Υπάρχει άραγε το τέλειο έγκλημα; Ή η αλήθεια πάντα κάποια στιγμή θα έρθει στην επιφάνεια να φωτίσει ακόμα και την πιο οργανωμένη, καλοσχεδιασμένη εγκληματική πράξη; Μήπως είναι η αδυναμία των ερευνών που αφήνει τους δράστες ατιμώρητους;

Η περίπτωση των δολοφονιών του Hinterkaifeck σίγουρα γεννά πολλά ερωτηματικά και προκαλεί ανατριχίλα.

Την άνοιξη του 1922 η τοπική κοινότητα που ζούσε κοντά στο αγρόκτημα Hinterkaifeck, ήρθε αντιμέτωπη με ένα ειδεχθές έγκλημα που μέχρι και σήμερα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες άλυτες υποθέσεις όχι μόνο της Γερμανίας αλλά του κόσμου.

Το αγρόκτημα Hinterkaifeck ήταν ένα απομονωμένο μέρος. Τοποθετημένο κοντά στο δάσος έξω από την πόλη Gröbern της Βαυαρίας, περίπου μία ώρα οδικώς από το Μόναχο και μισό μίλι έξω από την πόλη Kaifeck, ήταν το σπίτι της 35χρονης Viktoria Gabriel και των δύο παιδιών της, της 7χρονης Cäzilia και του 2χρονου Josef. Στο αγρόκτημα διέμεναν επίσης οι γονείς της Viktoria και παππούδες των παιδιών Andreas και Cäzilia Gruber.

Το αγρόκτημα Hinterkaifeck 5 μέρες μετά τις δολοφονίες. Πηγή: Andreas Biegleder/ Wikipedia

Το σκηνικό του εγκλήματος

Στις 4 Απριλίου 1922, ο κάτοικος της περιοχής, Lorenz Schlittenbauer παρατήρησε την αλληλογραφία του γείτονά του να στοιβάζεται στο αγρόκτημά Hinterkaifeck. Έχοντας υπόψη ότι η οικογένεια δεν εμφανίστηκε στην εκκλησία την Κυριακή ενώ η 7χρονη Cäzilia δεν πήγε στο σχολείο, ανησύχησε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και φώναξε τους γείτονές του Jakob Sigl και Michael Pöll για να τον βοηθήσουν να διερευνήσει.

Βρίσκοντας την εξώπορτα του σπιτιού κλειδωμένη, οι άνδρες κατευθύνθηκαν στον αχυρώνα, όπου ανακάλυψαν τελικά ότι το αγρόκτημα είχε μετατραπεί σε ανατριχιαστική σκηνή εγκλήματος. Τα πτώματα της Viktoria, της κόρης της Cäzilia αλλά και των παππούδων βρέθηκαν σε λίμνη αίματος στον αχυρώνα. Κάθε μέλος της οικογένειας σκοτώθηκε με πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι. Τα σώματα ήταν στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο και σκεπασμένα με μια σανίδα και λίγο σανό.

Hinterkaifeck
Τα πτώματα στον αχυρώνα. Πηγή: All that interesting

Θέλοντας να ερευνήσουν το σπίτι, οι άνδρες βρήκαν ένα διάδρομο που ένωνε τον αχυρώνα με το κυρίως σπίτι. Στο εσωτερικό, οι άνδρες βρήκαν τα πτώματα της 44χρονης οικιακής βοηθού της οικογένειας, Maria Baumgartner, και του 2χρονου γιου της Viktoria, Josef. Τόσο η Maria όσο και ο Josef είχαν χτυπηθεί μέχρι θανάτου στο κρεβάτι τους.

Η Maria σκοτώθηκε από εγκάρσια χτυπήματα στο κεφάλι στα θαλάμους της και ο Josef από ένα βαρύ χτύπημα στο πρόσωπο στην κούνια του στο δωμάτιο της Viktoria. Όπως και τα σώματα στον αχυρώνα, τα δικά τους ήταν επίσης καλυμμένα: η Maria με τα σεντόνια της και ο Josef με ένα από τα φορέματα της μητέρας του. Τα ζώα της φάρμας και το σκυλάκι της οικογένειας ήταν σώα και αβλαβή. Μάλιστα, φαινόταν κάποιος να τα έχει φροντίσει τις αρκετές ημέρες που πέρασαν μεταξύ των δολοφονιών και της τρομερής ανακάλυψής τους.

To δωμάτιο της Maria. Πηγή: All that interesting

Τα παράξενα περιστατικά πριν το έγκλημα

Τις εβδομάδες που προηγήθηκαν των δολοφονιών, η οικογένεια Gruber είχε αναφέρει περίεργα περιστατικά στο αγρόκτημά της.
Η προηγούμενη οικιακή βοηθός της οικογένειας είχε παραιτηθεί, με τις φήμες να διαδίδονται ότι έφυγε από φόβο ότι το σπίτι ήταν στοιχειωμένο αφού άκουσε περίεργους θορύβους στη σοφίτα, σύμφωνα με το Mental Floss.

Στη συνέχεια, τον Μάρτιο του 1922, ο Andreas Gruber βρήκε μια εφημερίδα από το Μόναχο στο αγρόκτημα – μια εφημερίδα που δεν θυμόταν να αγόρασε. Στην αρχή, πίστευε ότι μπορεί να ήταν λάθος του ταχυδρόμου, αλλά αργότερα αποκαλύφθηκε ότι κανείς από κοντά δεν έκανε συνδρομή στο συγκεκριμένο έντυπο.

Οι γείτονες θυμήθηκαν ότι η οικογένεια άκουγει βήματα στη σοφίτα, αλλά δεν βρήκαν τίποτα όταν πήγαν να ερευνήσουν. Ανέφεραν επίσης ότι βρήκαν μυστηριώδη ίχνη στο χιόνι που οδηγούσαν στο σπίτι τους, αλλά δεν μπόρεσαν ποτέ να βρουν την πηγή. Ανέφεραν επίσης ότι έλειπαν αντικείμενα και άκουγαν περίεργους θορύβους, όπως χτυπήματα στους τοίχους τους. Ωστόσο, παρά τα περίεργα αυτά περιστατικά, η οικογένεια συνέχισε την καθημερινότητά της, χωρίς να ασχοληθεί παραπάνω με τα μυστηριώδη αυτά γεγονότα.

Κανένας όμως δεν μπορούσε να προβλέψει τα φρικιαστικά γεγονότα που θα ακολουθούσαν.

Αστυνομικές έρευνες

Αν και οι δολοφονίες στο αγρόκτημα Hinterkaifeck ανακαλύφθηκαν μόλις στις 4 Απριλίου, η αστυνομία διαπίστωσε ότι η οικογένεια είχε δολοφονηθεί το βράδυ της Παρασκευής, 31 Μαρτίου. Αυτή ήταν η πρώτη μέρα της Maria Baumgartner που εργαζόταν ως υπηρέτρια της οικογένειας και η αδερφή της αργότερα επιβεβαίωσε τους πάντες ότι τελευταία φορά που την είδε ζωντανή ήταν όταν επισκέφτηκε τη Maria στο αγρόκτημα εκείνο το απόγευμα.
Την επόμενη μέρα, δύο πωλητές καφέ πέρασαν από τη φάρμα, αλλά κανείς δεν άνοιξε την πόρτα.

Ωστόσο, καπνός έβγαινε από την καμινάδα, και κάποιος είχε φαινομενικά ταΐσει τα ζώα της οικογένειας. Ένας επισκευαστής έφτασε επίσης στο σπίτι στις 4 Απριλίου αλλά δεν βρήκε κανέναν εκεί.

Οι ερευνητές αρχικά πίστευαν ότι το κίνητρο για τις δολοφονίες μπορεί να ήταν μια ληστεία που πήγε στραβά, η αστυνομία συνειδητοποίησε ότι δεν είχαν κλαπεί πράγματα αξίας και μεγάλα χρηματικά ποσά που βρέθηκαν στην αγροικία. Εκτός από τα σώματα και το σανό και τα κλινοσκεπάσματα που χρησιμοποιήθηκαν για να τα σκεπάσουν.

Οι έρευνες ωστόσο ήταν δύσκολο να διεξαχθούν καθώς αρκετοί άνθρωποι είχαν παραβιάσει τον τόπο του εγκλήματος, μετακινώντας τα πτώματα και έφτασαν ακόμη και μέχρι να μαγειρέψουν στην κουζίνα του σπιτιού.

Η αστυνομία πίστευε ότι ο ίδιος ο δολοφόνος παρέμεινε στο αγρόκτημα για αρκετές ημέρες μετά το ειδεχθές έγκλημα ταΐζοντας τα ζώα, τρώγοντας γεύματα και ανάβοντας φωτιές στην εστία.

Αφού σκότωσε τέσσερα μέλη της οικογένειας στον αχυρώνα, ο δολοφόνος έφυγε από τον στάβλο και μπήκε στο κυρίως σπίτι. Θεωρείται ότι πρώτα, πήρε το δρόμο για την κρεβατοκάμαρα της υπηρέτριας και τη χτύπησε στο κεφάλι ενώ κοιμόταν. Τελικά, μπήκε στην κρεβατοκάμαρα της Βικτώριας και δολοφόνησε τον δίχρονο γιο της ενώ κοιμόταν στο λίκνο του.

Το δωμάτιο της Victoria. Πηγή: All that interesting

Το ότι τα 4 πτώματα βρέθηκαν στον αχυρώνα οδήγησε την αστυνομία να πιστέψει ότι τα μέλη της οικογένειας παρασύρθηκαν ζωντανά με κάποιον τρόπο στον αχυρώνα και σκοτώθηκαν ένα κάθε φορά, αλλά το πώς ακριβώς κατέληξαν στον αχυρώνα είναι άγνωστο. Ήταν φυσιολογικό για την οικογένεια να βρίσκεται στον αχυρώνα εκείνη την ώρα ως μέρος των καθημερινών αγγαρειών; Ή μήπως ο δολοφόνος τους παρέσυρε με άλλο τρόπο;

Η αστυνομία απέκλεισε την ιδέα ότι η οικογένεια παρασύρθηκε στον αχυρώνα λόγω θορύβου. Διεξήγαγαν πειράματα που απέδειξαν ότι οι κραυγές από τον αχυρώνα δεν ακούγονταν από κανένα άλλο μέρος του αγροκτήματος. Πώς λοιπόν η οικογένεια Gruber κατέληξε στον αχυρώνα;

Η επτάχρονη Cäzilia βρέθηκε με μία μάζα μαλλιών στο χέρι και γυμνά μπαλώματα στο κεφάλι της. Η αστυνομία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Cäzilia ήταν ζωντανή για ώρες μετά την επίθεση και είχε οδηγήσει δίπλα στα σώματα της οικογένειάς της, τραβώντας η ίδια τα μαλλιά της.

Ποιός όμως διέπραξε τέτοια ειδεχθή εγκλήματα;

Υπήρχαν αρκετοί εξέχοντες ύποπτοι εκείνη την εποχή, συμπεριλαμβανομένου του νεκρού συζύγου της ίδιας της Viktoria Gabriel, που κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι δεν είχε πεθάνει στην πραγματικότητα κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ανησυχητικές λεπτομέρειες για την οικογένεια ήρθαν επίσης στο φως μετά τις δολοφονίες τους. Για παράδειγμα, το 1914, ο Andreas Gruber καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση για αιμομιξία – και η Viktoria καταδικάστηκε σε ένα μήνα φυλάκιση. Αυτή ήταν η ίδια χρονιά που ο σύζυγος της Viktoria, Karl, υποτίθεται ότι πέθανε στη Γαλλία.

Ωστόσο, η Cäzilia Gabriel γεννήθηκε το 1915 και ο Josef το 1919. Είναι πιθανό ότι ο πατέρας του Josef θα μπορούσε να ήταν προσωρινός εραστής της Viktoria – αλλά κάποιοι έχουν προτείνει ότι μπορεί στην πραγματικότητα να ήταν το αποτέλεσμα μιας αιμομικτικής σχέσης μεταξύ της Viktoria και του Andreas.

Ορισμένες θεωρίες υποστηρίζουν ότι ο Karl Gabriel στην πραγματικότητα δεν είχε πεθάνει, στη συνέχεια ανακάλυψε τη σχέση μεταξύ της συζύγου του και του πατέρα της και σκότωσε την οικογένεια σε μια κρίση οργής. Άλλοι δημιούργησαν μια παρόμοια ιστορία, αντικαθιστώντας τον Karl Gabriel με τον πιθανό εραστή της Viktoria – ο οποίος μπορεί να ήταν ο Lorenz Schlittenbauer, ο άνθρωπος που αρχικά ανακάλυψε τα σώματα.

Οι ενέργειες του Schlittenbauer μετά από την ανακάλυψη κλόνισαν σίγουρα την αξιοπιστία του, ειδικά το ότι κούνησε τα σώματα στη σκηνή του εγκλήματος. Ωστόσο, η σχέση με το εκγλημα δεν αποδείχθηκε ποτέ.

Αποτυχίες έρευνας

Το 2007, 15 μαθητές της Polizeifachhochschule (αστυνομική ακαδημία) στο Fürstenfeldbruck εξέτασαν την υπόθεση χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές ποινικής έρευνας. Στην τελική έκθεσή τους (στα γερμανικά), επιβεβαίωσαν τη σχολαστικότητα της έρευνας εκείνη την εποχή, αλλά επέκριναν την έλλειψη επαγγελματικής ιατροδικαστικής.

Συγκεκριμένα, επικρίθηκε η αποτυχία λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων, καθώς αυτή ήταν ήδη κοινή πρακτική εκείνη την εποχή. Το ίδιο το αγρόκτημα ισοπεδώθηκε επίσης λίγο μετά τις δολοφονίες, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο να βρεθούν χρησιμοποιήσιμα στοιχεία DNA από τον τόπο του εγκλήματος.

Ακόμη και μετά από 100 χρόνια ανάλυσης και την παγκόσμια προσοχή, λίγα είναι γνωστά για τις δολοφονίες του Hinterkaifeck, τουλάχιστον όσον αφορά το κίνητρο.

Ο δράστης δεν αναγνωρίστηκε ποτέ και οι δολοφονίες του Hinterkaifeck, όπως ονομάστηκαν, παραμένουν ακόμα και σήμερα ανεξιχνίαστες.

Πηγή: Andreas Keller/ Wikipedia

O θρύλος των φρικιαστικών δολοφονιών προκάλεσε το ενδιαφέρον της γερμανικής κοινωνίας. Πολλά βιβλία και άρθρα εφημερίδων έχουν αφιερωθεί στους φόνους. Ντοκιμαντέρ και θεατρικά έργα δημιουργήθηκαν με βάση την ιστορία της οικογένειας Gruber ενώ μέχρι και μουσικά άλμπουμ έχουν αφιερωθεί στο φρικτό αυτό έγκλημα.