Η Μαρία Αντέλα Κούφελντ Ριβέρα [Maria Adela Kuhfeldt Rivera] έλεγε σε όλους όσους συναντούσε ότι γεννήθηκε στην πόλη Καλάο του Περού, από Γερμανό πατέρα και Περουβιανή μητέρα. Ισχυριζόταν ότι ήταν 30 ετών και ότι εργαζόταν ως σχεδιάστρια κοσμημάτων, πουλώντας τις δημιουργίες της σε καταστήματα και ντόπιους πωλητές στη Νάπολι, όπου διέμενε μόνιμα από το 2015 και ενώ ήδη από το 2013 είχε δημιουργήσει μια εταιρεία για συσκευασία κοσμημάτων, τη Serein Srl.

Λίγο μετά την εγκατάστασή της στην ιταλική πόλη, άνοιξε το δικό της κοσμηματοπωλείο και κατόπιν μπλέχτηκε με την κοινωνική ζωή της Νάπολι. Μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, και με την βοήθεια της εντυπωσιακής εξωτερικής της εμφάνισης, της κοινωνικότητάς της, αλλά και της ευρυμάθειάς της (μιλάει έξι γλώσσες), η Μαρία Αντέλα ξεκίνησε να διοργανώνει βραδιές του στυλ «γκαλά κοσμημάτων» και άρχισε να διεισδύει στον κοσμοπολίτικο περιβάλλον της πόλης.

Κάπως έτσι, κατάφερε να γνωρίσει κάποια υψηλόβαθμα στελέχη του ΝΑΤΟ όπως την συνταγματάρχη Shelia Bryant, τότε Γενική Επιθεωρήτρια των Αμερικανικών Ναυτικών Δυνάμεων στην Ευρώπη και την Αφρική. Διαμέσου της (πελάτισσάς της στο κοσμηματοπωλείο της) Bryant, κατάφερε σταδιακά και με χειρουργικά υπολογισμένες κινήσεις, να παρεισφρήσει μέσα στην βάση του NATO και τον Έκτο Στόλο των ΗΠΑ.

Η είσοδός της μέσα στην Συμμαχική Διοίκηση Δυνάμεων συνοδεύτηκε από μια σειρά από γνωριμίες, εξίσου κομβικής φύσεως καθώς άρχισε να συνάπτει ερωτικές σχέσεις όχι μόνο με αξιωματικούς και αξιωματούχους των ΗΠΑ, αλλά και με Βέλγους, Γερμανούς και Ιταλούς εργαζόμενους τη βάσης του ΝΑΤΟ, τους οποίους προσέγγιζε συναισθηματικά υποδυόμενη την… πληγωμένη από τους άνδρες περιστέρα.

Κοιμόταν μαζί τους και μάθαινε από αυτούς σημαντικά στρατιωτικά μυστικά. Σύναπτε σχέσεις μερικών εβδομάδων και κατόπιν μεταπηδούσε σε άλλη ανδρική αγκαλιά, προκειμένου να αποσπάσει και άλλες πληροφορίες. Συνολικά, και μέσα σε διάστημα αρκετών ετών, η Μαρία Αντέλα απέκτησε πρόσβαση σε τόσο εμπιστευτικές και διαβαθμισμένες στρατιωτικές πληροφορίες, που δυνητικά απειλούσαν μέχρι και την ίδια την εύρυθμη λειτουργία του ΝΑΤΟ στη Νάπολι.

Και απέκτησε αυτήν την πρόσβαση επειδή η «Μαρία Αντέλα» δεν ήταν στην πραγματικότητα μια γερμανοπερουβιανή σχεδιάστρια κοσμημάτων, αλλά μια κατάσκοπος της ρωσικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (GRU), ονόματι Ολγα Κολομπόβα [Olga Kolobova] και γεννημένη το 1982.

Σύμφωνα με την αναλυτική και εμβριθή έρευνα του ιστότοπου Bellingcat, η οποία διήρκεσε πάνω από δέκα μήνες, και στην οποία συνέδραμαν και δημοσιογράφοι από την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και το The Insider, η, τότε 30χρονη γυναίκα, ήταν μια πράκτορας «βαθιάς κάλυψης» που παριστάνει την ξένη και λειτουργεί, ασφαλώς, υπό το καθεστώς της GRU, η οποία υπάγεται στο πρόερο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Κολομπόβα φέρεται να ταξίδεψε αρχικά στη Ρώμη, έπειτα στη Μάλτα, μετά στο Παρίσι και τελικά εγκαταστάθηκε στη Νάπολι, χρησιμοποιώντας μάλιστα ρωσικό (!) διαβατήριο, ενώ οι τακτικές της την κατέστησαν ως «μία σύγχρονη Μάτα Χάρι, η οποία χρησιμοποιούσε διάφορες τεχνικές για να σαγηνεύει τους συνομιλητές της και να τους αποσπά κατόπιν κρίσιμα μυστικά και πληροφορίες», όπως γράφει η La Repubblica. Επίσης, κατάφερε να διεισδύσει και σε Lions Club της Νάπολι, όπου το 2015 έγινε γραμματέας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά o δημοσιογράφος και εκτελεστικός διευθυντής του Bellingcat, Κρίστο Γκρόζεφ, η αποκάλυψη περί της δραστηριότητας της Κολομπόβα έγινε όταν κατάφερε ο ίδιος να πρωτοεντοπίσει τα ίχνη ενός πιθανού πράκτορα της GRU ερευνώντας μια βάση δεδομένων μεθοριακών διελεύσεων στη Λευκορωσία, που διέρρευσαν χάκερς αντιπολιτευόμενοι στο καθεστώς του Αλεξάντερ Λουκασένκο. Ο Γκρόζεφ έψαξε για αριθμούς ρωσικών διαβατηρίων σε ένα φάσμα που ήταν γνωστό ότι χρησιμοποιούσαν κατάσκοποι της GRU και εντόπισε διάφορους «στόχους», οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν ρωσικά ονόματα. Ένας, ωστόσο, ξεχώριζε καθώς έφερε το όνομα «Μαρία Αντέλα Κούφελντ Ριβέρα».

Συνεχίζοντας την έρευνά του για τη Κολομπόβα, διαπίστωσε ότι ταξίδευε με διάφορα ρωσικά διαβατήρια με σειριακούς αριθμούς ενός φάσματος που χρησιμοποιούσαν άλλοι γνωστοί πράκτορες της GRU, ένας εκ των οποίων είχε κατηγορηθεί για τη δηλητηρίαση με novichok του Βούλγαρου εμπόρου όπλων Εμίλιαν Γκέμπρεφ και ένας άλλος φέρεται να ενεπλάκη στη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του στο Σόλσμπερι της Βρετανίας το 2018.

Τελικά, «η Κολομπόβα έφυγε από τη Νάπολι για τη Μόσχα στις 15 Σεπτεμβρίου του 2018, εν μέσω της υπόθεσης δηλητηρίασης του Σκριπάλ».

Δύο μήνες μετά την αποχώρησή της από τη Νάπολι, ανήρτησε ένα μήνυμα στα Ιταλικά στο λογαριασμό της στο Facebook, σε μια προφανή απόπειρα να εξηγήσει την ξαφνική εξαφάνισή της και αποδίδοντας την στο ότι είχε καρκίνο και υποβλήθηκε σε θεραπεία. «Αυτή είναι η αλήθεια που πρέπει επιτέλους να αποκαλύψω: Τα μαλλιά μου μεγαλώνουν μετά τη χημειοθεραπεία, είναι πολύ κοντά, αλλά φυτρώνουν. Μου λείπουν τα πάντα, αλλά προσπαθώ να ανασάνω», σημείωσε.

Και από τότε σιωπή. Σιγή ασυρμάτου. Χάθηκαν εντελώς τα ίχνη της.

Χάθηκαν μέχρι πρόσφατα: γιατί σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, η οποία έκανε έρευνα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης της Ρωσίας και ιδιαίτερα στο Odnoklassniki (ΟΚ), η Κολομπόβα «τους τελευταίους μήνες έχει διαμοιράσει στους διαδικτυακούς φίλους της κείμενα που επαινούν την εισβολή στην Ουκρανία καθώς εμφανίζεται να είναι γραμμένη σε μια ομάδα ονόματι “Φίλοι του Πούτιν”».

Η ιταλική εφημερίδα τονίζει πως η κατάσκοπος «ήρθε όντως σε επαφή με βασικά πρόσωπα του ΝΑΤΟ και του Ναυτικού των ΗΠΑ: κανένας Ρώσος πράκτορας δεν είχε καταφέρει ποτέ να διεισδύσει τόσο βαθιά στην κορυφή της Ατλαντικής Συμμαχίας».

«H δημοσιογραφική έρευνα δεν μπόρεσε εντέλει να εξακριβώσει το αν η κατάσκοπος βρήκε, τελικά, πολύτιμα στοιχεία και πληροφορίες, και αν μόλυνε με ιούς τα κινητά και τους υπολογιστές, όσων συνάντησε, προσεγγίζοντάς τους ως φίλη. Ήρθε σε επαφή, όμως, με πρόσωπα-κλειδιά στη βάση του NATO και του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Κανένας Ρώσος πράκτορας στο παρελθόν δεν στάθηκε ικανός να εισχωρήσει τόσο βαθιά σε ανώτατα επίπεδα διοίκησης της Ατλαντικής Συμμαχίας», υπογραμμίζει ο ιταλικός τύπος, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Ανδρεάδη Συγγελλάκη, ανταποκριτή της DW στη Ρώμη.

«Παράλληλα, πρέπει να διαπιστωθεί αν η όλη ιστορία της Μαρία Αντέλα συνδέεται με κάποιο τρόπο με την σύλληψη ενός Γάλλου αξιωματικού, ο οποίος εργαζόταν στην βάση της Ατλαντικής Συμμαχίας της Νάπολης και πριν δυο χρόνια συνελήφθη, με την κατηγορία ότι πούλησε απόρρητα στοιχεία και ντοσιέ στις ρωσικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες Gru. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, η συγκεκριμένη Ρωσίδα κατάσκοπος χρησιμοποίησε τρία διαφορετικά ρωσικά διαβατήρια», σημειώνει το άρθρο της DW.

«Και το μόνο σίγουρο είναι ότι, φεύγοντας από την Ιταλία, [η Κολομπόβα] άφησε πίσω της μια τεράστια σειρά από ανδρικές ραγισμένες καρδιές», καταλήγει με νόημα το δημοσίευμα της La Repubblica.