«Ξέρω ποιος είμαι, αλλά δεν μου αρέσει το ποιος είμαι. Εύχομαι να ήμουν πιο σταθερός».

Η ατάκα που ξεστόμισε προ πολλών ετών ο Ronnie O’Sullivan αποδείχθηκε, ταυτόχρονα, ευχή και κατάρα για τον ίδιο.

Αφενός κατάρα γιατί όντως, κάποια στιγμή στη ζωή του, κάπου μεταξύ 2008-2012, υπήρξε μια «μαύρη τρύπα» αστάθειας, προσωπικής τε και αθλητικής. Ψυχικής και σωματικής.

Και αφετέρου ευχή γιατί κατάφερε και, μετά από κόπους και ιδρώτα πολλών ετών, να ξορκίσει την κατάρα και από απλά ο «πιο αναγνωρίσιμος και πιο επιτυχημένος παίκτης σνούκερ» όλων των εποχών να καθιερωθεί, λίγο πριν τα 50 του χρόνια ως ο απόλυτος GOAT του αθλήματος.

Ο αθλητής στον οποίο οι μελλοντικές γενιές παικτών θα ανατρέχουν διαρκώς στη ζωή και την καριέρα του για έμπνευση.

Προ μερικών ωρών, βλέπετε, ο Ronnie O’Sullivan έγινε σε ηλικία 19 ετών το 1995 και τώρα σε ηλικία 48 ετών και 40 ημερών το 2024, ο νεότερος αλλά και ο γηραιότερος πρωταθλητής του Τουρνουά Masters [η δεύτερη παλαιότερη διοργάνωση μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Διεξάγεται ανελλιπώς από το 1975 και μαζί με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και το Πρωτάθλημα Ηνωμένου Βασιλείου, αποτελούν την τριάδα των μεγαλύτερων τουρνουά που ονομάζεται Triple Crown]. 

O Ronnie O’Sullivan επί το έργον

Πριν από ένα μήνα, ο Ronnie O’Sullivan έγινε ο νεότερος αλλά και ο γηραιότερος πρωταθλητής του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε ηλικία 17 ετών το 1993 και 47 ετών το 2023.

Στο Μάστερς – ένα τουρνουά σνούκερ στο οποίο μετέχουν μόνο προσκεκλημένοι παίκτες, μια «κλειστή» διοργάνωση που μετέχουν μόνο οι 16 καλύτεροι παίκτες σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη – ο «Πύραυλος» Ronnie O’Sullivan έπαιξε σ’ έναν ακόμη τελικό, τον υπ’ αριθμόν 119 στα τόσα χρόνια που παίζει σνούκερ.

Τον κέρδισε και αυτόν. Και πλέον μπορεί να επαίρεται ότι ανήκει και ο ίδιος σεένα πολύ κλειστό κλαμπ αθλητών.

Το μπάσκετ είχε τον Jordan. Το τένις είχε τον Federer. Το σνούκερ έχει τον «Πύραυλο» Ronnie O’Sullivan, τον αδιαφιλονίκητο GOAT του αθλήματος.

Είναι 7 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής σνούκερ, 8 φορές νικητής Μάστερς, 8 φορές νικητής του Πρωταθλήματος Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι ο πιο πετυχημένος παίκτης στην ιστορία των τριών αυτών τουρνουά που λέγονται Triple Crown Series (23 τίτλοι στο σύνολο), αλλά και ο πιο πετυχημένος παίκτης στην ιστορία των ranking τουρνουά με 41 τίτλους (Ranking title είναι ο τίτλος ο οποίος προσμετράται στην παγκόσμια λίστα κατάταξης).

Τα κέρδη του από το άθλημα του σνούκερ τον καθιστούν ως τον πιο επιτυχημένο σε εισπράξεις αθλητή όλων των εποχών (πάνω από £12,5 εκατ.)

Ronnie O’Sullivan, ο υπερηχητικός

Ο Ρόνι Ο’ Σάλιβαν γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 1975 στο Έσσεξ της Αγγλίας. Ένα σπάνιο ταλέντο από παιδί, έγινε επαγγελματίας παίκτης το 1992, σε ηλικία 16 ετών. Το 1993 κατέκτησε το πρώτο του ranking τίτλο, το Πρωτάθλημα Ηνωμένου Βασιλείου, σε ηλικία 17 ετών και 358 ημερών, όντας ο νεότερος παίκτης που κερδίζει ranking τίτλο (ρεκόρ που κατέχει έως σήμερα).

Είναι γιος του Ρόναλντ Τζον Ο’ Σάλιβαν και της Μαρίας Καταλάνο. Η μητέρα του έχει καταγωγή από τη Σικελία της Ιταλίας και ο Ρόνι περνούσε τις διακοπές του κατά την παιδική ηλικία στο χωριό του κοντά στο Αγκριτζέντο. Ο πατέρας του διατηρούσε μαγαζιά με ερωτικά είδη και προϊόντα στην περιοχή Σόχο του Λονδίνου.

Το 1992 και ενώ ο Ο’ Σάλιβαν ήταν 16 ετών, ο πατέρας του καταδικάστηκε ισόβια για δολοφονία και εξέτισε ποινή 18 ετών, αφού το 2010 αποφυλακίστηκε. Το 1996 η μητέρα του οδηγήθηκε στη φυλακή για φοροδιαφυγή με αποτέλεσμα ο Ο’ Σάλιβαν σε ηλικία 21 ετών να χρειαστεί να έχει υπό την προστασία του, την 8χρονη τότε αδερφή του Ντανιέλε.

Ο Ο’ Σάλιβαν ξεχωρίζει για τη διάρκεια του στο υψηλότερο επίπεδο, καθώς κατέχει το ρεκόρ των συνεχόμενων εμφανίσεων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (31 συναπτές παρουσίες από το 1993 έως και το 2023). Μάλιστα με την κατάκτηση του έκτου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος το 2022, όντας 46 ετών έγινε ο γηραιότερος πρωταθλητής στη σύγχρονη ιστορία του αθλήματος. Επίσης σύμφωνα με το Βιβλίο Γκίνες κρατά το ρεκόρ του γρηγορότερου maximum break στην ιστορία. Το είχε επιτύχει στο Παγκόσμιο του 1997 σε χρόνο 5 λεπτών και 8 δευτερολέπτων. Συνολικά στην καριέρα του κατέχει τα περισσότερα century breaks (πάνω από 1.100) και maximum breaks (15).

Ο Ο’ Σάλιβαν έχει παλέψει κατά τη διάρκεια της καριέρας του με την κατάθλιψη όπως και με την εξάρτηση ουσιών όπως μαριχουάνα και κοκαϊνη και αλκοολισμού. Λόγω του απρόβλεπτου ταμπεραμέντου του και των κατά καιρούς δηλώσεων του, έχει ουκ ολίγες φορές επικριθεί από φορείς του αθλήματος και έχει βρεθεί στο στόχαστρο του αθλήματος. Έχει δεχθεί παρατηρήσεις από την ομοσπονδία του αθλήματος με αποτέλεσμα ο ίδιος να απειλεί ότι θα σταματήσει από το άθλημα. Όσον αφορά τη δράση του έξω από το άθλημα, έχει δουλέψει ως σχολιαστής στο δίκτυο Eurosport, έχει συγγράψει μυθιστορήματα και αυτοβιογραφίες.

Ο Ο’ Σάλιβαν έχει τρία παιδιά. Την Taylor-Ann Magnus (γεννημένη το 1996) από τη διετή σχέση του με τη Sally Magnus, τη Lily (γεννημένη το 2006) και τον Ronnie Jr (γεννημένο το 2007) από τη σχέση του με την Jo Langley, την οποία γνώρισε στη ΜΚΟ υποστήριξης ανθρώπων που πάσχουν από εξάρτηση ναρκωτικών, Narcotics Anonymous. Το 2018 έγινε παππούς σε ηλικία 42 ετών αποκτώντας εγγονή από την πρώτη του κόρη. Το 2012 γνώρισε την ηθοποιό Laila Rouass με την οποία αρραβωνιάστηκε το 2013 αλλά μετά από 10 χρόνια, το ζευγάρι χώρισε τον Φεβρουάριο του 2022.

Η άνοδος και η πτώση του Ronnie o’Sullivan

«Δεν έχω μεγάλη αυτοπεποίθηση. Αλλά για κάποιον χωρίς αυτοπεποίθηση νομίζω τα έχω καταφέρει καλά, ο σωματικός και ο ψυχικός πόνος του σνούκερ δημιουργεί πολλές επιπτώσεις, που εμφανίζονται με τον καιρό. Κυνηγάω την τελειότητα και γι’ αυτό το παιχνίδι μου φαίνεται πολύ συχνά εξωφρενικά εύκολο», είχε πει ο ίδιος παλαιότερα, προσθέτοντας εμφατικά ότι:

«Ακόμη και μετά από μία τέλεια κατάληξη μπορεί να είμαι δυσαρεστημένος επειδή δεν χτύπησα την μπάλα ακριβώς όπως θα ήθελα. Αυτό το “παιχνίδι” των σκέψεων μπορεί να σου διαλύσει το μυαλό, όπως δεν μπορεί να κάνει κανένα άλλο παιχνίδι».

Κάπως έτσι, εξ απαλών ονύχων, ο Ρόνι βρέθηκε μπλεγμένος με τις πάσης φύσεως ναρκωτικές ουσίες, ενώ το 1998 έχασε το Ιρλανδικό Μάστερ καθως βρέθηκε θετικός σε ναρκωτικά. Ο λόγος;

«Έχω μια ανικανότητα να αντιμετωπίσω την πίεση που ασκώ στον εαυτό μου. Πέφτω σε τόσο άσχημη θέση, απογοητεύομαι τόσο πολύ, μετά γίνομαι κυκλοθυμικός άνθρωπος, γίνομαι κάποιος που δεν μου αρέσει πραγματικά». «Εκείνα τα έξι ή επτά χρόνια που ήμουν δυστυχισμένος και μέσα στην κατάθλιψη, δεν μπορούσα να βγω έξω από το σπίτι μου, εκτός αν λάμβανα κάποια ναρκωτική ουσία. Βαριόμουν τόσο πολύ που έπρεπε να κάνω κάτι και χρειαζόμουν έναν στόχο για να σηκωθώ από το κρεβάτι το πρωί».

Με το «έμπα» του νέου αιώνα, ο Ρόνι έχει πέσει για τα καλά στα ναρκωτικά. Το 2001 βρίσκεται στο απόγειο του εθισμού του στις ουσίες, ενώ το 2006, σε ένα παιχνίδι απέναντι στην αιώνια «νέμεσή» του, τον Στίφεν Χέντρι, ο Ο’ Σάλιβαν έχασε μία κόκκινη μπάλα και κατόπιν νευρίασε τόσο πολύ με τον εαυτό του, ώστε αποχώρησε από το τραπέζι, με τον Χέντρι να παίρνει αυτοστιγμεί τη νίκη.

Η τετραετία 2009-2012 ήταν το απόλυτο ναδίρ του Ρόνι, ο οποίος όντως «χρειαζόμουν έναν στόχο για να σηκωθώ από το κρεβάτι το πρωί». Αλλά στόχος δεν διαφαινόταν στον ορίζοντα για τον ίδιο. Ο Ρόνι ήταν στο τσακ να παραιτηθεί άπαξ και δια παντός από το άθλημα του σνούκερ.

Κάπου εκεί, ο μάνατζέρ του τον προέτρεψε να επισκεφτεί τον σπουδαίο βρετανό ψυχίατρο και καθηγητή ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, Στίβ Πίτερς, ο οποίος βοήθησε τον Ο’ Σάλιβαν να ξαναβρεί την χαμένη του αυτοπεποίθηση.

Ο Πίτερς έκανε τον Ο’ Σάλιβαν ξανά πρωταθλητή και ο Ρόνι επανήλθε στην κορυφή στα 37 του χρόνια.

Το 2012 κατέκτησε το τέταρτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημά του. Το 2013 το πέμπτο.

Δέκα χρόνια μετά, ο Ρόνι Ο’ Σάλιβαν βρίσκεται ακόμη στην κορυφή.

Και ενδεχομένως να παραμείνει εκεί για πολλά χρόνια ακόμη.