Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μία συλλογική υπενθύμιση για την πρόοδο που έχουν σημειώσει ιστορικά οι γυναίκες ως προς την ισότητα των φύλων και, ταυτόχρονα αποτελεί μία αφύπνιση για να μη σταματήσουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους μέχρι να επιτευχθεί η πραγματική και πλήρης ισότητα.

Ας ρίξουμε περισσότερο φως σε αυτή την ξεχωριστή ημέρα με τις πληροφορίες που ακολουθούν.

Πώς ξεκίνησε η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Το κίνητρο για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας προήλθε από δύο πηγές: τον αγώνα των γυναικών της εργατικής τάξης για τη δημιουργία συνδικάτων και τον αγώνα για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών. Αυτά τα δύο ζητήματα ένωσαν τις Ευρωπαίες με τις γυναίκες των ΗΠΑ. Το 1908 εκατοντάδες εργάτριες που εργάζονταν στην παραγωγή ρούχων της Νέας Υόρκης διαδήλωσαν στην πλατεία Rutgers στο Lower East Side του Μανχάταν για να ιδρύσουν το δικό τους συνδικάτο και να διεκδικήσουν το δικαίωμα ψήφου. Η ιστορική αυτή διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου. Τον επόμενο χρόνο, οι διαδηλώσεις εντάθηκαν και οδήγησαν στην εξέγερση 30.000 εργαζομένων γυναικών που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία των πρώτων μόνιμων γυναικείων συνδικάτων στις ΗΠΑ.

Αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη

Την ίδια περίοδο, τα νέα για τον ηρωικό αγώνα των αμερικανίδων εργατριών έφτασαν στην Ευρώπη – ιδίως ενέπνευσαν τις ευρωπαϊκές σοσιαλίστριες που είχαν ιδρύσει, με πρωτοβουλία της Γερμανίδας σοσιαλίστριας φεμινίστριας Κλάρας Ζέτκιν (1857-1933), τη Διεθνή Σοσιαλιστική Διάσκεψη Γυναικών. Το τελευταίο αυτό όργανο συνήλθε για πρώτη φορά το 1907 στη Στουτγάρδη παράλληλα με μία από τις περιοδικές διασκέψεις της Δεύτερης Διεθνούς (1889-1914). Τρία χρόνια αργότερα, το 1910, στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης της Δεύτερης Διεθνούς η Κλάρα Ζέτκιν πρότεινε την ακόλουθη πρόταση:

«…..Οι σοσιαλίστριες γυναίκες όλων των χωρών θα διοργανώνουν κάθε χρόνο μια Ημέρα της Γυναίκας, με πρωταρχικό σκοπό να βοηθήσουν στην επίτευξη του δικαιώματος ψήφου των γυναικών. Το αίτημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί σε συνδυασμό με το σύνολο του γυναικείου ζητήματος σύμφωνα με τις σοσιαλιστικές αρχές. Η Ημέρα της Γυναίκας πρέπει να έχει διεθνή χαρακτήρα και πρέπει να προετοιμαστεί προσεκτικά». Η πρόταση εγκρίθηκε: Προτιμήθηκε η 8η Μαρτίου, αν και σε αυτό το στάδιο δεν είχε οριστεί επίσημη ημερομηνία, αλλά αυτό συνέβη αργότερα μετά από πολλά ιστορικά συμπεριλαμβανομένου αυτού που ακολουθεί.

Αποτελεί Ιστορική Γιορτή στη Ρωσία

Το 1917, οι γυναίκες στη Ρωσία έκαναν απεργία για “ψωμί και ειρήνη”, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και σε μία προσπάθειά τους να έχουν ισότιμα δικαιώματα με τους άνδρες. Ο τσάρος Νικόλαος Β’ προκειμένου να τις σταματήσει, εξουσιοδότησε τον στρατηγό Khabalov να πυροβολεί όποια γυναίκα αρνιόταν να υποχωρήσει. Όμως, οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν και μάλιστα ανάγκασαν τον Τσάρο να παραιτηθεί. Βέβαια, η πιο σημαντική τους κατάκτηση ήρθε όταν ανέβηκε στην εξουσία η προσωρινή κυβέρνηση. Τότε, οι γυναίκες της Ρωσίας κατοχύρωσαν το δικαίωμα ψήφου.

Θέμα του Μήνα Ιστορίας της Γυναίκας 2024

Η Εθνική Συμμαχία κάθε χρόνο ορίζει ένα θέμα για τον Μήνα Ιστορίας των Γυναικών. Το θέμα του 2024 γιορτάζει τις “Γυναίκες που υπερασπίζονται την ισότητα, τη διαφορετικότητα και την ένταξη” και αναδεικνύει την ανάγκη εξάλειψης των προκαταλήψεων και των διακρίσεων που υπάρχουν στη ζωή των ατόμων και στους θεσμούς.

Χρειάστηκαν χρόνια για να αναγνωριστεί ομοσπονδιακά ο Μήνας Ιστορίας της Γυναίκας

Το 1980, το National Women’s History Project ηγήθηκε ενός συνασπισμού γυναικείων ομάδων άσκησε με επιτυχία πιέσεις στον Πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ για να εκδώσει διακήρυξη που αναγνώριζε την Εθνική Εβδομάδα Ιστορίας των Γυναικών, αναφέρει το National Geographic. Χρειάστηκε να φτάσει το 1987 για να ψηφίσει το Κογκρέσο νόμο που όριζε τον Μάρτιο ως Μήνα Ιστορίας της Γυναίκας.

Κάθε μήνας ιστορίας της γυναίκας έχει ένα θέμα

Το θέμα του Μήνα Ιστορίας της Γυναίκας για το 2024 είναι “Γυναίκες που υπερασπίζονται την ισότητα, τη διαφορετικότητα και την ένταξη”. Φέτος η Εθνική Συμμαχία για την Ιστορία των Γυναικών “θα αναγνωρίσει τις γυναίκες σε όλη τη χώρα που κατανοούν ότι, για ένα θετικό μέλλον, πρέπει να εξαλείψουμε εντελώς τις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις από τη ζωή και τους θεσμούς μας”.

Το περσινό θέμα ήταν “Γιορτάζοντας τις γυναίκες που αφηγούνται τις ιστορίες μας”. Στόχος της Εθνικής Συμμαχίας για την Ιστορία των Γυναικών ήταν να ενθαρρύνει την αναγνώριση των γυναικών, στο παρελθόν και στο παρόν, που έχουν δραστηριοποιηθεί σε όλες τις μορφές των μέσων ενημέρωσης και της αφήγησης ιστοριών, συμπεριλαμβανομένων των έντυπων μέσων, του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης, της σκηνής, της οθόνης, των ιστολογίων, των podcasts, των ειδήσεων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι επίσημη αργία σε ορισμένες χώρες

Ορισμένες χώρες χαρακτηρίζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ως επίσημη αργία, αναφέρει το Sky History. Στην Κίνα, πολλές γυναίκες μπορούν να πάρουν μισή μέρα άδεια. Στη Σερβία και την Αλβανία, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας είναι επίσης η Ημέρα της Μητέρας.

Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται με συγκεκριμένα χρώματα

Το μωβ, το πράσινο και το λευκό είναι τα χρώματα της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας. Tο μωβ συμβολίζει την αξιοπρέπεια και τη δικαιοσύνη, το πράσινο την ελπίδα και το λευκό την αγνότητα. «Τα χρώματα προήλθαν από την Κοινωνική και Πολιτική Ένωση Γυναικών (WSPU) στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1908».

Ο μήνας ιστορίας των γυναικών γιορτάζεται διαφορετικό μήνα σε μία χώρα

Ο Μήνας Ιστορίας της Γυναίκας έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, από τις Φιλιππίνες μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα και είναι τον Μάρτιο. Όμως, σε μία χώρα ο εορτασμός γίνεται τον Οκτώβριο και αυτή είναι ο Καναδάς.

Ο Μήνας Ιστορίας της Γυναίκας και η έμφυλη ανισότητα

Ο Μήνας Ιστορίας των Γυναικών αφορά τόσο το μέλλον όσο και το παρελθόν. Καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, και ιδιαίτερα την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, έρχεται στο επίκεντρο η ανισότητα των φύλων και η έμφυλη βία που υφίστανται οι γυναικές. Οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για να διαδηλώσουν και να διαμαρτυρηθούν, υπενθυμίζοντας στο κοινό τον μακρύ δρόμο που έχουμε ακόμη να διανύσουμε προς την ισότητα.

Πηγές: Time, History, Euronews, Marx Memorial Library