Στις 10 Μαρτίου του 1977, ο τότε 43χρονος σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι είχε προσκαλέσει την έφηβη – 13χρονη – Σαμάνθα Γκέιμερ στο σπίτι του Τζακ Νίκολσον ενώ ο ηθοποιός έλειπε σε ταξίδι για να κάνουν μια φωτογράφιση για τη γαλλική έκδοση του περιοδικού Vogue. Ο Πολάνσκι της προσέφερε σαμπάνια και Quaalude – μια δημοφιλή ηρεμιστική ναρκωτική ουσία της εποχής- και κατόπιν την βίασε.
Το 1977 ο Πολάνσκι έφυγε από τις Η.Π.Α. δηλώνοντας ένοχος και κατάφερε να διαφύγει στη Γαλλία, όπου και μένει μέχρι και σήμερα, χωρίς να δικαστεί. Δεν ξαναγύρισε ποτέ στις ΗΠΑ (καθώς θα τον συνελάμβαναν με την μια) και το 2018 η Ακαδημία Κινηματογράφου της Αμερικής τον διέγραψε από μέλος της.
Το περίεργο είναι, ωτόσο, ότι λέον, 46 χρόνια μετά το γεγονός αυτό, το σήμερα 59χρονο θύμα του τον έχει συγχωρέσει! Και μάλιστα υποβαθμίζει τόσο πολύ το θέμα ισχυρίζόμενη ότι «δεν ήταν ποτέ πρόβλημα για την ίδια».
Η Γκέιμερ μιλώντας στη σύζυγο του σκηνοθέτη, Εμανουέλ Σενιέ, είπε δημοσίως ότι ποτέ δεν θεώρησε «σημαντικό» αυτό που της συνέβη. Σε συζήτηση η οποία δημοσιεύθηκε στο γαλλικό περιοδικό Le Point, η Γκέιμερ είπε ότι «το περιστατικό δεν είχε ποτέ μόνιμες επιπτώσεις πάνω της. Ημουν καλά και είμαι ακόμα καλά» διαβεβαίωσε, ενώ έκανε μέχρι και σφοδρή κριτική στο κίνημα #MeToo.
«Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ ξεκάθαρη: αυτό που συνέβη με τον Πολάνσκι δεν ήταν ποτέ μεγάλο πρόβλημα για μένα» είπε. «Δεν ήξερα καν ότι ήταν παράνομο, ότι κάποιος θα μπορούσε να συλληφθεί γι’ αυτό. Ημουν καλά, είμαι ακόμα καλά. Το γεγονός ότι το κάναμε μεγάλη υπόθεση με βαραίνει τρομερά», είπε η 59χρονη Αμερικανίδα.
Ρομάν Πολάνσκι, ένας κατά συρροή βιαστής;
Συνολικά 5 (πέντε) γυναίκες έχουν κατηγορήσει τον Πολάνσκι για βιασμό ή απόπειρα βιασμού.
Το 2019, η γαλλίδα ηθοποιός Βαλεντίν Μονιέ κατηγόρησε τον Πολάνσκι ότι την βίασε στο σαλέ του σκηνοθέτη στην Ελβετία το 1975, όταν η ίδια ήταν 18 χρονών. Η εφημερίδα Le Parisien αναφέρει μάλιστα ότι επιβεβαίωσε το συγκεκριμένο περιστατικό και με αρκετά άτομα στα οποία μίλησε η Μονιέ για τον βιασμό της λίγο μετά αφότου έγινε.
«Ποτέ δεν ξεχνάς ότι κάποιος σε βίασε. Γίνεται ένα φάντασμα το οποίο σε ακολουθεί και με έναν ύπουλο τρόπο σε αλλάζει» δήλωσε στην εφημερίδα η Μονιέ. Η ίδια επίσης είπε πως αποφάσισε να μιλήσει τώρα, τέσσερις δεκαετίες μετά το περιστατικό, λόγω, τότε, της κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Πολάνσκι «Κατηγορώ«. Η ίδια μάλιστα λέει πως φοβόταν να μιλήσει τόσα χρόνια γιατί «έλεγα στον εαυτό μου: είναι ο Ρομάν Πολάνσκι, δεν θα ρισκάρει να μαθευτεί κάτι τέτοιο, θα με βάλει να με σκοτώσουν».
Το 2010 η βρετανίδα ηθοποιός Σαρλότ Λιούις υποστήριξε ότι ο Πολάνσκι την βίασε όταν ήταν 16 ετών ενώ μια ακόμη γυναίκα, που είναι γνωστή μόνο με το μικρό όνομα «Ρόμπιν», τον κατηγόρησε τον Αύγουστο ότι την κακοποίησε σεξουαλικά το 1973, όταν ήταν επίσης 16 ετών.
Τέλος, έχουμε και την περίπτωση της Ρενάτε Λάνγκερ, πρώην ηθοποιού και μοντέλου που γεννήθηκε στο Μόναχο, και κατέθεσε στην ελβετική αστυνομία ότι την βίασε ο Πολάνσκι στο Γκστάαντ όταν ήταν 15 χρονών.
Η Λάνγκερ γνώρισε τον Πολάνσκι όταν ήταν μανεκέν. Με την προοπτική ότι θα μπορούσε να κερδίσει έναν ρόλο σε κάποια ταινία του, τον επισκέφθηκε στο Γκστάαντ, όπου εκείνος φέρεται ότι την βίασε. Είπε ότι αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή της μετά τις αποκαλύψεις της «Ρόμπιν» και επειδή οι γονείς της δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή.
Τελικά, οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν το 2017 ότι το αδίκημα του βιασμού που διέπραξε ο Πολάνσκι – αδιαμφισβήτητα μεγάλος σκηνοθέτης καθώς και πάλαι ποτέ μέλος της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών – σε βάρος μιας 15χρονης το 1972 έχει παραγραφεί.
«Δεδομένου ότι τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν πριν από 45 χρόνια» το αδίκημα, που την εποχή εκείνη τιμωρείτο με κάθειρξη 15 ετών, «παραγράφηκαν το αργότερο το 1987» ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών του καντονιού της Βέρνης που είχε αναλάβει να ερευνήσει τις καταγγελίες της γυναίκας.