Πολύ λίγοι ποδοσφαιριστές μιλούν τόσο ανοιχτά για τη κακοποίηση που έχουν υποστεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο ο Γουίλιαν. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός, έχει επικρίνει ανοιχτά τα διαδικτυακά τρολ που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να στείλουν μηνύματα μίσους σε ποδοσφαιριστές. Η πρόσφατη εμπειρία του να παίζει στη Βραζιλία -όπου η οικογένειά του απειλήθηκε και κακοποιήθηκε διαδικτυακά- τον ανάγκασε να επιστρέψει στην Αγγλία, όπου τώρα αγωνίζεται στην Fulham FC.


«Όταν είχα κακή απόδοση σε ένα παιχνίδι ή όταν χάναμε παιχνίδια, αμέσως έρχονταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόσο στα δικά μου όσο και στης γυναίκας μου, απειλητικά μηνύματα σε μένα, για την οικογένεια μου, για τις κόρες μας. Έτσι, μετά από αυτό, άρχισα να μιλάω, να λέω ότι αυτή η κατάσταση είναι πολύ άσχημη και επηρεάζει τη ψυχολογία όχι μόνο ενός ποδοσφαιριστή, αλλά τη ψυχολογία κάθε ανθρώπου», δήλωσε ο Γουίλιαν στη FIFA. «Δέχομαι να μου πουν, δεν έκανες καλό παιχνίδι, ή δεν έπαιξες καλά σε αυτό το παιχνίδι, αλλά δεν ανέχομαι να  πηγαίνουν στην οικογένεια μου και να τους επιτίθενται, λέγοντας φρικτά πράγματα. Πήγα πολλές φορές στην αστυνομία και τους μίλησα για να δω αν μπορούν να βρουν αυτούς τους ανθρώπους, που μένουν κρυμμένοι πίσω από τους υπολογιστές τους, πίσω από τα τηλέφωνά τους». Η αστυνομία της Βραζιλίας συνέλαβε τελικά μερικούς από εκείνους που είχαν κάνει τα απειλητικά σχόλια και τηλεφωνήματα, τόσο στον Γουίλιαν όσο και στην οικογένειά του, αλλά με τον Γουίλιαν και την οικογένεια του να έχουν βιώσει μια τραυματική εμπειρία.


«Είναι δύσκολο γιατί μερικές φορές δεν θέλεις καν να παίζεις πια. Έπιασα τον εαυτό μου να είναι τρομοκρατημένος στη σκέψη ότι μπορεί να έχω ένα κακό παιχνίδι, ή να χάσει η ομάδα, γιατί έχω στο μυαλό μου ότι θα έρθουν πάλι με υβριστικά σχόλια και απειλές.Έτσι, είναι αρκετές οι φορές που δεν θέλω καν να παίξω. Είμαστε στον αγωνιστικό χώρο, είμαστε εκεί,  για να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και μερικές φορές είναι ανθρώπινο να μην βρισκόμαστε σε μια καλή μέρα. Όπως συμβαίνει άλλωστε σε όλους μας», δήλωσε στη FIFA ο Γουίλιαν. Με την προσοχή του κόσμου στραμμένη στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, ο Γουίλιαν ρίχνει το βάρος του στην εκστρατεία της FIFA “No Descrimination”, η οποία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση αλλά και να ενθαρρύνει τη δράση κατά των διακρίσεων.

Ο Γουίλιαν ενθαρρύνει τους παίκτες που βρίσκονται στο Κατάρ να επωφεληθούν από την Υπηρεσία Προστασίας Κοινωνικών Μέσων της FIFA που είναι σε λειτουργία κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η υπηρεσία αυτή προσφέρεται σε όλους τους παίκτες για να περιορίσουν την έκθεσή τους στο μίσος που προέρχεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Νομίζω ότι θα βοηθήσει πολύ, σίγουρα, γιατί υπάρχουν κάποιοι παίκτες που βλέπουν τα αρνητικά σχόλια και δεν τους ενδιαφέρει. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που τα βλέπουν και αρχίζουν να στεναχωριούνται, αρχίζουν να επηρεάζονται με αποτέλεσμα η απόδοση τους να αρχίζει να πέφτει εξαιτίας αυτής της κατάστασης. Οπότε, νομίζω ότι θα βοηθήσει πολύ», δήλωσε. Το κύριο μήνυμα του Γουίλιαν προς όσους παρακολουθούν το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι: «Να θυμάστε ότι και οι ποδοσφαιριστές είναι άνθρωποι. Νομίζω ότι όσοι μας παρακολουθούν το ξεχνούν. Νομίζω ότι ξεχνούν ότι είμαστε όλοι ίδιοι. Απλά έχουμε μια διαφορετική δουλειά. Έχω παιδιά, έχω γυναίκα. Έχω και εγώ τα προβλήματά μου, ξέρετε, όπως όλοι οι άνθρωποι. Δεν είμαστε υπερήρωες, δεν μπαίνουμε στο γήπεδο και πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε δυνατοί, ότι δεν έχουμε προβλήματα, ότι όλα είναι τέλεια. Δεν είναι έτσι. Σκεφθείτε το».