Ο Donald Sutherland, ο καταξιωμένος καναδός ηθοποιός, έφυγε από τη ζωή στις 20 Ιουνίου 2024, σε ηλικία 88 ετών, μετά από μάχη που έδωσε με μια παρατεταμένη ασθένεια. Γνωστός για τους πολύπλευρους ρόλους του στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, η καριέρα του Sutherland διήρκεσε αρκετές δεκαετίες και σημαδεύτηκε τόσο από θριάμβους όσο και από προσωπικές δυσκολίες.

Η πορεία του Sutherland στην υποκριτική ξεκίνησε σε ηλικία 16 ετών, κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής με τον πατέρα του στη Νέα Σκωτία, όταν δήλωσε την πρόθεσή του να ακολουθήσει καριέρα ως ηθοποιός – παρά το γεγονός ότι κανείς από τους δύο δεν είχε παρακολουθήσει θέατρο στο παρελθόν.

Η ζωή του Donald Sutherland ήταν γεμάτη με προβλήματα και προκλήσεις υγείας. Σε ηλικία μόλις 2 ετών, το 1937, προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα, μια ασθένεια που άφησε το ένα του πόδι ελαφρώς κοντύτερο από το άλλο. Αργότερα υπέφερε από μαστοειδίτιδα, μια σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη, και ρευματικό πυρετό, που τον κράτησε εκτός σχολείου για ένα χρόνο και εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους για την καρδιά του.

Παρά τις πρώιμες αυτές εμπειρίες που τον οδήγησαν κοντά στον θάνατο, η ανθεκτικότητα του Sutherland τον βοήθησε να τα καταφέρει. Στα μέσα της δεκαετίας του ’30, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας “Kelly’s Heroes” στη Γιουγκοσλαβία, προσβλήθηκε από νωτιαία μηνιγγίτιδα, οδηγώντας σε μια σχεδόν επιθανάτια εμπειρία. «Είδα το μπλε τούνελ και άρχισα να το κατεβαίνω», είχε δηλώσει. «Είδα το λευκό φως». Το περιστατικό αυτό, μαζί με τις παιδικές του ασθένειες, του εμφύσησε μια βαθιά εκτίμηση για τη ζωή αλλά και για τους γιατρούς που τον βοήθησαν να επιβιώσει.

Ωστόσο, η ζωή του Sutherland δε σημαδεύτηκε μόνο από τους αγώνες που έδωσε για την υγεία του, αλλά και από σημαντικά επιτεύγματα στον χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Έγινε γνωστός με ρόλους σε ταινίες όπως το σπουδαίο “M*A*S*H“, το “Klute” και το “Don’t Look Now“. Η τελευταία περιλάμβανε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες σκηνές σεξ στην ιστορία του Χόλιγουντ, με τις φήμες να επιμένουν ότι η σκηνή δεν ήταν προσομοίωση της πράξης. Ο Sutherland και η συμπρωταγωνίστρια του Julie Christie πάντα υποστήριζαν ότι η σκηνή, αν και οικεία, ήταν καθαρά επαγγελματική.

Ο Warren Beatty, ο οποίος εκείνη την εποχή έβγαινε με την Christie, εξοργίστηκε με την αμφιλεγόμενη σκηνή σεξ στο “Don’t Look Now” και ταξίδεψε από το Λος Άντζελες στην Ευρώπη σε μια προσπάθεια να σταματήσει τη διανομή της ταινίας. Ο σεναριογράφος Allan Scott και ο κινηματογραφιστής Anthony B. Richmond επιβεβαίωσαν την επιμονή του Beatty να ξαναγράψουν τη σκηνή. Για να εξασφαλιστεί η διαβάθμιση R από την MPAA στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφαιρέθηκαν εννέα καρέ, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, η σκηνή παρέμεινε άθικτη και έλαβε διαβάθμιση X. Οι χρηματοδότες της ταινίας, η British Lion, προώθησαν έξυπνα την ταινία τονίζοντας ότι η ρητή σκηνή είχε «απαγορευτεί» στην Αμερική.

Το 2017, ο ηθοποιός εξέφρασε μια μοναδική επιθυμία σχετικά με τον θάνατό του. «Πραγματικά ελπίζω ότι σε κάποια ταινία που θα κάνω, θα πεθάνω αλλά θα πεθάνω κυριολεκτικά, εγώ, ο Donald, και θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν την κηδεία μου και το φέρετρο», είχε δηλώσει στο Associated Press. Η ελπίδα του για έναν θάνατο στην οθόνη συμβόλιζε τη βαθιά του σύνδεση με την τέχνη του.

Πέρα από την επαγγελματική του ζωή, η προσωπική ζωή του Sutherland ήταν εξίσου περιπετειώδης. Παντρεύτηκε τρεις φορές, πρώτα με τη Lois Hardwick, στη συνέχεια με τη Shirley Douglas, με την οποία έκαναν τον Kiefer Sutherland, και τέλος με τη Francine Racette, η οποία παρέμεινε στο πλευρό του μέχρι το θάνατό του. Κατά τη διάρκεια του γάμου του με τη Douglas, είχε μια παράλληλη σχέση με την ηθοποιό Jane Fonda, συμπρωταγωνίστριά του στην ταινία “Klute”, η οποία τερματίστηκε με πόνο για τον ίδιο.

Αν και ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του, η καριέρα του Sutherland δεν ήταν απαλλαγμένη από ανησυχίες. Παραδέχτηκε ότι είχε σοβαρό τρακ, αποκαλύπτοντας στον Hugh Grant το 2020, στη μεταξύ συζήτηση στο Interview Magazine, ότι συχνά έκανε εμετό πριν από την πρώτη μέρα των γυρισμάτων. Παρ’ όλα αυτά, δεν άφησε ποτέ τους φόβους του να εμποδίσουν τις ερμηνείες του, παραδίδοντας συνεχώς δυνατές ερμηνείες που καθήλωναν το κοινό.

Η κληρονομιά του Sutherland δεν ορίζεται μόνο από την παραγωγική καριέρα του ως ηθοποιού, αλλά και από την ανθεκτικότητά του απέναντι στις αντιξοότητες και τη βαθιά επιρροή του στη βιομηχανία του κινηματογράφου. Τα τελευταία του χρόνια τα πέρασε αναλογιζόμενος το έργο της ζωής του και τον αντίκτυπο που είχε στον χώρο.

O Donald Sutherland

Ο θάνατος του Sutherland θα λέγαμε πως σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής στο Χόλιγουντ, αλλά η συμβολή του στον κινηματογράφο και η ξεχωριστή του παρουσία θα μείνουν στη μνήμη των θαυμαστών και των συναδέλφων του. Η πορεία του από ένα νεαρό αγόρι στη Νέα Σκωτία σε έναν αξιοσέβαστο ηθοποιό στο Χόλιγουντ αποτελεί απόδειξη του ταλέντου, της αποφασιστικότητάς του και της επιρροής του στον κόσμο της ψυχαγωγίας.

Με στοιχεία από: New York Post, The Grunge.