Το WRC εγκαινιάστηκε το 1973 και 35 χώρες από αυτές που συμμετείχαν τότε για πρώτη φορά, διοργανώνουν αγώνες WRC. Η Πορτογαλία ήταν η οικοδεσπότης του πρώτου αγώνα WRC και η φετινή διοργάνωση σηματοδοτεί τον 619ο γύρο του πρωταθλήματος. Η 50ή επέτειος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι θα εορταστεί στο Ράλλυ Πορτογαλίας της επόμενης εβδομάδας σε μια μοναδική συγκέντρωση παγκόσμιων πρωταθλητών, αγωνιστικών διευθυντών και για πρώτη φορά, των εμβληματικών αυτοκινήτων που έγραψαν την ιστορία του WRC  Από τις 19 έως τις 22 Μαϊου στο Matosinhos κατά τη διάρκεια του Vodafone Rally de Portugal, οι φίλαθλοι θα έχουν τη σπάνια ευκαιρία να δουν πολλά από τα θρυλικά αυτοκίνητα να ξανακάνουν ειδικές διαδρομές κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών του αγώνα. Σχεδόν 30 κλασικά αυτοκίνητα θα παρουσιάσουν την ιστορία του WRC. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ένα Alpine A110, το μοντέλο που κέρδισε τον πρώτο γύρο του WRC στο Rallye Monte-Carlo στα χέρια του Jean-Claude Andruet. Συμμετέχουν επίσης θηρία του Group B συμπεριλαμβανομένων των μοντέλων Audi Quattro S1, A1 και A2, καθώς και μια Lancia Delta S4. Δεν είναι δυνατόν να απουσιάζει η Lancia Stratos, το αγαπημένο στην Ελλάδα Ford Escort RS1800 και το Opel Ascona 400 μαζί με τα πιο πρόσφατα Toyota Corolla και Hyundai i20.

 

Παρακολουθήστε εδώ ένα συγκλονιστικό αφιέρωμα στο Group B:

Οι τυχεροί που θα βρίσκονται στην Πορτογαλία θα έχουν την δυνατότητα να δουν από κοντά να τα οδηγούν παγκόσμιοι πρωταθλητές του WRC όπως οι Sébastien Loeb, Sébastien Ogier, Walter Röhrl, Ari Vatanen, Miki Biasion, Carlos Sainz, Marcus Grönholm, Petter Solberg και Ott Tänak που έχουν κατακτήσει συνολικά 28 παγκόσμια πρωταθλήματα. Ο αναπληρωτής πρόεδρος της FIA για τον αγωνιστικό τομέα Robert Reid, ο Luis Moya, ο Christian Geistdörfer, ο Tiziano Siviero, ο Timo Rautiainen, ο Derek Ringer, ο David Richards και ο Martin Järveoja είναι μεταξύ των συνοδηγών που πρόκειται να εμφανιστούν.

 

Η Alpine A110, το μοντέλο που κέρδισε τον πρώτο γύρο του WRC στο Rallye Monte-Carlo στα χέρια του Jean-Claude Andruet

Εξίσου σημαντική θα είναι και η παρουσία των γυναικών. Η Michèle Mouton και η Fabrizia Pons, το μοναδικό ζευγάρι γυναικών που έχει κερδίσει έναν αγώνα WRC  καθώς και οι νικήτριες του Κυπέλλου Κυριών WRC Louise-Aitken-Walker και Isolde Holderied, με τις  συνοδηγούς τους Tina Thörner και την Christine Driano. Στις εκδηλώσεις θα παρεθρίσκεται και ο πρόεδρος της FIA Mohammed Ben Sulayem, ο διευθύνων σύμβουλος του WRC Promoter Jona Siebel και ο Carlos Barbosa, πρόεδρος τουι Automóvel Club de Portugal. Οι εορτασμοί ξεκινούν με ένα επίσημο δείπνο στο πάρκο εξυπηρέτησης την Τετάρτη 18 Μαΐου. Θα παρευρεθούν περισσότεροι από 200 εξέχοντες προσωπικότητες του WRC. Το απόγευμα της Πέμπτης, ιστορικά αυτοκίνητα θα εκτεθούν στην πόλη  Coimbra. Θα πραγματοποιηθούν περάσματα των ιστορικών αυτοκινήτων μέσα από την σούπερ ειδική διαδρομή του απογεύματος.

Ο Röhrl θα είναι επικεφαλής μιας ομάδας αυτοκινήτων που θα οδηγήσουν την Κυριακή την θρυλική ειδική διαδρομή Fafe ανάμεσα στα  δύο κανονικά αγωνιστικά περάσματα. ΗFafe ήταν  στο πρόγραμμα της Πορτογαλίας το 1973 και το άλμα Pedra Sentada είναι από τα πιο δημοφιλή θεάματα του πρωταθλήματος. “Ο καθένας έχει τις δικές του αναμνήσεις από το WRC και αυτή είναι μια θαυμάσια μοναδική ευκαιρία για εκείνους που βοήθησαν να γίνει το πρωτάθλημα τόσο ξεχωριστό”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του WRC Promoter, Jona Siebel. “Ο κατάλογος των κορυφαίων του WRC που έρχονται στην Πορτογαλία, τόσο σε ανθρώπινο όσο και σε μηχανικό επίπεδο, είναι καταπληκτικός και υπενθυμίζει σε τι υπέροχο άθλημα έχουμε την τύχη να συμμετέχουμε.

 

Ο Carlos Sainz ήταν Παγκόσμιος Πρωταθλητής το 1990 και το 1992. Φωτογραφία: McKlein

“Αλλά αυτό είναι επίσης για τους οπαδούς. Οι εικόνες και οι ήχοι των σπουδαίων αυτοκινήτων του παρελθόντος που οδηγούνται στις ειδικές διαδρομές θα ξυπνήσουν αναμνήσεις σε όσους το  παρακολουθούσαν και το παρακολουθούν στην άκρη του δρόμου. Από την παρθενική του σεζόν το 1973, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι της FIA έχει προσφέρει θέαμα για το παγκόσμιο κοινό. Έχει παρουσιάσει τα πιο εμβληματικά αυτοκίνητα, ιστορικές τοποθεσίες και θρυλικούς οδηγούς και συνοδηγούς που έχουν εξασφαλίσει μια ξεχωριστή θέση στα χρονικά του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η FIA προωθεί συνεχώς την εξέλιξη σε αθλητικό και τεχνικό επίπεδο: η φετινή χρονιά δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς το WRC εισάγει την υβριδική τεχνολογία, τα βιώσιμα καύσιμα και τα προηγμένα μέτρα ασφαλείας. Καθώς το πρωτάθλημα εισέρχεται στο 50ό έτος του, ήρθε η ώρα να αναλογιστούμε αυτά τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα, να γιορτάσουμε τους προηγούμενους και τους σημερινούς πρωταθλητές και να κοιτάξουμε μπροστά σε ένα λαμπρό μέλλον. Ανυπομονώ για τις επερχόμενες εορταστικές εκδηλώσεις στο Ράλλυ Πορτογαλίας, όπου οι θρύλοι θα ξανασυναντηθούν”.

Πηγή:https://www.wrc.com