Ο Γιάννης Παπαϊωάννου συνοµιλεί µε την εικαστικό Φιλιππίνα Λιβιτσάνου για την θρυλική κατάληψη των φοιτητών της Καλών Τεχνών το 1987, στο εµβληµατικό Φωτείνιο απέναντι από το Πολυτεχνείο.
Το 1986-87 η Φιλιππίνα Λιβιτσάνου, πρωτοετής φοιτήτρια στην ΑΣΚΤ, 19 ετών τότε, αγόρασε την πρώτη φωτογραφική της µηχανή και µε ενθουσιασµό ξεκίνησε να παγιδεύει στον φακό της ό,τι της προκαλούσε ενδιαφέρον. Κάπως έτσι, κατέγραψε τα φοιτητικά δρώµενα, στα δύσκολα µεταβατικά για την Ελλάδα χρόνια που πολλά υποσχόταν η «αλλαγή» του ΠΑΣΟΚ, όταν οι αντίπαλοι µεθούσαν τσουγκρίζοντας τα ποτήρια τους στην απαλλαγή. Το 1987 στο υπόγειο του πολυτεχνείου στην αίθουσα της σπουδής του «γυµνού νυκτός» των απογευµατινών εργαστηρίων πραγµατοποιούνταν οι φοιτητικές συνελεύσεις, και εκείνος ο αµφιθεατρικός χώρος ενέπνευσε την Φιλιππίνα για τις πρώτες της φωτογραφίες. Το υλικό που παρουσιάζεται σε ένα µεγάλο µέρος του βιβλίου «Στην Κατάληψη της Α.Σ.Κ.Τ. – Φωτείνιο το Κτίριο των Καλλιτεχνών» είναι µια επιλογή από το ανέκδοτο προσωπικό αρχείο της καλλιτέχνιδας, αν και ένα µικρό µέρος του είχε παρουσιαστεί πίσω στο 1987 στο ίδιο το εμβληματικό εκείνο κτίριο.
Φωτ.: Φιλιππίνα Λιβιτσάνου
Συνάντησα την Φιλιππίνα µε αφορµή την κυκλοφορία του βιβλίου µια ηλιόλουστη Κυριακή στο σπίτι της. Οι ερωτήσεις που είχα να τις κάνω ήταν πολλές, βασικά γιατί εκείνη την εποχή εγώ βρισκόµουν για σπουδές στη Σουηδία, αλλά τα νέα για την «Κατάληψη της Καλών Τεχνών» τα µάθαινα από τους φίλους και ήταν συχνά κεντρικό θέµα στα γράµµατα έφταναν στην Ουψάλα από την πατρίδα. Η κυκλοφορία του βιβλίου είναι µια περιορισµένη έκδοση, από εκείνες όµως, που αν πέσουν στα χέρια σου κάνεις τα πάντα για να την έχεις στη βιβλιοθήκη σου. Το «Στην Κατάληψη της Α.Σ.Κ.Τ. – Φωτείνιο το Κτίριο των Καλλιτεχνών» υπογράφουν οι Σύλβια Κουτρούλη, Φιλιππίνα Λιβιτσάνου και Φώτης Καζάζης. Το βρήκα τυχαία πριν λίγους µήνες µέσω του φίλου Γιάννη Καρδάση, όταν ο ∆ηµήτρης Παπαϊωάννου ανέφερε στη συνέντευξή του την «κατάληψη» της Καλών Τεχνών. Έψαξα, βρήκα την Φιλιππίνα και τελικά καταφέραµε να συναντηθούµε να µιλήσουµε για εκείνες τις µέρες και αυτό το µοναδικό φωτογραφικό της αρχείο.
Στην είσοδο του κτιρίου οι φοιτητές ενημερώνουν τους δημοσιογράφους για τα αιτήματά τους.
«Εκείνη η εποχή ήταν πολύ σηµαντική, και πολύ ιδιαίτερη», ξεκινά να αφηγείται η Φιλιππίνα. «Κοιτάζοντας κι εγώ πίσω ή ψάχνοντας τα πρόσωπα, είδα ότι από εκείνον τον χώρο πέρασαν πάρα πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι που σήµερα έχουν σηµαντικές θέσεις. Κάποιοι είναι καθηγητές στη σχολή, άλλοι είναι ενεργοί και δηµιουργούν όπως ο Χαραλαµπίδης, ο Σκαλτσάς, ο Στεφανάκης, ο Βλασταράς, ο Ψυχούλης, ναι το ξέρω, θα ξεχάσω πολλούς, αλλά ήταν όλοι, ένας ένας, παιδιά µε ιδιαιτερότητες που έκαναν κάτι πολύ σηµαντικό. Κατά τη γνώµη µου ήταν όλοι µαζί ενωµένοι σε µια συλλογική προσπάθεια. Μια προσπάθεια από όλους τους φοιτητές, ασχέτως πολιτικής παράταξης. Γιατί µέσα εκεί υπήρχαν και απολιτίκ άτοµα, υπήρχαν παιδιά από το ΚΚΕ, υπήρχαν Τροτσκιστές, αναρχικοί… Ναι, όλοι είχαµε σχέση µε τον αναρχικό χώρο, αλλά και µε τον φεµινιστικό χώρο. Αρκεί να σκεφτείς ότι 1985 γινόντουσαν κινητοποιήσεις για να νοµιµοποιηθούν οι αµβλώσεις για να καταλάβεις πώς το φεµινιστικό κίνηµα είχε παρουσία. Βέβαια, πάντα υπήρχαν οµάδες και οµάδες. Εγώ ήµουν στην Αδέσµευτη Κίνηση Γυναικών, που ίσως και λόγω του χαρακτήρα µου, ακόµα έχω σχέσεις µε την οµάδα αυτή και τη στηρίζω».
Η ανάρτηση των πανό στο κτίριο Φωτείνιο, την ημέρα της κατάληψης.
Φωτ.: Φιλιππίνα Λιβιτσάνου
Φωτ.: Φιλιππίνα Λιβιτσάνου
«Η Σχολή Καλών Τεχνών ήταν από τον Νοέµβριο του 1987 σε κατάληψη. Η κατάληψη αυτή έγινε επειδή διεκδικούσαν οι φοιτητές έναν ενιαίο χώρο για να δουλεύουν. Για να το καταλάβουµε αυτό πρέπει να σκεφτούµε ότι η Σχολή Καλών Τεχνών εκείνη την εποχή ήταν διαλυµένη, χωρισµένη. Υπήρχε ένα παράρτηµα στη Χέυδεν, ένα παράρτηµα στην Νοταρά, κάποια παραρτήµατα στο Πολυτεχνείο, ένα παράρτηµα στην Αγίου Μελετίου, σε εκείνο το ιστορικό κτίριο που λεγόταν το Μικρό Πολυτεχνείο και μάλλον μιλούσε ο Ε. Βενιζέλος… Οι φοιτητές όλοι δεν µπορούσαν να βρεθούν σε ένα κοινό κτίριο. Το αίτηµα, λοιπόν, της κοινής στέγασης, δεν ήταν µόνο των φοιτητών, το διεκδικούσαν και οι καθηγητές. Όταν λοιπόν στις πρώτες συζητήσεις που έγιναν για να πάµε να πιάσουµε ένα κτίριο, υπήρχαν αντιρρήσεις, όλες από την µεριά των παιδιών της ΚΝΕ. ∆εν ήθελαν να πάρουµε ένα κτίριο. Είχαν άλλους τρόπους διαµαρτυρίας. Έτσι, λοιπόν, παραιτήθηκαν από τη συντονιστική επιτροπή, αλλά ένας από αυτούς, ο Μιχάλης ο Μανταδάκης, τελειόφοιτος τότε, παρέµεινε και αποδείχθηκε ο πιο µαχητικός, γιατί ήθελε κι αυτός έναν χώρο για όλους τους φοιτητές. Οι περισσότεροι που απέµειναν ήµασταν πρωτοετής, µε µια αγνότητα και ενθουσιασµό για να κάνουµε κάτι».
«Τελικά, πώς φτάσατε σε αυτό το κτίριο;» την ρωτάω. «Το είχε προτείνει ο Γιάννης Στεφανάκης», µου απαντά η Φιλιππίνα και συνεχίζει να θυµάται και να αφηγείται εκείνες τις πρώτες ηµέρες της κατάληψης. «Ο Γιάννης είχε περάσει µια µέρα από εκεί, το είδε εκεί στη γωνία Πολυτεχνείου και 3ης Σεπτεµβρίου, το οποίο µετά τον µεγάλο σεισµό είχε κριθεί ακατάλληλο. Το κτίριο του Παναγιώτη Φωτεινού ήταν παράρτηµα του Νοσοκοµείου Συγγρού, γιατί ο καθηγητής Φωτεινός το είχε αφήσει στο πανεπιστήµιο. Ένα πάρα πολύ ωραίο κτίριο, κοντά στο πολυτεχνείο. Εγώ τότε δεν ήξερα τι σηµαίνει «κατάληψη». Όλοι ήµασταν νέα παιδιά, µε πιο µεγάλους τους τελειόφοιτους Γιάννη Στεφανάκη και ο Μιχάλη Μανταδάκη. Μετά την 17 Νοέµβρη, και µετά το ξύλο που φάγαµε από τις συµπλοκές στην κατάθεση στεφανιών, την εποµένη βροχερή µέρα πήγαµε να καταλάβουµε το κτίριο. Εµείς ήµασταν γύρω στα τριάντα άτοµα. Υπόψην, εκείνη την εποχή η Καλών Τεχνών δεν ήταν µεγάλη. Δηλαδή για να µπεις στην Καλών Τεχνών της Αθήνας έπαιρναν σαράντα πέντα παιδιά. Και αυτό ήταν ένα από τα βασικά αιτήµατα µας, η αύξηση των εισακτέων. Τα πανώ και τα κείµενα είχαν ετοιµαστεί όλα από το πολυτεχνείο. Και αποφασίσαµε να πάµε να µπούµε, προσπαθήσαµε να µπούµε από την µπροστινή πόρτα, δεν ήταν εύκολο, µετά πήγαµε από την πίσω, και τελικά µπήκε κάποιος από ένα παράθυρο και µας άνοιξε. Το κτίριο είχε ήδη παραβιαστεί από προηγούµενους χρήστες ναρκωτικών, και έτσι µας άνοιξε την µπροστινή πόρτα και καταφέραµε και µπήκαµε µέσα».
Ο χώρος του ισογείου μετά τον πρώτο καθαρισμό.
Οι φοιτήτριες Μαριάνα Παυλίδη και Αικατερίνη Τσεκούρα.
Συνέλευση των φοιτητών στο ισόγειο του Φωτείνιου μετά τον καθαρισμό στην αίθουσα με τους καθρέφτες.Πρώτη νύχτα στην κατάληψη ο Αλέξανδρος Ψυχούλης τραγουδάει στην αίθουσα με τους καθρέφτες.
«Είχαµε καλέσει δηµοσιογράφους που τους δώσαµε το κείµενο µε τα αιτήµατά µας και βασικά µπαίνοντας µέσα αντικρύσαµε ένα πανέµορφο κτίριο πνιγµένο στην σκόνη. Μας ενθουσίασε ο χώρος και ειδικά η αίθουσα µε τους καθρέφτες. Αµέσως αρχίσαµε να το καθαρίζουµε και υπήρξε συλλογική προσπάθεια για να φέρουµε νερό από ένα απέναντι φαστφουντάδικο, να συνδέσουµε παράνοµα το ρεύµα και δούλεψαν όλοι, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης. Αλλά, ναι, ήµασταν όλοι αριστεροί. Δεν υπήρχαν δεξιοί στη σχολή, δεν υπήρχαν σκινχεντς. Θυµάµαι, είχαν εµφανιστεί κάποια στιγµή ένας ή δύο, τους είχα δει και στο µάθηµα φιλοσοφίας του Παύλου Χριστοδουλίδη, και θυµάµαι τα λόγια του που τους είπε «κακώς είσαι νοσταλγός αυτής της εποχής». Στις πρώτες συνελεύσεις της κατάληψης, στην αίθουσα µε τους καθρέφτες, αφού είχαµε λύσει τα σοβαρά προβλήµατα, ξεκίνησαν οι διαµάχες για το ποιος θα πάρει ποιο δωµάτιο. Αυτό έφερε σε ρήξη λίγο τα πράγµατα. Το σκεπτικό µας ήταν ότι έχουµε µια στέγη για την σχολή. Το κάνουµε όλο αυτό για να βοηθήσει τη σχολή να έχει έναν ενιαίο χώρο και µάλιστα σκεφτόµασταν αυτόν τον χώρο να τον πάρει όντως η σχολή και να στεγάσει όλα τα εργαστήρια. Της έφτανε. Θα έλυνε το στεγαστικό της πρόβληµα. Και όλοι οι φοιτητές της θα βρίσκονταν σε έναν κοινό χώρο».
Μουσικές συναντήσεις φοιτητών στο Φωτείνιο, 1988.Οι φοιτήτριες Σπυρούλη Βαρβάρα και Ιωάννα Χαρβούρου στη συνέλευση, φθινόπωρο του 1987.Φωτ.: Φιλιππίνα Λιβιτσάνου
«Αυτή η κατάληψη, οφείλουµε να πούµε, βοήθησε τη Σχολή Καλών Τεχνών και απέκτησε τον ενιαίο χώρο στο εργοστάσιο κάτω στην Πειραιώς. Βέβαια, δεν πήρε ποτέ αυτό το κτίριο που είχαµε πιάσει τότε. Σε εκείνο το κτίριο έκανα πρώτη φορά την έκθεση φωτογραφίας, µε πολλές από τις φωτογραφίες που συµπεριλαµβάνονται στην έκδοση. Τις είχα εκθέσει στο ισόγειο όπου έδειχνα όλες τις δραστηριότητές µας, αλλά κάποιοι τότε επέµεναν ο καθένας να έχει το δικό του χώρο, και εγώ θυµάµαι είχα διαφωνήσει µε όλους τότε. Διαφώνησα και µε τον Μιχάλη τον Μανταδάκη, ενώ ήξερα ότι αν δεν ήταν εκείνος δεν θα γινόταν ποτέ η κατάληψη. Γιατί ουσιαστικά δούλεψε πάρα πολύ, µιλούσε µε τους καθηγητές και ναι είχε ανάγκη έναν χώρο ως τελειόφοιτος, αλλά το σηµαντικότερο που πρέπει να πούµε είναι ότι είχε ένα όραµα στο µυαλό του. Στον δεύτερο χρόνο της κατάληψης µπήκε µέσα στην κατάληψη η Οµάδα Εδάφους χωρίς να ρωτήσει κανέναν και ουσιαστικά έκλεισε το ισόγειο. Ο Μιχάλης χωρίς να πει τίποτα σε κανέναν έφυγε σιωπηλά. Μετά από δύο χρόνια αγώνων εκεί µέσα. Και αυτό είναι προς τιµήν του».
Ανάμεσα στους ποιητές και η Κατερίνα Γώγου. | Φωτ.: Φώτης Καζάζης
Στην κατάληψη είχε δωμάτιο και η ηθοποιός και ποιήτρια.
Πολλοί πέρασαν από εκείνη την κατάληψη. Όχι µόνο φοιτητές της Καλών Τεχνών, όχι µόνο αντιεξουσιαστές, όχι µόνο πάνκιδες, όχι µόνο ντίλερς. Γιατί «ο χώρος ήταν από την αρχή ευάλωτος και οι συγκρούσεις,οι αντιδράσεις και η επιθετικότητα εξαντλούνταν στις σελίδες του ηµερολογίου της κατάληψης», θυµάται η Φιλιππίνα. «Πολλά από τα παιδιά που έµεναν στο Φωτείνιο ήταν παιδιά από την επαρχία και από χαµηλά οικονοµικά στρώµατα. Υπήρχαν και παιδιά µε οικονοµική άνεση… Ήταν η προσωπική τους επανάσταση απέναντι στην κοινωνική τους τάξη. Η αστυνοµία ποτέ δεν µας ενόχλησε, οι καθηγητές επισκέπτονταν τον χώρο, αν και ορισµένοι κρατούσαν αποστάσεις, κυρίως, όταν η σχολή έλυσε το πάγιο στεγαστικό αίτηµα (µε την εγκατάσταση στα κτίρια της Πειραιώς)… Η ιστορία στο Φωτείνιο αναδεικνύει την αδιαλλαξία της κρατικής µέριµνας να υποστηρίζει την καλλιτεχνική δηµιουργία. Σε µια δηµιουργική απαλλαγµένη από τα ναρκωτικά περίοδο η κατάληψη των καλλιτεχνών τελείωσε, οι «ενοχλητικοί παρείσακτοι δηµιουργοί» έφυγαν αξιοπρεπώς χωρίς αντιδράσεις. Μόνο ένα σύνθηµα στον τοίχο επί της οδού Πολυτεχνείου από έναν καλλιτέχνη: «Κάθε αρχή και ένα τέλος, κάθε τέλος και µια αρχή» έµεινε να αιωρείται στο οµιχλώδες τοπίο της πόλης… Η ιστορία της κατάληψης στο Φωτείνιο θα µπορούσε να είναι σαν το παραµύθι της Χιονάτης, όταν την ανακάλυψαν στο δάσος οι επτά νάνοι και σίγουρα ήµασταν πολλοί περισσότεροι από επτά, µαγεµένοι από το κάλος της, όµως η «κακιά» µητριά, η µάγισσα που τη ζήλευε την νάρκωσε µε όµορφο δηλητήριο, ποιος ξέρει άραγε πότε και αν θα ξυπνήσει;».
Φωτ.: Φιλιππίνα Λιβιτσάνου
Φωτ.: Φιλιππίνα Λιβιτσάνου
Η προετοιμασία πανό για την πορεία διαμαρτυρίας, Νοέμβριος – Δεκέμβριος 1987.Φωτ.: Φιλιππίνα ΛιβιτσάνουΦωτ.: Φιλιππίνα ΛιβιτσάνουΦωτ.: Φιλιππίνα ΛιβιτσάνουΟ φοιτητής Πάρις Χαβιάρας σε κάποιο πάρτι της κατάληψης.Η πρώτη νύχτα στην κατάληψη.Η συναυλία του Ross Daly στο Φωτείνιο (ισόγειο), 1988.Αίθουσα Θεωρητικών Πρεβελάκη, διάφορες στιγμές, Πολυτεχνείο Νοέμβριος 1987.Την επόμενη μέρα της κατάληψης ο καθηγητής Παύλος Χριστοδουλίδης συνομιλεί με τους φοιτητές Μιχάλη Μανταδάκη και Γιάννη Πατέρο.
• Όλες οι φωτογραφίες είναι της Φιλιππίνας Λιβιτσάνου, εκτός των δύο πορτρέτων της Κατερίνας Γώγου, τα οποία ανήκουν στον Φώτη Καζάζη. Οι φωτογραφίες που έχουν χρησιμοποιηθεί σε αυτό το άρθρο έχουν χορηγηθεί με την έγγραφη άδεια και των δύο φωτογράφων. Κάθε αναπαραγωγή τους υπόκειται σε νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
• Το βιβλίο «Στην Κατάληψη της Α.Σ.Κ.Τ. – Φωτείνιο το Κτίριο των Καλλιτεχνών» βιβλιοθετήθηκε σε 200 αντίτυπα τον Μάιο του 2022.
Αυτό το άρθρο έχει γραφτεί για εσένα που έχεις ξυπνήσει έπειτα από μια επική κραιπάλη ανακαλύπτοντας ότι το προηγούμενο βράδυ έκανες τον κόσμο ανάστατο με το πάτημα μόνο μερικών κουμπιών.
Αυτό το άρθρο έχει γραφτεί για εσένα που έχεις ξυπνήσει έπειτα από μια επική κραιπάλη ανακαλύπτοντας ότι το προηγούμενο βράδυ έκανες τον κόσμο ανάστατο με το πάτημα μόνο μερικών κουμπιών.
Η σημαία με το Ουράνιο Τόξο, ένα παγκόσμιο σύμβολο της διαφορετικότητας και της υπερηφάνιας των ομοφυλοφίλων ανεμίζει σε κάθε Pride, σε κάθε παρέλαση αφιερωμένη στους αγώνες της LGBTQ+ κοινότητας.
Η σημαία με το Ουράνιο Τόξο, ένα παγκόσμιο σύμβολο της διαφορετικότητας και της υπερηφάνιας των ομοφυλοφίλων ανεμίζει σε κάθε Pride, σε κάθε παρέλαση αφιερωμένη στους αγώνες της LGBTQ+ κοινότητας.
Το ροζ τρίγωνο, που χρησιμοποιήθηκε από τους Ναζί ως σύμβολο διαχωρισμού των ομοφυλόφιλων έχει γίνει διεθνές σύμβολο της υπερηφάνιας και των δικαιωμάτων της LGBTQ+ κοινότητας.
Το ροζ τρίγωνο, που χρησιμοποιήθηκε από τους Ναζί ως σύμβολο διαχωρισμού των ομοφυλόφιλων έχει γίνει διεθνές σύμβολο της υπερηφάνιας και των δικαιωμάτων της LGBTQ+ κοινότητας.
Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.
Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε.
Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.
Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέστε ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-advertisement
1 year
Set by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
CookieLawInfoConsent
1 year
Records the default button state of the corresponding category & the status of CCPA. It works only in coordination with the primary cookie.
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Cookie
Duration
Description
_ga
2 years
The _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gat_gtag_UA_222713851_1
1 minute
Set by Google to distinguish users.
_gid
1 day
Installed by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
CONSENT
2 years
YouTube sets this cookie via embedded youtube-videos and registers anonymous statistical data.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Cookie
Duration
Description
advanced_ads_browser_width
1 month
This cookie is set by Advanced ads plugin.This cookie is used to measure and store the user browser width for adverts.
VISITOR_INFO1_LIVE
5 months 27 days
A cookie set by YouTube to measure bandwidth that determines whether the user gets the new or old player interface.
YSC
session
YSC cookie is set by Youtube and is used to track the views of embedded videos on Youtube pages.
yt-remote-connected-devices
never
YouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.
yt-remote-device-id
never
YouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.