Από τότε που μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου, έχω υπάρξει δεκάδες φορές μάρτυρας σε καυγάδες ανάμεσα σε οδηγούς, αλλά ποτέ δεν είχα δει η λογομαχία να μετατρέπεται σε σωματική βία, μέχρι και πέρυσι.

Μια μέρα ενώ κινούμουν επί της Πατησίων λίγο πριν το ύψος της Πλατείας Αμερικής, ένα μηχανάκι άρχισε να κάνει τις λεγόμενες σφήνες, όταν ένα όχημα εισέρχεται μπροστά σου απότομα με κίνδυνο την πρόκληση ατυχήματος, αλλά σχεδόν κανείς δεν κόρναρε, ούτε έδωσε σημασία. Ο μόνος που αντέδρασε ήταν ένας εργαζόμενος γνωστής εταιρεία delivery, ο οποίος απλά σήκωσε το χέρι του κάνοντας τη γνωστή χειρονομία του «τι κάνετε;».

Αυτοί σταμάτησαν μπροστά του και ξεκίνησαν να τον τραμπουκίζουν, να τον σκουντάνε, ενώ λίγο πριν φύγουν του έριξαν το κινητό από τη βάση και του έδωσαν σφαλιάρα στο κράνος που φορούσε. Ίσως έφυγαν επειδή κάποιοι περαστικοί διαμαρτυρήθηκαν, ίσως επειδή το αστυνομικό τμήμα βρισκόταν μόλις 100 μέτρα μακριά, στο επόμενο στενό πιο συγκεκριμένα, ίσως επειδή ήταν ώρα αιχμής και υπήρχαν πολλοί μάρτυρες, δεν θα μάθουμε ποτέ γιατί έφυγαν, ΕΥΤΥΧΩΣ όμως δεν το συνέχισαν. Τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν πολύ χειρότερα για τον διανομέα, αν είχε πέσει σε αδίστακτους ανθρώπους.

Δυστυχώς, ένα ζευγάρι έπεσε πάνω σε πραγματικά επικίνδυνα άτομα στο Αιγάλεω με αποτέλεσμα να καταλήξουν και οι δύο στο νοσοκομείο. Ο άνδρας μάλιστα έφερε τόσα πολλά κατάγματα που κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί από το Θριάσιο στο KAT.

Τι συνέβη στο ζευγάρι την περασμένη Τρίτη (21/5)

Όπως αναφέρει η γυναίκα και οδηγός του αυτοκινήτου στο MEGA, όλα ξεκίνησαν όταν ένα αμάξι άρχισε να τους κόβει το δρόμο και κάποια στιγμή του είπε «κύριε, πηγαίνουμε για δουλειά, εσύ μάλλον θες παιχνίδια. Μπορείτε να μη μου κόβεται τον δρόμο;». Ο οδηγός του αμαξιού την προσέλαβε, αλλά αυτή δεν του απάντησε. Η ίδια περιγράφει όσα εκτυλίχθηκαν στη συνέχεια: «Όταν έγινε πιο φαρδύς ο δρόμος, πήγα να αλλάξω (λωρίδα). Εκείνη την στιγμή, αυτός ήρθε πάνω στο αμάξι, παραλίγο να με χτυπήσει και σταματάει μπροστά μου. Περιμένω λίγο να ξεκινήσουν όταν άναψε το φανάρι, βλέπω ότι δεν κινούνταν. Ανοίγω την πόρτα και πάω να του ζητήσω τον λόγο. Εκείνη την στιγμή, τα τρία άτομα που ήταν στο αμάξι γελούσαν και άρχισε να με βρίζει.

Μετά βγήκε το παιδί του και ήρθε να μου κάνει τον μάγκα. Εγώ απλώς έβαλα το χέρι μου και τον έσπρωξα και του είπα ‘μάζεψε τον πατέρα σου γιατί παίρνω τώρα την Αστυνομία’. Τότε γύρισα το κεφάλι για να φύγω προς το αμάξι, είχε βγει ο οδηγός και με χτύπησε με μπουνιά στο πρόσωπο και έπεσα κάτω, αυτός ξεκίνησε το ξύλο, εγώ δεν τους πείραξα. Μετά, όταν σηκώνομαι, βλέπω τον άντρα μου κάτω και αυτούς να τον χτυπάνε. Ο σύζυγός μου δεν ήθελα καυγά, ήθελε να με πάρει να πάμε στο αμάξι. Ο πατέρας τους με έβριζε αλλά ο άντρας μου θυμάται ότι όταν βγήκε το παιδί από το αυτοκίνητο, είπε ‘τράβηξε αυτήν την καργ@λ@ από εδώ».

Η ίδια τονίζει ότι: «Ήθελαν να μας σκοτώσουν, ο άντρας μου σερνόταν στο δρόμο για να πάει στην άκρη και πέρασαν πάνω από το σώμα του».

Από τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο φαίνεται ότι ο άνδρας βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από τη γυναίκα, κάτι που επιβεβαιώνεται από τη μαρτυρία της: «Δεν είναι σε καλή κατάσταση ο σύζυγός μου. Ούτε εγώ είμαι, αλλά πρέπει να είμαι δίπλα του. Έχει σπασμένο σαγόνι, έχει το πόδι του στον γύψο, έχει ράμματα στο κεφάλι και δεν μπορεί να κουνηθεί. Δεν κινδυνεύει η ζωή του…».

Η Αστυνομία έχει ταυτοποιήσει τόσο τους δράστες, που αναζητούνται, όσο και το λευκό αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, αλλά διαφεύγουν της σύλληψης στα όρια του αυτοφώρου, το οποίο έχει παρέλθει από τη περασμένη Τετάρτη. Από τις πληροφορίες που έως τώρα έχουν γίνει γνωστές, ο φάκελος δεν έχει σταλεί στον εισαγγελέα, προκειμένου να κινήσει δίωξη και να βγάλει ένταλμα σύλληψης. Αυτό θα συμβεί μόνο όταν ολοκληρωθεί η αυτεπάγγελτη προανάκριση από την Αστυνομία, η οποία περιμένει ακόμα κάποια στοιχεία, σύμφωνα με τον δικηγόρο των θυμάτων, Θοδωρή Καραγιάννη.

Όπως αναφέρει ο κος Καραγιάννης στο MEGA: «Από πληροφόρηση δική μας, για τους δύο εκκρεμούσαν και περιοριστικοί όροι για παράνομα αδικήματα. Η λέξη κλειδί που τους έκανε να ξεφύγουν και να βγουν να χτυπάνε, είναι η λέξη Αστυνομία. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν προηγούμενα, δε δικαιολογείται αλλιώς. (…) Το θέμα είναι να συλληφθούν. Αν συλληφθούν, δε θα είναι εύκολη η κατάσταση για αυτούς». Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, αν ασκηθεί ποινική δίωξη στους άνδρες για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης, κινδυνεύουν με φυλάκιση έως και 10 χρόνια.

Δυστυχώς, στους ελληνικούς δρόμους πλέον πρέπει να τα περιμένεις όλα. Δε χρειάζεται να ξεφύγει η κατάσταση για να δεχθείς κάποια απειλή για τη ζωή σου, για να σου κολλήσουν επικίνδυνα από πίσω και τώρα όπως αποδείχθηκε, για να σε στείλουν στο νοσοκομείο με πολλαπλά κατάγματα.

Πριν 4 μήνες, πηγαίνοντας ένα βράδυ από το κέντρο προς Ραφήνα, κοντά στο ύψος του μετρό της Παλλήνης, έπαιξα φώτα, όπως λέμε, σε ένα αμάξι μπροστά μου, επειδή δεν είχα καταλάβει προς τα που ήθελε να πάει για περίπου 50 μέτρα. Αντί λοιπόν απλά να διαλέξει λωρίδα, αποφάσισε να με κυνηγήσει και να αρχίσει να μου κολλάει από πίσω. Να σημειωθεί ότι εγώ κινούμουν με μηχανάκι 125 κυβικών και αυτός με αυτοκίνητο. Τελικά, με έσωσαν τα φανάρια.

Αυτό ήταν το πιο “βαρβάτο” από τα περιστατικά που μου έχουν συμβεί, ενώ παρόμοια έχουν συμβεί και σε αρκετούς γνωστούς και φίλους. Πριν λίγα χρόνια, μία συμφοιτήτριά μου, η Β.Κ. είχε τολμήσει να κορνάρει σε ένα όχημα που είχε κλείσει το δρόμο και χωρίς υπάρξει διάλογος, ο οδηγός πλησίασε το παράθυρό της και άρχισε να το χτυπάει με κίνδυνο να σπάσει, ενώ παράλληλα την έβριζε.

Όμως το πιο ακραίο που έχω ακούσει συνέβη στον φίλο μου, Β.Μ., ο οποίος οδηγούσε μηχανή όταν εκτυλίχθηκε. Στη προσπάθειά του, λοιπόν, να περάσει μέσα από την κίνηση, συνάντησε ένα αυτοκίνητο που κόντευε να πατήσει τη διαχωριστική γραμμή και για να μη προκληθεί ατύχημα και να συνεχίσει τη πορεία του, του κόρναρε. Πάλι χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση, ο οδηγός του αυτοκινήτου, του εμφάνισε στο παράθυρο το πιστόλι του, απλά για να του το δείξει, ως εκφοβισμό, όχι για να τον σημαδέψει.

Νομίζω ότι ο καθένας μας αν δεν έχει ο ίδιος μία ιστορία τραμπουκισμού από το δρόμο, τότε σίγουρα θα έχει ακούσει τουλάχιστον μία από κάποιον γνωστό του.

Οι περισσότερες περιπτώσεις οδηγικού τραμπουκισμού συνήθως έχουν την ίδια αφετηρία: το θύμα να προσπαθεί να βρει το δίκιο του.

Από την απότομη αλλαγή λωρίδας χωρίς τη χρήση φλας μέχρι τη παραβίαση του STOP ή του ερυθρού σηματοδότη, υπάρχει ο κίνδυνος να μπλέξουμε σε καβγά ή ακόμα και να κινδυνέψει η ίδια μας η ζωή.

Ήταν τον περσινό Αύγουστο όταν ένας 50χρονος άνδρας έκανε παρατήρηση σε έναν διανομέα για το σημείο που άφησε το μηχανάκι του και αυτή η παρατήρηση στάθηκε η αιτία για να ξυλοκοπήσει ο διανομέας τον άνδρα, ο οποίος άφησε τελικά την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο το επόμενο πρωί.

Οι δρόμοι είναι ίσως το πιο σύνηθες πεδίο τσακωμών ανά τον κόσμο, το οποίο χωρίς τη κατάλληλη επιτήρηση, μπορεί να μετατραπεί σε ναρκοπέδιο. Η βία βρίσκεται σε έξαρση όπως λένε οι ειδικοί και, δεν είναι απίθανο μέσα στα επόμενα χρόνια να πληθύνουν τα περιστατικά ακραίας επίθεσης στην άσφαλτο.

Ζούμε σε μία χώρα που δεν αποτελεί έκπληξη (πια) να βγάλει κάποιος μαχαίρι ή όπλο και νιώθω σα να έχουμε μετατραπεί άτυπα σε ένα άλλο Μπρονξ.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν στο διπλανό αμάξι μπορεί να βρίσκεται κάποιος για τον οποίο εκκρεμούν περιοριστικοί όροι, όπως έγινε γνωστό ότι συμβαίνει για τους δύο εκ των τριών δραστών του περιστατικού της επίθεσης στο Αιγάλεω.

Γενικά, δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς ξύπνησε ή τι σκέφτεται ο οποιοσδήποτε που παρανομεί στο δρόμο και θέτει τη σωματική ακεραιότητα των άλλων οδηγών σε κίνδυνο. Ότι έχει αυτή την οδηγική συμπεριφορά είναι μία ισχυρή ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά και επομένως ότι πρέπει να απομακρυνθούμε, γιατί αν θέλουμε να βρούμε το δίκιο μας, αυτό το δίκιο τελικά μπορεί να μας κοστίσει πολύ ακριβά.

Η μόνη λύση για να το βρούμε, χωρίς να κινδυνέψουμε, είναι να εγκαταστήσουμε μία κάμερα στο ταμπλό του αυτοκινήτου ή πάνω στο κράνος της μηχανής, για να καταγράφει τυχόν παραβάσεις που μπορεί να θέσουν τη ζωή μας σε κίνδυνο.

Ούτε το κορνάρισμα, ούτε το παίξιμο των φώτων, ούτε οι χειρονομίες, θα μπορέσουν να μας βοηθήσουν.

Η καταγραφή και στη συνέχεια η καταγγελία της επικίνδυνης οδηγικής συμπεριφοράς, πέρα από την αποτροπή των τροχαίων, ίσως μπορέσει να προφυλάξει τους υπόλοιπους οδηγούς, από ενδεχόμενες επιθέσεις πάσης φύσεως.

Η αμυντική οδήγηση που αναφέρει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας πρέπει να αναθεωρηθεί ως όρος. Γιατί εκτός από το σύνολο των συμπεριφορών που εφαρμόζει ένας οδηγός προκειμένου να εξασφαλίσει όσο είναι δυνατόν ότι δε θα προκληθεί ατύχημα, πρέπει να εξασφαλίσει όσο είναι δυνατόν ότι δεν θα του επιτεθεί κάποιος.

Όπως φαίνεται, η άμυνα είναι το κλειδί για να επιβιώσουμε σε ένα τόσο βάρβαρο περιβάλλον και για να καταφέρουμε τελικά να βρούμε το δίκιο μας.