Ο Μπρους Λι ήταν ο πιο διάσημος θρύλος των πολεμικών τεχνών στον κόσμο, ο οποίος έφυγε με τραγικό τρόπο από τη ζωή σε ηλικία μόλις 32 ετών το 1973. Η νεκροψία αποκάλυψε ότι πέθανε από εγκεφαλικό οίδημα, ή πρήξιμο του εγκεφάλου, που πιστεύεται ότι προκλήθηκε από ανεπιθύμητη αντίδραση μετά τη λήψη ενός παυσίπονου. Με την πάροδο του χρόνου, οι θαυμαστές του έχουν κατά καιρούς επινοήσει ένα σωρό άλλες εξηγήσεις για τον θάνατό του, όπως θερμοπληξία, ή δολοφονία από Κινέζους γκάνγκστερ. Ωστόσο, μια νέα έρευνα δείχνει ότι ο Λι πιθανότατα πέθανε από υπερβολική κατανάλωση νερού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το οίδημα του Λι προκλήθηκε ενδεχομένως από υπονατριαιμία. Το Clinical Kidney Journal έγραψε: «Με άλλα λόγια, υποστηρίζουμε ότι η αδυναμία των νεφρών να αποβάλουν το πλεονάζον νερό, υπήρξε η αιτία θανάτου του Μπρους Λι».

Προσθέτοντας: «Εκτιμούμε ότι το γεγονός ότι η πρόσληψη νερού παρατηρήθηκε επανειλημμένα, ενώ πρόκειται για μια τόσο συνηθισμένη δραστηριότητα που θα μπορούσε να είχε ξεχαστεί λόγω των εξαιρετικών συνθηκών, σημαίνει ότι ήταν πράγματι αισθητά υψηλότερη από την πρόσληψη άλλων ατόμων που ήταν παρόντα την ημέρα που πέθανε ο Λι».

Η σύζυγος του Λι είχε δηλώσει ότι κάποια στιγμή έκανε δίαιτα με βάση τα υγρά, καταναλώνοντας κυρίως χυμό καρότου και μήλου. Κάπνιζε επίσης κάνναβη την ημέρα που πέθανε, η οποία τυπικά αυξάνει τη δίψα. Οι ερευνητές έγραψαν: «Συμπερασματικά, υποθέτουμε ότι ο Μπρους Λι πέθανε από μια συγκεκριμένη μορφή νεφρικής δυσλειτουργίας: την αδυναμία απέκκρισης αρκετού νερού για τη διατήρηση της ομοιόστασης του νερού, η οποία έχει κυρίως σωληναριακή λειτουργία».

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπονατριαιμία, εγκεφαλικό οίδημα και θάνατο μέσα σε λίγες ώρες, αν η υπερβολική πρόσληψη νερού δεν συνοδεύεται από απέκκριση νερού στα ούρα, κάτι που συνάδει με το χρονοδιάγραμμα του θανάτου του Λι. Το γεγονός ότι είμαστε 60% νερό δεν μας προστατεύει από τις δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες της κατανάλωσης νερού με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι οι νεφροί μας μπορούν να αποβάλουν το πλεονάζον νερό».

Κατά ειρωνεία της τύχης, ο Λι έκανε διάσημη τη φράση «Γίνε σαν το νερό, φίλε μου», αλλά το πλεονάζον νερό φαίνεται ότι τελικά ήταν κι αυτό που τον σκότωσε.