«Ο Μπαλέντρα Σαχ γνωρίζει πολύ καλά το Κατμαντού, γυρίζοντας τα πολύ δημοφιλή βίντεο των τραγουδιών του πάνω στις παρατημένες οροφές των παλιών κτιρίων της πόλης. Τα τραγούδια του μιλούν για τη φτώχεια αλλά και για την πολιτική κατάσταση στο Νεπάλ, με αποτέλεσμα ένα τεράστιο νεανικό κοινό να “αγκαλιάσει” τον ίδιο και τη μουσική του».

Με τα λόγια αυτά ξεκινάει το εκτενές ρεπορτάζ των New York Times αναφορικά με τον 33χρονο τραγουδιστή της χιπ χοπ και ραπ μουσικής, τον Μπαλέντρα Σαχ ή απλά «Μπαλέν», που είναι ο νέος δήμαρχος του Κατμαντού, της πρωτεύουσας του Νεπάλ.

Ενα από τα αυτά, το «Balidan», που σημαίνει «θυσία» στα νεπαλέζικα, έχει πάνω από επτά εκατομμύρια θεάσεις στο YouTube.

Ο ίδιος έχει πει ότι για τη μουσική του άντλησε μπόλικη καλλιτεχνική έμπνευση μέσα στο λεωφορείο, όταν επέστρεφε από το σχολείο, παρατηρώντας τη φτώχεια στους δρόμους της Κατμαντού και συγκρίνοντάς την με τη δική του άνετη οικονομική κατάσταση.

Αρχικά έγραφε ποίηση, αλλά όταν το ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων έφθασε στο Νεπάλ ανακάλυψε τον Tupac και τον 50Cent στο YouTube και άρχισε να γράφει στίχους για ραπ τραγούδια. Πολύ σύντομα, αυτό το μείγμα παραδοσιακής μουσικής και δυτικότροπης χιπ χοπ που τραγουδάει, τον έκαναν διάσημο όχι μόνο στην πατρίδα του, αλλά και στους Νεπαλέζους της διασποράς.

«Η κουλτούρα της χιπ-χοπ μουσικής είναι απαξιωτική προς την πολιτική. Και εγώ στο παρελθόν απαξίωνα τους πολιτικούς» έχει πει προ ετών σε μια συνέντευξή του. Ωστόσο, βλέποντας το… κενό εξουσίας, αυτό το πολιτικό horror vacui να εγκαθίσταται στη σκηνή της χώρας του, αποφάσισε να κάνει step up ο ίδιος προκειμένου να βελτιώσει τη ζωή των συμπολιτών του.

Πέρσι τον Μάιο έθεσε υποψηφιότητα για τη δημαρχία του Κατμαντού. Ο Μπαλέν «πούλησε» τον εαυτό του ως μουσικό και όχι ως επαγγελματία πολιτικό και όλο αυτό λειτούργησε υπέρ του.

Πριν ακόμη θέσει υποψηφιότητα, δέχτηκε προτάσεις – ελέω δημοφιλίας-  από σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας για να συνεργαστεί μαζί τους. Αρνήθηκε και επέμεινε να κατεβεί ως ανεξάρτητος υποψήφιος και φυσικά δικαιώθηκε, καθώς κατατρόπωσε τους υποψηφίους των δύο μεγάλων κομμάτων, που λυμαίνονται επί δεκαετίες την εξουσία στη πολιτική σκηνή του Νεπάλ.

Ο Μπαλέν, εκουσίως ή ακουσίως, έδωσε με την εκλογή του μια άνευ προηγουμένου ώθηση στη δημιουργία ενός πραγματικού νεολαιίστικου κινήματος στο Νεπάλ.

Σε μια χώρα όπου η εξουσία είναι συνώνυμη με τη διαφθορά και η πολιτική ηγεσία περνάει εναλλάξ ανάμεσα σε άνδρες που διανύουν την 7η και την 8η δεκαετία της ζωής τους, ξαφνικά και άλλοι νέοι άνθρωποι όπως αυτός, ένας 33χρονος μουσικός της ραπ και της χιπ χοπ, αποφάσισαν να διεκδικήσουν ένα πολιτικό αξίωμα ή θώκο: ένας πιλότος, ένας γιατρός, ένας επιχειρηματίας ηλεκτρονικού εμπορίου και ένας άλλος καλλιτέχνης του χιπ-χοπ έθεσαν υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές που έγιναν τον περασμένο Νοέμβριο.

Ολοι τους έχουν ως κοινό γνώμονα των πολιτικών τους δράσεων την βελτίωση της υπανάπτυκτης οικονομίας του Νεπάλ αλλά και τη συστημική διαφθορά, δυο παράγοντες που στέλνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες Νεπαλέζους στο εξωτερικό, προς αναζήτηση καλύτερης επαγγελματικής και οικονομικής τύχης.

Ξέρετε τι συνέβη αμέσως μετά: όλοι αυτοί οι, αρχικά ανεξάρτητοι, υποψήφιοι, ενώθηκαν μεταξύ τους και δημιούργησαν ένα νέο κόμμα λίγο πριν τις εκλογές. Και αυτό το κόμμα μπήκε στη Βουλή ως τέταρτο σε εκλογική δύναμη.

Οι πολιτικοί αναλυτές το αποκάλεσαν «Μια Επανάσταση κατά των Πολιτικών», ενώ άλλοι το αποκαλούν «Σύνδρομο Μπαλέν», πιστώνοντας στον 33χρονο ράπερ την ξαφνική αυτή αλλαγή του νεπαλέζικου πολιτικού χάρτη.

 

Ο Μπαλέν δεν είναι μόνο μουσικός. Έχει σπουδάσει πολιτικός μηχανικός, αρχικά στο Πανεπιστήμιο του Κατμαντού, ενώ το μεταπτυχιακό του το έκανε στην Ινδία.

Το 2015, ο καταστροφικός σεισμός που χτύπησε το Νεπάλ είχε ως συνέπεια να χαθούν 8.700 ζωές και να προκληθούν ζημιές 4 τρισ. δολαρίων.

Ο Μπαλέν και οι συνάδελφοί του μηχανικοί εργάστηκαν για την ανοικοδόμηση 2.500 σπιτιών. Τότε ήταν που πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με την πολιτική.

Οι προεκλογικές του δεσμεύσεις ήταν αυτονόητες  για το Δυτικό κόσμο, αλλα διόλου αυτονόητες για τους κατοίκους του Κατμαντού: καθαρό νερό, καλύτεροι δρόμοι, αποχετευτικό σύστημα και ηλεκτρισμός σε όλα τα σπίτια.

Η διοίκησή του έχει ανοίξει πολλές περιφερειακές κλινικές και έχει δώσει σε πολλά σχολεία αρκετά χρήματα, όμως σε άλλα, πιο σημαντικά ζητήματα, δεν έχει γίνει μεγάλη πρόοδος, ειδικά στο Κατμαντού που είναι μια από τις πόλεις με τη μεγαλύτερη βροχόπτωση στον πλανήτη, αλλά οι κάτοικοι δεν έχουν, κατά συντριπτική τους πλειονότητα, πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό.

Ο Μπαλέν περιγράφει την κατάσταση στην πρωτεύουσα ως μια «καταστροφή» γι’ αυτό άλλωστε και περιηγείται κάθε μέρα στην πόλη για να αξιολογήσει την κατάσταση.

«Στο Κατμαντού δεν υπάρχει σωστός σχεδιασμός. Μπορούμε να πούμε ότι μια πόλη έχει πραγματικά αναπτυχθεί, όταν έχει πάρκα. Το Κατμαντού όμως είναι μια τσιμεντένια ζούγκλα», λέει ο ίδιος ο δήμαρχος και καταλήγει εμφατικά:

«Ο μόνος δομικός μηχανικός που έχουμε στον δήμο του Κατμαντού είναι ο δήμαρχος του. Ετσι, είναι εύκολο για μένα να εκτελέσω τα σχέδιά μου, και μπορώ να το κάνω με τον δικό μου τρόπο».

Και οι κάτοικοι του Κατμαντού το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να εναποθέσουν τις ελπίδες τους πάνω στον Μπαλέν και να περιμένουν το καλύτερο δυνατό από αυτόν.