Οι περισσότερες μεγάλες εφευρέσεις και ανακαλύψεις έγιναν επειδή οι επιστήμονες ήξεραν περίπου τι έψαχναν και πώς θα το βρουν. Στοχοπροσηλωμένοι, ακολουθώντας βήματα και εφαρμόζοντας την από αιώνες γνωστή μέθοδο της δοκιμής, κατάφεραν να πετύχουν αυτό για το οποίο αγωνίζονταν. Όμως, κάποιες φορές, το λάθος αποδείχθηκε περισσότερο πολύτιμο από τον αρχικό στόχο. Άλλες φορές από τύχη, άλλες φορές από ατύχημα, άλλες φορές χωρίς καν να προσπαθούν να πετύχουν κάτι, πολλοί επιστήμονες χάρισαν κατά λάθος στην ανθρωπότητα σημαντικά επιτέυγματα.
Η πενικιλίνη
Εφευρέτης: Sir Alexander Fleming, βιολόγος.
Τι προσπαθούσε να φτιάξει: Κατά ειρωνικό τρόπο, ο Fleming έψαχνε για ένα «θαυματουργό φάρμακο» που θα μπορούσε να θεραπεύσει ασθένειες. Ωστόσο, μόνο όταν πέταξε τα πειράματά του βρήκε αυτό που έψαχνε.
Πώς δημιουργήθηκε: Μια μέρα το 1928, ο Fleming παρατήρησε ότι ένα από τα δισκία που χρησιμοποιούσε για μικροβιακές καλλιέργειες και δεν είχε πλύνει, περιείχε μια μούχλα που διέλυε όλα τα βακτήρια γύρω του. Όταν καλλιέργησε μόνος του τη μούχλα, συνειδητοποίησε ότι παρήγαγε μια ουσία που ανέστελλε τη δραστηριότητα μερικών βακτηρίων -και το ονόμασε πενικιλίνη – Κατασκεύασε λοιπόν ένα αντιβιοτικό που αποτέλεσε επανάσταση στην ιατρική και πλέον χρησιμοποιείται για τη θεραπεία παθήσεων που κυμαίνονται από σύφιλη έως αμυγδαλίτιδα. Χάρη στην πενικιλίνη και άλλα αντιβιοτικά, το ποσοστό θανάτου λόγω μολυσματικών ασθενειών είναι τώρα το ένα εικοστό από αυτό που ήταν το 1900.
Ο βηματοδότης
Εφευρέτης: John Alexander Hopps, ηλεκτρολόγος μηχανικός.
Τι προσπαθούσε να κάνει: Ο Χοπς διεξήγαγε έρευνα για την υποθερμία και προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει θέρμανση με ραδιοσυχνότητες για να επαναφέρει τη θερμοκρασία του σώματος.
Πώς δημιουργήθηκε: Κατά τη διάρκεια του πειράματός του συνειδητοποίησε ότι εάν μια καρδιά σταματούσε να χτυπά λόγω κρύου, θα μπορούσε να ξεκινήσει ξανά με τεχνητή διέγερση, με κάποιο ηλεκτρικό ερέθισμα. Αυτή η συνειδητοποίηση οδήγησε στον βηματοδότη το 1951.
Ο φούρνος μικροκυμάτων
Εφευρέτης: Percy Spencer, μηχανικός της Raytheon Corporation.
Τι προσπαθούσε να κάνει: Το 1946, ο Spencer ετοίμαζε για τη βιομηχανία οπλικών συστημάτων Raytheon έναν νέο τύπο ραντάρ δοκιμάζοντας έναν νέο σωλήνα κενού.
Πώς δημιουργήθηκε: Ενώ πειραματιζόταν με το σωληνάριο, μια καραμέλα στην τσέπη του Spencer άρχισε να λιώνει. Έχοντας ήδη 120 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, υποψιασμένος ότι η ακτινοβολία οφειλόταν για το λιώσιμο της καραμέλας, ο Spencer πήρε μερικά καλαμπόκια και τα κράτησε κοντά στη συσκευή. Φυσικά, άρχισαν να σκάνε. Ο Spencer ήξερε ότι είχε μια επαναστατική συσκευή – και ένα βοηθητικό εργαλείο για τους τεμπέληδες μάγειρες παντού.
Τα χαρτάκια Post-It
Εφευρέτης: Spencer Silver και Art Fry, ερευνητές στα 3M Laboratories.
Τι προσπαθούσε να φτιάξει: Το 1968, ο Silver έφτιαξε στην 3M μια κόλλα ελαφριάς ισχύος, αλλά δεν μπορούσε να βρει τη χρήση της.
Πώς δημιουργήθηκε: Η κόλλα του Silver ήταν αξιοσημείωτη για το γεγονός ότι μπορούσες να κολλήσεις κάτι ελαφρύ πάνω της – σαν ένα κομμάτι χαρτί – και να το τραβήξεις χωρίς να καταστρέψεις καμία επιφάνεια. Επιπλέον, η κόλλα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά. Προσπάθησε να βρει μια εμπορεύσιμη χρήση για το προϊόν για χρόνια, χωρίς φαινομενικά αποτέλεσμα.
Χρόνια αργότερα, ο συνάδελφός του Fry βρέθηκε απογοητευμένος όταν δεν έβρισκε τρόπο να σταθεροποιήσει χαρτάκια -σαν σελιδοδείκτες- στο βιβλίο με τους ύμνους του στη χορωδία της εκκλησίας και αποφάσισε να το κάνει με αυτήν την κόλλα. Και κάπως έτσι, γεννήθηκε η ιδέα για το Post-it — αν και μόλις το 1980 κυκλοφόρησε σε εθνικό επίπεδο.
Το botox
Εφευρέτες: Alastair και Jean Carruthers
Τι προσπαθούσαν να κάνουν;: Το 1987, ζευγάρι χρησιμοποιούσε μικρές δόσεις μιας θανατηφόρας τοξίνης για τη θεραπεία των βλεφαροσπασμών «σταυρωμένων ματιών» και άλλων διαταραχών των οφθαλμικών μυών όταν παρατήρησαν μια ενδιαφέρουσα παρενέργεια.
Πώς δημουργήθηκε: Συνειδητοποίησαν ότι με την εφαρμογή της τοξόνης, οι ρυτίδες εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας! Μόλις είχαν ανακαλύψει τη μαγική συνταγή της νεότητας. 35 χρόνια αργότερα, το ανέκφραστο πρόσωπο έχει γίνει της μόδας και εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο αναζητούν λίγη από αυτή τη δόση για να αισθανθούν ότι κερδίζουν έστω και παροδικά στην άνιση μάχη με το χρόνο.
Οι ακτινογραφίες
Εφευρέτης: Wilhelm Roentgen φυσικός
Οι ακριβείς λεπτομέρειες της ανακάλυψης των ακτίνων Χ (X-ray) δεν είναι γνωστές με βεβαιότητα και υπάρχουν συγκρουόμενες αναφορές ως προς τις επακριβείς λεπτομέρειες της ανακάλυψης, επειδή ο Röntgen διέταξε να καούν όλες οι εργαστηριακές σημειώσεις του μετά το θάνατό του.
Τι προσπαθούσε να κάνει: Σύμφωνα με την πιο διαδεδομένη θεωρία, ο Wilhelm Röntgen έκανε πειράματα χρησιμοποιώντας ένα καθοδικό σωλήνα στο εργαστήριό του. Οι καθοδικοί σωλήνες είναι εξειδικευμένοι σωλήνες κενού που εκπέμπουν φθορίζον φωτισμό όταν διέρχεται υψηλή ηλεκτρική τάση. Ο Röntgen παρατήρησε τυχαία ότι η δέσμη που εκπέμπεται από τον σωλήνα μετέτρεψε μια οθόνη που βρισκόταν 9 μέτρα μακριά σε ένα πρασινωπό φθορίζον χρώμα, παρόλο που ο σωλήνας ήταν θωρακισμένος από βαρύ μαύρο χαρτί.
Πως δημιουργήθηκε: Ο Röntgen διεξήγαγε μερικά ακόμη πειράματα και γρήγορα συνειδητοποίησε ότι είχε να κάνει με μια νέα, προηγουμένως απαρατήρητη ακτίνα. Αναφέρθηκε σε αυτήν την ακτινοβολία ως “Χ” λόγω της άγνωστης φύσης της. Το όνομα κόλλησε μέχρι σήμερα, αν και πολλοί από τους συναδέλφους του αναφέρονταν σε αυτές ως ακτίνες Röntgen.
Η πρώτη εικόνα ακτίνων Χ στον κόσμο είναι μια εικόνα του χεριού της συζύγου του. Η τυχαία εφεύρεση σύντομα θα μετατραπεί από καινοτομία σε μια επαναστατική τεχνολογία ιατρικής απεικόνισης. Το 1901, ο Ρέντγκεν κέρδισε το βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψή του.
Το Μπράντι
Εφευρέτης: Ολλανδός πλοίαρχος
Τι προσπαθούσε να κάνει: Τον 16ο αιώνα, ένας Ολλανδός πλοίαρχος χρησιμοποίησε θερμότητα για να συμπυκνώσει το κρασί για να διευκολύνει τη μεταφορά του, με την ιδέα να προσθέσει νερό για να το επαναφέρει στην αρχική του σύσταση όταν φτάσει.
Πώς δημιουργήθηκε: Το «καμένο κρασί» ή «brandewijn» στα ολλανδικά, έγινε μεγάλη επιτυχία. Έτσι το ονομάσαν brandy για μεγαλύτερη απλότητα ώστε ο μπάρμαν να είναι πιο εύκολο να καταλάβει τι παραγγέλνετε ακόμα και μετά από πολλά ποτά