-«Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω [για σένα];»

-«Σταμάτα να με πρήζεις επιτέλους».

-«ΟΚ».

Αυτή η σύντομη στιχομυθία του Άντονι Μπουρντέν και της ηθοποιού Άζια Αρτζέντο, μέσω γραπτών μηνυμάτων, ήταν η τελευταία επαφή του διάσημου σεφ με τον «έξω κόσμο» το βράδυ της 8ης Ιουνίου του 2018.

Λίγα λεπτά μετά από αυτή την επαφή με την πρώην σύντροφό του, και μετά από εκείνο το «σταμάτα να με πρήζεις επιτέλους» που του απηύθυνε η 47χρονη ηθοποιός, βυθίστηκε ξανά στον «έσω κόσμο» του. Και έκανε το απονενοημένο διάβημα: έδωσε ο ίδιος τέλος στη ζωή του, στα 61 του χρόνια, καθώς κρεμάστηκε μέσα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που βρισκόταν, κάπου στην Γαλλία, γυρίζοντας ένα από εκείνα τα φοβερά ταξιδιωτικά ντοκιμαντέρ που τον έκαναν διάσημο και φημισμένο, με επίκεντρο πάντα το φαγητό και τις ντόπιες γεύσεις.

Ο Άντονι Μπουρντέν κρεμάστηκε λόγω ερωτικής απογοήτευσης; Ασφαλώς όχι.

Ηταν ένας άνθρωπος που τα είχε δει και τα είχε κάνει όλα (και όταν λέμε «όλα», το εννοούμε, μέχρι και ηρωίνη είχε δοκιμάσει), ήταν κοσμογυρισμένος, ήταν αγαπητός και ήταν 61 ετών, δηλαδή αρκετά μεγάλος και «έμπειρος» ώστε μια απόρριψη από μια γυναίκα να τον οδηγήσει στην αυτοχειρία.

Αλλα και πάλι… ποιος ξέρει τι πραγματικά συνέβαινε μέσα στο κεφάλι του Μπουρντέν εκείνο της βράδυ της 8ης Ιουνίου του ’18; Προφανώς και έπαιξαν ρόλο και άλλοι παράγοντες, περισσότερο ή λιγότερο σημαντικοί στην ψυχοσύνθεσή του.

Γιατί, όπως αναφέρεται στην πρώτη μη εξουσιοδοτημένη βιογραφία του Μπουρντέν, η οποία κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου από τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster, στην πραγματικότητα όλην αυτήν την δημοσιότητα και την διασημότητα, ο ίδιος ο σεφ την απεχθανόταν.

«Μισώ τους θαυμαστές μου. Μισώ να είμαι διάσημος. Μισώ τη δουλειά μου», είχε γράψει ο Μπουρντέν στην πρώην σύζυγό του, Οτάβια σε ένα από τα καθημερινά μηνύματα που αντάλλασσαν. «Νιώθω μόνος και ζω μέσα σε μια συνεχή αβεβαιότητα», κατέληγε σε ένα από αυτά.

Όπως αναφέρει το εκτενές και αναλυτικό άρθρο των New York Times, το «Down and Out in Paradise: The Life of Anthony Bourdain» είναι γεμάτο με πολύ προσωπικές λεπτομέρειες από τις τελευταίες ώρες του σεφ.

Γεμάτες με τα απελπισμένα και αγωνιώδη μηνύματά του τόσο στην Αρτζέντο, όσο και την Οτάβια Μπουζία, τη σύζυγό του επί 11 χρόνια, η οποία, από τότε που χώρισαν το 2016, είχε γίνει στενή φίλη του.

Για την συγκεκριμένη βιογραφία, ο συγγραφέας της, ο Τσαρλς Λίρσεν πήρε πάνω από 80 συνεντεύξεις, βασιζόμενος σε αρχεία, μηνύματα και emails από το τηλέφωνο και το λάπτοπ του Μπουρντέν. Το βιβλίο επικεντρώνεται στο πόσο πολύ χαοτική είχε γίνει η ζωή του Μπουρντέν τους μήνες που οδήγησαν στη νύχτα που κρεμάστηκε.

«Βασιζόμενος σε περισσότερες από 80 συνεντεύξεις, αρχεία, μηνύματα και e-mails από το τηλέφωνο και το λάπτοπ του διάσημου σεφ, ο Λίρσεν παρακολουθεί τη μεταμόρφωση του Άντονι Μπουρντέν από έναν σκυθρωπό έφηβο σε ένα προάστιο του Νιου Τζέρσεϊ που η οικογένειά του δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα οικονομικά, σε έναν «μανιακό της κουζίνας» που έπαιρνε ηρωίνη και «χρυσάφισε» ως συγγραφέας και ένας μοναδικά ταλαντούχος «ερμηνευτής» του κόσμου μέσω των ταξιδιών του», αναφέρει το εμβριθές δημοσίευμα των ΝΥΤ.

Η βιογραφία απεικονίζει έναν άνθρωπο που στο τέλος της ζωής του ήταν απομονωμένος σχεδόν απ’ όλους, έκανε ενέσεις στεροειδών, έπινε μέχρι λιποθυμίας, επισκεπτόταν πόρνες και είχε σχεδόν εξαφανιστεί από τη ζωή της 11χρονης κόρης του.

Έναν άνθρωπο που πάλευε καθημερινά με τους διάφορους δαίμονές του. Και που τελικά, δυστυχώς, οι ίδιοι αυτοί δαίμονες τον νίκησαν κατά κράτος.

 

Το βιβλίο έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις της οικογένειας του Άντονι Μπουρντέν, πρώην συναδέλφων του και στενών φίλων του. Ο αδελφός του, Κρίστοφερ Μπουρντέν, έστειλε δύο e-mails στη Simon & Schuster τον Αύγουστο, χαρακτηρίζοντας το βιβλίο «οδυνηρό» και απαιτώντας «να μην κυκλοφορήσει μέχρι να διορθωθούν τα πολλά λάθη του από τον ίδιο τον συγγραφέα του».

Από την πλευρά του, ο Felice Javit, αντιπρόεδρος και σύμβουλος του εκδοτικού οίκου, απάντησε στον Μπουρντέν: «Με όλο το σεβασμό, διαφωνούμε ότι το υλικό του βιβλίου περιέχει δυσφημιστικές πληροφορίες και επιμένουμε στην επικείμενη έκδοσή μας».

Ο ίδιος ο συγγραφέας είπε ότι «πολλοί ήταν πρόθυμοι να μου μιλήσουν [για τον Άντονι] επειδή είχαν παραμεληθεί απ’ αυτόν», προσθέτοντας εμφατικά ότι μερικοί αποφάσισαν να μιλήσουν από την οργή τους για τη ζημιά που είχε κάνει στην κόρη του.

Το άρθρο αναφέρει ότι «πάντως, δεν είναι τυχαίο ότι ένα πρόσωπο από το περιβάλλον του Μπουρντέν που δεν έχει αντιταχθεί στο βιβλίο είναι η ίδια η σύζυγός του, η οποία ελέγχει την περιουσία του».

 

Το βιβλίο ξεκινά με τα πρώτα χρόνια του Μπουρντέν, αναλύοντας τον γάμο των γονιών του, τις επιδόσεις του στο σχολείο και τη σχέση του με την πρώτη του σύζυγο, Nancy Putkoski, η οποία, σύμφωνα με τον συγγραφέα, υπήρξε «μια εξαιρετικά χρήσιμη πηγή».

Ο Μπουρντέν αποφοίτησε από το λύκειο ένα χρόνο νωρίτερα, ώστε να μπορέσει να ακολουθήσει την Nancy στο Vassar College. Το βιβλίο στην συνέχεια παρακολουθεί την καριέρα του Μπουρντέν στα εστιατόρια της Νέας Υόρκης και τις σχέσεις του με τους σεφ που τον διαμόρφωσαν.

Το βιβλίο εμβαθύνει επίσης στη σχέση του Μπουρντέν με την Άζια Αρτζέντο. Οι δύο τους είχαν εμπλακεί για περίπου δύο χρόνια σε μια ταραχώδη και πολύ δημόσια σχέση που, όπως γράφει ο Λίρσεν, «ο Μπουρντέν φαινόταν πρόθυμος να κάνει τα πάντα για να την κρατήσει». «Βρίσκω τον εαυτό μου απελπιστικά ερωτευμένο με αυτή τη γυναίκα», έγραφε στη σύζυγό του το 2017.

 

«Ο Μπουρντέν ξόδευε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για την Αρτζέντο, παρέχοντας οικονομική υποστήριξη σε εκείνη, τα δύο παιδιά της και μερικές φορές στους φίλους της. Επέμενε σε συνεργάτες να σκηνοθετεί και να εμφανίζεται στην εκπομπή, ενώ έγινε σφοδρός υποστηρικτής του κινήματος #MeToo, αφότου εκείνη είπε στον δημοσιογράφο Ronan Farrow το 2017 ότι ο Χάρβεϊ Γουάινστάιν την είχε κακοποιήσει σεξουαλικά», αναφέρει το εκτενές δημοσίευμα.

Κάποια στιγμή όμως, η σχέση τους κατάντησε να γίνει πολύ τοξική, με ευθύνη αμφότερων των πλευρών. 

Όταν ο Μπουρντέν βρισκόταν στο εξωτερικό για τα γυρίσματα των επεισοδίων των διάφορων τηλεοπτικών σειρών του, το βιβλίο αναφέρει ότι «η Αρτζέντο έγινε τόσο χειριστική που εξέταζε τα προφίλ του σεφ και της συζύγου του στα social media, κι εξοργιζόταν όταν έβλεπε φωτογραφίες του με την οικογένειά του».

Σε μια ανταλλαγή μηνυμάτων, η Οτάβια Μπούζια αντέδρασε σφοδρά όταν ο Μπουρντέν την προειδοποίησε να μην δημοσιεύσει οικογενειακές φωτογραφίες κατά τη διάρκεια μιας επερχόμενης Γιορτής του Πατέρα, προκειμένου να μην στεναχωρήσει και δυσαρεστήσει την Αρτζέντο.

 

«Δεν ήθελες να βάλω φωτογραφία με σένα μέσα γιατί η Άζια θα φρίκαρε», έγραψε η πρώην σύζυγος του Μπουρντέν. Ο Μπουρντέν τής απάντησε, γράφοντας: «Σε καταλαβαίνω. Αλλά ήμουν ειλικρινής. Η κατάσταση με τους παπαράτσι είναι φρικτή. Από τότε που σας άφησα, όμως, [η Άζια] έχει τρελαθεί».

Ο Λίρχσεν πάντως, στο τέλος του βιβλίου του, προσφέρει μια θεωρία ως προς την αφορμή (πάντως όχι τους λόγους) της αυτοκτονίας του Μπουρντέν.

Πέντε ημέρες πριν τον θάνατό του, η Αρτζέντο φωτογραφήθηκε να χορεύει με τον Γάλλο δημοσιογράφο Hugo Clément στο λόμπι του Hotel de Russie στη Ρώμη, όπου είχε μείνει μαζί με τον Μπουρντέν. Ο Μπουρντέν εξοργίστηκε με αυτό και οι δυο τους μάλωσαν μέσω μηνυμάτων και τηλεφώνου.

Την επόμενη μέρα, λέει το βιβλίο, ο Μπουρντέν με την Αρτζέντο καβγάδισαν ξανά.

«Είμαι εντάξει», της έγραψε σε μήνυμα. «Δεν είμαι εμπαθής. Δεν ζηλεύω που ήσουν με άλλον άνδρα. Δεν μου ανήκεις. Είσαι ελεύθερη. Όπως είπα. Όπως σου υποσχέθηκα. Όπως πραγματικά εννοούσα. Αλλά ήσουν απρόσεκτη. Ήσουν απερίσκεπτη με την καρδιά μου. Με τη ζωή μου».

Ο συγγραφέας ισχυρίζεται ότι μετά από αυτό, ο Μπουρντέν συνειδητοποίησε το συναισθηματικό κόστος του να κυνηγάει συνεχώς την Αρτζέντο.

«Νομίζω ότι στο τέλος, τις τελευταίες ημέρες και ώρες, συνειδητοποίησε τι είχε γίνει ο ίδιος», γράφει, καταλήγοντας με νόημα ότι «Δεν τον σέβομαι που αυτοκτόνησε, αλλά συνειδητοποίησε και τελικά κατάλαβε ότι δεν ήθελε να είναι αυτό το άτομο που είχε γίνει».