Σαν σήμερα, στις 23 Μαρτίου 1839, τα αρχικά «O.K.» δημοσιεύονται για πρώτη φορά στην εφημερίδα The Boston Morning Post. To OK χρησιμοποιείτο εκείνη την εποχή ως συντομογραφία του «oll korrect», μια δημοφιλής ανορθόγραφη διατύπωση του «all correct» (όλα σωστά). Έκτοτε το OK μπήκε σταθερά στην καθημερινή ομιλία των Αμερικανών και επεκτάθηκε σχεδόν σε κάθε γλώσσα και κοινωνία καθιστώντας τη μία από τις πιο γνωστές και πολυχρησιμοποιημένες λέξεις στον κόσμο.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1830, ήταν μια αγαπημένη πρακτική μεταξύ των νεότερων, μορφωμένων κύκλων να γράφουν εσκεμμένα λάθος τις λέξεις, στη συνέχεια να τις συντομεύουν και να τις χρησιμοποιούν ως αργκό όταν μιλούν μεταξύ τους. Οι cool νέοι της δεκαετίας του 1830 είχαν μια ολόκληρη σειρά από όρους αργκό που συντόμευαν όπως για παράδειγμα το «OW» για το εντάξει («oll wright», από το all right), ή το το «KY» από το ανορθόγραφο Know Yuse , του No Use που σημαίνει δεν ωφελεί. Το enough said γράφτηκε με τη σειρά του nuff said, και η συντομογραφία του «NS» σήμαινε αρκετά είπαμε. Οι περισσότερες όμως συντομογραφίες ξεχάστηκαν μετά από καιρό.
Από όλες τις συντομογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν εκείνη την περίοδο, το OK βρέθηκε στο προσκήνιο όταν τυπώθηκε στην Boston Morning Post ως μέρος ενός αστείου. Η δημοτικότητά του εκτοξεύτηκε όταν το πήραν οι σύγχρονοι πολιτικοί. Όταν ο τότε πρόεδρος Martin Van Buren επρόκειτο να επανεκλεγεί, οι Δημοκρατικοί υποστηρικτές του οργάνωσαν μια ομάδα τραμπούκων για να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους. Αυτή η ομάδα ονομαζόταν επίσημα «Ο.Κ. Club», το οποίο αναφερόταν τόσο στο παρατσούκλι του Van Buren «Old Kinderhook» (βασισμένο στη γενέτειρά του, το Kinderhook της Νέας Υόρκης), όσο και στον όρο που έγινε πρόσφατα δημοφιλής στις εφημερίδες. Την ίδια στιγμή, το αντίπαλο Whig Party χρησιμοποίησε το «OK» για να δυσφημήσει τον πολιτικό μέντορα του Van Buren, Andrew Jackson. Σύμφωνα με τους Whigs, ο Jackson επινόησε τη συντομογραφία “OK” για να καλύψει τη δική του ανορθογραφία του “all correct”.
Ο άνθρωπος που ήταν υπεύθυνος για την αποκάλυψη του μυστηρίου πίσω από το «OK» ήταν ο Αμερικανός γλωσσολόγος Allen Walker Read. Ένας Άγγλος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ο κατέρριψε μια σειρά από λανθασμένες θεωρίες για την προέλευση του “OK”, που κυμαίνονταν από το όνομα ενός δημοφιλούς μπισκότου του στρατού (Orrin Kendall) έως το όνομα ενός λιμανιού της Αϊτής που φημίζεται για το ρούμι του (Aux Cayes) στην υπογραφή ενός αρχηγού των ινδιάνων Choctaw ονόματι Old Keokuk. Όποια και αν είναι η προέλευσή του, το «OK» έχει γίνει ένας από τους πιο διαδεδομένους όρους στον κόσμο και σίγουρα μία από τις μεγαλύτερες γλωσσικές εξαγωγές της Αμερικής.
Με πληροφοριές από: History, BBC