Φανταστείτε να μπορείτε να θυμάστε όλα όσα έχετε ακούσει, δει ή μάθει.

Πιστεύετε ότι «θα την παλεύατε» που λέμε; Ή μήπως θα καταλήγατε σαν τον Ρώσο δημοσιογράφο που πριν έναν αιώνα είχε να αντιμετωπίσει μια παρόμοια κατάσταση;

Γιατί το 1920 υπήρχε ένας άνθρωπος στην Σοβιετική Ένωση που είχε μια υπερδύναμη – θυμόταν κυριολεκτικά τα πάντα: ο Solomon Shereshevsky.

Η Μόσχα τη δεκαετία του 1920 ήταν ένα συναρπαστικό και εκπληκτικό μέρος να ζει κάποιος, ένα μέρος που έσφυζε από επαναστατικές ιδέες και επιστημονική δραστηριότητα.

Ο Solomon Shereshevsky έζησε στην ΕΣΣΔ εκείνη ακριβώς την περίοδο έχοντας ως εργαλείο και «όπλο» του την εκπληκτική μνήμη του.

Ο Shereshevsky θυμόταν κυριολεκτικά τα πάντα: μεγάλες ακολουθίες λέξεων, τεράστιες προτάσεις, ολόκληρα χωρία από βιβλία, καθώς και προτάσεις ανάμεικτες με ξένες λέξεις καθώς και οποιαδήποτε σύνολα αριθμών και ψηφίων.

Για πολλά χρόνια, οι επιστήμονες προσπαθούσαν να καταλάβουν πώς τα κατάφερνε.

Ο Solomon γεννήθηκε το 1886 στην πόλη Torzhok της επαρχίας Tver της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Ο πατέρας του ήταν ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου, ενώ η μητέρα του ανέθρεψε αποκλειστικά τον γιο της.

Στο σχολείο, οι δάσκαλοι δεν παρατήρησαν ιδιαίτερα την ικανότητα του αγοριού να θυμάται. Όμως, σπούδασε βιολί και θεωρήθηκε ικανός μουσικός που προβλεπόταν να κάνει μια αξιόλογη και καλή καριέρα.

Ωστόσο, λόγω μιας ξαφνικής και σπάνιας ασθένειας, ο Σόλομον κουφάθηκε από το ένα αυτί και εγκατέλειψε τις σπουδές του στη μουσική.

Αφού αποφοίτησε από το σχολείο, μπήκε σε ένα ιατρικό ινστιτούτο, αλλά το εγκατέλειψε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα για να τα βγάλει πέρα με κάποιον τρόπο – σε ηλικία 21 ετών είχε ήδη τη σύζυγο Aida και τον γιο του, τον Mikhail, τους οποίους έπρεπε να φροντίσει.

Βρήκε δουλειά ως ρεπόρτερ σε μια τοπική εφημερίδα, εκεί όπου ο αρχισυντάκτης του διέκρινε την εκπληκτική ακρίβεια του νεαρού δημοσιογράφου στο να κρατάει απολύτως κάθε λεπτομέρεια στο μυαλό του. Συνέστησε στον Solomon να εξερευνήσει το “ταλέντο” του και να αναζητήσει ειδικούς.

Ο συμπατριώτης του Alexander Luria ήταν το 1920 μια ανερχόμενη προσωπικότητα στον τομέα της νευροψυχολογίας και νευροφυσιολογίας.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν -ίσως ο Shereshevsky να επεδίωξε να πάρει συνέντευξη από τον Luria για μια σειρά άρθρων με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις στην ψυχολογία και τη νευρολογία.

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι δυο τους συζήτησαν κάποια πράγματα λεπτομερώς, και ο Luria παρατήρησε ότι ο Shereshevsky δεν κράτησε ούτε μια φορά σημειώσεις.

Προς έκπληξή του, όταν ο Luria τον ρώτησε για συγκεκριμένες λεπτομέρειες, ο Shereshevsky δεν είχε κανένα πρόβλημα να θυμηθεί κάθε λεπτομέρεια με απίστευτη ακρίβεια.

Όποιος κι αν ήταν ο λόγος της πρώτης τους συνάντησης, είναι σαφές ότι η περιέργεια του Luria αυτοστιγμεί τον κυρίευσε και οδήγησε σε επόμενες, τακτικές συναντήσεις με τον νεαρό δημοσιογράφο.

«Θυμάμαι όλα όσα έχω διαβάσει ή δει»

Η πρώτη εργασία που έπρεπε να ολοκληρώσει ο Σόλομον ήταν να θυμηθεί 50 λέξεις σε 30 δευτερόλεπτα.

Καθώς ο Luria ερευνούσε βαθύτερα, άρχισε να δοκιμάζει συστηματικά τη μνήμη του Shereshevsky με λίστες τυχαίων λέξεων, σύνθετων μαθηματικών εξισώσεων, ακόμη και φράσεων σε ξένες γλώσσες.

Κάθε φορά, ο Shereshevsky αναπαρήγαγε τις πληροφορίες άψογα, όχι μόνο αμέσως μετά, αλλά ακόμη και εβδομάδες και μήνες αργότερα.

Ήταν σαν να αποθήκευε αυτή την επιπλέον γνώση σε ένα συρτάρι μέσα στο μυαλό του.

Υπήρχε και κάτι άλλο περίεργο με τον S., όπως άρχισε να τον αποκαλεί ο Luria: δεν ανακάλεσε απλώς πληροφορίες – είναι σαν να τις έζησε!

Δηλαδή, οι λέξεις προκαλούσαν στον Solomon έντονες αισθητηριακές αντιδράσεις. Η λέξη “πράσινο” μπορεί να προκαλεί τη γεύση της μέντας, για παράδειγμα. Δηλαδή, κάποιος να έχει όντως στο στόμα του την γεύση της μέντας.

Σήμερα, ονομάζουμε αυτή την κατάσταση «συναισθησία», τότε όμως αυτός ο όρος δεν υπήρχε ακόμη.

Solomon Shereshevsky

Η συναισθησία του Solomon Shereshevsky

Όπως εξήγησε ο ίδιος ο Shereshevsky, δεν θυμόταν μόνο ό,τι έβλεπε ή άκουγε, αλλά συνέδεε έννοιες και λέξεις με τη βοήθεια της συναισθησίας – μιας ικανότητας που κατέχει μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός ανθρώπων στον κόσμο.

Αυτή η συναισθησία – η ικανότητα για την “ένωση των αισθήσεων” – βοηθούσε τον Solomon να θυμάται αποτελεσματικότερα τις εισερχόμενες πληροφορίες.

Η σύνδεση μεταξύ των κόσμων που δημιούργησε στο μυαλό του και του κόσμου στον οποίο ζούσε ήταν τόσο ενστικτώδης που ο Shereshevsky μπορούσε να ανεβάσει τους καρδιακούς του παλμούς απλά και μόνο… φανταζόμενος ότι έτρεχε πίσω από ένα τρένο.

Μπορούσε να αυξήσει τη θερμοκρασία του ενός χεριού και να μειώσει τη θερμοκρασία του άλλου, φανταζόμενος το ένα χέρι πάνω σε μια σόμπα και το άλλο να ακουμπάει σε ένα κομμάτι πάγου.

Η γυναίκα του Solomon θυμόταν ότι τύλιγε ακόμη και ένα κουτάλι σε ύφασμα, ώστε ο ήχος του που ακουμπούσε στο πιάτο να μην προκαλεί στη μνήμη του εικόνες που συνδέονταν με αυτόν τον ήχο.

Το δίκοπο μαχαίρι του Solomon

Δυστυχώς, η συναισθησία του Shereshevsky ήταν δίκοπο μαχαίρι για τον ίδιο, καθώς ενώ ο S. μπορούσε να ανακαλέσει αμέσως κάθε σημαντική πληροφορία, εντούτοις, από την άλλη πλευρά, αυτό δεν ήταν μια… βρύση που μπορούσε να κλείσει ή ένας διακόπτης που μπορούσε να γυρίσει στο off ανά πάσα στιγμή.

Ο Shereshevsky είχε να αντιμετωπίσει έναν συντριπτικό όγκο πληροφοριών. Αυτό είχε σημαντικό κόστος για την καθημερινή του ζωή και την ψυχολογική του ευεξία.

Γιατί φανταστείτε να μην μπορείτε ποτέ να ξεχάσετε τίποτα. Όχι μόνο οι οδυνηρές αναμνήσεις θα παρέμεναν για ολόκληρη τη ζωή σας, αλλά κάθε μικρό ασήμαντο γεγονός στη ζωή σας θα συνωστίζονταν στις σκέψεις σας, καθιστώντας συχνά δύσκολο να συγκεντρωθείτε στο παρόν. Αυτή ήταν η ζωή του Solomon.

Μια απλή συζήτηση μπορούσε να προκαλέσει έναν καταρράκτη χρωμάτων, γεύσεων και απτικών αισθήσεων, μια συνεχής αισθητηριακή υπερφόρτωση που έκανε τις συνηθισμένες αλληλεπιδράσεις και εργασίες απροσδόκητα δύσκολες και εξαντλητικές.

Κάποτε, ο ίδιος ο Solomon περιέγραψε το μυαλό του ως μια «χαοτική αποθήκη» όπου το παρελθόν παρενέβαινε συνεχώς στο παρόν.

Ο Shereshevsky ήταν ωστόσο και τυχερός καθώς επί τριάντα χρόνια, ο Luria, ο οποίος θα γινόταν ένας από τους θεμελιωτές της νευροψυχολογίας, εξέταζε, μελετούσε και κατέγραφε σχολαστικά το θαυμαστό μυαλό του νεαρού Ρώσου.

Έγραψε λεπτομερώς για τα πειράματα με τη μνήμη του Solomon στο βιβλίο του «Ένα μικρό βιβλίο για μια τεράστια μνήμη» (1968).

«Έπρεπε απλώς να παραδεχτώ ότι η ικανότητα της μνήμης του δεν είχε σαφή όρια», καταλήγει στο βιβλίο του ο Luria.