Διαβάζω γράφουν γι’ αυτόν, μεταξύ άλλων, «patissier στο διάστερο Funky Gourmet, δημιουργός ενός εναλλακτικού studio ζαχαροπλαστικής με κονσεπτικά γλυκά και σταρ το panetone» και σκέφτομαι αυτό το σπινθηροβόλο αγόρι που καβαλά τη μηχανή και αλωνίζει την πόλη, σε ραντεβού, σε συνεννοήσεις, σε γαστρονομικά ψαξίματα.

Ένας τριαντάρης που τα κατάφερε, παρά τις αντιξοότητες της γενιάς του, της γενιάς μας.

Και να τος τώρα, απαστράπτων, με ένα εσπρεσάκι στο χέρι, έξω από το δημιούργημά του, το «Selekos Conceptual Desserts» στο Παγκράτι να απαντά στις ερωτήσεις μας χαμογελαστός, απολογούμενος για τον ελάχιστο χρόνο που έχει. Και όχι, δεν είναι αλευρωμένος στα χέρια, ούτε μελωμένος στην καρδιά. Απλώς έχει εργαστεί πολύ σκληρά και συνεχίζει και το βλέμμα του αποπνέει φως, όρεξη και ζωντάνια.

Στο μεταξύ, άνθρωποι μπαίνουν, παραγγέλνουν ή παραλαμβάνουν παραγγελίες. Το Παγκράτι μοσχοβολά άνοιξη, πανετόνε και  φρέσκες ιδέες από τον Αντώνη Σελέκο, αυτόν τον τύπο που δουλεύει για να ευφραίνει τις πιο πολύτιμες στιγμές μας, εκείνες που σηκώνουν γλυκό.

Μια γουλιά εσπρέσο και ξεκινά η απολαυστική του αφήγηση. Να μην ξεχάσουμε να πάρουμε τα γλυκά μας στο τέλος!

αντωνης σελεκος
Φωτ.: Γιάννης Παπαϊωάννου / Olafaq

Πέραν του ότι ξεκίνησα στον οικογενειακό φούρνο μας στην Αστυπάλαια ή Αστυπαλιά, με θείο, αδερφό και ξάδερφο, σχεδόν ενστικτωδώς, αυθόρμητα, ήθελα να το κάνω να μου αρέσει κιόλας πολύ αυτό το πράγμα. Για να το κάνω καλά.

Ο πρώτος μου μεγάλος γαστρονομικός σταθμός ήταν ο Σκορπιός στη Μύκονο και η ευκαιρία που μου έδωσε ο Αθηναγόρας Κωστάκος να είμαι μέλος αυτής της ομάδας, να βλέπω πώς χτίζεται από την αρχή κάτι τόσο μεγάλο.

Όμως, ο πιο σημαντικός σταθμός είναι, αναμφισβήτητα, για μένα, το Funky Gourmet, χάρη στην φιλοσοφία που με βοήθησε αυτή η ομάδα να αναπτύξω. Κρατώ επικοινωνία με ανθρώπους του Funky μέχρι σήμερα, κάτι καθόλου δεδομένο στην δουλειά μας και σε καμία δουλειά, γενικώς.

Στην ομάδα του Funky Gourmet μπήκα, μετά από μια καλοκαιρινή σεζόν στη Μύκονο, αξιοκρατικά, στέλνοντας το βιογραφικό μου και περνώντας από δύο φάσεις δοκιμαστικών. Αυτό συνέβη έναν χρόνο αφού έστειλα το βιογραφικό μου! Μου απέδειξε τον επαγγελματισμό τους, μιας που κρατούσαν ένα σοβαρό data base. 

Ήθελα πολύ να δουλέψω σε ένα εστιατόριο με αστέρι Michelin τέτοιου επιπέδου. Γιατί δεν σημαίνει πως όλα τα μισελενάτα είναι το ίδιο πράγμα. Το Funky είχε μια παραπάνω δυσκολία και επίπεδο από άλλα εκείνης της εποχής.

αντωνης σελεκος

Ο έρωτας με το πανετόνε, όπως όλοι οι γνήσιοι έρωτες, ήρθε ξαφνικά, χωρίς πολλή πολλή σκέψη. Αυθόρμητα, είπα να φτιάξω εκατό πανετόνε κι αν πουλούσα εκατό θα ήμουν πολύ ευχαριστημένος. Τα νούμερα ξεφύγανε, σταμάτησα με τους συνεργάτες μου την παραγωγή για να δούμε πώς θα πηγαίναμε παρακάτω. Τα δίναμε σε σπίτια ανθρώπων, γιορτινή περίοδος. Και αγαπώ πολύ την επικοινωνία με τους ανθρώπους. Αυτό ήταν και παραμένει αγαπημένο μου κομμάτι της δουλειάς: να ακούω τις απόψεις τους, να βλέπω τη ματιά τους.

Πρόσφατα, πήγα στο Masterchef για να δείξω στους διαγωνιζόμενους πώς φτιάχνεις πανετόνε. Ωραία στιγμή, ήρθε σε μια σχετικά ώριμη φάση μου. Ήθελε η παραγωγή να φέρει το πανετόνε κάπως μες στο παιχνίδι και μου απευθύνθηκαν. Το θεωρώ σημαντικό αυτό. Έχω χτίσει ένα προφίλ που σχετίζεται πολύ με το πανετόνε. Είναι κάτι σαν δεύτερο brand name μου. Πέρασα ωραία στο πλατώ, μην λησμονώντας βέβαια ότι είναι ένας διαγωνισμός με χαρακτηριστικά reality. Έκανα την δουλειά μου και όλα καλά, πάμε γι’ άλλα!

Έχω πολλά αγαπημένα φαγητά. Πεθαίνω για ντολμαδάκια. Στην Αστυπαλιά τα λέμε γιαπράκια, όπως έτσι τα λένε και σε άλλα νησιά, και σε άλλα μέρη. Και το παγωτό μου αρέσει πολύ! Ετοιμάζω τέσσερις συγκεκριμένες γεύσεις παγωτού. Πάντα παγωτό ημέρας, όχι στοκ, όλα φρέσκα. Φανταστείτε το και σαν συνδυασμό με το πανετόνε: φρέσκο πανετόνε με φρέσκο παγωτό μαζί.

Φωτ.: Γιάννης Παπαϊωάννου / Olafaq

Αν μετά από πέντε χρόνια είμαι υγιής με τα χέρια μου και τα πόδια μου στην θέση τους, με βλέπω σε ένα ήσυχο μέρος την μεγαλύτερη περίοδο της ζωής μου και να έρχομαι Αθήνα κυρίως Χριστούγεννα, γιορτές για τα πανετόνε. Θέλω να ταξιδέψω με την μηχανή στην Ευρώπη. 

Οι σημαντικοί άνθρωποι είναι το και στο τώρα μας. Στο τώρα μου. Σημαντική, λοιπόν, η Άννα η Διονυσιάδου, συνέταιρος στο Conceptual Desserts, ο Στέλιος Παρλιάρος που μου έχει φωτίσει δρόμους πάνω στην δουλειά μου,σε κάθε μας συνομιλία και, φυσικά, σημαντικοί οι καλοί μου φίλοι. Οφείλω να αναγνωρίσω μερίδιο ευθύνης για ό, τι είμαι σήμερα και σε μένα τον ίδιο. Η δουλειά μου, η πίστη μου, οι προσπάθειές μου.

Και να’ μαστε. Ο δρόμος συνεχίζεται, πάντα…

➸ Info: Antonis Selekos Conceptual Desserts

Εριφύλης 2, Παγκράτι, 2107248888

www.antonisselekos.com