Στην απεραντοσύνη του ίντερνετ και των συμβουλών από life coaches, έχουμε γεμίσει από ιδέες για το πώς να κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας. Υπάρχουν πολλά tips, κολπάκια, και τρόποι για να αλλάξουμε συνήθειες ή να προσθέσουμε άλλες. Αλλά κακά τα ψέματα, το να υιοθετήσεις νέες τακτικές στην καθημερινότητα δεν είναι εύκολο. Βασικά πολλές φορές μοιάζει βουνό, όσο εύκολες και αν φαίνονται.
Είτε είναι η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, η καλύτερη διαχείριση των οικονομικών ή η δέσμευση για συνεχή μάθηση, τα αρχικά βήματα είναι συχνά γεμάτα δυσφορία και ανβλητικότητα. Αυτή η δυσκολία προκύπτει από την τάση του εγκεφάλου μας να ευνοεί τις οικείες ρουτίνες έναντι των νέων συμπεριφορών, ακόμη και όταν γνωρίζουμε ότι οι τελευταίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά τη ζωή μας.
Ωστόσο, η προσπάθεια δημιουργίας νέων, θετικών συνηθειών αξίζει γιατί, αφού εδραιωθούν, μπορούν να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμα οφέλη, ενισχύοντας τη συνολική μας ευημερία, την παραγωγικότητα και την ικανοποίηση μας από τη ζωή.
Τα οφέλη από την επιτυχή καθιέρωση νέων, θετικών συνηθειών είναι τεράστια. Αλλά ναι, όσο εύκολο και αν ακούγεται, δύσκολα υιοθετούνται.
Μην προσπαθείς να αλλάξεις ό,τι δεν μπορείς να ελέγξεις
Να είστε επιλεκτικοί με το που σπαταλάτε την ενέργειά σας. Εάν μπορείτε να διορθώσετε ένα πρόβλημα, ή να αλλάξετε μία συνθήκη, κάντε το. Εάν όμως είναι κάτι που δεν περνά από το χέρι σας, τότε αποδεχτείτε το και αλλάξτε τις σκέψεις σας για αυτό. Ό,τι κι αν κάνετε, μην προσπαθήσετε να επενδύσετε περισσότερη ενέργεια από αυτή που έχετε, σκοντάφτοντας πάνω σε κάτι που δεν μπορείτε να ελέγξετε.
Για να λέμε την αλήθεια, μερικές από τις πιο δυνατές στιγμές στη ζωή συμβαίνουν όταν βρίσκεις το θάρρος να αφήσεις πίσω σου μία κατάσταση και δεν μπορείς να την αλλάξεις. Γιατί όταν δεν είσαι πλέον σε θέση να αλλάξεις μια κατάσταση, καλείσαι να αλλάξεις τον εαυτό σου — να αναπτυχθείς πέρα από το αμετάβλητο. Και αυτό αλλάζει τα πάντα.
Μην παίρνεις τίποτα προσωπικά
Είναι φυσιολογικό να νοιαζόμαστε για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς, αλλά όχι σε σημείο που να μας κάνει την καθημερινότητα δύσκολη. Ξοδεύουμε υπερβολική ενέργεια για τις ελλείψεις και τα αρνητικά για τα οποία μιλούν οι άνθρωποι, τα παίρνουμε όλα προσωπικά, μας καταβάλουν και προσπερνάμε τα θετικά. Ωστόσο, όταν αυτό επηρεάζει πλέον την ποιότητα ζωής μας, και αισθανόμαστε διαρκώς αναστατωμένοι ή προσβεβλημένοι από τα σχόλια άλλων ανθρώπων, σταδιακά, η ψυχική μας υγεία θα κλονιστεί.
Επομένως, είναι σημαντικό να μάθουμε πώς να αναγνωρίζουμε πότε η αντίδρασή μας είναι δυσανάλογη με ένα σχόλιο και να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη ψυχραιμία την κατάσταση. Σταματήστε να ανησυχείτε για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς. Δεν εξαρτάται πάντα από εσάς. Δώστε στον εαυτό σας εύσημα για τις δυνάμεις σας και σκεφτείτε όσα έχετε καταφέρει και όλα αυτά για τα οποία αγωνίζεστε. Έτσι θα ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας.
Εξάσκηση της ευγνωμοσύνης
Οι καθημερινοί στρεσογόνοι παράγοντες και η αρνητικότητα μπορεί να δυσκολέψουν την εστίαση σε θετικές πτυχές της ζωής. Ξεκινήστε κάθε πρωί αναλογιζόμενοι τα θετικά της ζωής σας και αυτά για τα οποία είστε χαρούμενοι και έχετε καταφέροι. Όσο μικρά και αν είναι. Μακροπρόθεσμα όμως, η τακτική πρακτική ευγνωμοσύνης βελτιώνει την ψυχική υγεία, αυξάνει την ευτυχία και ενισχύει την ανθεκτικότητα. Ενισχύει τις σχέσεις και τη συνολική ικανοποίηση από τη ζωή, αποβάλει τη μιζέρια και σε κάνει να εστιάζεις στα θετικά και όχι να παίρνεις κάθε αρνητικό σχόλιο προσωπικά.
Χαρείτε κάθε στιγμή της ζωής
Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά είναι τόσο σημαντικό τελικά. Και μόνο όταν συμβαίνει κάτι άσχημο συνειδητοποιούμε τη σημασία των μικρών στιγμών και της χαράς της ίδιας της ζωής.
Όταν η ζωή σου δίνει εκατό λόγους για να κλάψεις, δείξε στη ζωή ότι έχεις χίλιους λόγους να χαμογελάς.
Μην αφήνεις τα χρόνια σου να γλιστρήσουν μέσα από τα δάχτυλά σου ζώντας στο παρελθόν, ούτε στο μέλλον. Κάθε λεπτό της ζωής μας είναι ένα μάθημα, αλλά οι περισσότεροι από εμάς αποτυγχάνουμε να το διαβάσουμε. Όλοι έχουμε τη δύναμη να διαμορφώνουμε τη μέρα και τη ζωή μας, οπότε ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στη ζωή μας μπορούμε να πάρουμε την απόφαση να είμαστε ευτυχισμένοι και να απολαμβάνουμε κάθε στιγμή. Είμαστε εδώ σε αυτόν τον κόσμο για ένα μικρό χρονικό διάστημα, κάντε το να αξίζει.
Μην περιμένετε την «τέλεια» στιγμή για να κάνετε το επόμενο βήμα
Ας ξεκινήσουμε με μία παραδοχή: Δεν υπάρχει τέλεια στιγμή! Τόσοι πολλοί άνθρωποι περιμένουν να ευθυγραμμιστούν τα αστέρια, να μην είναι ανάδρομος ο Ερμής, να μην υπάρχει οικονομική κρίση κλπ για να ξεκινήσουν κάτι ή να κάνουν το επόμενο βήμα. Η τέλεια στιγμή, η τέλεια ευκαιρία, η τέλεια κατάσταση ύπαρξης είναι στο μυαλό μας όμως.
Πάντα θα υπάρχει κάτι που να μην είναι ιδανικό. Περιμένουμε όλη την ημέρα για τις 5 το απόγευμα, όλη την εβδομάδα για την Παρασκευή, όλο το χρόνο για τις διακοπές, όλη τη ζωή για ευτυχία. Η επιτυχία και η ευτυχία όμως έρχεται όχι βρίσκοντας μια τέλεια στιγμή, αλλά μαθαίνοντας να βλέπετε και να χρησιμοποιείτε τις ατέλειες της ζωής ως σκαλοπάτι.
Πείτε και κανένα όχι
Το “όχι” δεν είναι μία εγωιστική πράξη, είναι μία πράξη θάρρους και ειλικρίνειας. Κάποιες φορές το «όχι», πρέπει να λέγεται για να κάνουμε χώρο για τον εαυτό μας και όχι μόνο όταν έχουμε κάποια άλλη υποχρέωση. Οφείλουμε να λέμε “όχι” για να την ξεκούραση, την προσωπική ψυχαγωγία, τη σωματική άθληση, αλλά και την αποσυμπίεση του μυαλού.
Το “ναι” αρκετές φορές βασίζεται σε μία ενοχική και καταπιεστική συνθήκη στην οποία δεν θα έπρεπε να είμαστε μέρος. Πολλές φορές λέμε ψέματα στον εαυτό μας για παράδειγμα ότι θέλουμε να δούμε κάποιον, επειδή μας κατακλύζουν οι ενοχές των κοινωνικών συμβάσεων. Το όχι εννοείται ως προσωπική απόρριψη για τους περισσότερους, γιατί υπάρχει η νοοτροπία που ακολουθεί τη φράση “όποιος θέλει βρίσκει χρόνο”. Αν η σχέση είναι χτισμένη σε γερά θεμέλια και έχει βασιστεί στην αλληλοϋποστήριξη, το ενδιαφέρον, τον σεβασμό και την κατανόηση, δεν υπάρχει φόβος να κλονιστεί.
Πείτε «ευχαριστώ» αντί για «συγγνώμη»
Ειδικά οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση έχουν την τάση να λένε συνέχεια συγγνώμη. «Συγγνώμη» όταν χρειάζεται να πουν σε κάποιον να επαναλάβει κάτι όταν υπάρχει ένα πρόβλημα που καθυστερεί κάποιον αλλά δεν είναι υπαίτιοι. Ενώ το «συγγνώμη» είναι απλώς μια λέξη, η γλώσσα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και νιώθουμε για τον εαυτό μας, και οι γυναίκες, ιδιαίτερα, διδάσκονται να είναι ευγενικές υποτιμώντας τον εαυτό τους από μικρή ηλικία.
Αντί για «συγγνώμη», κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να πείτε «ευχαριστώ». «Ευχαριστώ για την υπομονή!» αντί για «Συγγνώμη για την καθυστέρηση!» είναι ένας άλλος τρόπος για να ασκήσετε ευγνωμοσύνη, αλλά είναι επίσης ένας σταθερός τρόπος να είστε πιο ευγενικοί με τον εαυτό σας. Σημαντικό: το να λες συγγνώμη στις σχέσεις είναι ζωτικής σημασίας όταν κάνεις ένα λάθος ή πληγώνεις τα συναισθήματα του άλλου ατόμου, αλλά το να δείχνεις ευγνωμοσύνη μπορεί να είναι ακόμα πιο σημαντικό.
Δράση αντί για σκρολάρισμα
Αντί στο διάλειμμα σας να αφιερώσετε ατελείωτο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σηκωθείτε και κινηθείτε Η στιγμιαία παύση από την δουλειά για να κάνουμε ένα γρήγορο σκρολάρισμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πλέον εμμονή. Πάμε από τη μία οθόνη στην άλλη σαν υπνωτισμένοι. Το άνοιγμα μιας εφαρμογής μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να μοιάζει σαν δεύτερη φύση όταν έχουμε τελειώσει κάτι στη δουλειά.
Αλλά αντί να σκρολάρετε παθητικά στο Instagram και στο TikTok, σηκωθείτε και μετακινήστε το σώμα σας για να αναζωογονηθείτε μέσα στο 8ωρο. Αρκούν μερικά βήματα, μια ροή γιόγκα ή απλώς μερικές διατάσεις για να ενεργοποιήσουν το σώμα σας, να επαναφέρουν το μυαλό σας και να σας βοηθήσουν να εστιάσετε καλύτερα για την υπόλοιπη ημέρα.
Πιες περισσότερο νερό
Ναι ναι, άλλο ένα κλισέ. Το ακούμε παντού. Είναι πλέον σαν να μην το ακούμε δηλαδή από το πόσο πολύ το λένε ειδικοί, έρευνες, διαφημίσεις. Και όμως, αυτή η τόσο εύκολη διαδικασία δύσκολα γίνεται συνήθεια. Ο καφές, τα ανψυκτικά και οι χυμοό συχνά αντικαθιστούν το νερό ενώ οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας μας απομακρύνουν από την συνεχή κατανάλωσή του. Όμως το νερό είναι ζωτικής σημασίας για πολλές σωματικές λειτουργίες, όπως η λίπανση των αρθρώσεων, η παροχή οξυγόνου σε όλο το σώμα, η πρόληψη της βλάβης των νεφρών και πολλά άλλα.
Και όμως το να πίνουν αρκετό καθημερινά δεν βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων πολλών ανθρώπων. Προσπαθήστε στην αρχή να έχετε στάνταρ ώρες που θα πίνετε ένα ποτήρι νερό. Βάλτε υπενθύμιση στην ανάγκη ανά 2 ώρες στο γραφείο. Θα δείτε τρομακτικά αποτελέσματα, στην υγεία, στην εμφάνιση, στο δέρμα, στο σώμα, στην αποδοση του εγκεφάλου, στα πάντα.
Καλός ύπνος
Άλλο ένα χιλιοειπωμένο κλισέ, αλλά ναι, ο ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός. Είναι το κλειδί για μία καθημερινότητα γεμάτη ευεξία και ισορροπία. Ο ύπνος πρέπει να έχει ικανοποιητική διάρκεια, τουλάχιστον 6-8 ώρες, αλλά και καλή ποιότητα, χωρίς διακοπές και αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο καλός ύπνος είναι αναζωογονητικός, αφού μας γεμίζει ενέργεια, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και μας βοηθάει να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.