Θυμάστε που γκρινιάζαμε για το πότε θα έρθει το καλοκαίρι; Που λέγαμε «Τι Ιούνιος; Αυτό είναι φθινόπωρο!»; Και να που ξυπνάμε πλέον ιδρωμένοι κατά την διάρκεια της νύχτας. Είμαστε στις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου και η μια γκρίνια διαδέχτηκε την άλλη. «Μα τι ζέστη είναι αυτή! Λιώνω!».
Επίσημα λοιπόν έχουμε μπει στην καλοκαιρινή περίοδο και αυτό σημαίνει πολλά πράγματα: επί μέρους μαύρισμα (το γνωστό «ταριφόχερο» για όσους οδηγούν), κουνούπια, κατσαρίδες, ιδρώτας, κλιματισμός και Άγιος ο Θεός. Αυτά, ας πούμε, είναι τα αρνητικά της εποχής -τα θετικά πολύ περισσότερα- και κορυφαίο όλων το βάσανο του βραδινού ύπνου. Βασικά, ποιου ύπνου; Ποιος κοιμάται ήσυχος το καλοκαίρι; Μια θα σηκωθείς για να πιες νερό από το ψυγείο, μια θα γυρίσεις το μαξιλάρι από την άλλη πλευρά που έχει παραμείνει δροσερή, μια θα σκεπαστείς στα πόδια και μια που λίγο αργότερα θα πετάξεις το σεντόνι, μια που θα βγάλεις αυτό που φοράς και μια που θα χτυπήσει το πρωινό ξυπνητήρι.
Αν και εσείς περάσατε μια τέτοια νύχτα εχθές -αν όχι, μην ανησυχείτε, θα την βρείτε μπροστά σας- διαβάστε τους παρακάτω μύθους σχετικά με το πώς μπορούμε να παραμείνουμε δροσεροί το βράδυ και τι μπορούμε να κάνουμε για να αποσυμφορήσουμε την κατάσταση.
Μύθος: Όλο το σώμα σας πρέπει να δροσιστεί πριν ξαπλώσετε
Με κλινοσκεπάσματα από μπαμπού έχετε περισσότερες πιθανότητες να περάσετε ένα ξεκούραστο και δροσερό βράδυ, ενώ το να χρησιμοποιήσετε ένα μαξιλάρι από φυσικά υλικά θα είναι χρήσιμο αν ιδρώνετε ασταμάτητα. «Η ψύξη του κεφαλιού σας μπορεί να δροσίσει αποτελεσματικά όλη την θερμοκρασία του σώματός σας», υποστηρίζει η Kelly Murray, πιστοποιημένη ειδική στον ύπνο για παιδιά και ενήλικες. «Ο ύπνος σε ένα μαξιλάρι από ίνες μπαμπού μπορεί να σας βοηθήσει, ειδικά όσοι συνηθίζουν να υπερθερμαίνονται στον ύπνο τους». Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και δροσερές κομπρέσες στο πρόσωπο ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος (αστράγαλοι, καρποί, αγκώνες) θέλουμε πριν κοιμηθούμε.
Μύθος: Πρέπει να κάνετε μόνο κρύα ντους
«Αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, ένα ζεστό ντους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δροσιστείτε», λέει η Natasha Bhuyan, διευθύντρια της One Medical. Σίγουρα, το κρύο νερό μπορεί να μας δώσει μια αίσθηση αναζωογόνησης πριν πέσουμε στο κρεβάτι μια ζεστή μέρα, αλλά οι ιδιότητές του είναι περισσότερο διεγερτικές παρά χαλαρωτικές, οπότε μπορεί να κάνει τον ύπνο μας ακόμα πιο δύσκολο. Το καλοκαίρι, γενικότερα, είναι προτιμότερο το χλιαρό ντους από ένα πολύ κρύο ή πολύ ζεστό, καθώς ενώ η θερμοκρασία του σώματός μας αρχικά θα αυξηθεί, μόλις βγούμε το σώμα αρχίσει να δροσίζεται.
Μύθος: Τα στρώματα memory foam είναι πιο ζεστά
Πιθανόν να έχετε ακούσει ότι τα στρώματα αφρού μνήμης (memory foam) παγιδεύουν τη θερμότητα, αλλά δεν είναι όλοι οι αφροί μνήμης φτιαγμένοι εξίσου με τα ίδια υλικά. Συνήθως, είναι πυκνότερα από τα παραδοσιακά στρώματα και μπορεί να επιτρέπουν λιγότερη κυκλοφορία αέρα -άρα και υψηλότερες θερμοκρασίες- αλλά τα σωστά υλικά μπορούν να επιτρέψουν τη βέλτιστη ροή του. «Ψάξτε για στρώμα με ίνες ρύθμισης της θερμοκρασίας ή ένα στρώμα ψυκτικού τζελ» (ναι, όντως υπάρχουν), λέει ο Craig Schmeizer, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Idle Group.
Μύθος: Είναι φυσιολογικό να ζεσταινόμαστε τόσο
Ο καθένας έχει διαφορετική θερμοκρασία σώματος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είστε υποχρεωμένοι να ζεσταίνεστε για πάντα όταν κοιμάστε. «Μπορεί να υπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες», λέει η Natasha Bhuyan. Η θερμοκρασία στο δωμάτιό μας, η κατανάλωση φαγητού ακριβώς πριν από τον ύπνο, το αλκοόλ και η καφεΐνη αργά μέσα στην ημέρα, ακόμη και οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορούν να οδηγήσουν σε δυσάρεστα ζεστά, ανήσυχα βράδια. Τα βαριά φαγητά γεμάτα λίπη, υδατάνθρακες και έντονα μπαχαρικά χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να τα διασπάσει ο οργανισμός μας. Επιλογές όπως σαλάτα, κοτόπουλο ή ψάρι είναι προτιμότερες, ενώ από σνακ δώστε προτεραιότητα στα ποπ κορν και τη μαύρη σοκολάτα.
Μύθος: Τα προστατευτικά στρώματος δεν έχουν σημασία
Δεν είναι μόνο το στρώμα μας που παίζει ρόλο στην διατήρηση κάποιας θερμοκρασίας. Ο Craig Schmeizer λέει πως θα πρέπει να σιγουρευτούμε πως κάθε layer (επίπεδο), ξεκινώντας από το στρώμα ως βάση, στο προστατευτικό και μετά στα σεντόνια μας, έχει παραχθεί με τα κατάλληλα υλικά που μπορούν να προσφέρουν δροσερή αίσθηση «όπως η άλλη πλευρά του μαξιλαριού μας». Ως ειδικός, ο Schmeizer, προτείνει την χρήση ενός προστατευτικού από ίνες Tencel (κατασκευάζονται από διάφορους τύπους ξυλοπολτού, συνήθως ευκάλυπτο), το οποίο απομακρύνει την υγρασία, οδηγώντας σε συνολικά πιο άνετο ύπνο.
Μύθος: Ένας ανεμιστήρας ρίχνει τη θερμοκρασία στο χώρο μας
Αν δεν είστε λάτρεις του κλιματιστικού, μπορείτε να αφήσετε ανοιχτό ένα παράθυρο και να χρησιμοποιήσετε έναν ανεμιστήρα για να κυκλοφορεί την αέρα στον χώρο. «Αν και αυτό δεν θα μειώσει τη θερμοκρασία του δωματίου, μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση δροσιάς» λέει η Natasha Bhuyan. Επίσης προτείνει να χρησιμοποιούμε ανεμιστήρα οροφής με αριστερόστροφη κίνηση για βέλτιστο αποτέλεσμα – η ροή του αέρα θα δημιουργήσει ένα φαινόμενο αέρα και ψυχρής αύρας. Όμως εξίσου σημαντικό είναι να κρατάμε το δωμάτιο όσο γίνεται πιο «σκοτεινό» κατά τις ημέρες έντονης ζέστης, με κλειστές τις κουρτίνες ή τις περσίδες αποφεύγοντας έτσι την εισροή της θερμότητας.
Μύθος: Τα μεταξένια σεντόνια είναι πιο δροσερά
Τα σεντόνια από σατέν ή μικροΐνες μπορεί να φαίνονται ότι προσφέρουν μια πιο ήρεμη και ξεκούραστη αίσθηση, αλλά είναι καλύτερο να παραμείνουμε στα κλασικά. «Οι βαμβακερές πιτζάμες και τα αντίστοιχα σεντόνια αναπνέουν περισσότερο και μπορούν να μας βοηθήσουν να παραμείνουμε δροσεροί τη νύχτα», τονίζει η Bhuyan. Τα σεντόνια από περκάλι έχουν πιο χαλαρή ύφανση από το σατέν, αλλά τα σεντόνια από μπαμπού και κάνναβη είναι επίσης εξαιρετικές επιλογές.
Με πληροφορίες από: Domino, Casper, ResMed