρησιμοποίησε τεχνολογία τεσσάρων βαλβίδων και η πρώτη που έβαλε σε εφαρμογή το πρώτο σύστημα φρένων με ABS πριν αυτό χρησιμοποιηθεί σε αυτοκίνητο δρόμου. H CSL κυριάρχησε στους αγώνες των αυτοκινήτων τουρισμού για επτά συνεχόμενα χρόνια.

Ακριβώς μετά από 50 χρόνια, η εταιρεία – γνωστή πλέον ως BMW M GmbH – παρουσιάζει μία αποκλειστική συλλογή από ειδικές εκδόσεις που σηματοδοτούν αυτή την ξεχωριστή επέτειο. Με την έκδοση BMW M 50 Jahre της BMW M3 Sedan και την BMW M4 Coupe οι λάτρεις των μοντέλων M σε όλο τον κόσμο μπορούν να εκφράσουν τόσο το πάθος τους για τους αγώνες, όσο και τη συναίσθηση της παράδοσης. Εκδόσεις περιορισμένης παραγωγής, αποκλειστικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά και εξατομικευμένες προαιρετικές επιλογές εξοπλισμού, εξασφαλίζουν ότι κάθε έκδοση μπορεί να γίνει ένα μοναδικό αυτοκίνητο που αντανακλά το προσωπικό στυλ του ιδιοκτήτη του. Η έκδοση BMW M 50 Jahre βασίζεται στην τρέχουσα γενιά της πιο επιτυχημένης σειράς μοντέλων στην ιστορία της BMW M GmbH. Σε όλο τον κόσμο, οι ονομασίες ‘BMW M3’ και ‘BMW M4’ είναι συνώνυμες των υψηλών επιδόσεων στην πολυτελή μεσαία κατηγορία. Οι ειδικές εκδόσεις αντλούν ισχύ από έναν εξακύλινδρο εν σειρά κινητήρα, που αποδίδει έως 375 kW/510 hp, με τεχνολογία M TwinPower Turbo και υψηλόστροφο χαρακτήρα. Ανάλογα με την έκδοση του μοντέλου, η ισχύς του μεταφέρεται στους πίσω τροχούς μέσω ενός 6-τάχυτου χειροκίνητου κιβωτίου ή ενός M Steptronic 8 σχέσεων με Drivelogic, ή πλήρως μεταβαλλόμενη κατανομή ισχύος σε όλους τους τροχούς με χρήση της τεχνολογίας M xDrive.

Ο αποκλειστικός χαρακτήρας των ειδικών εκδόσεων, είναι το αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης, για κάθε αγορά, διαμόρφωσης με μοναδικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά και έναν αυστηρά περιορισμένο αριθμό αντιτύπων (σε κάθε περίπτωση). Με αυτό τον τρόπο, συναρπαστικά σπάνια αυτοκίνητα δημιουργούνται για τις πιο σημαντικές αγορές οχημάτων σε όλο τον κόσμο. Για την εξωτερική εμφάνιση των ειδικών εκδόσεων, επανακυκλοφορούν εμβληματικά χρώματα από την ιστορία της BMW M GmbH. Αυτά συμπληρώνονται με σφυρήλατες ζάντες M σε παρόμοιους αποκλειστικούς χρωματικούς συνδυασμούς και εντυπωσιακές πινελιές στο εσωτερικό. Στο εσωτερικό όλων των ειδικών εκδόσεων που βασίζονται στην BMW M4 Coupe, η επέτειος επισημαίνεται με στοιχεία όπως τα μαρσπιέ που φέρουν την επιγραφή “Edition 50 Jahre BMW M”, μία μεταλλική πλακέτα στην κεντρική κονσόλα με την επιγραφή “M4 Edition 50 Jahre BMW M” και ένα αντίστοιχο λογότυπο στα προσκέφαλα των στάνταρ σπορ καθισμάτων M και των προαιρετικών, ανθρακονημάτινων μπάκετ καθισμάτων M για τον οδηγό και τον συνοδηγό.

Η ειδική έκδοση που βασίζεται στην BMW M3 Sedan, σχεδιάστηκε αποκλειστικά για την Αμερικανική και την Καναδική αγορά αυτοκινήτου. Για τα 500 αντίτυπα του τετράθυρου σπορ αυτοκινήτου υψηλών επιδόσεων, που προσφέρονται εκεί, διατίθεται μία παλέτα με πέντε εξωτερικούς χρωματισμούς, καθένας από τους οποίους παραπέμπει σε έναν από τους πέντε προκατόχους του: Vermilion Red, Techno Violet, Interlagos Blue, Fire Orange και Limerock Grey. Όλα τα χρώματα του αμαξώματος συνδυάζονται με σφυρήλατους τροχούς M σε ματ Orbit Grey και επιλεγμένα BMW M Performance Parts. Τα εξαρτήματα που είναι εμπνευσμένα από τους αγώνες, σε επίπεδο ντιζάιν και τεχνολογίας, και περιέχονται ομοίως στη γκάμα εξοπλισμού που διατίθεται για την επετειακή έκδοση, περιλαμβάνουν επίσης το εμπρός splitter από Carbon της BMW M Performance, την πίσω αεροτομή από Carbon της BMW M Performance και τις απολήξεις εξαγωγής της BMW M Performance από Carbon/Titanium.Η επιγραφή “Edition 50 Jahre BMW M” στα μαρσπιέ και οι διακοσμητικές λωρίδες M στα προσκέφαλα των εμπρός και πλαϊνών πίσω καθισμάτων, χαρακτηρίζουν το εσωτερικό. Επιπλέον, ένα αποκλειστικό κεντητό μοτίβο κοσμεί τόσο τα στάνταρ σπορ καθίσματα Μ όσο και τα προαιρετικά M carbon μπάκετ καθίσματα των ειδικών μοντέλων. Μία μεταλλική πλακέτα στο κάλυμμα της ποτηροθήκης στην κεντρική κονσόλα, φέρει την επιγραφή “M3 Edition 50 Jahre BMW M” και τον αύξοντα αριθμό παραγωγής “1/500”.


info: https://www.bmw.gr/