Ο Αμερικανός Glynn Simmons πέρασε το κατώφλι της φυλακής το 1975.

Ξαναπέρασε το κατώφλι της πριν μερικούς μήνες, το καλοκαίρι του 2023.

Ως ελεύθερος άνθρωπος, πια.

Έμεινε 48 χρόνια μέσα στη φυλακή εντελώς άδικα και για ένα έγκλημα που ουδέποτε διέπραξε.

Βγήκε από αυτήν πριν μερικούς μήνες, στα 70 του πλέον χρόνια. Αλλά δεν κρατάει κακία σε κανέναν και παρά το ότι πρόκειται για την πιο μακρά άδικη καταδίκη στην νομική ιστορία των ΗΠΑ.

Απεναντίας, και με ένα περίσσιο αίσθημα ευγνωμοσύνης για την ελευθερία του, απολαμβάνει όλα εκείνα τα πράγματα που είχε στερηθεί επί σχεδόν μισόν αιώνα. «Απλά πράγματα, όπως το να βλέπεις τις εποχές να αλλάζουν. Αυτά δεν μπορείς να τα δεις στη φυλακή. Δεν μπορείς να τα απολαύσεις», είπε ο Σίμονς στο BBC.

Ο Σίμονς είχε κηρυχθεί ένοχος για το φόνο της Κάρολιν Σου Ρόμπερτς, που είχε διαπραχθεί το 1974. 

Τον Ιανουάριο του 1975, ο Σίμονς συνελήφθη σε ένα πάρτι με «ψεύτικες κατηγορίες για ληστείες», όπως είπε. Μεταφέρθηκε σε ένα αστυνομικό τμήμα, όπου οι αστυνομικοί του ζήτησαν να μπει στη σειρά αναγνώρισης για τη δολοφονία της Ρότζερς που είχε γίνει τον προηγούμενο μήνα, κατά τη διάρκεια ληστείας σε ένα κατάστημα ποτών σε προάστιο της Οκλαχόμα Σίτι. 

«Μόλις είχα κλείσει τα 21 μου χρόνια. Δεν είχα πείρα από το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης. Δεν ήξερα ότι είχα δικαίωμα σε δικηγόρο, δικαίωμα άρνησης. Δεν είχα ιδέα», θυμάται ο ίδιος.

Μια πελάτης που πυροβολήθηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια του περιστατικού, αλλά επέζησε, κλήθηκε να αναγνωρίσει τον ύποπτο για τη δολοφονία, λίγες ημέρες μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο. Δεν αναγνώρισε ποτέ τον Σίμονς. Αντιθέτως, έδειξε τουλάχιστον άλλα τρία άτομα από τη σειρά, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Σίμονς, Τζο Νόργουντ.

Ωστόσο, ο Σίμονς καταδικάστηκε και του επιβλήθηκε η θανατική ποινή.

Γιατί; Επειδή, όπως αναφέρει το BBC, το 1975 στην Οκλαχόμα ο ρατσισμός ήταν ακόμα διάχυτος και ο Σίμονς είναι μαύρος.

«Δεν ήμουν θύμα δικαστικής πλάνης. Δεν ήταν ένα απλό λάθος. Ηταν μια σκόπιμη πράξη», είπε ο Σίμονς. «Ηταν συνειδητή περιφρόνηση της Δικαιοσύνης». 

Δίκιο έχει ο Σίμονς, ειδικά σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ όπου οι Αφροαμερικανοί έχουν περίπου 7,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να καταδικαστούν άδικα για φόνο στις ΗΠΑ από ό,τι οι λευκοί.

Ο Σίμονς καταδικάστηκε αρχικά σε θάνατο το 1975 -μια ποινή που αργότερα μειώθηκε σε ισόβια δεσμά.

Πώς την «πάλεψε», που λέμε, μέσα στο κελί του επί 48 συναπτά έτη – ειδικά αν ξέρεις ότι δεν έκανες τίποτα;

«Οταν είσαι αθώος, αυτό σε βοηθά να διατηρήσεις την πίστη σου. Δεν θα πω ψέματα, έχασα πολλές φορές την πίστη μου, αλλά πάντα επανερχόταν». Υπήρχαν μέρες στη φυλακή που ένιωθα ότι χάνω το μυαλό μου», είπε ο ίδιος.

Επιπλέον, σαν να μην του έφταναν τα βάσανά του, διαγνώστηκε με καρκίνο στο ήπαρ το 2022.

Μπήκε σε λίστα αναμονής για θεραπεία, αλλά δεν μπόρεσε να λάβει χημειοθεραπεία πριν βγει από τη φυλακή. Εκείνο το διάστημα ο καρκίνος έκανε μετάσταση.

Από τότε, όμως, που έφυγε από τη φυλακή, ο Σίμονς βιώνει, όπως παραδέχεται,το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης.

Και πως να είναι διαφορετικά όταν πέρασε τα Χριστούγεννα με τον γιο του, τα τρία εγγόνια και τα επτά δισέγγονά του;

«Ηταν όμορφα. Γιατί ό,τι κάναμε, το κάναμε για πρώτη μας φορά», είπε.

Ωστόσο, μαζί με την ευγνωμοσύνη του, τον κυριεύουν και αισθήματα πικρίας για τις δεκαετίες της ζωής που έχασε.

Ο Σίμονς είπε ότι δεν είχε λάβει κάποια απολογία ή συγγνώμη από την πολιτεία της Οκλαχόμα.

Η κοινωνική αδικία εναντίον του Glynn Simmons

Ο Σίμονς αφέθηκε ελεύθερος τον Ιούλιο, αφού ένα περιφερειακό δικαστήριο διαπίστωσε ότι τα κρίσιμα στοιχεία για την υπόθεσή του δεν παραδόθηκαν στους δικηγόρους υπεράσπισης του. Ένας εισαγγελέας της κομητείας είπε ότι «δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία που να δικαιολογούν μια νέα δίκη».

Η δικαστής Έίμι Παλούμπο κήρυξε τελικά αθώο τον Σίμονς. «Αυτό το δικαστήριο διαπιστώνει με σαφή και πειστικά στοιχεία ότι το αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκε και φυλακίστηκε ο κ. Σίμονς, δεν διαπράχθηκε ποτέ από τον κ. Σίμονς», δήλωσε η δικαστής της περιφέρειας της Οκλαχόμα στην απόφασή της.

«Ήταν ένα μάθημα ανθεκτικότητας και επιμονής», είπε ο Σίμονς στους δημοσιογράφους μετά την απόφαση, σύμφωνα με το Associated Press. «Μην αφήσεις κανέναν να σου πει ότι δεν μπορεί να συμβεί, γιατί πραγματικά μπορεί».

Ο Σίμονς εξέτισε ποινή φυλάκισης 48 ετών, ενός μήνα και 18 ημερών.

Glynn Simmons

Τα άτομα που έχουν καταδικαστεί άδικα και εκτίουν ποινή στην Οκλαχόμα δικαιούνται αποζημίωση έως και 175.000 δολαρίων – περίπου 3.600 δολάρια για κάθε χρόνο που εξέτισαν.

Ο Σίμονς παλεύει επί του παρόντος με τον καρκίνο του ήπατος, σύμφωνα με το GoFundMe του, το οποίο έχει συγκεντρώσει χιλιάδες δολάρια για να υποστηρίξει το κόστος ζωής και τη χημειοθεραπεία του.

Ενας έρανος για τη θεραπεία του συγκέντρωσε 326.000 δολάρια, συμπεριλαμβανομένων ανώνυμων δωρεών, ύψους 30.000 δολαρίων.

Όπως τόνισε εμφατικά, θέλει να περάσει τη νέα ζωή του μιλώντας για την ιστορία του και εργάζεται για τη μεταρρύθμιση ενός συστήματος ποινικής δικαιοσύνης που άφησε έναν αθώο άνδρα να περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του πίσω από τα κάγκελα.

«Αυτή είναι η έμπνευσή μου για το μέλλον, προσπαθώντας να επιστρέψω και να βοηθήσω μερικά από τα παιδιά που βρίσκονται στην ίδια θέση που ήμουν κι εγώ. Πρέπει να κάνουμε κάτι για τη μεταρρύθμιση της ποινικής δικαιοσύνης».

Σκοπεύει να αφιερώσει χρόνο και για τον εαυτό του, θέλει να ταξιδέψει στον κόσμο και, κυρίως και πρωτίστως, προσπαθεί να αφήσει στην άκρη όση κακία έχει ακόμη μέσα του για την άδικη φυλάκισή του.

«Υπάρχει θυμός για τα σχεδόν 50 χρόνια, θυμός και πικρία. Αλλά πρέπει να το ελέγξεις, αλλιώς θα σε φάει. Αυτό που έγινε, έγινε, οπότε δεν το αφήνω να με πνίξει και να με κατατρώει».

Σημείωση: η δολοφονία της Κάρολιν Σου Ρότζερς δεν έχει ακόμη εξιχνιαστεί.