Αποχώρησε από τη ζωή ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, εκπνέοντας σε ηλικία 85 ετών. Αυτός ο εξαιρετικός καλλιτέχνης, με ένα σπουδαίο πολιτιστικό αποτύπωμα, αναδείχθηκε ως ένας εκ των πιο επιδραστικών προσώπων στον χώρο του ελληνικού θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, ενώ η αποχώρησή του αφήνει ένα κενό στον καλλιτεχνικό κόσμο, καθώς πρόσφερε ανεκτίμητες στιγμές με τον μοναδικό του τρόπο έκφρασης. Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, με το ταλέντο του και την εκλεπτυσμένη του τέχνη, αφήνει πίσω του μια ζωή πλούσια σε καλλιτεχνική αξία και μια μεγάλη παρακαταθήκη για να λειτουργήσει ως φάρος στον κόσμο του πολιτισμού.

Τον Φεβρουάριο του 2016, ο Θανάσης Λάλας βρέθηκε στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και συνομίλησε με τον σπουδαίο ηθοποιό με αφορμή τη δράση «Η ζωή μου στο θέατρο», του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στο πλαίσιο του θεσμού Open Stage (Ανοιχτή Σκηνή).

Όπως αναφέρει και και ο Μάνος Δαμασκηνός, του οποίου τις σημειώσεις θα τις βρείτε στις πληροφορίες του παρακάτω βίντεο από το κανάλι του Ιωσήφ Βιβιλάκη, η συζήτηση εκκινήθηκε από τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο με μια συμβουλευτική επιστολή προς τους νέους ηθοποιούς, η οποία λειτουργούσε ενισχυτικά στην αυτοπεποίθηση που οφείλουν να έχουν, προτρέποντάς τους να επιμείνουν στη «διαρκή πάλη του εγώ του με τον εαυτό του αλλά και το θεατρικό του είδωλο». Με δομημένη σκέψη, πλούσιος στις απαντήσεις του και με έναν ρυθμό σχεδόν αβίαστο, ο μεγάλος ηθοποιός ανταποκρινόταν «στις εύστοχες ερωτήσεις του Θανάση Λάλα», με απαντήσεις εμπνευσμένες από τη θεατρική, και όχι μόνο, πορεία του. Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της όμορφης συνομιλίας ήταν η αποκάλυψη ενός πλούσιου και ιδιαίτερου θεατρικού βίου, «ενός ανθρώπου που οι συνθήκες έπλασαν και διαμόρφωσαν», αφήνοντας πάνω στη σκηνή τα χαρακτηριστικά του ηθοποιού Γιώργου Μιχαλακόπουλου.

«Tι να σας διηγηθώ;» : Μια συζήτηση του Γιώργου Μιχαλακόπουλου με τον Θανάση Λάλα

Η πορεία του Γιώργου Μιχαλακόπουλου

Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα και σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1959 ως πρωτοετής σπουδαστής της Σχολής στην επεισοδιακή παράσταση του Καρόλου Κουν, «Όρνιθες» στο Ηρώδειο. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα του στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 στον θίασο του Δημήτρη Παπαμιχαήλ και αργότερα συνεργάστηκε με τον θίασο του Κώστα Μουσούρη ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους μεγάλων συγγραφέων όπως ο Τσέχωφ και ο Μολιέρος. Ειδικά στην παράσταση «Δον Ζουάν» το 1968, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος εντυπωσίασε με την ερμηνεία του στο ρόλο του Σγαναρέλο.

Το 1973 ίδρυσε το Θέατρο Σάτιρας και έπαιξε μεταξύ άλλων στα έργα: «Ω, τι κόσμος μπαμπά» του Κώστα Μουρσελά, «Συνεργός» του Φρ. Ντύρεμαντ, «Βλαβερές συνέπειες του καπνού» του Τσέχωφ. Το 1981, οργάνωσε στις φυλακές Κορυδαλλού το θεατρικό εργαστήρι με κρατούμενους. Στο θέατρο είχε εμφανιστεί σε παραστάσεις όπως: «Έγκλημα και Τιμωρία», «Ο θάνατος του εμποράκου», «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκριν» και «Το τίμημα». Ως θεατρικός σκηνοθέτης, σκηνοθέτησε αρκετά έργα, ανάμεσα στα οποία: «Τα παιδιά στο Δάσος του Ρομπέν» του Τζ. Κρόκερ, «Εκκλησιάζουσες» και «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, «Ο θάνατος του Εμποράκου» του ‘Αρθουρ Μίλερ, «Επιστάτης» του Χάρολντ Πίντερ.

Το τηλεοπτικό κοινό τον γνώρισε και τον λάτρεψε στην εμβληματική σειρά του Κώστα Κουτσομύτη «Εκείνος και Εκείνος» (1972), όπου ο Γ.Μιχαλακόπουλος ερμήνευσε με απαράμιλλο χιούμορ το ρόλο του «Σόλωνα» πλάι στον «Λουκά» του Βασίλη Διαμαντόπουλου.

Στον κινηματογράφο έπαιξε σε αρκετά έργα, κάνοντας το κινηματογραφικό του ντεμπούτο το 1964, ερμηνεύοντας δεύτερους ρόλους στις ταινίες «Οι Φτωχοδιάβολοι», «Ο πολύτεκνος» και «Φεύγω με πίκρα στα ξένα». Ένας από τους χαρακτηριστικούς ρόλους του ήταν ο ποιητής Φανφάρας στην ταινία «Ξύπνα Βασίλη» του Γιάννη Δαλιανίδη (1969). Συμμετείχε επίσης, μεταξύ άλλων, στις ταινίες «Η ωραία του κουρέα» του Ντίνου Δημόπουλου (1969), «Ένας ιππότης για τη Βασούλα» του Γιάννη Δαλιανίδη (1968), «Ένα γελαστό απόγευμα» του Ανδρέα Θωμόπουλου (1979), «Το βλέμμα του Οδυσσέα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1995), το «Φράγμα» του Δημήτρη Μακρή (1982). Αξέχαστη ήταν επίσης η ερμηνεία του στην βραβευμένη ταινία «Ο Κύριος με τα Γκρι» του Περικλή Χούρσογλου το 1997.

Διετέλεσε καθηγητής της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Θεάτρου. Υπήρξε Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων κατά την περίοδο 1974-1986, και Αντιπρόεδρος ΚΕ.Θ.Ε.Α.

Ήταν παντρεμένος με την επίσης ηθοποιό Αθηνά Μιχαλακοπούλου και έχει δύο κόρες, την Ιωάννα, που είναι σκηνοθέτιδα, με την οποία συνεργάστηκε σε αρκετές παραστάσεις και την Ελένη, που είναι ζωγράφος.

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Πριν από λίγο πληροφορηθήκαμε το θλιβερό νέο. Την τραγική απώλεια για τον ελληνικό πολιτισμό, το θέατρό μας και την οικογένεια των καλλιτεχνών: μάθαμε την αποχώρηση από την ζωή του σπουδαίου ηθοποιού, ανθρώπου ,αγωνιστή, συνδικαλιστή, οικογενειάρχη, Γιώργου Μιχαλακόπουλου… Το στίγμα που αφήνει δεν θα ξεχαστεί και τον ευγνωμονούμε για την παρακαταθήκη που μας αφήνει. Θερμά συλλυπητήρια στην αγαπημένη του σπουδαία Αθηνά και τα παιδιά του», έγραψε ο Σπύρος Μπιμπίλας.