Όταν η ποπ και ροκ μουσική εισβάλλει στα γήπεδα, με δέκα ποπ και ροκ τραγούδια που αποτελούν ανεπίσημους «ύμνους» ομάδων, ποδοσφαιρικών και μη.
Leeds United
Η ομάδα των βρετανικών Midlands είχε, μέχρι το 2006, για ύμνο της το «Tubthumping» των Chumbawamba, οι οποίοι κατάγονταν, φυσικά, απ’ το Λιντς. Πριν μια 15ετία όμως, με τη σύμφωνη γνώμη φιλάθλων και διοίκησης, άρχισαν να χρησιμοποιούν το «Oh My God» των νέων καμαριών της πόλης, των Kaiser Chiefs. Πλέον χρησιμοποιούν διάφορα τραγούδια.
Μanchester United
Το 1994 η διοίκηση των Reds αποφάσισε πως το προφίλ της πιο διάσημης αγγλικής ομάδας χρειαζόταν επειγόντως ένα λίφτινγκ: ζήτησαν τα δικαιώματα του τραγουδιού «Βurning Βridges» των Status Quo, οι οποίοι, ως οπαδοί της Μάντσεστερ, τους τα παραχώρησαν ευχαρίστως. Αποτέλεσμα: ένας ύμνος που, 30 χρόνια μετά, τραγουδιέται φανατικά απ’ όλους.
Liverpool FC
Το «You’ll Never Walk Alone» δεν γράφτηκε φυσικά για την ομάδα του μεγαλύτερου αγγλικού λιμανιού, αλλά απ’ τους Ρίτσαρντ Ρότζερς και Όσκαρ Χάμερσταϊν II το 1945, για το μιούζικαλ «Carousel». Κατόπιν, και συγκεκριμένα της δεκαετία του ’60, το έκανε διάσημο ξανά η μπάντα των Gerry and the Pacemakers. Υπολογίζεται πως οι ομάδες που το έχουν επίσης «υιοθετήσει» είναι γύρω στις 30 ανά τον κόσμο, ενώ οι οπαδοί της ΤΣΣΚΑ Σόφιας προσέθεσαν, ποιητική αδεία, κι ένα κομμάτι στίχων στα βουλγαρικά.
St. Pauli
Η σπουδαία (και μια απ’ τις πιο ιστορικές) γερμανική ομάδα της St. Pauli που ιδρύθηκε σε μια συνοικία του Αμβούργου, και ακόμη και σήμερα αποτελεί τον πιο σκληροπυρηνικό σύλλογο φιλάθλων αριστερής και αντιρατσιστικής ιδεολογίας, χρησιμοποιεί το «Hell’s Bells» των AC/DC ως το τραγούδι με το οποίο η ενδεκάδα της μπαίνει κάθε Σάββατο ή Κυριακή στον αγωνιστικό χώρο. Ενημερωτικά, να πούμε εδώ ότι στα μέσα της δεκαετίας του 1980 έγινε η μετάβαση της St. Pauli από μια παραδοσιακή ομάδα σε μια “cult” ομάδα. Οι οπαδοί της υιοθέτησαν τη νεκροκεφαλή και τα κόκκαλα, πιο γνωστά ως Jolly Roger, ως το δικό τους ανεπίσημο έμβλημα. Η Ζανκτ Πάουλι έγινε η πρώτη ομάδα στη Γερμανία που απέκλεισε επίσημα τα ακροδεξιά στοιχεία από το γήπεδό της, σε μια εποχή που ο φασιστικής έμπνευσης χουλιγκανισμός δυσφήμιζε το άθλημα σε όλη την Ευρώπη. Το 1981 η ομάδα είχε μέσο όρο θεατών μόλις 1.600 θεατών: στα τέλη της δεκαετίας του 1990 πολύ συχνά πωλούνταν και τα 20.000 εισιτήρια που ισοδυναμούσαν με το σύνολο της χωρητικότητας του γηπέδου.
Hull City
Η Χαλ μέχρι πρότινος έβγαινε στον αγωνιστικό χώρο υπό τους ήχους του «Eye Of The Tiger» των Survivor. Θα μπορούσαν να κάνουν κάποια καλύτερη επιλογή, αλλά έχε χάρη που το παρατσούκλι τους είναι «Τίγρεις».
Bolton Wanderers
Το «I Feel Good» του James Brown ακούγεται απ’ τα μεγάφωνα κατά την είσοδο της ομάδας στο χορτάρι του Reebok Stadium, προφανώς επειδή δεν έχουν και πολύ υψηλούς στόχους με την έναρξη κάθε σεζόν, που λένε από μέσα τους «ε, θα τα πάμε που θα τα πάμε μέτρια, τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε να το διασκεδάσουμε λίγο».
Εverton FC
Το soundtrack της διάσημης τηλεοπτικής βρετανικής σειράς «Z-CARS» (που παιζόταν από το 1962 μέχρι το 1978) ακούγεται κατά την παρουσίαση και είσοδο των «Ζαχαρωτών» στον αγωνιστικό χώρο του Goodison Park. Το τραγούδι επιλέχτηκε επειδή η σειρά διαδραματίζεται πολύ κοντά στην έδρα της δεύτερης τη τάξει ομάδας του μεγαλύτερου αγγλικού λιμανιού.
Chicago Bulls
Όσο καιρό ήταν στην ομάδα ο Michael Jordan, δηλαδή μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’00, η παρουσίαση της ομάδας των «Ταύρων» μέσα στο επιβλητικό τους κλειστό γήπεδο γινόταν με τα φώτα σβηστά και το «Sirius» των Alan Parsons Project να παίζει στη διαπασών.
Brondby
Το “Jump” των Van Halen προαναγγέλλει την είσοδο των δυο ομάδων στο γήπεδο στης δανέζικης ομάδας, με το τραγούδι να τραγουδιέται φανατικά στίχο προς στίχο από πάνω από 20.000 θεατές κάθε εβδομάδα.
SSC Napoli
Η νέα πρωταθλήτρια Ιταλίας χρησιμοποιεί δυο τραγούδια: αφενός το «Go West» των Pet Shop Boys και μετά το «Napul’e» του ντόπιου μουσικού Pino Daniele.