Κατά τη διάρκεια των προημιτελικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τόσο χθες όσο και σήμερα, το μήνυμα #NoDiscrimination θα εμφανίζεται σε γιγαντιαίες οθόνες στο γήπεδο και, όπως σε όλο το τουρνουά, στα περιβραχιόνια των αρχηγών. «Οι διακρίσεις -σε όλες τις πιθανές μορφές και εκφράσεις- είναι μια από τις πιο κοινές μορφές παραβιάσεων και καταχρήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους καθημερινά, καταπνίγοντας ευκαιρίες, βλάπτοντας τη σωματική και ψυχική υγεία, σπαταλώντας το ανθρώπινο ταλέντο και τονίζοντας τις κοινωνικές εντάσεις και ανισότητες» αναφέρει η ιστοσελίδα της FIFΑ. «Το στίγμα και οι διακρίσεις μπορούν να είναι εξαιρετικά επιβλαβείς για την ψυχική και σωματική υγεία και μπορούν να εμποδίσουν τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, τις οποίες χρειάζονται» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

«Ο ΠΟΥ είναι περήφανος που συνεργάζεται με τη FIFA στην εκστρατεία “No Discrimination”. Ο καθένας έχει δικαίωμα στην υγεία και η καταπολέμηση του στίγματος και των διακρίσεων, όποτε και όπου εμφανίζονται, είναι απαραίτητη για την πραγματοποίηση αυτού του δικαιώματος». Το καταστατικό του ΠΟΥ, που εγκρίθηκε το 1948, ορίζει ότι η απόλαυση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου υγείας είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ανθρώπου χωρίς διάκριση φυλής, θρησκείας, φύλου, πολιτικών πεποιθήσεων, οικονομικής ή κοινωνικής κατάστασης.Η καμπάνια #NoDiscrimination της FIFA «τρέχει» σε όλο το Παγκόσμιο Κύπελλο και περιλαμβάνει μια πρωτοποριακή υπηρεσία παρακολούθησης και εποπτείας που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τους παίκτες από υβριστικά, μεροληπτικά και απειλητικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κατά τη φάση των ομίλων του τουρνουά, η υπηρεσία απέκρυψε αυτόματα και άμεσα περισσότερα από 100.000 υβριστικά και προσβλητικά σχόλια (συμπεριλαμβανομένων των ανεπιθύμητων) εκ μέρους ομάδων και παικτών που είχαν επιλέξει συμμετοχή, ενώ περισσότερες από 6.000 αναρτήσεις αναφέρθηκαν απευθείας σε εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για περαιτέρω ενέργειες. Αυτό δείχνει πώς η διαδικτυακή κακομεταχείριση παραμένει ένα ανησυχητικό ζήτημα για τους ποδοσφαιριστές και όλη την κοινωνία.