Σε κάθε άθλημα, σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν οπαδοί που δεν μπορούν να δεχτούν εύκολα την ήττα και θεωρούν ότι κάτι διαφορετικό από την ικανότητα και την τύχη στέρησε την νίκη την αγαπημένη τους ομάδα ή παίκτη. Η ιδέα ότι κάτι μπορεί να συμβαίνει στα παρασκήνια, ότι αόρατες, ισχυρές δυνάμεις καθορίζουν τις καταστάσεις και υπόγειες συνεννοήσεις αλλάζουν τον ρου των πραγμάτων, μπορούν έυκολα να δικαιολογήσουν καταστάσεις που δε μας αρέσουν ή δεν μπορούμε να εξηγήσουμε. Και στον κόσμο του αθλητισμού είναι ακόμα πιο έυκολο καθώς είναι πολλά τα “περίεργα” σκηνικά που αιχμαλωτίζουν τη φαντασία του κοινού που αναζητά τρόπους να ρίξει φως στο τι πραγματικά συνέβη γεννώντας ανυπέρβλητες θεωρίες συνωμοσίας.
1. Lebron James Vs κλιματισμός 0-1
Κατά τη διάρκεια του αγώνα των San Antonio Spurs επί των Miami Heat στον Game 1 των Τελικών του ΝΒΑ του 2014, ο κλιματισμός στο AT&T Center σταμάτησε να λειτουργεί, προκαλώντας τελικά τον LeBron James να πάθει κράμπα και να μεταφερθεί εκτός γηπέδου.
Κάποια στιγμή, η τηλεοπτική εκπομπή του ABC έδειξε ότι οι θερμοκρασίες μέσα στην αρένα είχαν ξεπεράσει τους 32 βαθμούς Κελσίου.
Μετά το παιχνίδι, δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να υποθέσουν ότι η δυσλειτουργία ήταν σκόπιμη για να δώσει στους Spurs ένα ακόμη μεγαλύτερο πλεονέκτημα εντός έδρας. Ο James φορούσε μικρόφωνο σε όλο το παιχνίδι και ηχογραφήθηκε να λέει: «Θα χρειαστώ πιο κρύο νερό τώρα, προσπαθούν να μας καπνίσουν από εδώ», κατά τη διάρκεια μιας ομαδικής κουβέντας. Το νερό δεν λειτούργησε για τον James, καθώς έπαθε σοβαρές κράμπες στα τέλη του τέταρτου δεκαλέπτου και χρειάστηκε να σταματήσει τα τελευταία τέσσερα λεπτά του αγώνα.
Οι Spurs εξέδωσαν μια δήλωση ζητώντας συγγνώμη για τη δυσλειτουργία: “Παρουσιάστηκε μια ηλεκτρική βλάβη για την τροφοδοσία που λειτουργεί το σύστημα AC στο κέντρο AT&T”, ανέφερε η δήλωση. “Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την επίλυση του προβλήματος. Ζητούμε συγγνώμη για την όποια ταλαιπωρία.”
2. Η πρώτη συνταξιοδότηση του Michael Jordan ήταν εξαιτίας του εθισμού του στον τζόγο.
Η θεωρία λέει ότι ο Jordan- ο οποίος ερευνήθηκε από το ΝΒΑ το 1993 λόγω των συνηθειών του στον τζόγο – αποσύρθηκε από το μπάσκετ για ένα χρόνο και έπαιξε μπέιζμπολ για να αποφύγει τον αποκλεισμό από το ΝΒΑ
Λίγους μήνες πριν ο Michael Jordan ανακοινώσει την πρώτη του αποχώρηση το 1993 και τελικά ακολουθήσει μια καριέρα στο μπέιζμπολ, το NBA είχε ξεκινήσει έρευνα για τις συνήθειες του Jordan στον τζόγο. Επίσης, ο Jordan είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της αποχώρησής του ότι μπορεί να επιστρέψει στο ΝΒΑ «αν ο David Stern με αφήσει να επιστρέψω στο πρωτάθλημα».
Εξαφανίστηκε λοιπόν ο Jordan για ένα χρόνο με αντάλλαγμα το ΝΒΑ να εξαφανίσει την έρευνα για τις συνήθειές του στον τζόγο; Πήγε και έπαιξε μπέιζμπολ για να ξεθωριάσουν οι ιστορίες του τζόγου μακριά από το δημόσιο ενδιαφέρον; Και θα έδιωχνε πραγματικά το ΝΒΑ τον πιο εμπορεύσιμο παίκτη στην ιστορία του πρωταθλήματος για έναν ολόκληρο χρόνο;
3. Στημένο ντραφτ του ΝΒΑ το 1985
Ίσως η πιο δημοφιλής θεωρία συνωμοσίας σε όλα τα αθλήματα περιστρέφεται γύρω από τα ντραφτς του ΝΒΑ το 1985. Οι πιστοί ισχυρίζονται ότι ο Commissioner David Stern και το ΝΒΑ νόθευσαν την κλήρωση, ώστε οι New York Knicks να έχουν την πρώτη επιλογή και, μαζί με αυτήν, να επιλέξουν τον Patrick Ewing.
Μετά από μια κυρίαρχη καριέρα στο κολέγιο στο Georgetown, ο Ewing ήταν η σίγουρη πρώτη επιλογή του ντραφτ του 1985 στο NBA. Ήταν ένα σπάνιο ταλέντο που θα άλλαζε τη μοίρα όποιας ομάδας τον επέλεγε. Οι Knicks έψαχναν απελπισμένα για σέντερ και σύμφωνα με τις θεωρίες το ΝΒΑ αναζητούσε μια καλή ομάδα στη Νέα Υόρκη.
Μόλις οι Knicks κέρδισαν το ντραφτ (και το αστέρι Ewing), οι ψίθυροι της «απάτης» και του στησίματος οργίασαν και μάλιστα συνεχίζονται μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων εκτεταμένων εικασιών που αφορούσαν τα πάντα. Υποστηρίχθηκε ότι υπήρχαν γυαλιά με ακτίνες Χ, ότι το άτομο που τοποθετεί τους φακέλους στον κάδο φαίνεται να ρίχνει έναν στο πλάι και αυτός που βγάζει ο David Stern με το λογότυπο των Knicks μέσα φαίνεται να έχει μια τσακισμένη γωνία. Μια δεύτερη θεωρία λέει ότι ο φάκελος των Knicks ήταν παγωμένος, κάτι που θα διευκόλυνε τον Stern να τον αναγνωρίσει.
4. Δηλητηρίαση ΤΣΣΚΑ Μόσχας 1995
Μάρτης 1995. Αναμένεται ένας κρίσιμος αγώνας στο ΣΕΦ, ο τρίτος προημιτελικό που βρίσκει αντιμέτωπους τον Ολυμπιακό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Η ΤΣΣΚΑ είχε κάνει το 1-0 στη Μόσχα και ο Ολυμπιακός έπρεπε να υπερασπιστεί το πλεονέκτημα έδρας, στο ΣΕΦ κάτι που κατάφερε κερδίζοντας τον δεύτερο αγώνα με 86-77. Το Game 3, ωστόσο, κατέληξε σε μεγάλο φιάσκο και παραμένει ένα από τα πιο μεγάλα και άλυτα μυστήρια στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.
Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας κατέβασε μόλις πέντε παίκτες στο γήπεδο για τον καθοριστικό αγώνα των προημιτελικών στην Αθήνα, και μάλιστα σε ένα σημείο αγωνίζονταν μόνο τρεις. Όλοι είχαν αρρωστήσει ανεξήγητα δύο νύχτες νωρίτερα, μετά την ήττα τους με εννέα πόντους στον δεύτερο προημιτελικό στην Αθήνα. Μετά το τέλος της προπόνησης που ακολούθησε του δεύτερου αγώνα ο Ιγκόρ Κουντέλιν της ΤΣΣΚΑ ήταν ο πρώτος που άρχισε να νιώθει ζαλάδες, κόπωση, να έχει σπασμούς και αφόρητους πόνους στη μέση και στον αυχένα. Συμπτώματα ναυτίας, παράλυσης των άκρων, κόπωσης μέχρι και παροδικής κατάθλιψης, άρχισαν να επηρεάζουν σχεδόν όλους τους παίκτες και στέρησαν τη δυνατότητα στην ΤΣΣΚΑ να παραταχθεί πλήρης καθώς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με τη διάγνωση των γιατρών, στους αθλητές είχε χορηγηθεί μια επικίνδυνη δόση του ψυχοφάρμακου «αλοπεριντίν». Οι Ρώσοι ένωσαν τα κομμάτια του παζλ και κατέληξαν στο ότι τα νερά που τους είχαν φέρει οι γηπεδούχοι κατά τη διάρκεια του δεύτερου αγώνα ήταν δηλητηριασμένα.
5. Δηλητηρίαση εθνικής ομάδας ράγκμπι της Νέας Ζηλανδίας
Το 1995, η Νότια Αφρική νίκησε την πολύ ευνοημένη ομάδα της Νέας Ζηλανδίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πριν από τον αγώνα, πολλά μέλη της ομάδας της Νέας Ζηλανδίας έπαθαν τροφική δηλητηρίαση και μετά τον αγώνα, ο προπονητής τους κατηγόρησε μια μυστηριώδη σερβιτόρα με το όνομα «Suzie».
Ένας από τους μάνατζερ της ομάδας ωστόσο δηλώνει ότι η “Suzie” δεν ήταν πραγματικό πρόσωπο. Αντίθετα, την ημέρα πριν από τον αγώνα και μετά από μια μεγάλη βραδινή έξοδο που έκανε τα μέλη της ομάδας να αισθάνονται «όχι πολύ σε φόρμα», η ομάδα ήπιε αυτό που ονόμαζε «περίεργο» γάλα.
6. 1965, «γροθιά φάντασμα» του Muhammad Ali
Στον πρώτο γύρο της ρεβάνς του πρωταθλήματος του 1965, ο Muhammad Ali έβγαλε νοκ άουτ τον Sonny Liston με μια γροθιά που πολλοί από τους παρευρισκόμενους δεν είδαν, με αποτέλεσμα να διαδοθεί το χτύπημα ως, “phantom punch” (γροθιά φάντασμα).
Ο Ali δεν οπισθοχώρησε αμέσως σε ουδέτερη γωνία, καθυστερώντας το μέτρημα του διαιτητή. Στάθηκε πάνω από τον Liston και του ζήτησε να σηκωθεί ξανά πριν τρέξει γύρω από το ρινγκ με τα χέρια στον αέρα. Ο Liston σηκώθηκε ανυπεράσπιστος, αλλά ο διαιτητής Jersey Joe Walcott διέκοψε τον αγώνα μετά από συμβουλή του ιδρυτή του περιοδικού The Ring, Nat Fleischer, ο οποίος είπε στον Walcott από τη θέση του δίπλα στον χρονομέτρη ότι είχε φτάσει το 12. Στα χρόνια μετά τον αγώνα, έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες για να εξηγήσουν αυτό που ορισμένοι οπαδοί του αγώνα απλά δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αποδεχτούν, δηλαδή ότι ο Ali κέρδισε τον Liston. Μέχρι και ότι ο Liston είχε χρέος στη Μαφία και έδωσε τον αγώνα για να το ξεπληρώσει.
7. Όταν έκλεψαν το χρυσό μετάλλιο μπάσκετ από τις ΗΠΑ Ολυμπιακοί αγώνες 1972
Ο τελικός του Ολυμπιακού μπάσκετ ανδρών του 1972 ήταν ο τελευταίος αγώνας του Ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ εκείνης της χρονιάς και έγινε ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα γεγονότα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Με το τέλος να βυθίζεται σε διαμάχες, η Σοβιετική Ένωση νίκησε την ομάδα των ΗΠΑ με έναν βαθμό, σηματοδοτώντας την πρώτη ήττα της τελευταίας στη διοργάνωση. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Σοβιετική Ένωση κέρδισαν τους πρώτους οκτώ αγώνες τους στο τουρνουά, με την ομάδα των ΗΠΑ να έχει το συνολικό της Ολυμπιακό ρεκόρ 63-0 όταν προκρίθηκε στον τελικό εναντίον της ΕΣΣΔ. Τα τελευταία τρία δευτερόλεπτα του παιχνιδιού επαναλήφθηκαν τρεις φορές. Η ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών είχε κερδίσει τα προηγούμενα επτά χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ήταν μεταξύ των διεκδικητών για να κερδίσει ένα άλλο στο Μόναχο στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972.
Με τρία δευτερόλεπτα να απομένουν, καθώς οι Σοβιετικοί είχαν προβάδισμα 49-48, ο Νταγκ Κόλινς δέχθηκε φάουλ και του δόθηκε δύο ελεύθερες βολές. Με παροιμιώδη ψυχραιμία ευστόχησε στην πρώτη βολή. Τη στιγμή που εκτελούσε τη δεύτερη, ακούστηκε ο ήχος κόρνας. Αυτό δεν αποδείχθηκε περισπασμός για τον Αμερικανό γκαρντ, αφού το σουτ μπήκε και οι Η.Π.Α. προηγήθηκαν 51-50. Ακολούθησε χάος. Ένας Σοβιετικός βοηθός έτρεξε στο γήπεδο, υποστηρίζοντας ότι ο προπονητής Vladimir Kondrashin είχε ζητήσει τάιμ άουτ πριν από τη δεύτερη ελεύθερη βολή του Κόλινς. Οι Σοβιετικοί εισέβαλαν στο γήπεδο αλλά το ρολόι σταμάτησε με ένα δευτερόλεπτο να απομένει. Σύμφωνα με τους τότε κανονισμούς, τάιμ άουτ μπορούσε να ζητηθεί πριν από την εκτέλεση των βολών ή ανάμεσά τους, με το πάτημα ενός κουμπιού, που οδηγούσε σε μία φωτεινή ένδειξη. Οι Σοβιετικοί επιμένουν ότι πάτησαν εγκαίρως το κουμπί και έκαναν λόγο για σφάλμα της γραμματείας. Οι διαιτητές του παιχνιδιού, ωστόσο, δεν είχαν ενημερωθεί για ένα Σοβιετικό αίτημα τάιμ άουτ πριν δώσουν τη μπάλα στον Κόλινς για τη δεύτερη ελεύθερη βολή.
Παρόλο που η διακοπή έγινε επίσημα με ένα δευτερόλεπτο να απομένει στο ρολόι, οι διαιτητές επανέφεραν το ρολόι στα τρία δευτερόλεπτα μετά από πιέσεις των Σοβιετικών. Αν και οι ΗΠΑ διαμαρτυρήθηκαν, έλαβε χώρα δεύτερη φορά επαναφορά μπάλας κατά τη διάρκεια της οποίας η Σοβιετική Ένωση αντικατέστησε παράνομα τον Ivan Edeshko στο παιχνίδι, αλλά οι διαιτητές δεν το πρόσεξαν. Ο Edeshko πέρασε την μπάλα στον συμπαίκτη του Modestas Paulauskas, ο οποίος στη συνέχεια εκτόξευσε τη μπάλα στο γήπεδο προς τον Belov, αλλά έχασε τον στόχο του καθώς ήρθε η λήξη του παινχιδιού.
Ενώ οι ΗΠΑ πανηγύριζαν τη φαινομενική νίκη τους, ο γενικός γραμματέας της FIBA, Ρενάτο Γουίλιαμ Τζόουνς, παρενέβη και ζήτησε από τους Σοβιετικούς να κάνουν ένα νέο παιχνίδι με τρία δευτερόλεπτα να απομένουν στο ρολόι. Αν και ο Τζόουνς δεν είχε δικαιοδοσία να παρακάμψει τους διαιτητές, αυτοί συμμορφώθηκαν, επιτρέποντας να πραγματοποιηθεί για τρίτη και τελευταία φορά η επαναφορά μπάλας. Ο προπονητής των ΗΠΑ, Χένρι Ίμπα, ήταν θυμωμένος, αλλά ανησυχούσε ότι αν τραβούσε την ομάδα του από το παρκέ, θα έχανε και ο κίνδυνος να χάσει το χρυσό μετάλλιο χωρίς να ανταγωνιστεί θα ήταν τραγικό για την ομάδα του.
Στην τρίτη επενάληψη λοιπόν, ο Έντεσκο πέταξε μια πάσα από τη μία άκρη του γηπέδου στην άλλη, στον Σεργκέι Μπέλοφ που κατάφερε να κάνει ένα αδιαμφισβήτητο λέι απ για τη νίκη με 51-50. «Στα δικά μου μάτια είστε οι πρωταθλητές», ανέφερε το τηλεγράφημα του Αμερικανού προέδρου, Ρίτσαρντ Νίξον προς την ομάδα των Η.Π.Α. που της είχαν κλέψει άδοξα το χρυσό σε έναν αγώνα που έχει μείνει στην ιστορία του αθλήματος και οι πολιτικές πιέσεις στους διαιτητές καθόρισαν το αποτέλεσμα.
8. Ο Michael Phelps κέρδισε τον Milorad Cavic σε ένα photo-finish in the butterfly στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008
Ο Michael Phelps είχε μια φρικτή αρχή στην αρχή των 100 μέτρων πεταλούδα στους Αγώνες του Πεκίνου το 2008, αλλά κατάφερε να καλύψει τη διαφορά και με μια εντυπωσιακή επίδοση να πάρει το χρυσό. Ο Phelps έλαβε τη νίκη σύμφωνα με την ηλεκτρονική του επιφάνεια αφής, η οποία κατέγραψε τον Αμερικανό να έρχεται στο ένα εκατοστό του δευτερολέπτου πριν από τον Milorad Cavic της Σερβίας. Στο replay, όμως, η κάμερα φαίνεται να δείχνει τον Cavic να νικάει οριακά τον Phelps.
Η πιθανή θεωρία συνωμοσίας εδώ είναι ότι το ηλεκτρονικό πληκτρολόγιο αφής του Phelps ήταν πειραγμένο ώστε να είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και ότι ο κολυμβητής είχε πράγματι ενεργοποιήσει το μαξιλαράκι με τη δύναμη του νερού που τα χέρια του δημιούργησαν την ώρα που κινήθηκαν προς τα κάτω προς τον τοίχο. Μετά από εξαντλητική άμεση επανάληψη, είναι ξεκάθαρο ότι το τελευταίο χτύπημα του Phelps νίκησε τον Cavic με ένα δάχτυλο. Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που δεν είναι πεπεισμένοι.
9. Απόπειρα δηλητηρίασης Ρονάλντο
Ο Ρονάλντο ήταν ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια στο Μουντιάλ του 1998, ο άνθρωπος που οι Βραζιλιάνοι οπαδοί περίμεναν να τους οδηγήσει στον πέμπτο παγκόσμιο τίτλο. Η ιδέα ότι δεν θα έπαιζε ήταν απλά αδιανόητη. ‘Όμως, 72 λεπτά πριν από την έναρξη του τελικού, ο Ρονάλντο έμεινε εκτός ενδεκάδας. Στη συνέχεια, 30 λεπτά αργότερα, ήταν μυστηριωδώς πίσω με τον 21χρονος τότε όμως Ρονάλντο να είναι η σκιά του παίκτη που είχε ήδη κερδίσει δύο βραβεία FIFA για τον καλύτερο παίκτη της χρονιάς και είχε σκοράρει τέσσερις φορές στην πορεία προς τον τελικό.
Όπως επιβεβαίωσε ο παίκτης και ο γιατρός της Βραζιλίας, ώρες πριν, ο Ρονάλντο είχε μια κρίση και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για εξετάσεις. Αφού το ξεπέρασε, ξαναμπήκε στην ομάδα. Μόλις αρκετά χρόνια αργότερα ο Ρονάλντο παραδέχτηκε ότι είχε νιώσει σπασμούς στο δωμάτιό του και ήταν αναίσθητος για αρκετά λεπτά. Ο συγκάτοικός του Ρομπέρτο Κάρλος κάλεσε τον γιατρό της ομάδας, ξεκινώντας μια σειρά από γεγονότα που θα συναγωνίζονταν οτιδήποτε συνέβαινε στο γήπεδο αργότερα εκείνο το βράδυ.
Αυτό έδωσε πάτημα στις θεωρίες συνωμοσίας , καθώς κάποιοι εικάζουν ότι ο Ρονάλντο δηλητηριάστηκε για να καταστρέψει τις πιθανότητες της Βραζιλίας να σηκώσει το τρόπαιο. Άλλοι πιστεύουν ότι η Nike, η οποία είχε μεγάλους οικονομικούς δεσμούς με το έθνος και τον Ρονάλντο, πίεσε τη διοίκηση να παίξει με τον εμβληματικό επιθετικό.
10. Η κατάρα των Ολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου
Έχει αναφερθεί ότι 18 αθλητές που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 πέθαναν μετά τους αγώνες. Τα γαλλόφωνα μέσα άρχισαν να κάνουν λόγο για «κατάρα».
Φαίνεται ότι η πρώτη αναφορά για «την τρομερή κατάρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου» έγινε τον Νοέμβριο του 2015, όταν το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι BFMTV ανέφερε τον θάνατο της Λευκορωσίδας σπρίντερ Yuliya Balykina. Η Balykina, η οποία συμμετείχε στους Αγώνες του 2012 και στα 100m και στα 4x100m σκυταλοδρομίας, βρέθηκε νεκρή και καλυμμένη με πλαστικό σε ένα δάσος έξω από την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, το Μινσκ. Για τον φόνο της κατηγορήθηκε ένας 28χρονος. Το “La malediction olympique” εμφανίστηκε ξανά , αφού η Αυστραλή κωπηλάτη Sarah Tait – ασημένια μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου – πέθανε από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.Αυτή η Ολυμπιακή “κατάρα” μετράει μέχρι τώρα 18 θύματα. Ανάμεσά τους ηχηρά ονόματα της ποδηλασίας, του τένις, της κολύμβησης, του στίβου, του ποδοσφαίρου κι άλλων αθλημάτων. Άλλοι δολοφονήθηκαν, άλλοι αυτοκτόνησαν κι άλλοι πέθαναν από φυσικά αίτια.