“Περίπτωση Συνείδησης”, του Βαίντ Τζαλιλβάντ • 23:00 EΡΤ3
Ένα απρόσμενο συμβάν είναι ικανό να κλονίσει τη ζωή ευυπόληπτου ιατροδικαστή. Στο άκουσμα του ονόματος ενός νεκρού παιδιού αναστατώνεται. Τι έχει προηγηθεί; Ένα τροχαίο ατύχημα είναι ικανό να κλονίσει τις ζωές των εμπλεκομένων. Οι συνειδήσεις δε αφήνουν κανέναν ήσυχο. Κανείς δεν μπορεί πια να κοιμηθεί όπως πρώτα. Ο φόβος κι η δειλία κρατούν το στόματα κλειστά μέχρι το σημείο που για κάποιον ξεπερνούν τα όρια της ηθικής του. Εκεί αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τη λύτρωση της ψυχής του. Η τελευταία κουβέντα ανήκει στον θεατή, ώστε να αποκρυπτογραφήσει το μυστήριο και να κρίνει ως άτυπος “δικαστής”.

“Τα Χρόνια της Αθωότητας”, του Μάρτιν Σκορσέζε • 21:00 ΕΡΤ2
Στο κομψό περιβάλλον των παλαιότερων και πλουσιότερων οικογενειών της Νέας Υόρκης της δεκαετίας του 1870, οι γάμοι μοιάζουν με συνθήκες μεταξύ εθνών, με σκοπό όχι να εδραιώσουν το ειδύλλιο ή να δημιουργήσουν παιδιά, αλλά να εξασφαλίσουν την ομαλή μεταβίβαση του πλούτου μεταξύ των γενεών. Μέσα σε αυτό το σκηνικό συναντάμε τον γόνο της τοπικής κοινωνίας Νιούλαντ Άρτσερ, ο οποίος είναι αρραβωνιασμένος με την όμορφη αλλά συμβατική Μέι Γουέλαντ. Όμως η καλά οργανωμένη ζωή του ανατρέπεται όταν γνωρίζει την ξαδέλφη της Μέι, την ανεξάρτητη κόμισσα Ολένσκα. Με όλες τις δυνάμεις της μεγάλης κοινωνίας της Νέας Υόρκης να συνωμοτούν για να ματαιώσουν τον έρωτά τους, ο Νιούλαντ και η κόμισσα με δυσκολία συγκρατούν το αρχέγονο πάθος τους, καθώς παλεύουν να πιστέψουν ότι η αγάπη μπορεί πραγματικά να νικήσει τα πάντα.

Η μεταφορά του μυθιστορήματος της Έντιθ Γουόρτον ήταν υποψήφια για 5 Όσκαρ κερδίζοντας το Όσκαρ καλύτερου σχεδιασμού κοστουμιών, ενώ ο Σκορτσέζε αφιέρωσε την ταινία στον πατέρα του, Λουτσιάνο Τσαρλς Σκορτσέζε, ο οποίος πέθανε ένα μήνα πριν την κυκλοφορία της. Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορτσέζε. Σενάριο (προσαρμογή): Μάρτιν Σκορτσέζε, Τζέι Κοκς. Πρωταγωνιστούν: Ντάνιελ Ντέι-Λιούις, Μισέλ Φάιφερ, Γουινόνα Ράιντερ, Μίριαμ Μάργκελις, Ρόμπερτ Σων Λέοναρντ
Αφήγηση: Τζόαν Γούντγουόρντ.

“Βρε Καλώς τους”, του Φιλίπ Ντε Σοβερόν • 02:15 ΣΚΑΪ
Μετά το “Θεέ μου τι σου Κάναμε” μία βαθιά κοινωνική κωμωδία σε μία εποχή μεγάλου ρεύματος προσφύγων στη Μεσόγειο. Ένας διανοούμενος μεσήλικας με αξίες κι ιδανικά  αστός στην καταγωγή χάρη στη περιουσία της συζύγου του δε διστάζει κατά τη διάρκεια ενός ντεμπέιτ με ακροδεξιό υποψήφιο να προσκαλέσει ανοιχτά στο σπίτι του όποιον πρόσφυγα έχει θέμα με την επιβίωσή του. Φανταστείτε το κόστος μίας ενδεχόμενης άρνησης. Μέρα τη μέρα όσο θετικά διακείμενος κι αν είναι αρχικά καταλαβαίνει πως το μείγμα είναι εκρηκτικό και το μπαμ δεν θα αργήσει να συμβεί.

“Full Time”, του Ερίκ Γκραβέλ • Cinobo
Η Ζιλί Ρουά είναι μία καμαριέρα σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο της πρωτεύουσας. Η πόλη του Φωτός κρύβει βαθιά μέσα της όμως… “σκοτάδι”. Οι φρενήρεις ρυθμοί ζωής τη φέρνουν συνεχώς στα όρια. Κάθε βράδυ στα προάστια την περιμένουν τα παιδιά της. Ο σύζυγος απών. Συχνά καθυστερεί. Ποτέ δεν έχει χρόνο για τον εαυτό της κι όταν έρθει η ευκαιρία για ένα καλύτερο αύριο, το σύμπαν συνωμοτεί κι έρχεται να της θυμίσει ένοχες πληγές του παρελθόντος. Δε θα το βάλει κάτω, έχει χρέος να συνεχίσει τον αγώνα δρόμου για χάρη των παιδιών της. Σήμα κατατεθέν του έργου αποτελεί η παρουσία της Λορ Καλαμί (τέσσερις υποψηφιότητες για Σεζάρ την τελευταία εξαετία) που γνωρίσαμε στους “Αγώνες μας” κι έγινε ευρέως γνωστή στο “Call my Agent”. Οι κινήσεις, οι λέξεις, τα βλέμματα εξωτερικεύουν τον εσωτερικό της κόσμο. Μία σωματική ερμηνεία υψηλού επιπέδου. “Πρέπει να πάρεις τα παιδιά για διακοπές μερικές μέρες, είμαι κουρασμένη”. Μία κατάρρευση, την οποία προσπαθεί να αποτρέψει…

“H Kόκκινη Χελώνα”, του Μίκαελ Ντουντόκ ντε Βιτ • ERTFLIX 
Η ταινία του του Μίκαελ Ντουντόκ ντε Βιτ σε συνεργασία με το Studio Ghibi της Ιαπωνίας (Hayao Miyazaki-Isao Takahata) και την Πασκάλ Φεράν μας αφηγείται την ιστορία ενός ναυαγού που δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Η θάλασσα τον ξεβράζει σ΄έναν έρημο τόπο. Παρά τις προσπάθειες που κάνει να δημιουργήσει μία σχεδία, να διαφύγει και να επιστρέψει στα εγκόσμια μία ανώτερη δύναμη τον κρατά πίσω, δέσμιο. Εκτιμά πως μία κόκκινη χελώνα είναι το πρόβλημα και την σκοτώνει. Το μετανιώνει όμως και κάνει τα πάντα για να της δώσει και πάλι ζωή, να εξιλεωθεί, να συμφιλιωθεί εκ νέου με τη φύση. Τα καταφέρνει, αντί για χελώνα όμως σάρκα κι οστά παίρνει μία πανέμορφη κοπέλα με κόκκινα μαλλιά. Έχει πλέον κάποιον δίπλα του και μαθαίνει να ζει κατά αυτόν τον τρόπο. Ένα ταξίδι από την επιβίωση στον έρωτα και την αγάπη.

 

✶ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookTwitter και Instagram.