Το φεστιβάλ μουσικής Borderline επιστρέφει για 12η χρονιά στην καρδιά της πόλης, με ένα τριήμερο φεστιβάλ που θα επαναπροσδιορίσει τον ρυθμό του αθηναϊκού κοινού.

Η ποπ σε νέες περιπέτειες ή ποιο είναι το soundtrack της Αθήνας σήμερα; Το Borderline 2023 της Στέγης από 21 έως 23 Απριλίου υπόσχεται να κάνει την πόλη να χορεύει στα όρια για τρεις μέρες. Μέσα από DJ sets και live performances, το Borderline, το μακροβιότερο φεστιβάλ της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, επιστρέφει και πάλι στην Αθήνα συνεχίζοντας την εξερεύνηση των οριογραμμών μεταξύ των διαφορετικών τεχνών, πολιτισμών και παραδόσεων. Ένα μουσικά ανήσυχο φεστιβάλ που δεν διστάζει να ανανεώνεται και να επανέρχεται με την ίδια διάθεση πειραματισμού αλλά πιο ανοιχτό από ποτέ, αυτή τη φορά σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Movement Radio, του διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού της Στέγης που δεν σταματά να κοιτά το μέλλον και να χαράζει νέους ηχητικούς ορίζοντες. Το μουσικό φεστιβάλ που εξερευνά για άλλη μια χρονιά νέους ήχους και τεχνολογίες, αποδομεί τα ευρέως γνωστά είδη μουσικής και τους τρόπους με τους οποίους η ποπ ανανεώνεται διαρκώς και επαναπροσεγγίζει το μέλλον της πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής.

Ήχος, επιτάχυνση και πολλαπλότητα. Το Borderline 2023 αποτελεί μια εξερεύνηση των τρόπων με τους οποίους η avant-garde μουσική και οι τεχνικές της (λούπες, samples, παραμορφωμένα φωνητικά) έχουν ενσωματωθεί στη mainstream μουσική. Μια νέα γενιά καλλιτεχνών έχει πρόσβαση σε φτηνότερο hardware και software, καθώς και όλη τη μουσική του κόσμου στη διάθεσή της χάρη στο ίντερνετ. Τα όρια μεταξύ των ειδών καταρρέουν και αναδύονται νέοι ήχοι και τεχνολογίες. Η ποπ έχει πεθάνει και είναι πιο ζωντανή από ποτέ. καθώς ενσωματώνει και μεταβολίζει αυτές τις αλλαγές.

Στο Borderline 2023, νέοι Έλληνες δημιουργοί, μέλη της δραστήριας τοπικής κοινότητας, συναντιούνται με ανερχόμενους διεθνείς καλλιτέχνες σε τρία σημεία της πόλης, δημιουργώντας ένα νέο soundtrack για την Αθήνα: ένα μεσογειακό μωσαϊκό που αντικατοπτρίζει το διαρκώς μεταβαλλόμενο μουσικό τοπίο, επαναφέροντας την αποκαλούμενη «περιφέρεια» στο κέντρο της πολιτιστικής παραγωγής. Από τα ανοιχτά σε όλους events στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης έως τις μεταμεσονύκτιες συναυλίες στο Gagarin 205 και τις live performances στον Εκθεσιακό Χώρο –1 της Στέγης.

Borderline
Voltnoi (αριστερά) + Quetempo (δεξιά) | Φωτ.: Γιάννης Παπαϊωάννου / Olafaq

Η πρώτη μέρα του φεστιβάλ, Παρασκευή 21 Απριλίου, περιλαμβάνει ένα μουσικό πρόγραμμα που ξεκινά από νωρίς το απόγευμα. Μια υπαίθρια σκηνή με ελεύθερη είσοδο στήνεται για πρώτη φορά στη Δημοτική Αγορά στην καρδιά της Κυψέλης. Μια μέρα γεμάτη προσμείξεις και ηχητικές εκπλήξεις: DJ sets που αψηφούν τα είδη και το τέμπο από τον DJ NOT I, τη Spivak και την OJOO GYAL, οι διαρκώς μεταβαλλόμενοι βρόμικοι ήχοι στο live set των YGRAERIO, οι εκστατικοί και βίαιοι ήχοι της Lil Mariko και τα περίτεχνα φωνητικά της Marina Herlop.

Η δεύτερη μέρα του Borderline 2023, το Σάββατο 22 Απριλίου, κάνει εκκίνηση στη Δημοτική Αγορά στην καρδιά της Κυψέλης με χιπ χοπ μουσική και φτάνει στη Λιοσίων για μια μοναδική μέταλ εμπειρία. Το χιπ χοπ έχει την τιμητική του, φέρνοντας στο προσκήνιο φωνές και beats: οι σκληρές χιπ χοπ μεταβάσεις στα live sets του Blackhaine και της PÖ, το απαλό χιπ χοπ και R&B της Vikkie και οι εξαιρετικές επιλογές της «θεάς του ρυθμού» Karen Nyame KG και των εγχώριων καλλιτεχνών Kairo7000, Joseph Mouzakitis και Odydoze. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, η δεύτερη μέρα του Borderline 2023 κλείνει με μια μέταλ αναμέτρηση στη σκηνή του Gagarin. Γίνετε μάρτυρες μιας μοναδικής εμπειρίας με τους industrial πρωτοπόρους Esplendor Geométrico, το εκρηκτικό οπτικοακουστικό σόου των Slikback και Weirdcore και την ηχητική δίνη που δημιουργούν τα DJ sets των Voltnoi και Morah.

Borderline
Φωτ.: Γιάννης Παπαϊωάννου / Olafaq

Το Borderline 2023 κλείνει στη Στέγη. Η τρίτη μέρα του φεστιβάλ, την Κυριακή 23 Απριλίου, πραγματοποιείται στον Εκθεσιακό Χώρο –1 της Στέγης και είναι αφιερωμένη στα ηχοχρώματα, τους βόμβους και τον πειραματισμό. Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται με live sets από τους xato, Arshia Haq και Yara Mekawei, claire rousay, Aho Ssan, Sofia Jernberg, Rainer Kohlberger και Jung An Tagen, και μια καταβύθιση σε τονικές εξερευνήσεις.

Στο πλαίσιο του Borderline 2023, ο MC Yinka (Μανώλης Αφολάνιο) θα υλοποιήσει ένα διήμερο εργαστήριο σχετικά με την επιμέλεια φεστιβάλ. Το εργαστήριο «Καλλιτεχνική επιμέλεια μουσικών φεστιβάλ» θα θίξει όλα τα στάδια ανάπτυξης ενός φεστιβάλ, από την αρχική ιδέα έως την καλλιτεχνική επιμέλεια και την επιλογή των συμμετεχόντων καλλιτεχνών. Αντλώντας από την εμπειρία του ως μουσικός, θα ξεδιπλώσει στο εργαστήριο τη μοναδική του προσέγγιση σε ό,τι αφορά την επιμέλεια: τη χρήση αφηγηματικών μηχανισμών, τις εμπειρίες ζωής, το τοπολογικό και χρονολογικό πλαίσιο και τις προσωπικές συνδέσεις με ανθρώπους και τις ιστορίες τους ως εργαλεία για την επιμέλεια ενός φεστιβάλ. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν τα projects Freedom to Move της Sofia Jernberg και Sama: The Divine Listening Room των Arshia Haq & Yara Mekawei που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Sounds Now με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με ήχους από την Ελλάδα ώς την Γκάνα, από τη Γαλλία έως την Κίνα, από την Ισπανία έως την Αμερική, από την Αγγλία έως την Κένυα, από την Ιταλία έως το Μαρόκο, από την Ινδία έως το Βιετνάμ, το Borderline 2023 σπάει και πάλι τα μουσικά όρια.

Borderline
Φωτ.: Γιάννης Παπαϊωάννου / Olafaq

Aναλυτικά το πρόγραμμα του Borderline 2023

ΗΜΕΡΑ 1 | ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρασκευή 21 Απριλίου
17:30 | Δημοτική Αγορά Κυψέλης (Ελεύθερη είσοδος)
17:30 – 18:55 | DJ NOT I
19:00 – 19:40 | Ygraerio
19:45 – 20:30 | Spivak
20:35 – 21:20 | Marina Herlop
21:25 – 22:05 | Lil Mariko
22:10 | OJOO GYAL
Παράλληλη δράση (Ελεύθερη είσοδος. Η συμμετοχή στο εργαστήριο γίνεται με προκράτηση θέσης)
15:30 | «Καλλιτεχνική επιμέλεια μουσικών φεστιβάλ» εργαστήριο απο τον MC Yinka στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

ΗΜΕΡΑ 2 | ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σάββατο 22 Απριλίου
17:30 | Δημοτική Αγορά Κυψέλης (Ελεύθερη είσοδος)
17:30 – 19:05 | Κairo 7000 Χ Joseph
19:10 – 19:55 | Odydoze feat. Spar & Han
20:00 – 20:40 | Pö
20:45 – 21:20 | Vikkie
21:25 – 22:05 | Blackhaine
22:10 | Karen Nyame KG
23:59 | Gagarin 205
24:15 – 01:10 | Voltnoi
01:10 – 02:10 | Slikback X Weirdcore present VOID*
02:15 – 03:15 | Esplendor Geometrico
03:20 | Morah
*Το VOID είναι ανάθεση των Rewire, donaufestival και Unsound σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Unsound.

Παράλληλη δράση (Ελεύθερη είσοδος. Η συμμετοχή στο εργαστήριο γίνεται με προκράτηση θέσης)
15:30 | «Καλλιτεχνική επιμέλεια μουσικών φεστιβάλ» εργαστήριο απο τον MC Yinka στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

ΗΜΕΡΑ 3 | ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Κυριακή 23 Απριλίου
19:15 | Στο -1 της Στέγης
19:15 – 20:15 | Sofia Jernberg
20:20 – 21:00 | xato
21:05 – 21:45 | Arshia Haq & Yara Mekawei
21:50 – 22:30 | Claire Rousay
22:35 – 23:15 | Aho Ssan
23:20 | Jung An Tagen & Rainer Kohlberger
Το εργαστήριο «Καλλιτεχνική επιμέλεια μουσικών φεστιβάλ» του MC Yinka, το Freedom to Move της Sofia Jernberg και το Sama: The Divine Listening Room των Arshia Haq & Yara Mekawei πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Sounds Now με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Borderline
Φωτ.: Γιάννης Παπαϊωάννου / Olafaq

Το Borderline 2023 επιμελείται το Movement Radio, το διαδικτυακό ραδιόφωνο της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και ο Voltnoi και ο Quetempo, καλλιτεχνικοί διευθυντές του Movement Radio μιλούν στο Olafaq για τους νέους ήχους και τις τεχνολογίες που θα δούμε σε αυτό το τριήμερο φεστιβάλ στη Στέγη, το Gagarin και τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης.

– Πείτε μας δύο λόγια για το πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε το Movement και σε ποιο σημείο θεωρείτε ότι βρίσκεστε αυτή την στιγμή.
Το Movement Radio της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση είναι μια πολιτιστική πλατφόρμα που εστιάζει στη νέα μουσική παραγωγή, αλλά και στην ιστορική διαδρομή της, μοιράζεται από κοινού ιστορίες που δεν έχουν ακόμα ειπωθεί, μιλάει με ιδέες και ήχους, αφουγκράζεται την τρέχουσα πολιτική και κριτική σκέψη, διασχίζει ένα φανταστικό αρχιπέλαγος πέρα από γεωγραφίες και χρονολογίες, είναι μια πολιτιστική συγκολλητική ουσία μεταξύ ανθρώπων, κοινοτήτων και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ως Movement Radio, έχουμε κάνει μια σειρά από events που εστιάζουν στις μουσικές και πολιστικές κοινότητες της πόλης, όμως η κλίμακα του Borderline είναι διαφορετική. Χαρήκαμε ιδιαίτερα με την πρόσκληση της Στέγης για την επιμέλεια του φεστιβάλ για το 2023, καθώς έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα σημείο συνάντησης μεταξύ των καλλιτεχνών που θα έρθουν από το εξωτερικό και της εξαιρετικά ζωντανής και πολυσυλλεκτικής μουσικής σκηνής της Αθήνας.

– Kαι εγένετο Borderline Festival 2023. Μιλήστε μου λίγο για το επικείμενο πρότζεκτ σας, τι περιλαμβάνει και γύρω από ποια θεματική κινείται.
Στο φετινό Borderline, στόχος μας ήταν να εξερευνήσουμε την επιρροή που ασκεί το avant-garde στα διάφορα είδη που ανθίζουν σήμερα, από τα διαφορετικά subgenres της χορευτικής ηλεκτρονικής μουσικής μέχρι το hip hop, την trap και την pop. Έτσι, κάθε μέρα και stage έχουν μια διαφορετική θεματική. Η πρώτη μέρα στη Δημοτική Αγορά επικεντρώνεται, κατά βάση, σε DJ και live sets όπου αναμειγνύονται πολλά διαφορετικά είδη και tempo, με επίκεντρο τον φουτουριστικό, πειραματικό ήχο – ανυπομονούμε για το εκρηκτικό, αλλόκοτο set της OJOO GYAL και τις πρώτες ζωντανές εμφανίσεις των Marina Herlop και Lil Mariko στην Ελλάδα). Η δεύτερη μέρα στη Δημοτική Αγορά έχει ως θεμέλιο το hip hop και την trap και την μίξη ή την αποδόμηση τους μαζί με άλλα είδη – δίνουμε έμφαση στις εμφανίσεις της ανερχόμενης Pö, της «μητέρας του ρυθμού» Karen Nyame KG και στο θορυβώδες live του Blackhaine. Η δεύτερη μέρα κλείνει με ένα club night στο Gagarin 205, όπου επικεντρωνόμαστε στο industrial και τη noise. Είμαστε περήφανοι που το ιστορικό σχήμα των Esplendor Geometrico θα κάνει μια από τις σπάνιες ζωντανές εμφανίσεις του εκεί, καθώς και για τον οπτικοακουστικό οδοστρωτήρα των Slikback x Weirdcore. Η τρίτη μέρα αφορά τις σκηνές της ambient/drone/experimental. Ξεχωρίζουμε την ηχητική, διαδραστική περφόρμανς “Sama’: The Divine Listening Room” από τις Arshia Haq και Yara Mekawei.

– Και ποιο είναι το μήνυμα που, πιθανώς, να προσπαθείτε να περάσετε μέσω του νέου αυτού πρότζεκτ;
Βασικός μας στόχος είναι όποιος παρευρεθεί στο φεστιβάλ να φύγει με μια πλουσιότερη ιδέα για τις δυνατότητες του ηλεκτρονικού ήχου. Να εκπλαγεί, να σοκαριστεί ίσως. Να έρθει σε επαφή με είδη και ήχους που κανονικά δεν θα είχε την ευκαιρία να συναντήσει στη νυχτερινή ζωή της Αθήνας. Ως Movement Radio, επίσης, θέλουμε να δώσουμε ένα στίγμα στο φετινό Borderline, έναν χαρακτήρα που θα παίρνει θέση και θα απέχει από την ουδετερότητα.

– Γιατί το διοργανώνετε ΚΑΙ στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης; Είναι μια κίνηση υψηλού συμβολισμού ως προς την «ανοικτότητα» του όλου εγχειρήματος;
Ένα φεστιβάλ, κατά την άποψη μας, θα πρέπει να αναπτύσσει οργανική σχέση με τους χώρους που διεξάγεται. Η Δημοτική Αγορά έχει στεγάσει και άλλα events του Movement Radio, και η θέση της ως τόπος συνάντησης στην καρδιά της Κυψέλης είναι ιδανική για την προσβασιμότητα και την ποικιλομορφία που θέλουμε να έχει το φεστιβάλ ως προς το κοινό του.

– Το Bordeline ισχυρίζεται ότι είναι «Ένα τριήμερο φεστιβάλ για το μέλλον της ηλεκτρονικής μουσικής». Ποιο είναι αυτό το μέλλον, σύμφωνα με εσάς;
Αυτό που μπορούμε να διακρίνουμε είναι η διαρκής επιρροή της τεχνολογίας. Όπως είδαμε το πέρασμα από τον απρόσιτο οικονομικά hardware εξοπλισμό σε εξαιρετικά προσβάσιμο software παραγωγής μουσικής, έτσι βλέπουμε τώρα, π.χ., την διάδοση AI εργαλείων. Ανοίγει ένα καινούριο, ανεξερεύνητο πεδίο, με ξεχωριστές προβληματικές και δυνατότητες. Θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον να δούμε την επιρροή αυτών των εργαλείων στην παραγωγή της ηλεκτρονικής μουσικής.

– Mε τι κριτήριο επιλέγετε τα θέματα που θα ψηλαφήσετε;
Το βασικό κριτήριο ήταν να αποτυπώσουμε στο lineup την ποικιλία και τη ζωτικότητα της πειραματικής/χορευτικής ηλεκτρονικής μουσικής, όπως τη βιώνουμε το 2023. Μας ενδιαφέρει το όραμα του κάθε καλλιτέχνη που προσκαλέσαμε, η ιδιαίτερη του γλώσσα, το πώς ο καθένας, με τον τρόπο του, διευρύνει και εμπλουτίζει τo πεδίο της μουσικής. Κάποια ονόματα έχουν μεγάλη ιστορία, όπως οι Esplendor Geometrico. Άλλα βρίσκονται ακόμα στα πρώτα τους βήματα. Κάθε καλλιτέχνης όμως μας προσφέρει έναν ξεχωριστό τρόπο να αντιληφθούμε και να αισθανθούμε το παρόν και το μέλλον της μουσικής.

Borderline
Φωτ.: Γιάννης Παπαϊωάννου / Olafaq

– Μέχρι στιγμής οι βασικές αρχικές προσδοκίες σας για το Movement έχουν ευοδωθεί;
Και με το παραπάνω. Διαρκώς προσθέτουμε νέους παραγωγούς στο πρόγραμμά μας και αποκτούμε νέους ακροατές από όλο τον κόσμο. Δεν επαναπαυόμαστε, βέβαια – είμαστε διαρκώς σε κίνηση για τη διοργάνωση του επόμενου ραδιοφωνικού event, είτε αυτό είναι online (όπως το Mediterranean Futures: Barcelona που κάναμε πρόσφατα) είτε δια ζώσης.

– Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάποιος όταν διοργανώνει κάτι όπως το Movement;
Μια πρόκληση είναι σίγουρα να παραμένει κανείς διαρκώς ενήμερος για τις πολιτισμικές, μουσικές και πολιτικές κινήσεις στον κόσμο, την ανάδυση νέων ειδών, σκηνών και καλλιτεχνικών ρευμάτων. Πρέπει να έχεις, ούτως ειπείν, το «αυτί σου στο έδαφος» και να επαναξιολογείς διαρκώς το υλικό που προσφέρεις στους ακροατές.

– Ποιος είναι ο απώτατος στόχος ενός πρότζεκτ όπως το Movement Radio;
Ο στόχος του ραδιοφώνου μας είναι να λειτουργεί ως μια (ολοένα και πιο διευρυμένη) πολιτισμική και πολιτική πλατφόρμα, ένας τόπος όπου ζυμώνονται ιδέες, κινήματα, κοινότητες και καλλιτέχνες, καθώς και ένα εργαλείο που διερευνά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της μουσικής και του πολιτισμού σε διαφορετικούς τόπους, με έμφαση πάντα στην Αθήνα και τη Μεσόγειο.

*Πληροφορίες:

Παρασκευή 21 Απριλίου І 17:30 – 23:30, Δημοτική Αγορά Κυψέλης
Σάββατο 22 Απριλίου І 17:30 – 23:30, Δημοτική Αγορά Κυψέλης
Σάββατο 22 Απριλίου І 23:59 – 05:00, Gagarin 205
Κυριακή 23 Απριλίου І 19:15 – 00:00, Στο -1 της Στέγης

Συντελεστές:
Καλλιτεχνική Επιμέλεια Φεστιβάλ: Voltnoi & Quetempo – Movement Radio
Επικεφαλής Παραγωγής: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος
Οργάνωση Παραγωγής: Άκης Χοντάσης
Εκτέλεση Παραγωγής: Δανάη Γιαννακοπούλου, Δήμητρα Μπουζάνη, Ιουλία Σταμούλη
Τεχνική Διεύθυνση: Λευτέρης Καραμπίλας
Αναπληρωτής Τεχνικός Διευθυντής: Γιάννης Ντόβας
Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το Borderline Festival 2023 εδώ.