Ο Σεπτέμβρης μπορεί να μη βρίσκεται ημερολογιακά στην αρχή κάθε χρονιάς, για πολλούς όμως σηματοδοτεί την αρχή μιας σεζόν. Οι διακοπές του καλοκαιριού, σαν ένα μεγάλο μπρεικ από την ρουτίνα της δουλειάς και της καθημερινότητας έρχονται να μας ανανεώσουν και να μας δώσουν δύναμη για να οργανώσουμε εκ νέου τη ζωή μας. Η ατζέντα φρεσκάρεται και η καθημερινότητα ορίζεται τότε, στο τέλος του καλοκαιριού που το μυαλό είναι πιο καθαρό. 

Σαν να έχει καταγραφεί στο σκληρό μας δίσκο, ότι η αρχή της χρονιάς, δεν σηματοδοτείται με την 1η Γενάρη, εκεί ίσως κάνεις μακροπρόθεσμα όνειρα ζωής. Αλλά η νέα σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά είναι εκείνη που θα καθορίσει το νέο πρόγραμμα της καθημερινότητάς μας. Αναθεωρείς, ανακαλύπτεις και ξεκινάς με άλλον αέρα να καθορίζεις ώρες και μέρες δραστηριοτήτων, νέους στόχους εργασίας προσπαθώντας βήμα βήμα να φτάσεις σε μία ρουτίνα που θα σε γεμίζει και θα σου δίνει ικανοποίηση.

Συχνά λοιπόν, η επιστροφή από τις διακοπές φέρνει και αλλαγές στο σπίτι. Και το ξεσκαρτάρισμα είναι πάντα στην κορυφή της λίστας. Συρτάρια με σημειώσεις, λογαριασμούς και άσχετα γκατζετάκια, ντουλάπια με καλώδια και παλιά τετράδια, ράφια με βιβλία, χαρτούρα και φορτιστές, ήρθε η ώρα να συμμαζευτουν και να αποκτήσει χώρο τόσο το σπίτι όσο και το μάτι από πράγματα που μάλλον είναι άχρηστα.

Η ακαταστασία είναι κάτι που όλοι αντιμετωπίζουμε σε διάφορους βαθμούς, είτε πρόκειται για αντικείμενα στο σπίτι, το γραφείο, ή ακόμα και τις ψηφιακές μας συσκευές. Αν και μπορεί να μοιάζει αβλαβής, η συσσώρευση πραγμάτων και πληροφοριών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεσή μας, την παραγωγικότητα και τη γενική ποιότητα ζωής. Είναι πάντα ένα βάρος, μια απόσπαση της προσοχής, ένα εμπόδιο. Και αυτό δεν αφορά μόνο τον φυσικό χώρο που καταλαμβάνει η ακαταστασία. Η ακαταστασία αντιπροσωπεύει περισσότερα—χαμένες ευκαιρίες, σπατάλη πόρων, ακούσιες αποφάσεις και, το πιο σημαντικό, μια απομάκρυνση από τη ζωή που θα μπορούσαμε να ζούμε.

Ειδικά στην εποχή που ζούμε, όπου η συσσώρευση αγαθών συχνά μπερδεύεται με επιτυχία, είναι σημαντικό να σταματήσουμε και να αναλογιστούμε τον αντίκτυπο των υπαρχόντων μας στην ψυχική μας ισορροπία και την ανάγκη για ξεσκαρτάρισμα.

1. Κάθε αντικείμενο που κατέχουμε προσθέτει άγχος στη ζωή μας.

Κάθε αντικείμενο που κατέχουμε καταλαμβάνει φυσικό χώρο στο σπίτι μας και διανοητικό χώρο στο μυαλό μας. Κάθε στοιχείο ακαταστασίας είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε και να το φροντίσουμε. Μεμονωμένα, κάθε στοιχείο δεν είναι πολύ. Αλλά συλλογικά, όσο περισσότερα κατέχουμε, τόσο περισσότερο άγχος προσθέτουμε.
Ένα οργανωμένο περιβάλλον μειώνει τα επίπεδα άγχους. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι χώροι γεμάτοι αντικείμενα μπορούν να προκαλέσουν αισθήματα καταπίεσης και έλλειψης ελέγχου.

2. Υπερβολικά αντικείμενα σημαίνει περιορισμένες δυνατότητες.

Οι πόροι – χρόνος, χρήματα, ενέργεια – που επενδύονται σε περιττά αντικείμενα είναι πόροι που θα μπορούσαν να ανακατευθυνθούν προς την εκπλήρωση των ονείρων μας. Η αφαίρεση της ακαταστασίας ανοίγει το δρόμο για μια πιο γεμάτη ζωή. Όταν είστε οργανωμένοι, γνωρίζετε τι έχετε και δεν κάνετε περιττές αγορές. Η ακαταστασία συχνά περιλαμβάνει αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε, τα οποία θα μπορούσατε να πουλήσετε ή να δωρίσετε, βελτιώνοντας την οικονομική σας κατάσταση.

3. Το πρώτο βήμα για να φτιάξετε τη ζωή που θέλετε είναι να απαλλαγείτε από όλα όσα δεν κάνετε.

Αφαιρώντας τα μη απαραίτητα, αφήνουμε χώρο για νέες ευκαιρίες, σχέσεις και εμπειρίες. Εάν χρειάζεστε μια αλλαγή στη ζωή σας, ξεφορτωθείτε τα πράγματα που δεν θέλετε. Θα διαπιστώσετε ότι ανοίγει το δρόμο για μια ολοκαίνουργια ζωή , είναι σαν να σε προετοιμάζει ψυχολογικά για μία θετική αλλαγή προς μία βελτιωμένη εκδοχή σας.

4. Η ακαταστασία είναι μια οπτική απόσπαση της προσοχής.

Ακριβώς όπως το αυτί σας στέλνει ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλό σας όταν υπάρχει ήχος, τα μάτια σας στέλνουν συνεχώς ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλό σας όταν υπάρχουν οπτικά ερεθίσματα. Όσο περισσότερη φυσική ακαταστασία μας περιβάλλει, τόσο περισσότερο «οπτικό θόρυβο» βιώνουμε. Ένα ακατάστατο περιβάλλον ενθαρρύνει ένα πιο ήρεμο, πιο ευκρινές, πιο εστιασμένο μυαλό.

5. Η ακαταστασία ενισχύει την αναβλητικότητα

Η συσσώρευση ακαταστασίας συχνά πηγάζει από την απροθυμία μας να κάνουμε αποφασιστικές επιλογές ή αποφασιστικές ενέργειες. Διατηρούμε πράγματα ή επιτρέπουμε να γεμίσουν οι χώροι απλώς και μόνο λόγω της αδυναμίας μας να δράσουμε. Η αντιμετώπιση της ακαταστασίας κατά μέτωπο όχι μόνο καθαρίζει το χώρο μας, αλλά βελτιώνει και τις ικανότητές μας στη λήψη αποφάσεων, καθιστώντας μας πιο αποφασιστικούς και στοχευμένους.

6. Αντίσταση στην καταναλωτική κουλτούρα

Η αποσυμφόρηση και η υπέρβαση του καταναλωτισμού είναι δύο διαφορετικά ταξίδια—όμοια με τη διαφορά μεταξύ του να κάνετε δίαιτα και να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες στο μέλλον. Αλλά το πρώτο βήμα προς την υπέρβαση της έλξης της καταναλωτικής κουλτούρας είναι η αναγνώριση των πλεονεκτημάτων του να κατέχεις λιγότερα. Και θα φτάσετε εκεί μόνο όταν αρχίσετε να το κάνετε.

7. Καλύτερη υγεία

Η ακαταστασία μπορεί να αυξήσει τη συσσώρευση σκόνης και βρωμιάς, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας, ιδιαίτερα αν υποφέρετε από αλλεργίες ή αναπνευστικά προβλήματα. Ένα καθαρό περιβάλλον συμβάλλει σε καλύτερη φυσική υγεία.

8. Βελτιωμένες σχέσεις

Η διατήρηση ενός καθαρού και οργανωμένου σπιτιού μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις σας με την οικογένεια και τους φίλους σας, καθώς μειώνει τις συγκρούσεις που σχετίζονται με το χάος και την ακαταστασία.

9. Περισσότερος ελεύθερος χρόνος

Όταν δεν ασχολείστε συνεχώς με την οργάνωση ή την εύρεση χαμένων αντικειμένων, έχετε περισσότερο χρόνο να αφιερώσετε σε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν.

10. Αίσθημα ικανοποίησης και χαράς

Η επίτευξη τάξης και οργάνωσης στο χώρο σας προσφέρει ένα αίσθημα ικανοποίησης και αυτοπεποίθησης. Ακόμη και μικρά βήματα προς την οργάνωση μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε πιο παραγωγικοί και συγκεντρωμένοι. Η απλοποίηση της ζωής σας και η απομάκρυνση των περιττών αντικειμένων σας επιτρέπει να επικεντρωθείτε σε αυτά που πραγματικά έχουν αξία, δημιουργώντας χώρο για περισσότερες ευχάριστες εμπειρίες.

 

 

➸ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookX/Twitter και Instagram.