Ο Μάρτιν Κούπερ, ο πρώην ηλεκτρολόγος μηχανικός και τότε υπάλληλος της εταιρείας Motorola το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε να κάνει με το νέο του κινητό τηλέφωνο, το μοντέλο «Motorola DynaTAC», ήταν να… κάνει φιγούρα και να τρολάρει ένα φίλο του.
Πριν από μισόν αιώνα ακριβώς, την 3η Απριλίου του 1973, ο Κούπερ πραγματοποίησε την πρώτη κλήση με κινητό τηλέφωνο – μάλιστα, από ένα δρόμο της Νέας Υόρκης – καλώντας έναν ανταγωνιστή συνάδελφό του, τον Joel Engel, τον διευθυντή του τμήματος ερευνών και καινοτομίας του «AT&T Bell Labs».
«Ηθελα να μάθω εάν με ακούς καλά» του είχε πει τότε, τρολάροντάς τον, ο 94χρονος, σήμερα, πρωτοπόρος των τηλεπικοινωνιών, όπως αναφέρει το Gizmodo.
Η πρώτη αυτή συσκευή κινητής τηλεφωνίας είχε ύψος 25 εκατοστά, ζύγιζε 900 γραμμάρια και η μπαταρία του άντεχε για μόλις 20 λεπτά. Ήδη το 1970, είχε κυκλοφορήσει στην αγορά το λεγόμενο «car phone», δηλαδή ένα τηλέφωνο το οποίο λειτουργούσε κατά κάποιο τρόπο σαν κινητό, αλλά μόνο όταν το αυτοκίνητο βρισκόταν εν κινήσει.
Ο Κούπερ όμως δεν ήθελε αυτό μόνο: ήθελε να φτιάξει μια συσκευή που να μπορεί ο καθένας να την κουβαλήσει μαζί του, ακόμη και μέσα στην τσάντα του. Και ξεκίνησε να εργάζεται πάνω σε αυτό. όμως σε κάποιο σημείο έπεσε σε ένα «τοίχο» και δεν είχε έμπευση. Και σε αυτό το θέμα τον βοήθησε ο κάπτεν Κερκ του «Star Trek».
Η επιρροή του Star Trek στο πρώτο κινητό τηλέφωνο
Ένα βράδυ του 1972, ο Cooper παρακολουθούσε τηλεόραση. Έτσι όπως άλλαζε τα κανάλια, το μάτι του έπεσε σε ένα επεισόδιο της σειράς «Star Trek» που προβαλλόταν τότε εκτενώς. Το επεισόδιο έδειχνε τον κυβερνήτη του διαστημοπλοίου Enterprise, τον James Kirk να προσπαθεί να επικοινωνήσει με το πλήρωμά του και τον πρώτο του αξιωματικό, τον Spock. Ο Κερκ χρησιμοποίησε μια συσκευή, το λεγόμενο «communicator», το οποίο έμοιαζε με τηλέφωνο, αλλά ήταν ασύρματο και είχε πολλές δυνατότητες.
Ο Κούπερ ενθουσιασμένος από τη μορφή και τη χρήση που είχε το «communicator» στην τηλεοπτική σειρά, άρχισε να σκέφτεται το πως θα μπορούσε κάτι τέτοιο να υπάρξει στην πραγματικότητα. Ο εφευρέτης, από την επόμενη κιόλας ημέρα, πήγε στην ομάδα του, τής εξέφρασε τις σκέψεις τους και αμέσως ξεκίνησε η σκληρή δουλειά. Τους πήρε σχεδόν τρεις μήνες για να κατασκευάσουν το πρώτο κινητό τηλέφωνο. Αλλά στο τέλος τα κατάφεραν. Το «Motorola DynaTAC» ήταν γεγονός.
Στη συνέχεια, μετά την επιτυχία την πρώτης κλήσης, ο Κούπερ διοργάνωσε μια συνέντευξη Τύπου, όπου και επέτρεψε και σε ορισμένους ρεπόρτερ να κάνουν και εκείνοι από ένα τηλεφώνημα σε οποιοδήποτε πρόσωπο επιθυμούσαν, ενώ τους έδειξε και τον τρόπο λειτουργίας του κινητού.
Ο Κούπερ αργότερα είχε δηλώσει σε συνέντευξη του: «Περπατούσα στους δρόμους, ενώ μιλούσα στο κινητό. Όλοι με κοιτούσαν και απορούσαν. Μου έλεγαν, μα πώς είναι δυνατόν να περπατάω, να πηγαίνω όπου θέλω και να μιλάω παράλληλα».
Και όσον αφορά την αντίδραση του Τζόελ Ενγκελ, θυμάται: «Παρότι δεν είχαμε τις καλύτερες των σχέσεων, μου συμπεριφέρθηκε πολύ ευγενικά. Μέχρι αυτή την ημέρα, ο Τζόελ δεν θυμάται εκείνο το τηλεφώνημα και δεν είμαι σίγουρος ότι τον κατηγορώ για αυτό», είχε προσθέσει.
Βέβαια, για να είμαστε και ακριβείς απέναντι στην ιστορία, η Bell ήταν αυτή που πήρε την… εκδίκησή της το 1978, κατασκευάζοντας το πρώτο δοκιμαστικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, που ήταν αναγκαίο για την εξέλιξη και την εμπορική εκμετάλλευση του κινητού κατά τις δεκαετίες που ακολούθησαν.
Κάπως έτσι, η ληξιαρχική πράξη γέννησής του κινητού τηλεφώνου θεωρείται η 3η Απριλίου 1973, όπως σημειώνει το npr.
Χρειάστηκε μια δεκαετία για να βελτιωθεί το μοντέλο και να τελειοποιηθεί. Το 1983, κυκλοφόρησε το DynaTAC 8000x, το οποίο ζύγιζε σαφώς λιγότερο, σχεδόν μισό κιλό, ενώ η μπαταρία διαρκούσε 30 λεπτά. Το κινητό αυτό τηλέφωνο ήταν πολύ ακριβό καθώς κόστιζε 3.395$ τότε, δηλαδή σε σημερινές τιμές 9.300 δολάρια, κάπου 8.500 ευρώ, μια τιμή απλησίαστη για τον μέσο Αμερικανό. Θωερείται πάντως, έως και σήμερα, ως η «ναυαρχίδα» των λεγόμενων κινητών πρώτης γενιάς (1G).
Ποιος είναι ο Μάρτιν Κούπερ
Ο Μάρτιν Κούπερ γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1928 στο Σικάγο του Ιλινόι, ΗΠΑ είναι Αμερικανός εφευρέτης και θεωρείται ο «πατέρας του κινητού τηλεφώνου».
Γεννήθηκε από οικογένεια Εβραίων από την Ουκρανία. Αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόι (ΙΤΙ) το 1950. Μετά υπηρέτησε ως αξιωματικός σε υποβρύχιο στον Κορεατικό Πόλεμο. Το 1957, πήρε το μάστερ του στο ΙΤΙ και το 2004 έλαβε επίτιμο διδακτορικό.
Ο ίδιος πάντως προέβλεψε την επέλαση των κινητών τηλεφώνων, όπως και σηνέβη άλλωστε στην αρχή της δεκαετίας του ’90 με την ψηφιοποίηση δικτύων (GSM) και συσκευών. Τα κινητά έγιναν μικρότερα (100-200 γραμμάρια), χωρούσαν στην παλάμη και έμπαιναν έστω και με δυσκολία στην τσέπη του χρήστη τους. Ακολούθησαν τα κινητά που έπαιζαν μουσική και έβγαζαν φωτογραφίες, έως το σήμερα όπου ένα smartphone μπορεί να κάνει κυριολεκτικά τα πάντα.
Ο Κούπερ είχε επίσης προβλέψει ότι στο εγγύς μέλλον θα υπάρχουν περισσότερες συνδρομές και κάτοχοι κινητών τηλεφώνων στον κόσμο από ό,τι… άνθρωποι. «Το τηλέφωνο τηλέφωνο θα γίνει μια προέκταση του ίδιου του ατόμου», ανέφερε προ ετών, χαρακτηριστικά.
Πράγματι, σήμερα, δια του λόγου το αληθές, πενήντα χρόνια έπειτα από εκείνη την πρώτη κλήση, στον κόσμο υπάρχουν περισσότερα κινητά τηλέφωνα (8,6 δισεκατομμύρια) παρά άνθρωποι (8 δισεκατομμύρια).
Ο Κούπερ έπεσε εντελώς μέσα στην πρόβλεψή του.